הצהרה

Disclaimer

חדשות בן עזר

מכתב עיתי לֵילִי חינם מאת סופר נידח

גיליון מס' 314

תל אביב, יום שני, כ"ח בשבט תשס"ח, 4 בפברואר 2008

עם צרופת מודעה לפרדסנים משנת 1932 להשמיד כנימות באמצעות וואלק,   Volck –  להשיג בחביות ובפחים אצל יעקבזון ורבינוביץ ברחוב בוסטרוס

שנת ה-150 להולדתו של יהודה רַאבּ (תרי"ח); שנת ה-130 לייסודה של "אם המושבות" פתח-תקווה, המושבה הראשונה של העלייה הראשונה (תרל"ח); שנת ה-60 להקמתה של מדינת ישראל (תש"ח); שנת ה-60 לפטירתו של יהודה ראב בן עזר (ל"ג בעומר תש"ח) מחריש התלם הראשון באדמת המושבה ב-1878 – ועד כשבועיים אחרי הקמתה של מדינת ישראל 

אם אינך מוצא ספר לקרוא בו – כתוֹב ספר או קרא ספר ישן

אם אינך מוצא עיתון לטעמך – עשה לך עיתון חדש

העיתון לאנשים חושבים. לא כורתים עצים להדפיסו ואינו מצטבר כִּפסולת

דברינו מגיעים רק לכמה מאות אבל גם בעוד שנים רבות יקראו אותנו עשרות

תיבש ימינו של מי שיהין להרים יד כדי ל"שפץ" ולהרוס את היכל התרבות בתל אביב!

ואת כיכר רבין להפוך לחניון! – נזכור אתכם ביום הבחירות!

"אם חקלאות כאן, מולדת כאן!" משה סמילנסקי

 

אם קיבלת אותנו בטעות מבלי שביקשת, פְּנֵה ושמך יוסר: benezer@netvision.net.il

לנוחיות הקריאה אנא פִּתחו את קובץ וורד שֶׁבַּצְרוּפָה (אֶטָצְ'מֶנְט) למעלה

קוראים יקרים, "חדשות בן עזר" איננו אתר עם כתובת אינטרנט, וניתן להתקשר אליו ולקבלו

רק לפי כתובת האי-מייל, כי הוא בוחר ישירות את קוראיו וקוראיו בוחרים לקבלו ישירות

אנחנו לא מפרסמים מודעות המשדלות לִזנוּת וגם לא של זונות

 

הידד לאהוד ברק על החלטתך האמיצה להישאר בממשלה!

עוד בגיליון: ניצה וולפנזון: הִגְדלְתָּ בהעלאת זיכרו של השמוטי. // שיר פרסומת לשמוטי אמיתי מאת המשורר חיימקה שפינוזה, לוטש מילים [פרסום חוזר].

פוצ'ו: פינת החיפוש בבוידם: מתוך יומנו של אפרים חרל"פ (1891-1899).

אהוד בן עזר: לילה של ניסים ונפלאות בפילהרמונית, "דון קרלו" לוורדי בניצוח מהטה. //  ד"ר יחיעם שורק: נשיאות, לא בבית ספרנו.

שירי ארצי על שירי ש. שפרה, נגיעה מאגית בלוז הלב [ציטוט מ"ספרים"].

ד"ר גיא בכור: סיפורה הלא-יאומן של שביתה, ששינתה את תולדות הסכסוך היהודי-ערבי לתמיד. // ד"ר מור אלטשולר: "האופציה המצרית" של גיא בכור עלולה להתגלות כמסוכנת.

יוסף דוריאל: לאטימות המתנשאת יש מחיר קטלני.

 איליה בר-זאב: מַצָּבִים חֲדָשִׁים (שיר).

אורי הייטנר: מלחמת הדישדוש, על אהוד אולמרט ללכת הביתה.

נחום ברנע ושמעון שיפר: "ציידי הליקויים" [ציטוט מ"ידיעות" והרחבה].

שו"ת אליהו הכהן: תשובות לנירה קרן, לאורי הייטנר ולעפר גביש.

ס. נידח: האם "הארץ" הפך ל"צהרון" צבעוני נוסח "ידיעות אחרונות"?

יוסי גמזו: יְרוּשָלַיִם בַּשֶּלֶג. // רות ירדני כץ: יש הפתעות גם במסיבות הפתעה.

אהוד בן עזר משיב לרונה קופרבוים על קביעתה: "בספרות הצעירה אין קול ואין בשורה כבר כמה שנים רעות."

מרדכי (מוטי) נעלי: הָאֲוָזִים הַמֻּבְרָזִים [שיר מספר חדש "שנינה ומשל"]

יעקב זמיר: מסיפורי בגדאד שלי, פרק מ"ב. "מי שאין לו מכנסיים שלא יחשוב על חתונה!"

אהוד בן עזר: המחצבה, חלק שני, פרק י"ט,  "ציפורה, למה אַת מתעניינת איפה נמצא משה דויד?"

אב"ע: "אהבה בימי כולרה", סרט מקסים ורציני שלא כל אחד יקסים.

 

 

 

הִגְדלְתָּ בהעלאת זיכרו של השמוטי

 

שלום אהוד,

עם העיון ב"חדשות בן עזר" 313 התעוררו בי מיספר תגובות שברצוני להגיב, ואבחר באחת מהן, המרגשת ביותר מבחינתי.

כוונתי ל"שיר פרסומת לשמוטי אמיתי", שמן הסתם הפסבדונים "חיימקה שפינוזה" החתום עליו הוא שלך. רבים מתגעגעים לפירות ולירקות של פעם, בעלי הריח והטעם הראשוניים, האמיתיים.  הגדלת בהעלאת זיכרו של השמוטי, והתמונה שהצטיירה אצלי הזכירה לי מיד תיאור נפלא של קילוף פרי הדר שתיארת באחד מספריך. איני צריכה לאתר את הקטע, זוכרת היטב את תיאור נקישת הפיצוח של הקליפה, אדי הריח שנפוצים והידיים המתלחלחות במיץ. לא טעות כתיב. לא מתלכלכות, כי לדעתי זה הרי לא לכלוך.

גם אני מתגעגעת לתחושות האלה. בחצר בית הוריי גדל עץ קלמנטינות עסיסיות בעלות קליפה דקיקה. אבא הרכיב עליו מנדרינה, וחציו של העץ הניב מנדרינות עם קליפה עבה, מרוחקת מהפלחים, ומעשה הקילוף תאם את תיאורך הציורי. 

אני מצרפת פריט מאוספי – מודעה לפרדסנים משנת 1932. אולי נוטעי עץ השמוטי האמיתי השתמשו במוצר שהמודעה מפרסמת?

בברכה,

ניצה וולפנזון

 

לניצה היקרה,

אנא שילחי לנו מדי פעם מכמנים כַּמודעה, ורק שהרזולוציה שלהם תהיה נמוכה כדי שלא להכביד על הנמענים את קליטת קובץ הגיליון באינטרנט.

לבקשת נמענים רבים אנחנו שבים ומביאים את שירו של חיימקה שפינוזה, אשר כידוע אין כל קשר בינינו לבינו. הוא משורר בזכות עצמו, אמנם, גם הוא מאחת המשפחות הוותיקות ביישוב העברי בארץ ישראל, משפחת שפינוזה, אלא כנראה שבעורקיו זורם דם ספרדי מיוחס.

בברכת צאצאי הראשונים,

אהוד 

 

 

* * *

 

שיר פרסומת לשמוטי אמיתי

מאת המשורר חיימקה שפינוזה, לוטש מילים

 

בא לי לחבק את עץ השמוטי הזקן

המפיק עדיין תפוחי-זהב נפלאים כל כך

באדמת כפר מעש של פתח תקווה

ולומר לו: "התמהמה נא

יפית כל כך!"*

עד כדי כך –

במשק גולדשטיין

רחוב השלושה 76

כפר מעש בדרום המושבה

כל חורף

כאשר עולים נעוריי בתפוזים

פֶּלח, ציפה ריח קליפות

נודף מאצבעותיי פלא

זמן עומד מלכת

עם שמוטי אמיתי

בפה

 

* גיטה, פאוסט, בתרגום יעקב כהן. והכוונה היא שלפי החוזה מפיסטו, השטן, ייקח את נפשו של פאוסט ברגע שפאוסט יהיה מאושר ומרוצה כל כך מן הרגע החולף. ציטוט מהזיכרון.

 

 

 

פוצ'ו: פינת החיפוש בבוידם

בעקבות רשימתה של עדינה בר-אל [גיליון 313] המחזקת את מגמת החיפוש בבוידם לקראת שנת ה-60, הוצאתי מהקיטבג את סולם החבלים שלי טיפסתי אל הבוידם ומצאתי דפים מצהיבים של אחד מראשוני המתיישבים ברחובות, אפרים חרל"פ שמו. הוא כתב יומן מאלף על אותם ימים רחוקים, וחשבתי שמן הראוי להדפיס כמה קטעים מהם (בשפת הכותב, בלי לשנות אפילו תג אחד) כדי שידידנו אהוד בן עזר יֵדע אחת ולתמיד שחוץ מפתח תקווה היו אז עוד כמה מושבות בארץ.

פוצ'ו

 

מתוך יומנו של אפרים חרל"פ (1891-1899)

...בנתים החלטנו, בזמן שנגמר הקומה הראשונה והקומה השניה, לפנות לפקידות שימסרו לנו חדר, בשביל הוספיטל: בית חולים בשביל הפועלים.

בין הפועלים נמצא איש אחד שהיה ברוסי רופא סוסים, וטרנר. היה לו ידיעה קטנה במדיקה. האיש הזה אמנם עוד לא צירפנו לעשרות, שעדין לא היה לנו ניכר הנפשיות שלו, אבל המסרות שלו לחולה היה יוצא מן הכלל. מסרנו לו את הטיפול בבית חולים. סידרנו שמה כמה מיטות. שם היה גולשטיין שנכתר אצל הפועלים בשם "זקן הפועלים". למר גדולדשטיין ופין נמסר הבית חולים...

*

...התקנה הראשונה שהחלטנו היה לקבץ סכום כסף מהשלושה גרשים שיהיה מוזמן לקנית אדמה בשביל הפועלים. באותה שנה קיבצנו סכום, בערך עשרה נאפוליאון ומסרנו לטיומקין. בזמן שיצליח לקנות העמק יזרעל, שיצרף גם סכום פעוט זה בתור מעות קדימה. לדאבוננו נאבד הכסף שלנו יחד עם כל כסף בית ישראל, בערך 90.000 פרנק. הסיבה שנאבד הכסף, משום שנסגר האימיגרציה ויותר לא שלחו בני חול"א כסף. ונאבד גל הכסף שנתנו בתור מעות קדימה. בין הים היו מרננים שהכסף נשאר או ביד יהושע חנקין, או אצל טיומקין.

 

*

...מנחלת ראובן [נס ציונה] התחיל מר לרר למכור חלקים גדולים ובתוך החלקים, קנה חלק גדול אדם בשם מיכל הלפרין. האיש הזה היה פנטס גדול, התחיל לבנות מבצר גדול, ממש מבצר חזק בכל מושגים של טכסיסי מלחמה. בית גדול ועל הגג גינה וככה הלך למעלה, מעלה. נסע כמה פעמים לרוסי והביא עמו נשק קוזצקי כמו קים, עד שאימו נלאה ליתן לו כל כך כסף. עד שמוכרח היה לפנות לחברת חובבי ציון וחברת חובבי ציון שקעו הון הם בנחלה הזאת...

 

*

...באותו הלילה קרה בראל"צ מקרה בלתי טהור. הפקידות פטרו 9 אנשים מפועלי – הותיקים של היקב. הועד הפועלים מהיקב מסר לנו, על-ידי שליח מיוחד, הידיעה המעציבה. שלחנו להם תשובה שיבחרו ביניהם אנשים, שיכולים לדבר צרפתית, ויציגו את הדבר לפני פרינטי [פקיד הברון], להסביר להם על המקרה הזה.

כמובן, בבוקר באו האנשים הנבחרים לפגוש את פרינטי בראל"צ ומצאו עגלה רתומה לפניהם, שחיכו שאד' פרינהטי יסע ליפו. מסרו את בקשתם, אבל לא נתנו להם להכנס ולדון. מר פרינטי יצא ועלה על העגלה. פנו שוב לפניו בבקשה בהיותו על העגלה, שיקשיב לכמה רגעים את מבוקשתם. מר פרינטי אמר להנהלה מהפקידים הראשיים, בשפה צרפתית, שיטלגרפו לפוליסי, להשוטרים. חברי הועד המושבה מראל"צ הסבירו לפריני שעד היום לא לא השתמשו במושבה בשוטרי הממשלה, ובאותם הרגעים, החברים שלנו תכף רתמו את הסוסים מהעגלה, במקלות בידיהם. ומר פרינטי נשאר יושב על העגלה בלי הנהיגה...

פרינטי פנה אלי, בתור ראש הפועלים, בשאלה פקנטית:

"הישמע כזאת, ששמתני במאסר?"

עניתי לפרינטי:

"עליך לברך ברכת שהחיינו. זה כאלפיים שנה שאנחנו מתפללים שיה' כוח בידי יהודים לאסור יהודי, במאסר יהודי וע"י יהודי. ואתה זכית להיות הראשון להמצווה הזאת."

 

מכלל הדמויות ביומן, משכה את תשומת ליבי דמותו של הווטרינר המסור מרחובות שהקים וניהל את בית החולים הראשון במושבה. האם מישהו שמע עליו?

פוצ'ו

 

 

אהוד בן עזר

לילה של ניסים ונפלאות בפילהרמונית

"דון קרלו" לוורדי בניצוח מהטה

מי שלא שמע ביום חמישי בערב, ה-31.1, במשך כשלוש וחצי שעות, את הביצוע הקונצרטנטי של האופרה "דון קרלו" (ביצוע בכורה, פריס, 1867) מאת ג'וזפה ורדי (1813-1901) בניצוחו של זובין מהטה (מהמחזור שלי, ועוד מעט גם שמן כמוני) – הפסיד את אחד הערבים, הקונצרטים – הטובים ביותר של העונה. זה היה מדהים, וכמעט לא הרגשת איך הזמן עבר ולא ראית נרדמים בקהל!

הרגשת הרוממות החלה מיד במערכה הראשונה, כאשר לאחר הפתיחה הקצרה של התזמורת, בהרכב לא גדול אך מעולה, ואם שינוי מעניין במיקום הכלים על הבמה– פצח בשירה הטנור השמן (הדומה לאברהם כץ-עוז) – יו סמית האמריקאי, בתפקיד דון קרלו, ועימו דריו סולרי האורגוואי, בריטון גברי נפלא, בתפקיד ידידו הטוב של דון קרלו – רודריגו, המרקיז מפוזה. – אלו קולות! איזו עוצמה! וניקיון! ואקוסטיקה שלא אתפלא אם היא מן הטובות בעולם! בתוך ההיכל הזה, העומד להיחרב בידי זדים – עדיין אתה זוכה לשמוע שיאים של הגניוס האנושי, שספק אם יש כמותם מתבצעים באיזשהו מקום או תחום אחר בישראל! זו היתה הנאה צרופה לשמוע את השניים קורעים את החלל, בייחוד הטנור יו סמית, שזו לו הופעתו הראשונה עם הפילהרמונית בישראל.

ומה שמרנין הוא שפעם היו כמה שמות גדולים של זמרים וזמרות, שלעיתים נדירות הגיעו להופעות בישראל, ואם לא שמעת אותם בהופעה חיה, היתה לך הרגשה שלא שמעת את הדבר האמיתי. ואילו בשנים האחרונות קמה גווארדיה מעולה, מהמדרגה הראשונה, של מבצעי אופרות, שאולי אינם עדיין בעלי הילה של כוכבים בינלאומיים, אבל איכותם היא ללא עוררין, ואין צורך להיות סנוב מוסיקלי כדי ליהנות מהם.

