הצהרה

Disclaimer

חדשות בן עזר

מכתב עיתי לֵילִי חינם מאת סופר נידח

גיליון מס' 466

תל אביב, יום חמישי, ט' באב תשס"ט, 30 ביולי 2009

בשנת ה-100 לתל אביב העיר העברית הראשונה, המטרופולין העברית הגדולה בהיסטוריה

עם צרופת ההזמנה לסיור בבית שיף, הרצל 13, ת"א, מחר, יום שישי, 31.7, בשעות 9-11

אם אינך מוצא ספר לקרוא בו – כתוֹב ספר או קרא ספר ישן

אם אינך מוצא עיתון לטעמך – עשה לך עיתון חדש

העיתון לאנשים חושבים. לא כורתים עצים להדפיסו ואינו מצטבר כִּפסולת

דברינו מגיעים רק לכמה אלפי קוראים אבל גם בעוד שנים רבות יקראו אותנו עשרות

"אם חקלאות כאן, מולדת כאן!" משה סמילנסקי

דוד בן גוריון: "ישראל לא קמה יש מאין. מסד המדינה הונח לא בהכרזה אלא במפעל התיישבותם של שלושה דורות של חלוצים מייסוד פתח-תקווה ואילך!"

 

אם קיבלת אותנו בטעות מבלי שביקשת, פְּנֵה ושמך יוסר: benezer@netvision.net.il

לנוחיות הקריאה אנא פִּתחו את קובץ וורד שֶׁבַּצְרוּפָה (אֶטָצְ'מֶנְט) למעלה

קוראים יקרים, "חדשות בן עזר" איננו אתר עם כתובת אינטרנט, וניתן להתקשר אליו ולקבלו

רק לפי כתובת האי-מייל, כי הוא בוחר ישירות את קוראיו וקוראיו בוחרים לקבלו ישירות

האמת כואבת. השקר מרגיע. אצלנו מתקנים שגיאות. אותנו יִלְמדוּ הדורות הבאים!

 

עוד בגיליון: יצחק אוורבוך-אורפז: מתוך המחזור "נגיעות" (80).

נירה הראל: הוא ימשיך לחיות / פרידה מעודד בורלא.

ליטמן מור: סיפור אמיתי עם שני לקחים מנוגדים.

שושנה ויג: זה השיר הראשון אחרי לונדון.

עמוס כרמל: מחלוקת אנטבה – גיבורי התהילה האמיתיים.

יחזקאל רפופורט: עוד על חיים סלומון. // ישראל נטע: צרור של 8 שירים.

אורי הייטנר: המסלול הירוק לשחיתות. // יוסי גמזו: סֶרֶנָדָה מֶכְּסִיקָנִית.

3 הופעות לשלישיית טוקאן ואמן המנדולינה הברזילאי האגדי Armandinho

אביחי פאוזנר על משה תבורי. // עמוס גלבוע: מאיר עמית.

ד"ר נאיף עבדול-רחמן אל-מוטווה: מחנות ריכוז וספרי קומיקס.

שגרירת ישראל באו"ם, גבריאלה שלו: אנו עומדים בפני צומת דרכים קריטי, ממשלת איראן היא גם התומכת הגדולה בטרור!

צפירה יונתן: בואו נחפש את המילים המתאימות.

"אבן מקיר תזעק" (חבקוק ב', י"א), איגרת מאת פרופ' מנשה הראל אל:

ראש ממשלת ישראל, שריה וחברי הכנסת.

ראובן ארגוב: תגובה לשירו של דודו פלמה על האלוהים המאכזב.

יעקב פדהצור: לקח לבן גוריון שנים רבות להגיע לירושלים.

משה ברק: מה יפית צרפתית, זיכרונות "אליאנס" צרפתי בא"י  1935-1940.

איתמר פרת: בחוץ לארץ יש מפרצי מנוחה לאורך כבישים ראשיים או –

מחשבות אחרונות של נהג ישראלי.

