סופרים עלומי־שם

<בהכנה>

Unsolved Author Pseudonyms

    כאן יבואו יצירתם של סופרים עלומי־שם שזהותם לא נודעה. רשימה זו, יסודה ברשימות שונות של אוצרות בדויי־שם וכן בלקסיקונים, אנציקלופדיות וביבליוגרפיות בלשונות יהודיות והיא ערוכה בסדר האלף־בית של השם העלום. רשימה זו צמודה לאוצר בדויי השם המעודכן.

  • ספר עלטה : סיפורים / ; עורכת הספר – נעמה צאל (תל אביב : רסלינג, 2014)
    195 עמודים. – (מעבדה : סדרה לספרות ישראלית מקורית)
         ״ספר עלטה הוא ספרו הראשון של כותב המגיע מהעולם החרדי, אשר רואה אור בעילום שם - תחת הסימן ●. העיגול השחור, אשר נבחר על ידי המחבר כשם עט, הוא מטבעו סימן של צמצום - כליאה בעולם שחור, בחיים כפולים של הסתרה, סודות ומידור. אך דווקא מתוך הלילה והעלטה מתרחשת פריצה חלומית פרועה ויצירתית אשר פורצת את גבולות עולמו, בדמיון חסר גבולות הנובע מעולמות תוכן דתיים וחילוניים, טכנולוגיים וחייתיים, תוך כדי ערבוב זרמים קבליים וזרמי תודעה קולקטיבית. החלומות בספר הזה רחוקים מניסיון כזה או אחר לייצג את חיי היומיום החרדיים, שכן הם נוגעים בהיבטים הליליים והלא-מודעים של החברה הישראלית כולה. הפסבדונים - סימן של עיגול שחור - נבחר על ידי המחבר בעקבות הסימן שבו משתמשים כדי לקדד סיסמה כשנכנסים אל אתר סודי במחשב. מחבר הספר אינו יכול להיחשף בפני הציבור שבתוכו הוא חי ושעליו - בין השאר - הוא כותב. אבל הבחירה בסימן קשורה קודם כל לתפיסה העמוקה של היעדר מחבר מוגדר, תפיסה ששואבת ממסורת של כתיבה וקריאה יהודית מדרשית.
         מתחת לווירטואוזיות הרעיונית, מבעד לתנועה הפרועה של האסוציאציות והדימויים שגודש את הטקסט הזה, מבליח מבין החרכים סיפורו של אדם אשר חי במציאות כלכלית ואישית דוחקת ומצמצמת, אשר מוצא מפלט בסבך העשיר והפרוע של הדמיון - בעלטה, בלילה, בסבך החלומות. ובאמת, הטקסט הזה הוא עליז מאוד לפרקים, בעיקר בפרקיו הראשונים. אבל מבעד לעליצות הזאת מקנן גם עצב שקט מאוד, ״באסים״ דיכאוניים מתחת לתנועה המלודית המשוכללת, אשר בסופו של דבר יפרוץ החוצה מהדמיון אל היום: שילוב של חגיגיות צבעונית, של פריצה וירטואוזית, אבל ממש באותה נשימה גם היאטמות וחוסר יכולת לנשום, מרחב מצטמצם והולך, מרגע לרגע, ואדם המוצא מפלט הולך וגובר בחלומות, בבריחה הולכת וגוברת מהמציאות הדוחקת של היום - עד רגעי המפלט האחרונים, בסופו של הספר.״ – מן המעטפת האחורית.
    מקורות: 
    ויקיפדיה

  • צורת עתיד / ; עורכת הספר – נעמה צאל (תל אביב : רסלינג, 2017)
    207 עמודים. –  (מעבדה : סדרה לספרות ישראלית מקורית)
        ״בספרו החדש פורץ ● אל מרחבי חלום חדשים כדי לפרוש תמונת עתיד מבעיתה שבה ליבות הסוד של העולם החילוני מותכות עם ליבת הסוד האינטימית והמוצפנת של היהדות. בז’אנר ייחודי ודחוס הממשיך את הקול החדשני שהפציע ב״ספר עלטה״ מתבונן ● בעולם מתוך המיטה על מנת לחדור לחיקה האפל של המאה ה-21 ואולם כאן אותו קול מסוכסך, וירטואוזי ופרוע של הספר הראשון מושל אט אט מאנושיותו בתהליך מצמרר של הפיכה למחשב: ככל שהספר מתקדם, הקול המספר מופקע מאנושיותו עד לרגעים האחרונים שבהם אובד הקול האנושי אך בה בעת לא ניתן לזהות ״שפת מכונה״ מובהקת. עקב בצד אגודל, במסגרת טקסט אנטי-ליניארי המבקש לפרוץ מגבולות כריכת הספר עצמה, מתחולל תהליך מרתק ומצמרר של העלמות הקול המספר כקול אנושי. הקול המספר הופך לעיגול שחור במלוא מובן המילה. ואולם שפת המחשב עצמה אינה ״שפת מכונה״ מובהקת שניתן להפרידה בין מה שמובן כ״שפה אנושית ; תחת זאת היא הופכת לממשק חמקמק, מתעתע ומטריד, בין שפת אדם לשפת המחשב, משחק שבו לא ניתן לזהות עוד אדם או מחשב כשתי ישויות נפרדות שביניהן חקוק גבול חד משמעי. צורת עתיד הוא ספרו השני של ●. קדם לו ״ספר עלטה״ (רסלינג 2014).״ – מן המעטפת האחורית.
    מקורות:  ויקיפדיה