אחרי שני הזמרים המדהימים הללו, ששמים ללעג כל אמצעי הגברה אלקטרוניים, כי במשך שלוש שעות וחצי, אמנם לא רצופות, הם ממלאים בקולם העז את כל הסדקים המוזנחים-בכוונה של ההיכל (מוזנחים כדי שייקל לטעון שצריך להרוס אותו) – הופיע הזמת הרוסית היפהפייה והאנרגטית, המצו-סופרן יוליה גרצבה, בתפקיד הנסיכה אבולי התככנית, המאוהבת בדון קרלו. איזו עוצמה, איזו צלילות קול! איזה צירוף מושלם של יופי גופני, עוצמה גופנית עם חזה שופע, וביצוע מוסיקלי מרגש ומושלם. היא קצרה מחיאות כפיים רבות, שוב ושוב, בסיום האריות שלה, ובייחוד האריה הממושכת במערכה השלישית, כאשר היא מתוודה על חטאיה ומחליטה לפרוש למנזר. כאן היה אחד השיאים של הערב, והקהל הנרגש הודה לה וקרא לה לשוב מאחורי הקלעים אל קדמת הבמה.

פחות מלהיבה היתה הדמות החשובה-מאוד באופרה, המלכה אליזבת מוולואה, אשתו של המלך לואי פיליפ, ואהובת-ליבו של בנו דון קרלו – והיא הסופרן מרינה משריאקובה הרוסית. אולי בגלל דמותה המגוחכת-קמעה, שמנה מאוד, כמעט ללא צוואר, נמוכה ופניה לא מלהיבות במיוחד, אולי מפני שתפקידה חייבה לשיר תחילה בטונים נמוכים – היא נראתה פחות זוהרת מהשלישייה הקודמת, וגם קשה היה להאמין שהמלך פיליפ, כמו גם בנו דון קרלו, מאוהבים בה. מה גם שדון קרלו עצמו, חרף קולו הגאוני, נראה על הבמה כמין אגס שמן וגבוה, כאשר התחת העצום והכדורי שלו הוא תחתית האגס.

לאליזבת זומנו באופרה תפקידים גדולים, בייחוד האריות במערכה הרביעית והאחרונה. אבל אולי התפקיד הוא כפוי טובה במקצת, מה עוד שהסיום העלילתי של האופרה (הקצת מבולבלת, גם אם היא כביכול מאדירה את החירות לה שואפים בני פלנדריה הכבושה בידי הספרדים) – הוא שמאלצי למדיי ולא משכנע; והדברים גם מוסברים היטב במבוא המצויין והארוך-יחסית שכתב בתוכנייה יוסי שיפמן על ורדי, האופרה והרקע ההיסטורי האמיתי והבדוי שלה. בהקלטה המעולה שקנינו בהפסקה, בניצוח קרלו מריה ג'וליני, שרה את תפקיד המלכה אליזבת – מונסרה קאבייה, (לצד פלסידו דומינגו כדון קרלו), וזאת ברשימת המצבעים כתפקיד השני במעלת חשיבותו באופרה, ואכן התקליטור נשמע אצלנו כאן במערכת המכתב העיתי ללא הפסקה.

רפל סיווק הפולני, באס, בתפקיד המלך פיליפ, משתלב אף הוא באנסמבל המעולה, ונותן את מופע הסולו שלו באריה הפותחת את המערכה השלישית, כאשר הוא מהרהר בקול על חייו הבודדים ונעדרי האהבה. אליו מצטרף האינקוויזיטור הגדול, הבאס גודיון אוסקרסון האיסלנדי, ויחד הם מלמדים אותנו פרק בצביעות שלטונית, באכזריות, בצדקנות וברדיפות דתיות. בסוף המערכה השנייה, המתרחש בכיכר מדונה אטוצ'ה שבמדריד, אנחנו נוכחים אפילו באוטו-דה-פה, כאשר קבוצת כופרים נשלחת על עמוד השריפה לקולות מקהלת האופרה הישראלית רבת המשתתפים והמעולה, וצלילי התזמורת הרמים. ומעתה אתה ההלך, הבא למדריד, לכיכר מדונה אטוצ'ה לך, לא רחוק ממוזיאון הפראדו, בואכה מוזיאון המלכה סופיה שבה מצוייה הגוארניקה של פיקאסו, וצלילי "דון קרלו" ילווּך עם זעקות המועלים למוקד. מן הסתם שרפו שם גם יהודים רבים, אם כי בתקופת התרחש האופרה כבר לא היו יהודים בספרד.

וראוי גם שלא לקפח את שאר התפקידים, קטנים כגדולים, הסופראן חן רייס היפהפייה, הבאס פאולו בטלייה, הטנור גיא מנהיים, וכמובן מקהלת האופרה הישראלית, התזמורת הפילהרמונית, זובין מהטה המנצח בעל-פה ובקלות מדהימה על כל האנסמבל המורכב הזה, הפעם ללא בדיחות פרטיות באמצע, ואת כתוביות התרגום העברי שעשה ישראל אובל, ואשר מבלי לעקוב אחריהן אי אפשר להבין את עלילת האופרה. אני מברך את מזלי שאתרע לי בחיי לראות את מיטב האופרות ובביצועים מעולים דווקא בהיכל התרבות (העומד ליהרס, שלא תהיינה לכם אשליות, בתל אביב היזמים מצליחים בסופו של דבר כי עימם הכוח, שהוא הקשרים והכסף הגדול) – היכל בעל אקוסטיקה מופלאה, בארץ היחידה בעולם, שיש בה כתוביות בעברית שאחריהן אני מסוגל לעקוב בקלות ולהיווכח שהאופרה היא גם מחזה בעל עלילה ותוכן. כן, יכול כל זמן שלא הרסו את ההיכל, ואנחנו עדיין ברמה אחת עם מיטב ביצועי המוסיקה שאפשר למצוא במקומות המעולים בעולם, ואיננו רק פרובינציה נידחת של יזמי קניונים, הורסי בריכות ולוקחי אחוזים מגיוס כספים ומהוצאות בנייה של פרוייקטים מיותרים.

 

 

 

ד"ר יחיעם שורק

נשיאות, לא בבית ספרנו

לטעמי על המוסד הנשיאותי להיעלם מהנוף הישראלי, וללא כל קשר לפרשיות המוסריות האחרונות שנתלו בנשיא המכהן, מר משה קצב.

טעמי ביטול מוסד הנשיאות הינם אלה:

ראשית – סיבה היסטורית – מוסד הנשיאות בארצנו נתפר למעשה על ידי דויד בן-גוריון למידותיו של חיים וייצמן, כדי להביע מחד הוקרה לפועלו הרב לטובת המדינה, ומאידך לנטרלו מכל השפעה פוליטית. המוסד האמור לא נזכר ואף לא נרמז במגילת העצמאות של המדינה. נדמה שחלפה-עברה חשיבותו של מוסד זה וטוב אם יתייתר לאלתר.

שנית – סיבה כלכלית/כספית – מדובר על מוסד ענף ומסועף המכביד כספית על אוצר המדינה. אחזקת מעון הנשיאות, הפעלת לשכתו, תיקצוב מיזמי אירוח, נסיעות לחו"ל ובכלל היבטים לוגיסטיים מהווים נטל נוסף על קופת המדינה, שממילא לא "סובלת" מעודף כסף.

שלישית – סיבה משפטנית/מהותית – המעורבות של מוסד הנשיאות במתן חנינה לעבריינים אינה תקינה במערכת הדמוקרטית. החנינה אינה תקיפה ללא "חתימת קיום" של שר המשפטים, או שר הביטחון, אם העבריין נידון בבית-דין צבאי. כתוצאה מכך מתקיימת התייעצות בין הנשיא לבין שר המשפטים בטרם יגיע הנשיא לשיקול הדעת העצמי שלו. מצב זה יוצר מראית עין של מעורבות פוליטית, עקיפה כמובן, בשיקול דעתו של הנשיא, כשברור ששר המשפטים הוא דמות פוליטית, וששיקולים זרים עלולים להשתרבב להחלטותיו. זו לגונה לא בריאה במשטר דמוקרטי תקין.

כמו כן, מעורבות הנשיא בעניין חנינה או המתקת עונש לעבריינים, בשעה שלנשיא אין עבר משפטני, מעט פוגעת בתקינות הפרה-רוגטיבה הנשיאותית הזו.

רביעית – סמליות מיותרת – הנשיא הוא דמות סמלית, בעל מאפיינים של טכסיות וייצוגיות של החברה הישראלית. את ריבונות המדינה מייצגים מוסדותיה ורשויותיה, ובעיקר הכנסת, הממשלה והרשות השופטת. אין מקום למוסד מייצג, כמו מוסד הנשיאות, שכל תפקידיו עשויים להתפצל בין הרשויות השונות. נשיאות הכנסת תארח נציגות זרה ומכובדת, משרד החוץ יטפל בכתבי האמנה, משרד הביטחון יתן חסות לוועד למען החייל ועוד.

הנשיא גם אמור לייצג את כל החברה על שסעיה ומחלוקותיה, מה שהוא בלתי אפשרי וגם פוגע בעיקרון של הפלורליזם.

חמישית – מעורבות פוליטית – על הנשיא להיות מרוחק ככל שאפשר ממעורבות פוליטית ומהתייחסות לנושאים קונטרוברסליים שרווחים בקרב הציבור, אלא שרוב הנשיאים חטאו בלשונם ואף במעשיהם, והגדיל מכולם הנשיא הקודם שחיזק את ידי המתנחלים, שיבח את חברון כ"עיר האבות", צידד קולנית בממשלת אחדות לאומית, התנגד לקיום שיחות תחת אש ועוד.

נו, אז מי צריך בכלל נשיא?! רק בגלל הסמליות המלאכותית של אחדות העם? נו באמת?! תהיו רציניים!

 

אהוד: לד"ר יחיעם שורק שלום. אני מביא את רשימותיך במלואן כדי לגוון את המכתב העיתי בקשת דיעות רחבה ככל האפשר, אבל לפעמים נדמה לי שאתה לא חי את ישראל, ולא בישראל, אלא על איזה כוכב רחוק וזר.

 

 

 

 

 

 

שירי ארצי על שירי ש. שפרה

נגיעה מאגית בלוז הלב [ציטוט]

"משי לחשת לי", ש. שפרה. הוצאת זמורה-ביתן, 175 עמ', 84 שקלים

בזכות איכותה של הביקורת, ובהנחה שלא כל קוראי המכתב העיתי קוראים את מוסף "ספרים" של "הארץ", אנחנו מרשים לעצמנו לחזור ולצטט את הרשימה מיום רביעי, 30.1.08

 

יש מקרים, נדירים, שבהם קולו הכתוב של מישהו נדמה לכם מוכר כאילו בקע מתוך תיבת התהודה של עצמכם. תחושה כזאת לא נובעת מאיזו קירבה ביוגרפית או מפרטי חיים דומים. היא נובעת מיכולתו של הזולת לנסח עבורכם דברים שלא ידעתם שאתם רוצים לומר, מנגיעה מאגית כמעט בלוז הלב שלכם, בשדרת הרגש.

כך הרגשתי כשנחשפתי לראשונה לשיריה של ש. שפרה. היכולת שלה לפרוש מניפה של תמונות נפש נשיות, לדבר בתעוזה ובמלים נקיות מאיפור על התבגרות ועל זיקנה, על קנאה וגעגוע, על אהבה שהיא בו-בזמן ממוטטת ומצמיחה – היכולת הזאת מותחת מצע של אפשרויות שהנפש יכולה להתרחב בתוכן. שיריה קורנים רוח של כנות בלתי-אמצעית, הכרח נלהב להישמע לצד ייאוש שורף בקצוות שבהם נדמה שהיא חוששת לא להיות מובנת.

הבעירה הזאת מצויה גם בספר שיריה החדש, "משי לחשת לי", שראה אור לאחרונה. זהו ספר שיריה השישי של ש. שפרה, שפירסמה גם קובצי סיפורים רבים[?] ועוסקת כבר שנים בעיבוד ובחקר ספרות המזרח הקדום והמיתוסים העתיקים ותרגומם לעברית. הספר נפתח בשער הקרוי "כל נשות המלך", שחלקים ממנו גם הולחנו בידי גיל שוחט והושמעו בהזדמנויות שונות. כאמנית של תחפושות טומנת שפרה את נפש האשה שלה בזהויות שונות ומשתנות. פעם היא בת שבע שאומרת "אני אהבתי את / דוד שנאתי את המלך", ופעם היא מיכל, ובשמה היא כותבת את התובנה הנוקבת: "אשה היא רק זירה, שדה / קרב, במשפחת המלך גברים / באו זה על זה על גופת / נשים (...)" (עמ' 16).

הזמן אצל שפרה הוא מנהרה שבתוכה פוסעת האשה שלה קדימה ואחורה בין עבר להווה, אשה שהיא התכה של כל הנשים כולן ובו-בזמן היא גם מקרה פרטי. שיריה חושניים, מלאים בפריחת הארץ, בהבהוב נר הלילה על קו החוף, בשיכרון פרדסים מתעלפים בגשם. העונות מתחלפות בשיריה כגברים, והאשה של שפרה מתנה אתם אהבים.

גם כשהיא כותבת מילים של אישה מודרנית יש בש. שפרה איכות של מלכה גולה. בבדידות ובגאון היא מישירה עיניים, נושאת פנים שהזמן חרץ, מסתירה צוואר קמוט בצעיף. היא נפרדת מהיופי, מתבוננת ממרחק בנעורים, כותבת אמיתות באופן אכזרי, בלי רחמים עצמיים, באיזון עדין בין פגיעות לכוח, כמו בשיר "נכנסת הביתה": "בחוץ אשה נראית כל כך שפויה שום / אדם אינו מנחש כמה נפשה / רוטטת על חוט הפלדה המתוח, (...)" (עמ' 37).

גם בספר הזה, כמו בקודמיו, מוטבעות בשירים עקבותיהם של המיתוסים הקדמוניים שצמחו במזרח העתיק. רוחות האלים ההם מצויות ברקע, פרועות וטבעיות ובעיקר מקומיות מאוד, קשורות בקשר שלא ניתן להתרה אל ההווה, ענודות באותם שובלי ריח וטעם שבהם ענודים גם אנו, שותפות לאותם גורלות עמוקים, עתיקים, שבתוכם מתגלגלים שירי לידה ומוות.

באחד המחזורים החזקים ביותר בספר, "תיקון לילד שבוי בחיק אמו", מתייחסת שפרה למיתוס שוּמרי על אמאל – תינוק פגום שיש לו ראש ובתוכו פה, בנם המעוות של נינמח' האלה-האם ואנכי אל מי התהום. שפרה משתמשת במיתוס כדי ליצור מחזור שירים מצמרר, שהדובר בו הוא הילד שלא נולד, תינוק הנפל של אהבת הוריו, בן לווייתה הדומם, הצועק בלי קול של אם חסרה, חשוכה תמיד: "אני אמאל , שבוי בחיקך / לא איש חי, לא איש / מת, אני רק פה לעדות" ("פה לעדות", עמ' 83).

הפה הריק הזה נפער לנוכח געגועיה הבלתי פוסקים של האם החיה אל האב המת. מתוך חשכת הבטן הריקה הוא אומר לה: "מוזר, ככל שאת קרבה / והולכת אלי חסרוני גדל, כמעט / מפלצתי, דוקא בשאלות / הלא חשובות, מי יגיד / יתגדל, והיכן ישבו, ביתך / הריק ממני ריק, ..." (ז', עמ' 90).

הברית העצובה הזאת בין אם ללא ילד משמשת גשר אל פנים מבועת, מאפשרת עיסוק בשאלות של מוות מתקרב מתוך מצב של עקרות נמשכת והולכת, פורטת עריריות בודדה אחת לרב שיח פנימי, מלא הטחות ואשם, הצלבות של "כמעטים" ושל "אילו רק" שיוצרות משולש קורע לב ומפעים בין גבר מת, אשה חיה וילד שלא נולד.

אותה בדידות צפה גם כששפרה עוסקת במושג הפילגש, שבו היא חוזרת והופכת כבר שנים. פילגש בתוך בבואות של זמנים משתנים, צעירה ובוגרת, נטושה או חוזרת, תמיד מצפה, תמיד עד כלות. גם כשיש לה אין לה, גם כשהיא חוקית היא נושאת בתוכה חטאת. הפילגשים בשיריה של שפרה מנהלות יחסי אהבה-שנאה עם מעמדן. מתחשבנות עם העולם המתחשבן אתן ובו-בזמן נדמות כמו מכורות לזוהר האסור, לטעם תאווה גנובה שהמתיקן.