דודו אמיתי: מכתב לנציב פניות הציבור של רשות השידור: מדוע נדחקה "בדרך אל הטבע" לשבע בבוקר שבת?

נחמיה שטרסלר: סוף הבית השלישי. [ציטוט מ"הארץ"].


 

 

* * *

יצחק אוורבוך-אורפז

 

(*)

 

אֱלֹהִים הוּא עֵסֶק פְּרָטִי בְּהֶחְלֵט.

פֶּרַח, לְעוּמַת זֹאת, נוֹתֵן אֶת עַצְמוֹ לְכֻלָּם

בְּלִי חֶשְׁבּוֹן.

 

מתוך המחזור "נגיעות" (80)

 

 

* * *

נירה הראל

הוא ימשיך לחיות / פרידה מעודד בורלא

לראשונה נשביתי בקסמו של עודד בורלא בשנות ה-60 למאה שעברה, כשקראתי את הספר "שירים מכל הצבעים".  היה בשירים משום חידוש רענן ומפתיע שהלהיב אותי ובעקבותיו הפכו ספריו של בורלא לבני בית אצלנו.

כעשור מאוחר יותר פניתי אל עודד בבקשה לכלול סיפורים שלו בעיתון חדש לילדים שעמד לראות אור. הוא לא היסס ובלי לדעת פרטים עליי או על העיתון החדש, נתן לי את הסכמתו, כפי שעשה מאז, בכל פעם שפניתי אליו בבקשה כלשהי. וכך שימחו שלדוּגי, שועלוּב, חרגולֶם, גמלְשין וחבריהם במשך חודשים רבים את לב קוראי עיתון "פילון" הצעירים בשנות ה-70.

בשנות ה-80 אזלו מרבית ספריו של בורלא  מהשוק והוא נענה להצעה לבחור את המוצלחים מביניהם וליצור אסופה בשם "הספר הגדול של עודד בורלא". נכללו בה, בין השאר, הסיפורים: תלתל התאומים, שושישי הפשוש החזק מאוד, הצב והעקרב, שנים עשר טוק טוק.

שנים חלפו, מאה הסתיימה ואחרת באה לעולם, ושוב פניתי לעודד, הפעם בהצעה להעלותו לאתר אינטרנט חדש לספרות ילדים שהיה בדעתי להקים. התשובה החיובית לא איחרה לבוא ובמדורי הסופרים והספרים של אתר דףדף אפשר להציץ לאלבום התמונות שלו, לראות איך הוא נראה בצעירותו, לקרוא את תשובותיו לשאלות שונות, לראות את רשימת ספריו ולקרוא את הסיפור "הצב והעקרב" בשלמותו.

לא מכבר היה לי העונג לכלול באסופה "שרשרת זהב" את שירו "יש לי דוד והוא קוסם", שהיה אהוב עליי מיום שקראתיו לראשונה בספר "שירים מכל הצבעים", כמעט יובל שנים לפני כן.

בתשובה לשאלה "איך התחלת לכתוב לילדים?" – סיפר עודד: "הספר הראשון שכתבתי לילדים היה 'מכתבים לליאורה'. זה היה אוסף מכתבים אמיתיים ששלחתי מאמריקה לבת אחותי. ליאורה הביאה את המכתבים לכיתה והמורה קראה אותם באוזני הילדים.

כשחזרתי ארצה, שלחתי את אוסף המכתבים להוצאת ספריית פועלים.

המשוררת לאה גולדברג, שהיתה עורכת בהוצאה באותם ימים, קראה אותם ואמרה: "זו תהיה אליסה בארץ הפלאות שלנו."

 

עודד בורלא איננו עוד איתנו, אבל כל עוד יהיו ילדים שיקראו את שיריו ואת סיפוריו, ייהנו מהדמיון האי- גיוני הייחודי שלו ויצחקו מהמצאותיו הלשוניות המקוריות, הוא ימשיך לחיות.

