ננסי עזר (1947–2022) 

Nancy Ezer

    ננסי עזר, מרצה לספרות עברית באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג׳לס, נולדה בעיראק  בב׳ בחשוון תש״ח, 16 באוקטובר 1947. עלתה לארץ ב-1951 ולמדה בתיכון אהל שם ברמת גן. בוגרת אוניברסיטת תל אביב בספרות ובלשון עברית. בעלת תואר דוקטור מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג׳לס (UCLA). משמשת שם כחוקרת וכמרצה לספרות ולשון עברית.
    מחקריה עוסקים בהיבטים אידיאולוגיים ופוליטיים בפרוזה העברית. חלק הארי של עבודתה מתרכז בבני ״דור המדינה״ ובסופרים שהחלו לכתוב בשנות השמונים של המאה העשרים, שחלקם משויכים לזרם הפוסט-מודרני (יצחק לאור, אורלי קסטל-בלום, יובל שמעוני).
    מחקריה מעוגנים במושגים מביקורת התרבות והספרות ובתיאוריות פסיכואנליטיות. העיגון הזה, על שלוחותיו השונות, וחלק מהתובנות שעזר הפיקה ממנו, היו אז חדשניים יחסית.
    בספר ספרות ואידיאולוגיה (פפירוס, 1992), המבוסס על עבודת הדוקטור שלה, בוחנת עזר באמצעות ניתוח לשוני מדוקדק את הפתיחות של שישה ספרים שכתבו סופרים בני דור המדינה והזרם הניאו-ריאליסטי (א״ב יהושע, יעקב שבתאי, יהושע קנז, חיים באר ויצחק בן נר). היא מתמקדת באופנים השונים שבהם מגיבים הרומנים הללו, שהתפרסמו לאחר מלחמת יום הכיפורים, למשבר האידיאולוגי שעברה החברה הישראלית. הפרדיגמה של ״הלא-מודע הפוליטי״ של פרדריק ג׳יימסון ותיאוריות פסיכואנליטיות מובילות אותה לניתוח היחסים בין הרומן לבין הלא-מודע הפוליטי שלו ובין ״הדיסקורס הנרטיבי״ לקונטקסט החברתי של הרומן. היא מראה, למשל, כיצד הטקסט כאקט סימבולי חברתי מעלים את הלא-מודע הפוליטי שלו וכיצד האינטרפרטציה של הטקסט מתבנתת מחדש את הסב-טקסט המודחק.
    ספרה מציע גם ניתוח היסטוריוגרפי של חילופי נורמות בסיפורת הישראלית לאור תפקודו של המרכיב הפוליטי ברומן. היא מחילה את תנועת המטוטלת שבין מודרניזם לאנטי-מודרניזם ובין האידיאולוגי המובלע לגלוי, שדיוויד לודג׳ שירטט, על ההיסטוריה של הסיפורת הישראלית.
    עיגון המחקר במושג תיאורטי פסיכואנליטי עומד גם בבסיס מחקריה הבאים. דוגמה לכך היא השימוש שלה במושג הפסיכואנליטי של המלנכוליה וקישורו לקונטקסט היסטורי-אידיאולוגי (כך במאמר ״ממלנכוליה של יחיד למלנכוליה של מעמד: מ׳שכול וכשלון׳ לברנר ל׳זכרון דברים׳ לשבתאי״, דפים למחקר בספרות, 2001–2002). במאמרים אחרים בוחנת עזר אמצעים רטוריים וז׳אנריים (דוגמת האירוניה) ככלים לערעור האידיאולוגיה הציונית ההגמונית והנרטיב הריאליסטי ביצירה הפוסט-מודרניסטית של יצחק לאור.
    שימשה כעורכת-שותפה בשנתון הדור (2007). בנוסף למחקריה, חיברה תוכניות וספר עבודה אלקטרוניים להוראת עברית כשפה שנייה.
    ננסי עזר נפטרה בניו יורק בכ״ט בשבט תשפ״ב, 31 בינואר 2022.

נכתב על-ידי חן שטרס עבור לקסיקון הקשרים לספרות ישראלית 
[מקורות נוספים: Wikipedia

ספריה:

על המחברת ויצירתה:

על ״ספרות ואידיאולוגיה״
קישורים:

Wikidata – Q16728890 J9U – 987007284134605171 NLI – 000526805 LC – nr92041189 VIAF – 47180921
עודכן לאחרונה: 2 בפברואר 2022

לראש הדף

 

 

ספרי המחברת

 

על יצירתה

 

קישורים

 

 

לראש הדף