כמו בספרה הקודם, "אשה שמתאמנת בלחיות", כך גם ב"משי לחשת לי" ש. שפרה משתמשת במושג "אישה" כדי למדוד ולהחליף שמות, פנים וגוף, לזוז קדימה ואחורה בזמן, לעטות שמלות מלים בגנדרנות ואחר-כך לפשוט אותן באומץ, לעמוד מול מראה חזיתית, להתבונן באישה הפשוטה, המופשטת שהיא, להתבונן עד תהום הגוף, לחדור עד לוז הנפש, ולכתוב את זה על הדף בדיוק מפעים.

* ש. שפרה (ילידת תל אביב, 1931) היא משוררת, מתרגמת מספרויות המזרח הקדמון ומבקרת ספרות. בין ספריה: "שיר אישה" (מחברות לספרות, 1962); "בימים הרחוקים ההם", אנתולוגיה משירת המזרח הקדום (עם עובד, 1996), "עלילות גלגמש לילדים ולבני נוער" (עם עובד, 2000).

* ספרה של שירי ארצי "בוץ" ראה אור בהוצאת חרגול, עם עובד.

 

 

 

ד"ר גיא בכור

סיפורה הלא-יאומן של שביתה, ששינתה את תולדות הסכסוך היהודי-ערבי לתמיד 

בעקבות השביתה המדהימה הזו, גאוותנית והרסנית, התמוטט היישוב הערבי בארץ ישראל בתחושת ייאוש, בחורבן כלכלי, מינהלי, מנהיגותי ופוליטי, ממנו לא התאושש עד היום. רעב פשה בסקטור הערבי, טרור, ואלפי רציחות פנימיות. ומי מכריז בדיוק היום על שביתה?

הרעיון נולד פה אחד בשכם, בישיבה של ראשי הארגונים הפלסטיניים: להכריז על שביתה כללית ומוחלטת, עד שהממשלה תיכנע ותקבל את כל דרישות הערבים, ואילו הן:

הפסקת העלייה היהודית,

איסור העברת קרקעות ליהודים,

והקמת מוסדות ממשל פלסטיניים עצמאיים.

אלא שזה היה באפריל 1936, אז פרצה "השביתה הגדולה", והחל "המרד הערבי הגדול", שאנו קראנו לו "המאורעות". מתחיל תהליך הרסני, של חרב מתהפכת, שאין לי אלא לכנותו –מדהים.

לאחר הכנס כבר החלו באופן מאורגן רציחות כנגד עוברי אורח יהודים, למשל ביפו, בירושלים, ובערים אחרות; לנסוע לחיפה או לירושלים היה כבר בבחינת סכנת נפשות, אך גולת הכותרת של המנהיגות הערבית היתה אמורה להיות "ה-ש-ב-י-ת-ה", אם כל השביתות. זו היתה אמורה להכניע את הממשלה הבריטית, לגרום לקריסה כלכלית של היישוב היהודי בארץ ישראל, ולהביא לצד הערבי סוף-סוף את מילוי דרישותיו.

כיצד התנהלה השביתה? קודם כל אי תשלום מיסים; סגירת החנויות, בתי העסק והשווקים; אילוץ הפועלים הערביים לא לעבוד עוד אצל יהודים; האשפה לא פונתה; ודרשו גם מן הפלאחים לציית לשביתה, ולהפסיק למכור את תוצרתם החקלאית, בעיקר ליהודים. המסחר הערבי הלך אט אט ונעצר, האשפה התגבבה ברחובות. תוך כמה חדשים החלו הסוחרים לפשוט רגל ויד, אך איש לא העז להמרות את פי "הוועד הערבי העליון", שהוקם באותו חודש, בראשותו של המופתי של ירושלים, חג' אמין אל חוסייני.

והחרב המתהפכת המשיכה להסתחרר: השווקים הערביים נסגרו, הבנקאות הערבית נעצרה, ורעב החל להגיע, אך את השביתה לא יעצרו! היו תחינות לסיימה, מגעים שקטים, ושום דבר לא עזר. לאחר כמה חודשים היו כאלה שהכריזו כי היא נסתיימה, אך בפועל השביתה הכללית נמשכה. בשלב מסויים כבר אי אפשר לדעת היה אם יש שביתה או אין. האנרכיה הרימה את ראשה.

חמור מאוד: המשטרה הערבית הפסיקה לתפקד, וכיוון שכך, החלו להתרבות בארץ מעשי השוד, הביזה והפלילים. החלו לקום כנופיות של עבריינים, שלכאורה פעלו בשם העניין הלאומי: כנופיית אבו ג'ילדה בשכם, כנופיית היד הירוקה, היד השחורה, ועוד. אחת הכנופיות המפורסמות היתה של עז א-דין אלקסאם, שנולד בסוריה וברח לכאן. הכנופייה הזו היתה אחראית לשורה של מעשי רצח נגד יהודים. היא פעלה לכאורה בשם האסלאם, ודיברה על חובת הג'יהאד, אך בפועל השליטה טרור ברחבי הארץ, גם כנגד ערבים.

ואכן, לכנופיות האלה היתה מטרה נוספת: האליטה הערבית, שנגדה פעלו ואת בניה ביקשו לחסל או לגרש, כדי לצבור שליטה. הטרור הלך והרחב, בחלקו נגד יהודים בחלקו נגד הערבים עצמם. הבריטים התערבו בלית ברירה, ובשנת 1936 הרסו חלק מן העיר העתיקה ביפו כדי לשלוט בה טוב יותר. באוקטובר 1937 הדיחו את חג' אמין אלחוסייני מתפקידיו במוסדות הערביים, ואף הוציאו חלק מהם אל מחוץ לחוק. הוא עצמו הצליח להימלט לביירות, משם המשיך להנהיג את המרד, שהמשיך לאבד שליטה. בהמשך הבריטים מרימים ידיים במדיניות של התערבות מינימאלית (יש להם כבר דברים דחופים יותר באירופה), המרד נמשך, והכיאוס מתרחב.

בשנת 1938, שנתיים לאחר הכינוס האומלל בשכם, שמכריז על השביתה, אין כבר הנהגה ערבית ברורה בארץ ישראל, להוציא הכנופיות האלימות. בכל מקום פושים שוד, פרוטקשן, ורציחות. אלו כנופיות כפריות, שנושאות נשק, ומי שמתנגד להן בסקטור הערבי – מאויים, ואף נרצח. הן משתלטות על העיר יפו ודורשות מן התושבים העירוניים להחליף את "התרבוש" העירוני בכאפייה ועקאל כפריים. בחיפה וביפו הן דורשות להחרים את הערבים הנוצרים. בספטמבר 1938 משתלטות הכנופיות על חלק מחיפה הערבית, והן אוסרות על התושבים הערבים להשתמש בחשמל (!) שכן החשמל הוא "יהודי", שהגיע מתחנת רוטנברג. מצד הטרוריסטים – שהתושבים הערביים ישתמשו בנרות, העיקר לא להשתמש בחשמל של היהודים. התוהו ובוהו הולך וגובר, והיישוב הערבי נאנק תחת גאוותו ההרסנית. פקידי הממשלה הפסיקו להגיע לעבודה, שכן איש לא שילם להם, שוטרים פוטרו, האדמיניסטרציה הערבית פשוט נעצרת. בסוף 1938 מתחילה תופעה של בזיזת בנקים. הרעב מתגבר.

בכל אותה עת נרצחים פלסטינים על ידי אחיהם: כ-4,500 במספר, יש אומרים – יותר. האליטה הערבית נמלטת מן הארץ, מאימת הטרור הפנימי, וכך, בזמן מלחמת השחרור, לא היה כבר מי שינהיג את התושבים הערביים.

באותו זמן משגשג היישוב בעברי בארץ ישראל, ומתעצם, בדיוק הפוך למה שתכננו מנהיגי המרד הערבי. כיוון שהפועלים הערבים הפסיקו להגיע מרצונם לעבודה, נולדה תופעת "העבודה העברית". מוקם נמל תל אביב, כיוון שנמל יפו כבר לא היה רלבנטי, ומוקמת שורה של מפעלים עצמאיים. הכלכלה היהודית פרחה, כך שהשביתה הערבית היתה בבחינת התרומה החשובה ביותר לכלכלה של מדינת ישראל, שעוד תקום. מובן שהערבים הענישו רק את עצמם. לאיש מלבדם לא היה איכפת שהשביתה הזו תימשך לנצח.

בשנת 1939, קרס הישוב הערבי בארץ ישראל, שכן אי אפשר היה להמשיך עוד. המחאה נעצרה, השביתה נסתיימה בקול ענות חלושה, הישגים לאומיים לא ממש הושגו, והמרד נגמר בתחושת ייאוש, בחורבן כלכלי, מינהלי, מנהיגותי ופוליטי, ממנו לא התאושש היישוב הערבי בארץ ישראל, אפילו עד היום.

ובחזרה לימינו. אני כבר לא מדבר על מלחמת האחים בעולם הפלסטיני של היום, על החיסולים הפנימיים, והחלוקה לשתי ישויות נפרדות, על שלטון הכנופיות בעזה וביו"ש, או על אבו מאזן שפטר (!) את תושבי עזה מלשלם מיסים לממשלת החמאס. אני מדבר על שביתה.

היום, יום שישי [1.2], הכריזה "ועדת המעקב" של ערביי ישראל על שביתה במגזר הערבי, וכן על קיום הפגנה ארצית אחר הצהריים, וזאת בשל החלטת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שלא להגיש כתבי אישום נגד השוטרים המעורבים-לכאורה בהרג אזרחים ערבים במאורעות אוקטובר 2000. ההחלטה התקבלה פה אחד על ידי כל המפלגות הערביות בישיבה שנערכה בנצרת.

דווקא שביתה?

אז מי אמר שהפלסטינים לא לומדים דבר מן ההיסטוריה שלהם?

1.2.08

באדיבות אתר המאמרים, האקטואליה והפרשנות של ד"ר גיא בכור Gplanet

אנחנו ממליצים! קריאת חובה! לא הכול מובא כאן. www.gplanet.co.il

 

 

אהוד: אני יצאתי מרחם אימי באותו חודש של פורענויות, אפריל 1936, ואני סבור שאולי היה זה מזלי שעשאוני לפני המרד והמלחמה, כי השנתונים של 1938 עד 1944, שנולדו בארץ, היו דומני קטנים יותר, והסיבות ברורות. אבל אולי אני טועה.

אני זוכר את ימי ספטמבר 39', את הידיעה על פרוץ מלחמת העולם השנייה –  אף שהייתי אז רק בן שלוש, ואני גם זוכר את ימי ספטמבר-אוקטובר 2000, כאשר חלק גדול מאוד מערביי ישראל, שמכנים עצמם פלסטינים בעלי תעודת זהות ישראלית – חבר אל אחיהם להגדרה הלאומית מעבר לקו הירוק, והחל במרד גלוי, מסוכן, הרסני וקטלני – נגד מדינת ישראל ואזרחיה היהודים.

לכן אני אסיר תודה לשוטרים שחירפו נפשם כדי להגן עלינו נגד ההמון הערבי המשולהב, ולכן אני מקבל בחילה כל אימת שאני רואה במודעות ובכתבות את הסילוף הנורא של האמת, שהחל בוועדת אור – סילוף המטיל על השוטרים והחיילים, שהגנו עלינו – את אשמת פרוץ המהומות שנועדו לערער את עצם קיומנו במדינת ישראל, אף זו שבגבולות 67'!

אכן אין גבול לחוצפה, לסילוף ולשקר ההיסטורי! – ערביי ישראל המיטו על עצמם במו ידיהם את הרג צעיריהם באותם חודשים, חודשי המרד שכפו עלינו – ומצידם גם הרגו יהודי אחד מראשון לציון (בזריקת אבנים בכביש החוף הגובל בג'סר א-זרקא), אחד – רק מפני שלא הצליחו להרוג יותר בהתנפלויות אכזריות על אזרחים יהודים חסרי הגנה – אז שיבואו בטענות אל עצמם! הם מופלים? לפחות בניהם אינם מגוייסים לסדיר ולמילואים ואינם נהרגים על הגנת המדינה מפני האוייב הערבי, האוייב מפנים והאוייב מחוץ – בעוד הם, המופלים-כביכול – לומדים ומפגינים באוניברסיטאות שלנו וכופרים בריש גלי בַּצידוק וּבַזכות, גם המשפטית, של עצם קיומנו כאן בארץ!

אגב, נולדתי ברמת-גן, בבית חולים "רפאל", ולא כמו אבי, שנולד בבית בפתח-תקווה, כך שאולי יש לי פחות זכויות בארץ-ישראל, שבה יגורו בעתיד, כאשר הפלסטינים בעלי האזרחות הישראלית ישלטו בה – רק היהודים שגרו בפלשתינא ביישובים שהיו קיימים בעת הצהרת בלפור, וצאצאיהם הישירים שנולדו אף הם באותם מקומות.

 

 

 

ד"ר מור אלטשולר

"האופציה המצרית" של גיא בכור עלולה להתגלות כמסוכנת

אהוד יקירי,

אני נהנית לקרוא את הפרשנויות של ד"ר גיא בכור הידען והחכם. אבל הפעם [גיליון 313] התחכום שלו עלול לחזור אלינו כבומרנג. המלצתו, לגלגל את הבעייה הנקראית "רצועת עזה" לפתחה של מצרים ולהניח למצרים לקחת את הרצועה תחת חסותם, עלולה להוביל לכניסה מסיבית של צבא מצרי לשם. תחילה, כדי לעשות סדר, ובהמשך – כשיפור עמדות מול הצבא הישראלי. בתוך זמן קצר עלולה ישראל לעמוד מול מציאות חדשה ומאיימת, של צבא מצרי חמוש ומוכן לפעולה על גבול הרצועה, ממש כמו לפני מבצע סיני (1956) או מלחמת ששת הימים (1967).

במילים אחרות, "האופציה המצרית" של גיא בכור עלולה להתגלות כמסוכנת מהאנרכיה וחוסר היציבות של היום! ולכן, לטוב ולרע, רצועת עזה צריכה להמשיך להטרידנו כבעייה של ישראל.

בברכה,

ד"ר מור אלטשולר

כרמי יוסף

 

הידד לאהוד ברק

על החלטתך האמיצה להישאר בממשלה

אל תקשיב ואל תשים לב לכל חורשי הרעה, שואפי הבחירות המוקדמות והמלכת ביבי במקומך ובמקום אהוד אולמרט. אתה עשית החלטה אמיצה של מנהיג, ולפי הרגשתי הציבור תומך בך ומבין כי השארת הנהגת המדינה בידי אהוד אולמרט ובידיך, תוך תקווה שתעבדו יחדיו באמון ובשיתוף מלא – היא הדבר הטוב ביותר להנהגת ישראל כיום, והיא רק תחזק לא רק את המדינה אלא גם את שניכם לקראת הבחירות הבאות במועדן, אשר בהן – מי מכם שמפלגתו תזכה ביותר מנדאטים, יהיה ראש הממשלה, והשני יהיה השני במעלה, שר הביטחון – אם זה אתה, או שר האוצר – אם זה אולמרט.

אהוד בן עזר

 

 

יוסף דוריאל

לאטימות המתנשאת יש מחיר קטלני

התבצרות הקברניטים נגד בדיקת רעיונות שלא באו מתוך החמולות שלהם ממשיכה לעלות במחיר מפלות, בושות וחיי אדם

הם לא למדו כלום מדוח וינוגרד. אילו למדו – גלעד שליט כבר היה חופשי, ירי הקסאמים היה נפסק, ומקהלת ההסתה העולמית נגד ישראל היתה משתתקת. ועדת וינוגרד לא אמרה איך לעשות זאת אבל הדגישה מספיק את הכשל הגדול של חוסר חשיבה מערכתית ואנדרלמוסיה של עבודת מטה, שסללו את הדרך למפלות, בושות ואבידות. ואני מרשה לעצמי לכתוב זאת, כי לו היתה לקברניטים עבודת מטה מסודרת – היו בוחנים את בציעות ההצעות שפורסמו על ידי החתום מטה מזה 7 שנים.