 

 

* * *

ליטמן מור

סיפור אמיתי עם שני לקחים מנוגדים

אני אוהב לשמוע סיפורים שכדאי להאזין להם. אם הסיפורים מעניינים אני משתדל לזכור אותם ולספר לאחרים.

אני לא סופר ואף לא סופר נידח ומתקשה להעלות אותם בכתב. הפעם יש לי סיפור אמתי – עובדות מהחיים. יותר קל לי להעלות את הסיפור במחשב ואני מקווה שתסכים להעבירו ל-2183 הקוראים את עיתונך כמכתב העיתי.

להלן העובדות: לפני כשבועיים התפרסמה ידיעה בעיתונות שעיריית קייב בירת אוקראינה העצמאית, לאחר פירוק ברית המועצות הסובייטית, החליטה עכשיו לשנות שם של רחוב מרכזי בעיר על שם צורר היהודים פטלורה. (חיכיתי שבוע, הידיעה לא הוכחשה ואני רשאי להשתמש בה.)

כמה מילים על הרקע ההיסטורי לסיפור שאני עומד להעלות :

 א. פרשת פטלורה: ב-1918, לאחר נסיגת הגרמנים מאוקראינה, הקים לאומני אוקראיני סימיון פטלורה, יליד 1879, ממשלה לאומית של אוקראינה שהתנגדה לרוסיה הסובייטית, אשר לאחר מהפכת אוקטובר רצתה לספח את אוקראינה לברית המועצות. "בהזדמנות חגיגית זו" ערכו האוקראינים, בהנהגתו של פטלורה, פוגרומים ביהודים ורצחו עשרות אלפים יהודים. כאשר הסובייטים השתלטו על אוקראינה, ברח פטלורה מאוקראינה וקיבל מקלט מדיני בצרפת, השתקע בפאריס, שם עמד בראש "ממשלה גולה" וניהל תעמולה נגד הקומוניסטים ו"עושי דברם" היהודים.

שען יהודי יליד 1888 ושמו שלום שווארצבארד, ברח מאוקראינה לצרפת בגלל הפוגרומים שערך פטלורה ביהודים והשתקע כפליט בפאריס. ב-25 במאי 1926 ירה בפאריס שווארצבארד בן ה8-3 – כנקמה על רצח היהודים באוקראינה הלאומנית – בפטלורה והרג אותו. נערך משפט ושווארצבארד זוכה. פסק הדין התפרסם במדינות אירופה ושווארצבארד הוכר לא כרוצח סתם אלא כגיבור שהגן על כבוד עמו. שווארצבארד היגר לדרום אפריקה, מת בשנת 1937 וניקבר בקייפטון. עצמותיו הובאו לישראל לאחר מלחמת ששת הימים והוא ניקבר באביחיל.

 

ב. תגובת השלטון הסובייטי לשלטון פטלורה. הקומוניסטים התגברו על ההתנגדות של האוקראינים הלאומיים והשליטו את המשטר הסובייטי. השלטון הלאים את הקרקעות של האוקראינים, הלאים את הרכוש לרבות בתי המלאכה והמסחר והחנויות הדלות של היהודים, רבים הוגלו לסיביר. בתקופת הביניים, עד אשר התייצב הגבול עם פולניה בשנים 1924-1925, פרעו האוקראינים ביהודים ללא קשר באיזה צד הם נמצאו. הגבול השתנה מיום ליום.

כילד בן שבע אני זוכר שאיכרים עברו את הגבול עם השוורים ורכושם הדל לעיר הולדתי דוד-הורודוק, שנמצאה בגבול רוסיה פולין. האיכרים נכלאו בתחנת המשטרה הפולנית הקרובה לבית מגוריי. הדוד שלי עם משפחתו עברו ב-1924 את הגבול, שהו זמן קצר בדויד-הורודוק והיגרו למקסיקו. (ראה הספר האוטוביוגרפי שפרסמתי ב-2005 "המלחמה על החיים").