 

בן פול
  • מלך, בלש / בן פול (תל־אביב : בבל, תשע״ד 2014)
    332 עמודים. – (הספרייה של בבל)
        סיפורה של חקירה שמתחילה בדיור מוגן ברמת גן ומתקדמת לאחור והצדה. העקבות מובילים לגני חיות ולבתי חולים; לשטחים הכבושים בידי צבא ההגנה הגרמני בהר קמרון ב-1904 ולווינה, בירת מדע הנפש. לחיבור ײנפש הקוףײ מאת אפריקנר בשם יוגין מארה, לתל אביב, ולאחור, בנימין פאול. ײמלך, בלשײ הוא רומן חדש ומאוד ייחודי בעולם הספרות. מחבר הרומן מסרב להיחשף ודמות בדויה מהרומן בשם בן פול הוא גם החתום על היצירה בעולם הממשי. המסתורין סביב המחבר הופך לאחד הנדבכים המרכזיים בעלילה, וההיעדרות שזורה כחוט השני בין הנושאים השונים בספר. מדובר בספר המעלה תמות מהותיות לגבי האוניברסאליות של הרוע, החיפוש הלא פתור אחר מושג הנפש והזדקנות המין האנושי – המשובצות בעלילה בלשית ובעלילת הרפתקאות הכתובה בהומור רב ובאירוניה.

  • אתה שוטר בירושלים / בן פול ; עורכת הספר – יערה שחורי (ירושלים : כתר, 2016)
    312 עמודים.
        ״קצין משטרה מתעקש לחקור את מותה הסתמי-לכאורה של זקנה אחת בחצר בתי זאכר, על קו התפר בין מערב העיר ומזרחה. במהלך החקירה נתקל השוטר בנזיר שברח מעברו, בנרקומן ושמו יהודה הלוי ובשורת דמויות ותאוות שיוליכו אותו לאיבוד בכאוס העתיק, הנצחי והרצחני של העיר. הוא יודע מראש שאין לו סיכוי לעצור את המזימה הנפשעת הנרקמת נגד ירושלים ... בן פול הוא שם בדוי.״ – כריכה אחורית.

  • תור השחור / בן פול ; עורכת הספר – יערה שחורי ; עריכת לשון – אסף שור (מושב בן-שמן : כתר ספרים, 2018)
    141 עמודים.
        ״דמיינו לוח שחמט עצום בגודלו, המהלכים מוצו כמעט. עכשיו בא תור השחור. תור במובן של עידן אפל. תור במובן הרגע הבא: זמן הנקמה. בן פול לובש כאן את דמותו של כתב ובמאי סרטים דוקומנטריים שיצא לנסיעה קצרה אל מעבר למחסום, למסיבת חתונה ב״שטחים״, והלך לאיבוד. בחלקים אחרים של הרומן הוא נוסע לאחור, עובר בדהרה בין תחנות בחייו ומרחיק עד למקסיקו בתפקיד התייר הבלתי נלאה שיציץ בחטף לתהומות הפחד, היופי והפשע כדי לשוב הביתה עם סיפור טוב. בכל אחד מגלגוליו, אם במסווה של ביוגרפיה מפוכחת או כהזיות על סף המוות, תור השָחור דוהר בנשימה עצורה אל הסוף, ובמילותיו שלו – ״סוף מר ונמהר״. ״תור השָחור״ הוא הרומן האחרון והחותם את הטרילוגיה של בן פול״. – מן האתר עברית.

 

בר־כהנא
  • אגדות נבחרות / סדורות ע״י בר־כהנא. – וילנה : בדפוס והוצאת רוזנקרנץ ושריפטזטצר, תרע״א [1910]
    מספורי עמודים שונים (18, 30, 28, 24, 22, 20, 30, 18, 26 עמודים) – (סריה ראשונה)
    התוכן: דורות אחרונים – אבותינו – שעבוד מצרים – משה רבינו – דור המדבר – מגלת אסתר – מאגדות החרבן – עשרה הרוגי מלכות – תנחומים.
    הדפסה נוספת: תרפ״ג 1923.

    מקורות: פרידברג: בית עקד ספרים, מס׳ 351 (אגדות נבחרות לילדים, תר״ע) ; מפעל הביבליוגרפיה העברית, מס, 0113697

 

דליה פלח
  • דודי השופט המחוזי דורבן / דליה פלח. – תל־אביב : הוצאת עם עובד, תשנ״ז 1997.
    56 עמודים.
    שירים מנוקדים.
  • 2003 / דליה פלח. – תל־אביב : הוצאת עם עובד, תשס״ד 2003.
    60 עמודים. – (ספרית השירה)
    שירים מנוקדים.

עודכן לאחרונה: 24 ביוני 2023

לראש הדף

 

 

ספרי המחבר

 

על יצירתו

 

קישורים

 

 

לראש הדף