אחרי שהשר היחידי שמבין את המצב הושתק במשמעת קואליציונית, אני מציג את האתגר לחברי כנסת שמסוגלים לגייס תומכים לחקיקה – שתחייב את הממשלה להפסיק להתפתל בשבילים עוקפי-שכל-ישר, ולעשות מה שכל עם נורמאלי היה עושה במצב אליו נקלענו. ולהלן עיקרי החוקים שיש להעביר בכנסת:

חוק גלעד שליט: חוק זה, נגד חטיפות ישראלים למטרות סחיטה, יקבע שחברי ותומכי ארגונים השותפים לחטיפה ונמצאים במאסר בישראל יזכו לאותו יחס כמו החטופים הישראלים שבידי חבריהם: שום קשר עם החוץ, שום ידיעה על מצבם ושום ביקורים – גם לא של צלב אדום.

חוק נגד הפגזות וירי משטח אוייב: תושבי הסביבה שממנה מפגיזים ויורים לכיוון ישראל יוזהרו בעלונים שיופצו בה – שעליהם להתפנות תוך זמן נקוב, כי השטח יופגז ללא הפוגה, לפי רשות שניתנה למפקדי צה"ל בכל גזרה רלוונטית – להחזיק את מרחבי ההתקפות על ישראל ריקים ושוממים. עלונים אלה, עם צילומי הפגיעות של ההפגזות על יישובי ישראל והנימוקים לחוק זה יופצו דרך כל צינורות ההסברה של ישראל – למערכות התקשורת, לקהילייה הדיפלומאטית ולאו"ם.

חוק נגד עלילות דם על ישראל: לאחר שאויבי ישראל גילו שעלילות דם נגד יהודים נקלטות מהר בעולם בעל הדעות הקדומות המלוות אותו מאז צליבת ישו, הם למדו להשתמש בהן כנשק אסטרטגי במלחמתם הפושעת. כך זה היה עם "רצח הילד מוחמד א-דורה", "הטבח בג'נין" ו"טבח הילדים בכפר קנא". למרות שוועדת השופט אור קבעה שהריגת 13 הערבים באוקטובר 2000 נגרמה בעקבות הפצת סרטון הטלוויזיה על "רצח מוחמד א-דורה", יוזמי אותה עלילת דם ותומכיהם היהודים ממשיכים לפעול באותן השיטות. הבסת ישראל במלחמת לבנון-2 הושגה באותה שיטה – של צילומי "טבח כפר קנא". החוק נגד עלילות דם יקבע כי יוזמיהן ומפיציהן ייראו כמסיתים לרצח. הסתה כזו כבר נקבעה על ידי טריבונאל בינלאומי (על הג'נוסייד באפריקה) – כשוות-אשמה עם רצח עצמו.  

זהו רק חלק מחבילת חקיקת הגנה לישראל, שהוכנה ביוזמת פורום ותיקי מלחמת העצמאות, על סמך ניסיון ממושך עם מערכת חוקים המונעת הגנה יעילה על מדינה במלחמה. שלוש הצעות החוק הנ"ל הן רק בגדר עזרה ראשונה – לעצירת הידרדרות המדינה אל אובדן שליטה בגורלה, מול מזימות חיסולה. הנגזרת המיידית מכך צריכה להיות – הפסקת המיקוח המשפיל על שחרור פושעי מלחמה מהכלא, וחזרה לעמידה איתנה על הסיכום עם הנשיא בוש – שאין דנים על מחוות לרשות הפלשתינית לפני הפסקה מוחלטת של הטרור.

המשך התנהלות הקברניטים לפי פרדיגמה שגונתה בוועדת וינוגרד ככישלון – לא תוכל להסתיים בוועדת חקירה חדשה אלא רק בתביעה משפטית על רשלנות פושעת שעולה בחיי אדם. בדיוק כמו רשלנות מנהל מפעל בו נהרגו אנשים בגלל פעילות הנוגדת את כללי הבטיחות. על מצב כזה כתב השופט (בדימ') של  ביהמ"ש העליון, פרופ' יצחק זמיר: "רשות מנהלית המפעילה את שיקול הדעת שלה ללא בירור העובדות הנוגעות לעניין, ומחליטה על יסוד תחושה בעלמא, או שדעתה נוטה להגיע לתוצאה מסוימת ללא תלות בעובדות המקרה, אינה מפעילה שיקול דעת כנדרש בחוק. במקרה כזה ניתן לומר על הרשות, כי היא פועלת בשרירות. שרירות היא סוג של שחיתות. יש בה חומרה קיצונית." (פרקים 29, 30, בספר "הסמכות המנהלית"). ועוד הבהיר השופט זמיר: "שיקול הדעת הוא חופש לבחור בין אפשרויות שונות, אך אין הוא חופש מוחלט."

חברי כנסת שימשיכו להשלים עם שרירות ברשות המבצעת יהיו שותפים לאותה עבירה.

הכותב התמחה במחקר ובתיכנון אסטרטגי

 

 

איליה בר-זאב

מַצָּבִים חֲדָשִׁים

 

אַתְּ קוֹרֶצֶת בְּחֵן

וּמְבַצַּעַת מַהְפָּךְ לוּלְיָנִי עַל

מִשְׁטָח הַמִּשְׂחָקִים.

כְּבָר סְמִיכָה קִדְמִית  –

מַצָּבִים חֲדָשִׁים.

חָלָל הַבַּיִת מְאַפְשֵׁר לָךְ

לַנוּעַ, לְהִתָּקֵל

בְּמִכְשוֹלִים לֹא מֻכָּרִים.

עֲדַיִן מֻקְדָּם לִבְדֹק מְגֵרוֹת נִפְתָּחוֹת,

נִסְגָּרוֹת.

לְעִתִּים הָאֶצְבָּעוֹת כּוֹאֲבוֹת

וְיֵשׁ הַרְבֵּה מִסְתּוֹרִין.

בֵּינָתַיִם, כְּדַאי לְהִצְטַעֲצֵעַ

עַד שֶׁתַּעַמְדִי עַל דַּעְתֵּךְ

 

וְיַבְשִׁילוּ הַמִּלִּים.

 

שירים לנטע, 2007

 

אורי הייטנר

מלחמת הדישדוש

על אהוד אולמרט ללכת הביתה

כותרות העיתונים בימים שקדמו לפרסום דו"ח וינוגרד, התמקדו במתקפה הקרקעית ב-60 השעות האחרונות למלחמה. אולמרט הואשם בכך ששלח עשרות חיילים למותם מסיבות אישיות, פוליטיות, תקשורתיות, ספיניות, לא ענייניות. ההתמקדות הזאת יצרה ציפיה למסקנות חמורות שתתמקדנה בנושא זה. ועדת החקירה הפריכה את ההאשמות הללו והציגה את המתקפה כהכרחית. הפער בין הציפיות למסקנות בנושא זה, יצר תחושה של דו"ח קל, שהיטיב עם אולמרט. אולמרט וסביבתו, מצדם, נאחזו בעובדה זו כמוצאי שלל רב, מנסים להפוך את הדו"ח לניצחון פוליטי.

אל לנו להתבלבל. השורה התחתונה של הדו"ח, והיא החשובה ביותר, היא שצה"ל לא ניצח במלחמת לבנון השניה. במזה"ת, אסור לישראל לא לנצח במלחמה. במקרה זה העובדה שלא ניצחנו במלחמה חמורה במיוחד, כיוון שצה"ל הגדול והחזק כשל מול ארגון גרילה וטרור קטן. במשך 33 ימים תמימים, מלחמה ארוכה מאוד, לא הצליח צה"ל להתמודד עם ירי הקטיושות ששיתק 1/3 מדינה. עד היום האחרון למלחמה, צה"ל לא הצליח אפילו לצמצם במעט את מכסת הקטיושות היומית. המלחמה היתה חייבת להסתיים אחרת לגמרי – בניצחון מוחלט ומוחץ של ישראל, בריסוק חיזבאללה, בניצחון שיוציא לאוייב את החשק להתעסק איתנו עוד שנים רבות. כתוצאה מהכישלון הזה, נפגע קשות כוח ההרתעה של צה"ל, עובדה שבאה לידי ביטוי מידי יום בשדרות.

זהו כישלון אדיר מימדים. לא היה בתולדות המדינה כישלון גדול מזה. מי נושא באחריות לכישלון הזה? מי שהיה נושא באחריות להצלחה, אילו היתה. אילו ישראל ניצחה במלחמה, התהילה היתה בראש ובראשונה של ראש הממשלה, אחריו של שר הביטחון ואחריו של הרמטכ"ל, ובדין. זו בדיוק היררכיית האחריות לכישלון. מותר להנהגה לטעות ולהיכשל. איני סבור שמשמעות של אחריות לכישלון היא בהכרח התפטרות. יש צדק רב באמירה שלעיתים משמעותה של אחריות היא תיקון הכשלים. השאלה היא מה סדר גודל הכישלון. מלחמה היא המיבחן העליון של ההנהגה. הנהגה שלא הצליחה להביא לניצחון, במלחמה כזו, מול אויב כזה, אינה יכולה להישאר על מכונה. שלושת האחראים חייבים להתפטר. שניים מהם כבר עשו כן. האיש הנושא באחריות העל, ראש הממשלה אהוד אולמרט, חייב ללכת בעקבותיהם.

מה הגורמים לכישלון?

ועדת וינוגרד הצביעה על כשלים וליקויים חמורים בהתנהלות הדרג המדיני, הדרג הצבאי והממשק שביניהם. אולם הכשל העיקרי הוא ערכי. הכישלון נבע מכך שערכי הלחימה של צה"ל, ובראשם הדבקות במשימה ובהשגת ניצחון בכל מחיר, נשחקו קשות. צה"ל פחד ממלחמה, פחד מקורבנות ולכן המלחמה התנהלה בשיטת המשגל הנסוג. כל המלחמה היתה דישדוש אחד גדול. אי אפשר לנצח במלחמה בלי להלחם, ולמלחמה יש מחיר. מי שאינו מוכן לשלם את המחיר, לא יוכל לנצח. בעיות ערכיות מסוג זה, הן תוצאה של כשל מנהיגותי. אין זה כשל מנהיגותי של צה"ל בלבד, אלא בראש ובראשונה של הדרג שמעל צה"ל – הנהגת המדינה.

הקונספציה המופרכת, על פיה ניתן לנצח במלחמה באמצעות חיל האוויר וירי ארטילרי מרחוק, הינה תוצאה ישירה של הפחד ממלחמה. דווקא הישגיו המרשימים של חיל האוויר בהשמדת מאגר הטילים ארוכי הטווח שהיו בידי חיזבאללה, ממחישים את מופרכותה של הקונספציה – חיל האוויר מקצועי ומתפקד היטב במשימות שלשמן הוא קיים, אך אין ביכולתו להחליף את כוחות היבשה. אין מלחמה דה-לוקס.

הקונספציה היתה שגויה מראש, אך חמורה יותר הדבקות בה אחרי שהתבררה מופרכותה. ביום הראשון למלחמה היה על צה"ל לגייס את המילואים ולאמנם, כדי להיות ערוך לצורך במתקפה קרקעית. עוד בשבוע הראשון של המלחמה, כשהתברר שפעולת חיל האוויר לא הביאה לניצחון, היה צורך בהחלטה על פעולה קרקעית. ניתן היה לסיים את המלחמה בניצחון גדול בתוך שבועיים. אך הממשלה היססה. הפיקוד של צה"ל היסס. הפעולה נדחתה ונדחתה. הירי על יישובי הצפון נמשך וגבר. כוחות קטנים של צה"ל נשלחו להתברבר ולדשדש, ללא מטרות ברורות, סמוך לגבול. כושר ההרתעה הישראלי הלך ונשחק. את ההחלטה על המבצע הקרקעי קיבלה הממשלה רק כאשר כבר לא נותרה לה ברירה, אך גם כאשר לא היה בידי כוחות צה"ל סיפק להשיג את מטרות המבצע ולהביא לניצחון. זהו כישלון נורא, המחייב התפטרות האחראים לו.

יש לציין, שעצם ההחלטה על המלחמה היתה נכונה. זו היתה מלחמה צודקת מאין כמותה. אף מדינה ריבונית אינה יכולה להשלים עם התנקשות מתמדת בריבונותה. ברגע שישראל השלימה את נסיגתה המוחלטת מלבנון לא היתה כל עילה לפגיעה בישראל. ברגע שנעשו פיגועים, היה על צה"ל להגיב בחומרה. אולם ישראל לא עשתה כן, ובמשך שש שנים חיזבאללה התגרה שוב ושוב, ניסה פעמים רבות ופעמיים הצליח לחטוף חיילים. ירה מפעם לפעם קטיושות. המציא את פיקציית חוות שבעא וניהל מלחמת התשה באזור הר דב. ובמקביל – התעצם, השתלט על כל דרום לבנון, אגר ארסנל טילים אדיר מימדים, ואחרי כל תגובה ישראלית לפרובוקציה של חיזבאללה, הפגיז את האוכלוסיה האזרחית לאורך הגבול. תושבי צפון הארץ היו לבני ערובה של חיזבאללה. חטיפת שני החיילים וירי הקטיושות הנרחב בבוקר ה-12 ביוני 2006 היו השיא. לא היתה לישראל כל ברירה, אלא לצאת למלחמה. אולמרט ופרץ ראויים לשבח על עצם ההחלטה הזאת.

אולם המלחמה היתה חייבת להסתיים בניצחון. ואם היא לא הסתיימה בניצחון, מוטב שלא פרצה משפרצה. מי שנושא באחריות לתוצאה, הוא מי שניהל את המערכה בצורה קלוקלת. אהוד אולמרט חייב להתפטר.

הכשל התרבותי שגרם לכישלון הצורב, לא התחיל באולמרט. הכירסום בתחושת הצדק של הציונות ולפיכך בנכונות להלחם לשלם מחיר דמים על הגנת המדינה, לא החל באולמרט. אשליות השלום המשכרות והמשקרות מאוסלו ואילך סיממו את החברה הישראלית, את ממשלות ישראל ואת צה"ל וניוונו אותו.

אולמרט אינו אשם בכשל המתמשך, אך הוא חוליה בשרשרת האחריות לו. איתרע מזלו שהמלחמה פרצה במשמרת שלו, אך הוא ניהל אותה על פי הקוד התרבותי הלקוי שהביא לכישלון. לכן, עליו להתפטר.

ראוי היה שאולמרט יתפטר מיד אחרי המלחמה ולא להמתין למסקנות הוועדה. היה עליו להתפטר בדיוק מהסיבה שחייבה הקמת ועדת חקירה – עצם הכישלון החמור במלחמה. אולם משלא עשה כן, היו לו שנה וחצי להפיק לקחים ולתקן את דרכו. תיקון הדרך, היה שינוי הכיוון התרבותי; חינוך הציבור להכיר במציאות החיים המזרח תיכונית שאינה עומדת להשתנות בעתיד הנראה לעין – אי הכרת הערבים בזכות קיומנו, עובדה שבעטיה לא צפוי שלום בדורנו. אולמרט עשה את ההיפך הגמור – דבק במסכת האשליות, בתהליך אנאפוליס ובהימנעות מתגובה נחרצת למתקפת הטרור ופשעי המלחמה נגד תושביה האזרחיים של שדרות ובנותיה.

אילו הפיק לקחים ושינה את דרכו, היה היגיון מסויים בטענה שחרף הכישלון הצורב במלחמה, יש לתת לו הזדמנות. משלא הפיק לקחים והוא ממשיך ללכת בדרך שגרמה לכישלון, עליו ללכת הביתה.

 

 

נחום ברנע ושמעון שיפר

"ציידי הליקויים" [ציטוט]

אולי המשגה הכבד ביותר של חברי ועדת וינוגרד הוא שבמסע הציד שלהם אחר ליקויים – 213 פעמים מופיעה המילה "ליקויים", בהטיות שונות, בגוף הדו"ח – הם יוצרים את הרושם שאם רק היה מתקיים עוד דיון מסודר, עוד קצת עבודת מטה, מישהו היה מוסיף עוד קצת שמן למימשק בין הדרג הצבאי לדרג הפוליטי, היינו מכריעים את חיזבאללה חיש קל.