 

ג. פרשת נימירוב. בשנת 1648 מרד ההטמן האוקראיני חמילניצקי נגד הפולנים בעלי הקרקעות, אשר הקוזקים המשועבדים להם עיבדו אותם על כורחם. ושוב "בהזדמנות חגיגית זו" עשו הקוזקים בהנהגתו של חמילניצקי פרעות ביהודי גליציה-אוקראינה המערבית, ועשרות אלפי יהודים נרצחו. חמילניצקי נחשב לגיבור לאומי, ולזיכרו ולכבודו הקימו הסובייטים פסל במרכז העיר לתפארת מדינת אוקראינה הסובייטית .

 

 ד.השואה. ב-1941, כאשר הנאצים כבשו את לבוב בזמן שפלשו לברית המועצות, עשו שוב האוקראינים פוגרומים ביהודים ורצחו אלפים לפי רשימות מוכנות מראש, ושיתפו פעולה עם הגרמנים ברצח יהודי אוקראינה,שמקום קבורתם לא נודע, וביהודי קייב שנרצחו בקרבת העיר ב"באבי יאר".

 

ה. פרשת בנדרה. בשנים 1941-1944 לחם הגיבור הלאומני של אוקראינה בנדרה נגד צבא הכיבוש הנאצי ובמקביל נגד הפרטיזנים הסובייטים שלחמו נגד צבא הכיבוש של היטלר. ושוב "בהזדמנות חגיגית זו" רצחו הבנדרובצים יהודים שהסתתרו ביערות או אצל גויים שהוכרו, לאחר המלחמה, "כחסידי אומות העולם".

אגב, גם הפרטיזנים הסובייטים שלחמו נגד הנאצים, שהיתה לי הזכות להשתייך אליהם, לא ששו לכלול לוחמים יהודים לשורותיהם וזאת בלשון המעטה. (על האנטישמיות ועל ההפלייה של יהודים בשורות הפרטיזנים הסובייטים ראה הספר האוטוביוגרפי שפירסמתי "המלחמה על החיים", מהדורה שנייה).

העובדות שהעליתי בתיאור "הרקע ההיסטורי" מצביעות באופן חד משמעי כי לא חשוב בעד מי לוחם צד זה או אחר – אבל בהזדמנות זו פורעים ורוצחים יהודים, ולא חשוב מי היהודים – חרדים, דתיים, מסורתיים, לאומיים, מתבוללים, בעלי הכרה פוליטית זו או אחרת או בעלי אזרחות זו או אחרת.

 

ועכשיו לענייננו – לסיפור. בשכונה שבה אני גר בתל אביב אני מכיר שכן-ידיד (הוא נותן לי לפעמים טרמפ באוטו שלו, בגלל גילי הפסקתי כבר לנהוג לפי עצת חברי הטוב להפסיק לנהוג לפני התאונה האחרונה).

שם הידיד שמור אצלי אבל בגלל צנעת הפרט לא אפרסם את שמו ואקרא לו טוביה. (את השם בחרתי מכתבי הסופר שלום עליכם). טוביה עכשיו בן 84, דובר עברית רהוטה, ילדיו נולדו והתחתנו בארץ, ישראלי לכל דבר, עסק ביבוא בדים מחו"ל, העסיק כמקובל עוזרת מאוקראינה ועכשיו פנסיונר שעובד חלקית בחנות בדים וחי בעושר ובאושר לתפארת מדינת ישראל.(בלי עין רעה). אני מחליף איתו מדי פעם, כאשר אנו נפגשים, מיספר מילים ברוסית בכדי שלא לא אשכח את השפה. ידוע היה לי שמשפחתו גרה פעם באוקראינה וברוסיה. שאלתי אותו לאחרונה אם קרא בעיתון שעיריית קייב קראה רחוב בקייב על שם פטלורה, והוא ענה בחיוך: "בוודאי. הוריי גרו פעם בקייב בירת אוקראינה," והמשיך: ב-1923 ברחו ההורים בגלל הפרעות והרדיפות של היהודים – לפולין והשתקעו בעיר רובנה במערב אוקראינה, אז פולין, מרחק כמה מאות קילומטר מערבה מקייב. כל המשפחה קיבלה אזרחות פולנית. טוביה נולד ברובנה ב-1924 והוא כמובן נחשב לאזרח פולני מלידה.