"החמצה גדולה וחמורה," אמר השופט וינוגרד בנאום שנשא שלשום, עם הגשת בדו"ח. מי שאומר החמצה אומר בצדק כשלים ומחדלים ופספוסים, אבל הוא אומר גם עוד משהו: שהניצחון היה בהישג יד.

זוהי אשלייה.

היא עלולה לשוב ולהכות בישראל בסבב האלים הבא.

ההנהגה הישראלית הנוכחית, מראש הממשלה ועד אחרון האלופים, תפסה בעקבות המלחמה שמול אוייב מהסוג הזה אין הכרעה. "המלחמות של העבר נגמרו," אומר אחד מקובעי המדיניות, ואחרים מחרים-מחזיקים אחריו. "במלחמות הבאות נצטרך להתמודד עם מאות הרוגים בעורף, אם לא יותר."

מתוך: "כל העלבון לצה"ל", מאת נחום ברנע ושמעון שיפר, "ידיעות אחרונות", יום שישי, 1.2.08.

 

אהוד: נחום ברנע אינו מזכיר זאת במאמריו, אבל גם הוא עצמו אב שכול. בנו החייל נהרג בפיצוץ טרור פלסטיני באוטובוס ישראלי בירושלים, כאשר יצא בבוקר מביתו לנסוע לבסיסו. אבל ברנע נמנע בעקביות מלהשתמש בנימוק הזה נגד "המשפחות השכולות" היוצאות נגדו והסבורות שהן המייצגות את כל ציבור השכול בארץ ואולי את הציבור הישראלי כולו, ולכן הן תובעות את עריפת ראשו של אולמרט, וממשיכות בכך גם אחרי מסקנות ועדת וינוגרד – בעקשנות ובבלעדיות שמזכירות את דבריו ההחלטיים של הגאון האסטראטגי ביבי בגנות כישוריו של אולמרט לשמש ראש ממשלה.

אני עצמי, את דבריהם המצוטטים לעיל, טענתי וכתבתי במשך כל החודשים שעברו מאז הסתיימה מלחמת לבנון השנייה. אך מאחר שאינני "סופר חשוב", "גיבור תרבות" או אישיות תקשורתית – דבריי-שלי לא נשמעים ולא ניתנה ולא ניתנת לי במה פומבית וציבורית לכתוב ולומר אותם, כמו שניתנת למשל לפושע-לשעבר בעל הפה המלוכלך נתן זהבי, שבעזות-מצח מלמד אותנו מוסריות מהי לאחר שהודה בפומבי כי בשעתו שרף במזיד את ארכיון "העולם הזה" אך לא הועמד למשפט בגלל חוק ההתיישנות.

 אני לא מרמה את עצמי, אם אני הייתי קורא לנשיא ארה"ב להוציא את שגרירו מישראל עד שזו תיסוג מההתנחלויות, דבריי לא היו זוכים לשום פומבי מעבר לקבצי המכתב העיתי ולהערותיה העוקצניות של מזכירת המערכת ד"ר שְׁפיפוֹנָה פּוֹיְזֵן גוּרְלְךָ.

ולכל האסטראטגים הגדולים, הלועגים להסתמכות ישראל וצבאה על חיל האוויר במלחמה, כדאי להזכיר שאם במלחמות הבאות לא נשתמש בעליונותנו האווירית שמטרתה גם לחסוך חיי חיילינו, אלא נעדיף מערכות קרקעיות זוללות אדם מהסוג שכל כך חביב על מבקרי המערכה בלבנון, מערכות שבהן על כל חייל ערבי הרוג יפול חייל ישראלי – נישאר עד מהרה בלי חיילים. וזה בדיוק מה שאויבינו רוצים. ולכך מטיף גם האסטראטג הגדול נתניהו, שהיה לדבריו מנהל מלכתחילה את מלחמת לבנון השנייה כפלישה ישראלית רחבת היקף ועוקפת דרום בלב לבנון.

 

  

שו"ת אליהו הכהן

נירה קרן: "האב איך מיר מאנטעלע"

שלום לך אהוד בן עזר,

הצצתי לעיתונך בהמלצת חברתי רננה שוקרון גרין, ונשביתי. אם תצרפני לחבר קוראיך, אשמח ביותר. בינתיים, כאילו אני כבר קוראת מן השורה, ברצוני לשלוח שאלה שירית לאליהו הכהן, וכזו היא:

בספרו של סימס טבק "המעיל המופלא של יוסף", בתרגומה של רחל עזוז ובהוצאת כנרת משנת 2002, מצויין המקור שהוא שיר עם יידיש "האב איך מיר מאנטעלע". השיר מובא בתרגום חופשי, ולפי הרגשתי גם לא במלואו.

מאוד אשמח ואודה אם אוכל לקבל פרטים יותר מדוייקים ומלאים על שיר זה.

בברכה ובתודה,

נירה קרן

 

 

אליהו הכהן, במענה לפנייתה של נירה קרן:

האָב איך מיר אַ מאַנטעלע,

"מעילון יש לי מבד חדש"

השיר שעליו את מבקשת פרטים נוספים הוא שיר עם שטרם הובררה זהותם של מחברו ומלחינו. הוא נמנה עם קבוצת שירי העם היהודיים אודות בעלי המלאכה השונים וכרוך בהווי ה"שניידער'לס",  החייטים היהודים של מזרח אירופה. זהו שיר על חייט, ככל הנראה מתמחה, שהיה לו מעיל חדש לא מוצלח ועל כן ניסה לעשות ממנו מיני לבוש אחרים. לאחר שרשרת ניסיונות כושלים הצליח בסופו של דבר לעשות ממנו כיס.

כנהוג בשירים רבים, שם השיר הוא על פי מילות הפתיחה שלו. מן הסתם ראוי היה לכנותו "גלגולו של מעיל", משהו בנוסח חד גדיא:

 

האָב איך מיר אַ מאַנטעלע

האָב איך מיר אַ מאַנטעלע פון נאַייעם געוואַנט

טרה-לה-לה-לה-לה-לה, טרה-לה-לה,

איר מעגט מיר גלויבען

מען קען עס ניט נעמען אין דער האַנט

טרה-לה-לה-לה-לה-לה, טרה-לה-לה,

דעריבער האָב איך זיך באַטראכַט

און האָב פון דעם מאַנטעלע

אַ קאַפאָטקעלע געמאַכט,

טרה-לה-לה-לה-לה-לה, טרה-לה-לה.

 

האָב איך מיר אַ קאַפּאָטקעלע פון נאַייעם געוואַנט

טרה-לה-לה-לה-לה-לה, טרה-לה-לה,

מען קען עס ניט נעמען אין דער האַנט

טרה-לה-לה-לה-לה-לה, טרה-לה-לה,

דעריבער האָב איך זיך באַטראַכט

און האָב פון דעם קאַפּאָטקעלע

אַ פּאָר הייזעלעך געמאַכט,

טרה-לה-לה-לה-לה-לה, טרה-לה-לה.

 

האָב איך מיר אַ פּאָר הייזעלעך פון נאַייעם געוואַנט

טרה-לה-לה-לה-לה-לה, טרה-לה-לה,

מען קען עס ניט נעמען אין דער האַנט

טרה-לה-לה-לה-לה-לה, טרה-לה-לה,

דעריבער האָב איך זיך באַטראַכט

און האָב פון די הייזעלעך אַ קאַמזוילעכל געמאכט,

טרה-לה-לה-לה-לה-לה, טרה-לה-לה.

 

האָב איך מיר אַ קאַמזוילעכל פון נאַייעם געוואַנט

טרה-לה-לה-לה-לה-לה, טרה-לה-לה,

מען קען עס ניט נעמען אין דער האַנט

טרה-לה-לה-לה-לה-לה, טרה-לה-לה,

דעריבער האָב איך זיך באַטראַכט

און האָב פון דעם קאַמזוילעכל

אַ קעשעניע געמאַכט,

טרה-לה-לה-לה-לה-לה, טרה-לה-לה.

 

תוכן השיר, בתרגום חופשי:

היה לי מעילון מבד חדש  שלא היה מתאים (בתרגום מילולי: שאי אפשר להחזיקו ביד), על כן נמלכתי בדעתי ועשיתי ממנו קאפוטה, אלא שגם הקאפוטה לא יצאה מתאימה ועל כן נמלכתי בדעתי ועשיתי ממנה מכנסיים, וכשגם הם לא יצאו ראויים נמלכתי בדעתי ועשיתי מהם חזייה, ולאחר שגם החזייה לא יצאה מוצלחת נמלכתי בדעתי ועשיתי ממנה כיס.

השיר הזה מבוסס לדעתי על סיפור עממי שבו המעיל עובר גלגולים רבים יותר מאלה שנמנו בשיר ואינו נגמר בכיס כמו בשיר אלא בכפתור (דומני שהוא אחד הסיפורים המסופרים על ידי המספר שלמה אבס), אך הנוסח השירי שבידי שהוא גם המוכר והמושר, כולל ארבעה בתים בלבד.

אגב, עד כמה שהסיפור נראה תמים ונאיבי יש בו לא מעט מוסר השכל ו"אמיתות אוניברסליות".

אם את מבקשת להעמיק במקורותיו ולעמוד על טיפוסו, אמליץ לך להיעזר ב"מפתח סיפורי עם לפי מוטיבים" של ארנה ותומפסון (בשישה כרכים) שבו תוכלי לאתר אם קיימים סיפורים דומים אצל עמים אחרים.

 

*

אורי הייטנר: השיר "אנו ניפגש"

השיר "אנו ניפגש" בביצועו המקסים של אריק איינשטיין, נמצא בתקליט "ארץ ישראל הישנה והטובה" – חלק ג', אותו הוציא ב-1977 עם אבנר קנר (התקליט בו מופיע שירו האלמותי של אברהם חלפי "עטור מצחך זהב שחור"). זהו ביצוע הומוריסטי – על רקע השיר הוא מקשקש במיבטא פולני. למשל "אנו ניפגש (חשבתי שנפרדתם סופית) אף אם יפרידו מרחקים (מה אתה אומר, עד כדי כך?)" ועוד.

השיר נפתח בקטע בחיקוי מיבטא פולני: "פשיסקגו דוברגו, שלום לושקה, מה נשמע? נו, תכנסו תכנסו," ועוד. איני יודע האם זה הביצוע הראשון של אריק איינשטיין, כיוון שבעיקרו זה תקליט של גרסאות חדשות לשירים

 

 

אליהו הכהן לאורי הייטנר:

ההקלטה המסחרית הראשונה של השיר היתה בביצוע ישראל יצחקי ויפה ירקוני (תקליט 78 סל"ד, הד ארצי, מס. סידורי 675) בליווי תזמורת הד ארצי.

ישנה גם גירסה שלפיה קיימת הקלטה גם מפי המלחין עצמו, הוא המלחין בעל אלף השמות: בובי פנחסי, פנחס הרמן, פנחס אריאל, אריאל פנחסי ועוד.

ההקלטה הראשונה של השיר מפיו של אריק איינשטיין היא אכן זו עמוסת ה"גינונים הפולניים" הכלולה בתקליט "ארץ ישראל הישנה והטובה מס. 3".

בברכה

אליהו הכהן

 

*

עפר גביש: "מי זה מסתוב שם בחצות בגורן?"

אבקש לשאול את אליהו הכהן את השאלה הבאה. אימי שרה לי שיר שלדעתי למדה מהוריה שעלו לארץ מרוסיה בראשית שנות העשרים. דומני שאני זוכר את כל השיר, אולם אין לי מושג מאין בא ומה סיפורו. היום הוא ממש מצחיק אותי, בשפתו, בתמימותו – מה מסתתר מאחוריו?

הנה מה שאני זוכר:

 

מי זה מסתוב שם בחצות בגורן

השעה כבר מאוחרת אין אף איש בגורן

 

זוכרת את רינה איך יחד חלמנו

על רפת על גינה למשק שאפנו

בזמן שהיתה עבודה ציבורית

 

יש לנו קטרפילר טרקטור אינטרניישן

נקנה לנו קורן פיקר, נעש קומביניישן

 

זוכרת את רינה...

 

 

אליהו הכהן: תשובתי לשאלתו של עפר גביש

 השיר ששאלת עליו היה שיר ריקוד במעגל. אני זוכר אותו משנת 1949: בלילות שבת היו שני נגני האקורדיון המהוללים אילן קריסטל ז"ל וייבדל לחיים ארוכים אברהם שוחטוביץ מרקידים את כל תלמידי ביה"ס החקלאי בפרדס חנה בריקודי עם. תחילה היו אלה ריקודי מעגל והורה, אחרי כן ריקודים שבהם "בן לוקח בת ובת לוקחת בן," כשהשירים המושרים בריקודים אלה היו "בין הרים ובין סלעים", "פעם הייתי בתימן", "אני עומדת במעגל ומביטה סביבי" והשיר החותם היה :

 

מי זה מסתובב שם בין עצי האורן

השעה כבר מאוחרת ואין איש בגורן

טַי לַי לַי לַי לַי לַי לַי לַי

לַי לַי לַי לַי לַי לַי לַי לַי לַי לַי.

 

תוך כדי השיר היו בנים רצים בתוך המעגל עם יד ימין מושטת הצידה כדי לבחור בת זוג לריקוד.

הבית החוזר של השיר כפי שאתה מביא אותו אינו משתלב עם הלחן המוכר לי, גם לא בשיטת צימרמן. המנגינה הידועה לי מתאימה לבית חוזר של שתי שורות בלבד ולא לשלוש כפי שהבאת. ביררתי עם חבריי מאותן שנים וכולם אישרו זאת פה אחד. ייתכן שלסבך וסבתך הייתה גרסה אחרת של השיר.

גם המילים שאני מכיר נראות לי מדוייקות יותר, שכן אינני מאמין שחרזו גורן עם גורן, בוודאי לא בעמק.

עזור לאהוד להפיץ את "חדשות בן עזר" בקרב ישישי העמק ובבתי האבות שאל מול הגלבוע, ומובטחני שמיד תזכה לקבל תשובה על הנוסח הנכון ואולי גם על מקור השיר.

בברכה

אליהו הכהן

 

 

* * *

 

ס. נידח: האם "הארץ" הפך ל"צהרון" צבעוני?

מפעם לפעם הולך עיתון "הארץ" ומאבד את אופיו ומתכונתו הרציניים ונוצר רושם שהוא מנסה להתחרות ב"ידיעות אחרונות". בשעתו היה ל"הארץ" מוסף "גלריה" קטן, אך זה תפח לעמודים רבים ומיותרים עד שלעומתו המוסף הפובליציסטי נראה כסובל מדיאטה חמורה. לאחרונה בוטל כליל ייחודו של המוסף הפובליציסטי, ובייחוד החלק המוקדש בו למכתבים למערכת, והוא הפך לשני דפים לבד, הנבלעים בחלק החדשותי של העיתון. אם זה כך, אפשר כבר לעבור ל"ידיעות" ואין צורך ב"הארץ".

אם נוסיף לכך את שינוי המתכונת של דפי העיתון שנעשו צרים יותר, הרי שהוא בדרך המלך ליהפך ל"ידיעות אחרונות" מיספר שתיים, כפי שקיווה להיות בשעתו עיתון "מעריב", שעבר מתיחת פנים ושינוי מתכונת דומים ל"ידיעות אחרונות", אך מה לעשות וכל שדומה לביצה – ביצה טובה הימנו. ואם בג'ונגל התקשורתי המודפס הזה, "ידיעות אחרונות" הוא הבֵּיצה האמיתית, והוא ייתן את הטון – שעיקרו צמצום וקיצור הטקסט הרציני וגם צימוק המוח כמו במלאכת הקרקוף – אזיי לא יישאר לנו עיתון רציני (אפילו הוא פלסטיני ברובו, אבל עברי) שכדאי לקרוא בו.

 

 

יוסי גמזו

יְרוּשָלַיִם בַּשֶּלֶג

(בּאלאדה חמה בּימים קרים) (*)

 

חֻרְשוֹת הָאֹרֶן יָדְעוּ שֶתַּגִּיעוּ,

חֻרְשוֹת הָאֹרֶן תָּמִיד מְחַכּוֹת.

וּכְפוֹר וָחֹשֶךְ לַשְּנַיִם הִשְמִיעוּ

עַל פְּנֵי הַשֶּלֶג

פְּסִיעוֹת

רַכּוֹת.

 

בַּמִּסְגָּדִים לֹא קָרְאוּ מוּאַזִּינִים

וְכָל דִּנְדּוּן כְּנֵסִיָּה שָב לִשְקוֹט.

וְהוּא לָחַש לָךְ פִּתְאֹם: "הַאֲזִינִי 

אֵיךְ גַּם לַשֶּקֶט, יַלְדָּה, יֵש קוֹל..."

                

יְרוּשָלַיִם – כַּלָּה שֶל חֹרֶף

וְלֹבֶן שֶלֶג – כְּהִנּוּמָה.          

וְאַהֲבָה הִיא תָמִיד סְחַרְחֹרֶת

שֶרַק בִּשְנַיִם נִשְמָר חֻמָּהּ.      

 

אַךְ גַּם זִכְרוֹן צַמָּה מֻפְשֶלֶת

וְגֶבֶר שֶנִּלְאָה חַכּוֹת

סוֹפוֹ שֶהוּא נָמֵס כַּשֶּלֶג

בִּשְתֵּי יָדַיִךְ הָרֵיקוֹת.

 

*                                                                    

וְאַתְּ הָיִית רְחוֹקָה וְנִכְסֶפֶת

גַּם כְּשֶהָיִית בְּיָדָיו חֲבוּקָה.

וִירוּשָלַיִם – קְסוּמָה  וּמְכֻשֶּפֶת –

אַרְמוֹן שֶל בְּדֹלַח, וְאַתְּ – מַלְכָּה.

 

אַךְ לַמַּלְכָּה הָיָה לֵב קַר כַּקֶּרַח

וְלָאַבִּיר הָיָה לֵב חַם כָּאֵש

וּתְשוּקָתוֹ שֶהֵנֵצָה כְּפֶרַח

כָּמְשָה, כָּמְשָה עַד שֶנִּתְיָאֵש.

 

יְרוּשָלַיִם – כַּלָּה שֶל חֹרֶף

וְלֹבֶן שֶלֶג – כְּהִנּוּמָה.          

וְאַהֲבָה הִיא תָמִיד סְחַרְחֹרֶת

שֶרַק בִּשְנַיִם נִשְמָר חֻמָּהּ.      

 

אַךְ גַּם זִכְרוֹן צַמָּה מֻפְשֶלֶת

וְגֶבֶר שֶנִּלְאָה חַכּוֹת

סוֹפוֹ שֶהוּא נָמֵס כַּשֶּלֶג

בִּשְתֵּי יָדַיִךְ הָרֵיקוֹת.

 

*

מֵאָז, הָרוּחַ – כָּל חֹרֶף – מוֹחֶקֶת,

אַךְ אַתְּ חוֹזֶרֶת – כָּל חֹרֶף – לִזְכּוֹר

כֵּיצַד שָבַרְתְּ לִרְסִיסִים אֶת הַשֶּקֶט     

וְאֶת לִבּוֹ שֶקָּפָא מִקֹּר.

 

וְהוּא מָצָא לוֹ אַחַת, מְשַגַּעַת

וְאַתְּ בִּתְהוֹם-חֲרָטָה נִשְתַּקַעְתּ,

אַךְ חֲרָטָה בְּאִחוּר, אַתְּ יוֹדַעַת,

הִיא כְּמוֹ הַשֶּלֶג שֶל אֶשְתָּקַד... 

 

יְרוּשָלַיִם – כַּלָּה שֶל חֹרֶף

וְלֹבֶן שֶלֶג – כְּהִנּוּמָה.          

וְאַהֲבָה הִיא תָמִיד סְחַרְחֹרֶת

שֶרַק בִּשְנַיִם נִשְמָר חֻמָּהּ.      

 

אַךְ גַּם זִכְרוֹן צַמָּה מֻפְשֶלֶת

וְגֶבֶר שֶנִּלְאָה חַכּוֹת

סוֹפוֹ שֶהוּא נָמֵס כַּשֶּלֶג

בִּשְתֵּי יָדַיִךְ הָרֵיקוֹת.

 

(*) הלחן והבּיצוּע: נעמי לוי-דֶה מַאיוֹ (מי שהיתה ילדת-הפּלא של מקהלת צדיקוֹב). בלדה חדשה-בּתכלית זו, שהופעתה הראשונה היא בּגיליון זה של "חדשות בּן עזר", תוּשמע בּביצוּע-בּכורה בּיום שישי הקרוב, 8.2.02, בּראיון מיוּחד עם יוסי גמזו, בּתוכניתו השבוּעית של דניאל בּלוֹך, "הִדָּבְרוּת", בּרשת א' של "קול ישֹראל", בּשעה 5 אחה"צ (וּבשידוּר חוזר – למחרת, בּשבּת, 9.2.08, בּאותה רשת, בּשעה 12 בּצהריים).

 

 

 

רות ירדני כץ

יש הפתעות וחידושים גם במסיבות הפתעה

אהוד, בוא נדבר על מסיבות הפתעה.

אחרי שוועדת וינוגרד קבעה שראש הממשלה יצא פחות או יותר בסדר ממלחמת לבנון השנייה, בוא נחייך. מגיע לנו.

כמה נחמד כאשר מכינים מסיבת הפתעה למישהו שאוהבים ומוקירים. חודשים לפני האירוע משתפים בסוד מוחלט את כל המשפחה, חברים, ידידים וגם מכרים שלא ראו ושמעו שנים מהמופתע. ככל שמתקרב מועד החגיגה ההתרגשות הולכת וגוברת, וכולם יודעים מה יהיה, איך יהיה ואיזה אוכל יוגש. כולם יודעים הכול חוץ מבעל השמחה.

מסיבת הפתעה לכבוד קידומת חדשה, היא מבצע צבאי שכוללת: מטה-על שמטיל תפקידים על צוותים. צוות שיחפש מקום מתאים. צוות שיחליט מה יאכלו ומה ישתו. צוות מודיעיני שתפקידו חיפוש אחר סיפורים פיקנטיים מעברו של המופתע. צוות תקשורתי שיכין מצגת על חייו , ולתעד את האירוע.  צוות שיבחר מי המברכים. ישנו עוד צוות שאחראי על הבידור. שירה בציבור, או להקת כליזמרים,  פסנתרן, חקיין, ליצן ואפילו  תזמורת סימפונית. צוות אסרטיבי שימציא סיפור שעומד על הרגליים כיצד להביא את המופתע למסיבה, ושלא יבוא עם מכנסיים קצרים וחולצת טי. (חברה שלי הגיעה למסיבת הפתעה שעשו לכבודה בפיג'מה!!!) –  עוד לא דיברנו על ההוצאה הכספית.

אהוד, אתה מתאר לעצמך את גודל הפרוייקט? ולמה התאמצתי לספר לך את כל זה?

כי קיבלתי הזמנה למסיבת הפתעה, ונאמר לי: "אל תביאי מתנה, אבל נשמח אם תתרמי מאה שקלים."

מה זה מאה שקלים לעומת גודל ההפתעה וההתרגשות? רק לראות את המופתע נכנס לאולם...

 

 

* * *

 

אהוד בן עזר משיב לרונה קופרבוים על קביעתה: "בספרות הצעירה אין קול ואין בשורה כבר כמה שנים רעות."

את כתבתה על הסופר אשכול נבו ("ידיעות אחרונות", "7 לילות", 1.2.08) מסיימת רונה קופרבוים בקביעה: "הספרות הצעירה נמצאת במשבר. זה לא סוד. אין קול ואין בשורה כבר כמה שנים רעות. בתוך הוואקום הזה משגשג נבו. המרכז או האמצע שהוא משרטט לא יכול לעצבן או לרגש, להטריד או להלהיב. הוא יכול לעורר געגועים. כפי שהוא כותב ב'משאלה אחת ימינה': 'זה היה כאילו שאני הדור ואני הולך ופוחת.'"

לא קראתי את נבו ולא אוכל להביע דעה על ספריו. את סבו הערכתי מאוד וראיתי בו אחד מראשי הממשלה הטובים שהיו לישראל מעודה. מנהיג ששם קץ לשנאת אחים רבת שנים.

ואולם את התופעה שעליה את כותבת אני מכיר. לא רק הספרות הצעירה נמצאת במשבר. הספרות העברית כולה נמצאת במשבר. היא הפכה לעסק תקשורתי-שיווקי, ספרות שבה כבר אין מקום לדור ושני דורות של סופרים לא-צעירים שעדיין חיים וכותבים אבל רובם נמחקו בעודם חיים כי הם לא "מסחריים" ואין להם שום סיכוי להתחרות ברומאן חדש שלהם, אפילו הוא משיאי הספרות העברית, באותם סופרים "חשובים" ומטופחים, שלא חשוב מה הם כותבים אלא עצם העובדה שהם חשובים ויש להם גב פרסומי, שיווקי וגם האקדמיה עוסקת רק בהם.

מצד שני, היוצרים הצעירים משקיעים, ובצדק – חלק ניכר מכישרונותיהם בקולנוע לסוגיו ובסדרות מקוריות לטלוויזיה, שאז הם לא תלויים בטעם הקלוקל והפלצני של העילית הספרותית העברית – אלא יש להם גישה ישירה לציבור כולו.

מצד שני אין לסופרים הצעירים, כמו לסופרים הזקנים הדחויים –שום סיכויי הצלחה לעומת סופרי-העל חביבי התקשורת, ואם ברי-מזל הם הצעירים – ניתנת להם אפשרות אחת של קמפיין פרסומי, בייחוד אם הם נשים שיש להן סיפור אישי קורע לב למוספי סוף השבוע, אבל כגודל החשיפה והפרסום כן שברון הלב אחר-כך, כאשר ספריהם נמכרים בחצי המחיר ברשתות בתוך חודשיים, ונעלמים כליל בתוך חצי שנה. עשרות אם לא מאות סופרים וסופרות "חדשים" כאלה צצו מול עיניי בימי חלדי, ונעלמו כליל, או כי מלכתחילה לא היו סופרים אמיתיים, או שלא היה להם סיכוי בתחרות מול הסופרים ממוסדים, והם התייאשו.

למצב השממתי אחראים גם המוספים הספרותיים, כולל של עיתונך, בשני אופנים: הם נותנים כיסוי-יתר לכל כותר חדש של הפרוזה ה"חשובה" ומלמדים את הקוראים שאין ספרות עברית חדשה בִּלתה, ומצד שני הם חדלו להיות במות שבועיות לסיפורים קצרים, סיפורים ופרקי רומאן שהיו בעבר האמצעי החשוב ביותר לסופרים פחות ידועים, צעירים כמו גם זקנים, להציג את יצירותיהם לקהל העברי.  

 

 

* * *

 

יעל דיין שואלת :

"בעצם, אני כאן כדי לבקש עזרה... כי אני לפחות, לא מצליחה להבין איך באותה מדינה הנשיא חשוד באונס, שר האוצר חשוד בגניבה שר המשפטים מרצה עונש בגין לשון שברחה ממקומה, וראש הממשלה מדלג מחקירה לחקירה, איך באותה מדינה ממש, שראשיה עושים נהדר לביתם... איך ההפקרות חולקת חדר עם ההצלחה?"

 

מרדכי בן-חורין עונה:

ולי יש, לצערי תשובה: אביה משה דיין , גנב עתיקות והשתמש במסוקי צה"ל להביאן לחצרו בצהלה, ונמכרו במליון דולר למוזיאון הלאומי.

הוא השתמש ברמטכ"לותו ל"פיתוי" צעירות, סילק מחסומי-דרכים משטרתיים, ועוד ועוד מעשים ניבזיים, הוא, הוא ממניחי היסוד לתופעות עליהן בתו יעל, מצרה. והוא לא היה היחיד.

זה התחיל[?] בבן-גוריון "מייסד" השנאה והאפלייה של יריביו הפוליטים, הסגרת יהודים לשלטון הזר, יוצר עלילת-דם. ואכן מעשים והתנהלויות כאלה נימשכים עד היום.

הקמנו מדינה שאינה ראויה לארץ-ישראל ולעם היהודי [בינתיים].

 

אהוד: אכן, שערי השינאה לא ננעלו.

 

* * *

 

מרדכי (מוטי) נעלי

הָאֲוָזִים הַמֻּבְרָזִים

 

בְּשֶׁטֶף מְהוּמָה וְרֹב הֲמֻלָּה,

כִּנְּסוּ הָאֲוָזִים מוֹעָצָה מְיֻחֶדֶת,

כְּדֵי לָדוּן בְּדֵעָה שְׁקוּלָה

בְּגִבּוּשׁ הַנְהָגָה יַצִּיבָה וּמְאֻחֶדֶת.

 

"לֹא יִתָּכֵן שֶׁלְּאַחַר כָּל אֵרוּעַ,"

טָעֲנוּ בְּמַפְגִּיעַ אֲוָזִים מֻדְאָגִים,

"אָנוּ פּוֹרְצִים בְּגַל רוֹעֵשׁ שֶׁל גִּעְגּוּעַ

מַמָּשׁ כְּעֵדֶר נְטוּל מַנְהִיגִים.

 

כָּל אֲוָז חַיָּב דַּעְתּוֹ לְהַבִּיעַ

גַּם אִם סְתָם אֵיזֶה שַׂר נִכְשַׁל,

וּשְׁאוֹן הַדֵּעוֹת עָלוּל לְהַגִּיעַ

לְרוּם דֶּצִיבֶּלִים בִּלְתִּי נִסְבָּל."

 

כַּמּוּבָן שֶׁאַף פַּעַם אֵין הַסְכָּמָה,

כִּי לֹא הֻבְרַר כְּלָל הֵיכָן וְלָמָּה

וְאֵין יוֹדֵעַ בְּתוֹךְ הַמְּהוּמָה,

מָתַי וְהֵיכָן, מַה יִהְיֶה וְכַמָּה.

 

כָּל אֲוָז עֲגַלְגַּל, מְעֻטָּר בְּנוֹצוֹת,

רוֹאֶה עַצְמוֹ כַּחֲכַם הַמֵּאָה,

וּמַפְלִיג בְּדִבְרֵי רַהַב וּמְלִיצוֹת

כְּאִלּוּ הָאֲחֵרִים חַסְרֵי דֵּעָה.

 

אֲוָזִים יְפֵי תֹּאַר, רַבֵּי חָכְמָה,

מַדְגִּישִׁים בִּנְאוּמִים וְהַצְהָרוֹת,

כִּי בָּאֲוָזִים עַצְמָם הָאַשְׁמָה,

בְּכָל הַבְּעָיוֹת וְהַצָּרוֹת.

 

"אוּלַי נָקִים מֶמְשֶׁלֶת צְלָלִים?"

הַצָּעָה שֶׁהָפְכָה מִיָּד מְקוֹמֶמֶת,

"לֹא נוּכַל לְהִתְחָרוֹת בַּמַּעֲלָלִים,

בְּכָזוֹ בְּדִיּוּק שֶׁכְּבָר מִמֵּילָא קַיֶּמֶת."

 

כָּךְ בַּצִּבּוּר, הָאֲוָזִים מוֹפִיעִים

עִם מִגְוַן דֵּעוֹת בִּלְתִּי מֻגְבָּל,

וּבָעוֹלָם הַגָּדוֹל לֹא יוֹדְעִים

אִם יֵשׁ אֲוָזִים אֲמִינִים בִּכְלָל.

 

אָמְנָם בְּגַה-גַּעַשׁ לִפְנֵי שָׁנִים,

הֵם הִצִּילוּ אֶת רוֹמָא הָעִיר,

אֲבָל אֶת אֵלּוּ שֶׁיְּשֵׁנִים הַיּוֹם

גַּם אֲוָזֵינוּ לֹא יוּכְלוּ לְהָעִיר.

 

הַמּוֹעָצָה הַכְּלָלִית גָּעֲשָׁה וְרָעֲמָה,

כֻּלָּם הִתְגַּלּוּ כְּאַמִּיצִים וְנוֹעָזִים,

אַךְ אַל לָנוּ לְצַפּוֹת לְהַשְׁלָמַת הַמְּשִׂימָה

כִּי קָשֶׁה עַד מְאוֹד לִמְשֹׁל בָּאֲוָזִים.

 

מתוך ספרו החדש "שנינה ומשל – לנוער בוגר ולבוגרים מתנערים", בהוצאת "גוונים", תל אביב, 2008, 96 עמודי שירים מנוקדים. מרדכי (מוטי) נעלי, שהיה ממייסדי קיבוץ עין-גדי וחבר גרעין "שדמות", הוא איש חקלאות ותיק שפעל שנים רבות בתחנות לניסויים חקלאיים ובהדרכה ובהוראה בארץ ובחו"ל.

 

 

* * *

 

 

יעקב זמיר

מסיפורי בגדאד שלי

פרק מ"ב. "מי שאין לו מכנסיים שלא יחשוב על חתונה!"

חבר שלי אומר שבעצם אנו קונים מכונית כדי למכור אותה. יען כי כל הזמן דואגים לה שלא תישרט חס וחלילה ולא יתעקם לה הפגוש ולא יעשו עליה הציפורים ועוד. וגם אומרים שהגברים דואגים למכונית יותר מאשר למי מבני המשפחה וכו'. המעט שעושים למען כלי הרכב זה לרחצו ולמרקו מדי פעם.

עוד בהיותי סטודנט התאמצתי לרכוש קטנוע למברטה נחמד שסייע בידי לעבוד ולהתפרנס, וכמובן גם להגיע למקום לימודיי במהירות. גם את הקטנוע פינקתי ברחיצה ובמירוק.

שלא להזכיר את שתי התאונות שהיו לי איתו בהן שברתי פעם אחת יד ופעם אחרת יד ורגל. בזו הפעם השנייה כל כוונתי בנסיעה מפתח תקווה לתל אביב היתה לראות את הצגת תיאטרון הקאמרי "קדחת אביב". והנה לא הרחק ממלבס, העיר שלידה גרנו אז, בנוסעי אחרי מונית כשלהי החליט הנהג לבלום פתאומית, כנראה שראה בדימיונו צל צילו של נוסע ממנו היה יכול להרוויח איזה חצי פרוטה. וטראך ועצירת הפתאום שלו הסתיימה בהתהפכותנו בה שברתי יד ורגל. בי"ח, גבס, אשפוז, צליעה, פיסיותרפיה וכל כיוצא בזה. אשתי אמרה שהלכנו לראות את "קדחת האביב", ברח לנו האביב וקיבלנו את הקדחת. זה היה גם רמז לא לסמוך על המזל שתאונות מסתיימות תמיד בפציעה ודי לחכימא... מכרתי את הקטנוע וקניתי חיפושית.

גם הלמברטה וגם החיפושית זכו בהחלט למירוק צחצוח וטיפול פינוקי. ולשתיהן היו כיסויי בד שהוזמנו ספיישל בדרום תל אביב, כאמור לעיל.

הזמן עובר והבן אדם מתעייף ממירוק המכונית ומניקויה. וכך יוצא שבין רחיצה לרחיצה יכלו לעבור אפילו כמה חדשים טובים. נכון, מנקים גם בתחנות הדלק, אך ניסיוני עימם לא טוב. כך שאני נאלץ לעשות העבודה בעצמי מדי פעם.

קרה שפעם אחת החלתי במלאכה ביום שישי אחרי הצהריים. בל נשכח שזו הרגשה טובה מאוד לנסוע אחר כך במכונית נקייה ומצוחצחת. תוך כדי ניקוי הבחנתי  בבנו של השכן החמוד שלנו כשהוא עומד ורוחץ אף הוא את מכוניתו (הוא עדיין נמצא בשלבים המלהיבים של המירוק וראה לעיל). יתריה מזה – היו לו פטנטים משוכללים. לקצה צינור המים הוא חיבר מין מתקן עם מברשת עגולה וגדולה אליה צמוד מיכל קטן לסבון נוזלי, המים זורמים עם הסבון והמלאכה נעשית בליטוף קל יחסית.

למחרת היום, למראה המכונית המצוחצחת, אומר לי השכן שלנו, שחבל שלא ידע שעמדתי לנקות את מכוניתי, כי אז היה משאיל לי את הפטנט החדש שרכש וכו'. הודיתי לו על הרצון הטוב ואשתי חייכה בזוית עינה וקרצה כלפַיי, לאמור אתה זוכר מה היה כאשר השאילו לך כל מיני דברים בעבר.

כגון – שפעם באמצע מסיבת הפורים העליזה והקולנית שערכנו, שבקו הרמקולים חיים. רץ השכן והביא לנו את זוג הרמקולים הישנים שלו ששכבו במרתף ביתו. אלו, בהיותם ישנים מזוקן, נָדמו חיש מהר דקות ספורות אחרי הפעלתם. כמובן שלא היה לנו נעים להחזיר לשכן זוג רמקולים דוממים, כך שנאלצנו להחזיר לו חדשים. וכך הלאה, מקרים דומים בהם הושאלו לנו מיני מכשירים וכלי עבודה שגססו להם בידינו מהר ונאלצנו להחזיר חדשים במקומם.

דברי פרשנות נוספים של אשתי היו שכל הסיפור הזה מתוכנן, מין קומבינה. אנשים מכירים אותי בתור פדַנט ושומר על הדברים, וגם לא יעלה על דעתי לסדר מישהו שמשאיל לי משלו .ועל כן ארבו לי בהזדמנויות  שונות, השאילו לי מיני אביזרים דפוקים שיתפגרו אצלי כדי שאני הפראייר אחדש להם את המלאי. לבריאות. את הלקח כבר למדתי.

גם גינה לנו בחצר הבית אותה פקד גנן מקצועי רק פעם אחת בלבד. הוא בא, שפך קצת אדמה ראויה להצמיח עשב, זיבל והשקה, עדר ושתל שתילים ודשא. מאז החלנו לטפל בה במרץ רב כל בני הבית, מי יותר ומי פחות, אך כמובן, עיקר הנטל נפל עליי. עשיתי את עבודתי בלי אומר ודברים ולאט לאט צמחו השתילים הרכים היכו שורש והפכו לגדולים ולכמעט עצים. הטיפול בגינה דורש מרץ ממושך ואין עוררין. את הדשא יש לכסח, לסדר שוליים לזבל וליישר, אחרת אין לזה צורה. והלא כל הסיפור הוא לנוי ועל כן זה חייב להיות יפה. גנן עדיין לא הבאנו מטעמים שונים.

המחסן שלנו מלא כלי עבודה לרוב. בכל זאת אני לא יכול להתעדכן בנושא זה חדשות לבקרים. כך שאין ברשותי למשל מכונה שעושה שוליים לדשא. ואני עושה זאת עם המספריים הגדולים ובלי עזרת שום כוח חשמלי.

בבוקרה של שבת אחת, ואני כפוף ומטפל באיזו פינה של המשטח, נאבק עם המספריים הלא כל כך חדים, עובר השכן שלנו ואומר: "בוקר טוב ויום נעים ואיזה יופי הדשא שלכם. אבל למה אתה מתאמץ כל כך בעבודה זו, והלא קיים מכשיר מיוחד איתו קל לעשות את השוליים."

"אין לי מכשיר כזה," אני עונה.

"אבל לי יש ואני כבר רץ להביא לך."

 סירבתי לרעיון כי אני לא כל כך אוהב להשתמש בכלי עבודה של אחרים, שהם מן הסתם משומשים ושרוטים ועלולים לשבוק חיים דווקא בידיים שלי, ונמצאתי חייב לקנות כלי חדש למשאיל, וכל הסיפור לא משתלם וראה לעיל.

בכל זאת רץ השכן לביתו ותוך מספר שניות חזר עם הכלי. מין מוט ארוך ממתכת שלקצהו מחובר מנוע קטן שממנו משתרבבת חתיכת חוט ניילון שקוף. מפעילים המנוע הקטן בעזרת מנואלה, והוא מייד מתחיל לטרטר ולסובב מהר את החוט וזה עם סיבובו קוצץ את שולי הדשא.

אני בכל זאת מעדיף עדיין את המספריים, והשכן מתעקש להדגים לי ומשכנעני לעשות בשלו. נכנעתי. אני אוחז במוט ומקרב את קצהו לשולי הדשא והוא קוצץ. אחרי מספר דקות התרגלתי והלך לא רע.

אלא ש... השכן בעל הפטנט הזה חשש כנראה שיאונה רע כלשהוא למִתְקָנו, ועל כן הוא עמד סביבי ומדי פעם קרא שאיזהר מן האבנים שבסביבה שיכולות לקרוע את חוט הניילון, שאשים לב שהחוט לא יהיה קרוב מדי לאדמה, ואז עלול להיתקל בשורשים של הדשא שהם עבים וגסים לעומת העלים, וגם זה יזיק. ושזה לא יסתובב חופשי באוויר כדי שהדלק לא ייגמר וחבל שיעבוד לריק וכו'.

ואני, כבר בתחילת "מסע ההערות" גמרתי בלבי לסיים את החוויה הזו במהירות האפשרית. וכך, בהזדמנות הראשונה, עשיתי הפסקה בתואנה שאני צריך לשתות מים, כיביתי המנוע המפואר אמרתי תודה זו באמת אמצאה טובה, והבטחתי לקנות למחרת היום משהו דומה .

זוגתי שעמדה מן הצד וחזתה במתרחש, חייכה ואמרה שזה בדיוק כמו בסיפור המכנסיים של איבראהים.

מאבי ז"ל שמעתי שיום אחד ישב לו איבראהים בין חבריו בבית הקפה הבגדאדי, והוא עצוב ומכונס.

"יָא אִיבְּרָאהִים, חֵ'יר אינשללה? שהרהוריך יהיו לדברים טובים... במה העניין?  מה מעיק על לבך?" שאלו אותו המסובין.

נאנח איבראהים אנחה עמוקה ואומר שיש לו בעייה גדולה, ופתרון אין בנמצא.

"התהילה לאלוהים הגדול ולשליחו מוחמד," עונים לו החברים, "פתח פיך וספר לנו צרותיך ואלוהים הגדול הוא ימציא פתרונים."

"וָאלָּאהִי, הבעייה שלי היא שאני מתחתן מחר, ומכנסיים ראויים אין לי. וכיצד אעשה את הסיבובים?"

כידוע, מנהג הוא אצל הישמעאלים של בגדאד שאחרי טקס החתונה שנערך אצל הקאדי (זה משהו כמו הרב הראשי אלא שהוא לא לוקח בשביל לערוך נישואים חמשת אלפים דולרים), יוצא הזוג הצעיר לעשות הקפות בשכונה. הכלה לבושה במחלצותיה החגיגיות וכן גם הבחור, ואחריהם הולך שובל של ילדים חברים וקרובים, מוחאים כפיים שרים ומהללים. ולבעלי היכולת נלווית גם תזמורת של תוף גדול חצוצרה ומצלתיים. עוד הקפָה ועוד הקפה, וכך שבעה ימים.

וכאמור, לאיבראהים לא היו בגדים נאים להופיע בהם בהקפות ובושתו גדולה וצערו גואֵה.

מפסיק מוּסְטָפָה, השכן לספסל בבית הקפה, את שאיפותיו ממקטרת המים, היא הנרגילה, ואומר:

"לא דרש היקר אלא את הדברים פעוטי הערך."

כלומר אתה יקר לנו ודרישתך קטנה ונמלאה ברצון.

"הסר נא דאגה מליבך יָא איבראהים, לי מכנסיים חדשים ויפים וברצון אשאילם לך ותוכל להופיע לָבוּש כיאה בימי חתונתך."

קיבל איבראהים את המכנסיים למחרת היום והחתונה נערכה כדת.

בערב שוב הוא מופיע עצוב ומדוכדך לבית הקפה. שואלים אותו החברה, "חֵ'ייר יָא אִיבְּרָאהים, למה אתה עדיין עצוב, והלא בעיית המכנסיים נפתרה והיום באת בברית הנישואין?"

"כן," אומר איבראהים, "נכון שהשאיל לי מוסטפה את מכנסיו, אלא שהוא ליווה אותי  כל הדרך בזמן ההקפות בשכונה והלך על ידי ממש. כל רגע צעק משהו אחר. תיזהר הנה שלולית מים מלוכלכים, שים לב שלא יתלכלכו המכנסיים, הנה שיירת חמורים מתקרבת שים לב שלא יטנפו המכנסיים עם הרפש שהם מפזרים, ועוד ועוד. וכל כך נבוכותי בפני כל המלווים שדמעות עלו בעיניי מרוב בושה."

"שהמוסטפה הזה שלך ילך לכל הרוחות," עונה לו אבו מָרְזוּק, השכן בספסל הסמוך מצד שמאל בבית הקפה, "מה, הוא לא מתבייש? החזר לו את המכנסיים ואני אשאיל לך את החליפה שלי שקניתי לא מזמן לכבוד החג, איתה תוכל לעשות כרצונך."

וכך היה.

ובכל זאת בא איבראהים למחרת היום בערב לבית הקפה עצוב עוד יותר מקודם.

"ומה הפעם?" שואלים החברים, "והלא השאילו לך חליפה?"

ועונה איבראהים, "נכון שאבו מרזוק השאיל לי את החליפה שלו, אלא שגם הוא הלך איתי צמוד בזמן ההקפות בשכונה, וכל פעם שעברנו על יד איזו שלולית מי מדמנה, או ליד ערימת אשפה, הכריח אותי להיכנס לתוכה, ושהמכנסיים יתלכלכו, לאמור תיכנס, תיכנס ללא חשש,  תראה עד כמה לא איכפת לי שאתה מטנף לי את הבגדים. אני לא כמו מוסטפה האידיוט ההוא. וכך," אומר איבראהים, "גמרתי את ההקפה כאשר כולי מלוכלך  ומבוייש."

ומסיים איבראהים במוסר השכל: "וזוהי עצתי למוסלמים המאמינים במוּחָמָד שליח אלוהים, מי שאין לו מכנסיים שלא יחשוב על חתונה!"

 

המשך יבוא

 

 

 

אהוד בן עזר / המחצבה

חלק שני / פרק י"ט

"ציפורה, למה אַת מתעניינת איפה נמצא משה דויד?"

 

"אתה היית אצלה?"

"אַת לא ישנה, ציפורה?"

כאשר חזר נכנס לרגע לחדרם לראות מה שלומה. בדרך-כלל ישֵן היה לבדו עם הילדים בחדר השני.

"מה היא אמרה לך? מה עשית לה?"

"אני לא רציתי לדבר איתה. חיכיתי למשה דויד שיבוא. אחר-כך התחילה לעשות לי צעקות, והתנפלה עליי עם הבן שלה, והתאספו השכנים. אבל לא נגמרו החשבונות שלי איתם, עוד תִראי."

"והוא לא בא? אתה לא רבת איתו?"

"הוא עוד יִראה ממני מחר. חוצפה – עוזב את האישה והילדים והולך לו לדרכו, ואחר-כך הם באים ועושים ממני צחוק, בלי שאוכל להחזיר להם על מה שגרמו לך."

"חיכית לו?"

"כן. כל הערב, עד שהתחילה לצעוק, והסתלקתי."

"טוב עשית שלא דיברת אליה. היא בן-אדם איום. עוד עכשיו אני מפחדת מפני הידיים שלה שתפסו בי וחנקו אותי. מוטב שהוא ידבר איתה ויסביר לה שלא תתנהג כמו חיה."

"הוא! הוא! אַת יכולה לסמוך עליו? אדם שעוזב כל ערב את אישתו והילדים והולך לשבת אצל מנטלו ולשתות עד שהדֵעה שלו משתגעת – "

"היא אמרה לך שהיה אצל מנטלו?"

"מה חשוב לך איפה היה?"

זיק של חשד החל מכרסם בליבו. "מה אמרה חליפה? – 'לך תשאל את האישה שלך איפה הוא!' – ועכשיו היא חוקרת על-אודותיו. מה מתרחש מסביבו? האם הם יודעים משהו ואינם מספּרים? כלום קשרו עליו קשר ולועגים לו ומבקשים להפילו בפח? – שטויות. לוּ היתה יודעת איפה נמצא משה דויד לא היתה שואלת אותו. ואולי היא מרמה? מנסה להטעותו? אי-אפשר לתת אמון באיש. האם הם נפגשים אצל מנטלו כפי שחליפה רמזה? אולי היתה שם היום, והוא לא בא? ואולי להיפך? אלוהים, רק החשדות בלבד מספיקים כדי לרצות לרצוח מישהו. הלוואי שיהיה לי כוח להתאפק, שלא יֵצא שאני בעצמי מקלקל את הכול. אסור להראות שאני חושד, שאני יודע משהו. היא לא תסלח לי אם שוב אפגע בה."

"הוטב לך, ציפורה?"

רצתה לומר: "אני בריאה, ניסים. מעולם לא הייתי בריאה כל-כך. חליפה ואתה, והאנשים שבאוטובוס, כולכם ריפאתם אותי ממחלתי ועשיתם אותי חזקה כפליים. הוֹ, ניסים כל השנים חשבתי שאני החלשה ואתה חזק, ולכן ניסיתי להיות עליונה עליך ולהיאבק עימך, ולא הצלחתי. כל פעם אתה היית מפתה אותי מחדש ומוליד לי ילד ועושה אותי שפחה שלך, ואילו אני הייתי מחזירה לך בכל כוחי המועט, ומתעללת בך, וזקוקה לך כאחד, כדי שיהיה תמיד מישהו על-ידי שאפשר להזיק לו ולהישען עליו. אבל עכשיו אתה נשרת ממני, כאילו מעולם לא חיינו יחד, והבית והמשפחה והילדים הם רק חלום שחלמה מישהי אחרת. אולי רק היום, באוטובוס, נוכחתי כמה אינני שייכת לא לך ולא לכפר ולא לאיש מכם. ולכן נעשיתי כה בריאה וחזקה עד שאני לא צריכה אפילו להילחם בך. אתה מבין, ניסים? אתה יכול לעשות בי הערב מה שתִרצה – כי בליבי כבר עזבתי אותך. וגם אם יתחילו בתוכי חיים חדשים ממה שהכרחת אותי – הפעם הזאת כבר לא איכנע לך, ואעשה כל מה שצריך כדי להיפטר ממך ומן הזיכרון שלך לגמרי. הו, לוּ היית יודע, ניסים, כמה אתה רחוק ממני."

"ציפורה, הוטב לך?"

"לא, ניסים. אני לא יודעת מה קרה לי, כל הגוף שלי כואב, והפנים בוערות. אני חושבת שאסע מחר לרופא."

"אולי לא? אַת כל-כך חלשה. הרי ראית מה קרה לך היום מהנסיעה."

"אין דבר, אנוח. אני מוכרחה להיות אצלו."

"אַל תיסעי, ציפורה. אני אזמין אותו לכאן."

"לא, זה אי-אפשר. בעצמך אמרת לי שאסע היום לעיר."

"אבל, הנה חזרת ונהיית חולה שוב."

"לא חשוב, ניסים. אשתדל להבריא."

"את משתדלת להבריא בשביל לנסוע לרופא? מה אַת מדברת, אישה? איפה ההיגיון שלך?"

"אַל תרגיז אותי, אני עייפה כל-כך וחלשה. יותר טוב תנסה לעזור."

"אני מצטער. אולי תיקחי מחר טֶכּסִי לעיר? אני לא רוצה שתיסעי עוד פעם באוטובוס עם כל האנשים האלה."

"כבר לא איכפת לי, ניסים. באמת, שלא איכפת."

"אזמין לך את הטכּסי."

"טוב, תודה לך. אני חושבת שאף פעם לא אוּכל להחזיר לך כל מה שניסית להיות טוב אליי, אף כי לא היתה בינינו מעולם... רק נדלקתי ממך – "

"ציפורה? מה אַת מדברת? מה קרה לך? אולי יש לך חום? מאיפה המילים האלה שלך? לא, לא, אַל תמשיכי. יותר טוב תישני ובפעם אחרת נדבר."

"לילה טוב, ניסים."

"לילה טוב."

ניסים יצא על בהונות רגליו וסגר בשקט את הדלת. נכנס לחדר-הילדים וגישש דרכו בחשכה עד שמצא את מיטת-הברזל הצרה והשׂתרע עליה. ניסה להירדם, אלא ששעות רבות התגלגל, שמע את נשימת הילדים בשנתם והירהר במה שעליו לעשות. "אני צריך לדאוג לה," הירהר, "היא בסכנה, היא בסכנה! וכל-כך חלשה. טוב שלפחות אני חזק, חזק ובטוח. אוּכל לעזור לה. אבל מה עליי לעשות?"

המשך יבוא

 

[הרומאן "המחצבה" נדפס לראשונה ב-1963 ב"ספרייה לעם" של "עם עובד", ושב ונדפס בשלמותו בשנת 2001 בהוצאת "אסטרולוג" עם ה"אפילוג" למהדורה החדשה. הרומאן מעולם לא זכה בפרס כלשהו].

 

* * *

 

"אהבה בימי כולרה"

סרט מקסים ורציני שלא כל אחד יקסים

הספר "אהבה בימי כולרה" של גבריאל גארסיה מארקס, בצד "מאה שנים של בדידות" שלו, הוא מגדולי הרומאנים שנכתבו במאה שעברה, ורובנו קראנו אותו בשקיקה, נזכרים באהבות נעורינו וחווים את התגשמות האהבה המאוחרת בצל מחלת הכולרה.

הסרט בבימויו של מייקל ניואל נעשה על פי התסריט שחיבר המחזאי והתסריטאי היהודי-הבריטי, יליד דרום-אפריקה, רונלד הארווד, יוצר מוכשר שלזכותו מחזות כמו "המלביש", "יום הולדת לג'וזפה", "המנצח" (פורטוונגלר), "קוארטט", ותסריטים חשובים כמו לסרטו של פולנסקי, "הפסנתרן", שעליו קיבל את האוסקר, ול"אוליבר טוויסט". הארווד הוא ידיד של ישראל וגם שלנו אישית, מיום שפגשנו בו כנשיא פא"ן העולמי בקונגרס בגוואדאלאחארה שבמקסיקו, וכמובן שאנחנו קצת משוחדים לטובה בקשר אליו.

את הסרט מוליכים כמובן שני גיבוריו, פקיד הדואר המאוהב פלורנטינו ארסה, שבאחרית ימיו נעשה איש עשיר מאוד, ושאותו מגלם באופן יוצא מן הכלל השחקן חאבייר בארדם, ומולו אהובת ליבו מנעורים עד זיקנה, פרמינה דאסה, שאותה משחקת להפליא ג'ובאנה מצג'ורנו.

אף שהסרט דובר אנגלית, הרי כל נופיו ואף האקצנט של שחקניו יוצרים את התחושה שהוא סרט ספרדי דרום-אמריקאי במאה אחוז. מי שמצפה בו לזיקוקין די-נור, לתהומות של השפלה ולעימותים דרמטיים, עשוי להתאכזב. את הפליאה שתפסה אותנו בקריאת הרומאן, שנלוותה אליה הרגשה חריפה מאוד של אקזוטיקה ושל אהבה חולנית – ממיר התסריט ועימו כמובן הסרט בסיפור אנושי שכמעט אין הגיוני ממנו. פלורנטינו, שפניו מזכירים לעיתים את פיטר סלרס, אמנם נשבע אהבת עולם לפרמינה, וגם שמירת בתוליו למענה בלבד, אך משעה שאישה חרמנית אונסת אותו בתאה שבספינה, הוא הופך לדון ז'ואן דה לה שמטֶה, כלומר, שמנצל דווקא את המסכנות שלו כדי לפתות נשים, ומצליח מאוד ומפצה עצמו בשכיבה עם יותר משש מאות נשים מכל הסוגים, כך שחרף מיסכנותו הבסיסית, אי אפשר לומר שחייו היו כל כך רעים בלי אהבה, מה עוד שלולא אהבתו הנכזבת לא היה מצליח כל כך אצל נשים, כי כמו שהוא אומר, הריקנות שבו משכה אותן. לא איימה עליהן.

ואילו ג'ובנה, שחיתה חיים שלמים וילדה צאצאים לגבר שספק אם אהבה אותו ושלבסוף גם בגד בה – הגשימה גם היא את עצמה כאישה, כאם אך לא כאוהבת ונאהבת. לאחר מות בעלה הרופא היא דוחה תחילה את חיזורו החצוף של פלורנטינו, שניצב מולה אחרי יותר מחמישים שנים של אהבה נכזבת ומציע את עצמו – אך בסופו של דבר היא נעתרת לו, ואפשר לומר שהסרט אף מסתיים בנימה אופטימית מאוד משום שהשניים מצליחים לממש את אהבתם גם בזיון של ממש, למרות שכבר עברו את גיל השבעים; וסופם כמו צובע באור אופטימי את כל השנים הארוכות שהפרידו ביניהם. לא פתחתי שוב את הרומאן אבל שם היתה לי הרגשה פסימית שהם נידונים לשוט לבדם בספינה מוכת כולרה עד מותם.

יכול להיות שבעיני אנשים צעירים זהו סרט פסימי שאפילו עושה צחוק מאהבה, אבל לגבי צופים זקנים כמוני הוא דווקא סרט אופטימי מאוד. פלורנטינו אינו מצטייר נלעג ופאתטי, כמו שאני זוכרו מהרומאן, אלא אדם שחי בצורה ההגיונית ביותר בתור מי שמאוהב לעולם באישה אחת. אפשר לומר שכדאי היה לו לחכות. אפשר לומר גם שכדאי ללכת לראות את הסרט, חרף הביקורות שלא החמיאו לו.

אב"ע

 

 

התשיעי של ברזילי

"קשוב לגלים" – יעקב ברזילי בהוצאת כרמל

הציור על העטיפה: אריק ונונו

הופיע ספר שירים חדש, נועד למבוגרים ולנוער כאחד, ולכל מי שאוהב שירה שניתן להבין ולהפנים. בספר שישה שערים: "פנים אל פנים", "במבט חטוף", "גם אלוהים קורא שירים בשעות הפנאי", "שמינית של חיוך", "שירת העלים", "מבעד לצעיף". ובין הדפים קורטוב של הומור, שמץ תבלינים וחופן אהבה. מתנה ראוייה לכל אוהבי השירה.

הזמנות בכתב – רח' חטיבת גבעתי 1 רעננה 43338. בטלפון 09-7729740, בפקס 09-7729737. בדוא"ל yaakov-bar@013.net

 

 

* * *

 

משה גנן: ספר השירים "סונטים למריאן"

אורלי מורג מקול המוסיקה מוסרת

 כי תהיה פינה שתוקדש לספר בקול המוסיקה במועדים הבאים:

ביום א' ה-17.2. בשעה 11:55

ביום א' 24.2. בשעה 22:55

וברשת א'  ב-17.2 בשעה 15:55

 

* * *

 

לכל מי ששמח להיפטר מספרי קריאה!

גם אני שמחתי להציע לספרייה החדשה על שם ליאור וישינסקי [גיליון 313] מספרי הקריאה שהמדפים שלי כורעים תחתם. מתברר שיש להם די, וגם הספריה החדשה כבר עמוסה לעייפה בספרים, ואין להם צורך בעוד ספרים.

שלחתי  אפוא  עוד מייל  לכל  רשימת  הכתובות  שבמחשבי,  שלא יטרחו.  וחבל.

נגה מרון 

 

 

* * *

 

בשורה טובה לאוהבי שירתה של אסתר ראב

הוצאת זב"מ-כנרת ניגשת להכנת הדפסה חדשה של המהדורה השנייה של הכרך "אסתר ראב / כל השירים", שאזל כליל זה כשנתיים, ואשר עשרות קוראים מחפשים אותו לשווא בחנויות הספרים וגם פונים אלינו ואין לאל ידינו לעזור.

עם הופעת הכרך נשתדל לערוך מבצע מיוחד לרכישתו, אם ישירות בדואר מההוצאה תוך מתן הנחה לקוראינו, ואם ישירות דרכנו.

בינתיים לא יזיק אם תשאלו על הכרך בחנויות וזאת כדי ליצור מוּדעות להפצתו מיד עם צאתו לאור. אחרת יש חשש שלא יופץ.

 

 

 

* * *

 

ועכשיו הגיעה שעת קריאת התפילה "אשר יצר"

ברוך אתה יי אלוהינו מלך העולם אשר יצר את האדם בחוכמה וברא בו נקבים נקבים חלולים חלולים, גלוי וידוע לפני כיסא כבודך שאם ייסתם אחד מהם או אם ייפתח אחד מהם אי אפשר להתקיים אפילו שעה אחת, ברוך אתה יי רופא כל בשר ומפליא לעשות.

[רק תפילה זו היא אמיתית, כל היתר, שהובאו אחריה בגיליון 305, הן פארודיות]

 

 

©

כל הזכויות שמורות

 

"חדשות בן עזר" נשלח חינם ישירות ל-1,726 נמעניו בישראל ובחו"ל ורבים מהם מעבירים אותו הלאה.

שנה שלישית למכתב העיתי שנוסד בפברואר 2005, ובעיני הדורות הבאים יהיה כְּתֵיבת נוח וירטואלית.

 

מועצת המערכת: מר סופר נידח, הסופר אלימלך שפירא, מר א. בן עזר, פרופ' אודי ראב,

מר אהוד האופה. מזכירת-המערכת המגּורה והמתרגזת: ד"ר שְׁפיפוֹנָה פּוֹיְזֵן גוּרְלְךָ.

לאחרונה הצטרף למועצת המערכת גם אהוד ב', לקקן של אהוד א' ואהוד ב'.

המערכת מפרסמת מכתבים המגיעים אליה אלא אם כן צויין בפירוש שאינם לפרסום

 

 

* * * * * *

 

חדש: עקב ההיקף הגדול של 6 רבי-הקבצים הראשונים, הגורם לקושי בהעברתם באי-מייל, אנחנו צורבים ונשלח חינם בדואר את תקליטור השנים 2005-2007, הכולל 304 גיליונות [וגם גיליונות של רב-קובץ 7, שנת 2008 עד גיליון 308], אך לשם כך יש לשלוח לנו כתובת דואר רגיל.

בתקליטור ישנם רק קבצי הוורד ולא הצרופות, שמדי פעם צורפו לגיליונות וקיומן צויין בגוף הגיליון. כל המבקש צרופה מסויימת כדאי לו להמשיך לשמור את הגיליון שבו (או בצמוד לו) נשלחה בראשונה, או לפנות אלינו ונשלח לו פעם נוספת באי-מייל את הגיליון הישן עם צרופותיו.

כל המקבל תקליטור רשאי לצרוב ממנו עותק ולשלוח לכל מי שמבקש ממנו, יחד עם הפרטים הכתובים על גביו – ובכך גם יקל מאוד עלינו את המשלוחים!

עד כה נשלחו תקליטורים ל-2.3% מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

 

* * * * * *

 

המשתתפים מתבקשים לקצר בדבריהם כדי לקדם את סיכויי פרסומם!

נא לשלוח את החומר בקובצי וורד רגילים של טקסט בלבד!

המודעות במכתב העיתי מתפרסמות חינם לפי שיקול דעת המערכת.

 

חשוב מאוד לידיעת הכותבים אצלנו

אתר האינטרנט "חדשות מחלקה ראשונה" של העיתונאי יואב יצחק

משתף פעולה עם "חדשות בן עזר" בכך שהוא מבקש לבחור מתוך המכתב העיתי שלנו רשימות וקטעים הנראים לו ראויים לפרסום אצלו:

"שלום לכם, אני מעוניין לפרסם באתרנו NFC רשימות מתוך כתב העת הנהדר שלכם. אשמח לקבל היתר לכך. בברכה, יואב יצחק."

מי שאינו מוכן שדבריו יתפרסמו גם ב"חדשות מחלקה ראשונה" – יודיע לנו על כך מראש או יציין זאת עם כל קטע מסויים הנשלח אלינו. שיתוף הפעולה נעשה מצידנו חינם, ללא כוונת רווח, כדי להגביר את תפוצת היצירות והדעות המתפרסמות אצלנו.

המבקש להסירו מרשימת התפוצה יְמַיֵל ל"חדשות בן עזר" וכתובתו תימחק

והמבקש להצטרף חינם, יעשׂ כן גם כן ויכול לצרף גם אי-מיילים של חברים/ות

benezer@netvision.net.il

 

"מכתבים לחבריי במזרחי" מאת מלכיאל גרינוולד – אזל