רובנה היתה אז עיר בינונית בה גרו הרבה יהודים. היתה שם גימנסיה עברית "תרבות" עם שפת ההוראה עברית. עכשיו גרים ברובנה שעשען אלף תושבים והיא נחשבת לעיר הגדולה בוולין. ב-1939 פלשה גרמניה הנאצית לפולניה, ובהתאם להסכם ריבנטרופ-מולוטוב עברה רובנה לברית המועצות.

ב-1941 פלשו הגרמנים לברית המועצות (מבצע ברברוסה). כל המשפחה של טוביה ברחה לרוסיה הסובייטית.  אביו גויס לצבא וב-1945, עם גמר המלחמה, היה כבר קצין בצבא האדום.

ב-1945, עם גמר המלחמה, יכלו אזרחי פולין לשעבר לצאת מברית המועצות ולחזור לפולין, וכך יצאו הפליטים ותושבי אוקראינה המערבית וביילו-רוסיה המערבית שרצו בכך, (ביניהם הרבה יהודים שברחו מפולניה-לשעבר בזמן הפלישה של הגרמנים לברית המועצות) – הגיעו לפולין והשתקעו בדרך כלל בשטחים שסופחו לפולניה מגרמניה, כגון שלזיה, וכל השטחים מערבה מהנהר אודר. כך גם אני יצאתי בסוף 1945 מווילנה, שהשתייכה אז לברית המועצות – לפולין, ומבלי להתעכב הרבה זמן בפולין עליתי לארץ-ישראל ב-1946.

לדברי טוביה גם משפחתו רצתה לעבור לפולניה אבל אביו, שהיה רב סרן בצבא האדום, לא הורשה לצאת מברית המועצות ובגלל זה נשארה המשפחה והורשתה אפילו לגור במוסקבה, שקשה מאוד לקבל רישיון מגורים בה. טוביה התחיל ללמוד במוסקבה הנדסת טקסטיל.

בהתאם להסכם פוטסדאם השתלטה ברית המועצות על מזרח גרמניה, ופולניה השתייכה למעשה לגוש המזרחי. הסובייטים שוב פתחו את הגבול והרשו לאזרחי פולין-לשעבר לצאת לפולניה. טוביה, סטודנט שהיו לו כבר שלוש שנות לימוד בהנדסת טקסטיל, עבר עם כל המשפחה לפולין אשר השתקעה  בוורוצלאב בדרום מערב פולניה, בשטחים שסופחו לאחר המלחמה מגרמניה. (לשעבר Waldenburg). היציאה מפולניה אז, בתקופה של "המלחמה הקרה", היתה אסורה. אבל לאחר כמה שנים, בזמן כהונתו של גומולקה כראש ממשלת פולין, בסוף שנות השישים, התאפשרה העלייה של היהודים לישראל. (עליית גומולקה).

טוביה השלים, לדבריו, את לימודי ההנדסה בלודז' ולאחר שנים אחדות בפלין עלה עם הוריו ומשפחתו לישראל, והסתדרו כמו כולם והפכו לוותיקים.

מה הלקח מהסיפור?

כאן הסבר קצר על המושג "לקח": אני למדתי מגיל שש עד שבע "בחדר מתוקן" – עברית בעברית. ומגיל שבע עד ארבע-עשרה בבית ספר "תרבות" (מערכת ציבורית, אבל כלפי השלטון הפולני זו היתה מערכת פרטית). המורים היו מלמדים-לשעבר בחדר, ומקצתם מורים מדופלמים של הסמינריון העברי בווילנה. המורים היו טובים מאוד ובית הספר חינך את מאות התלמידים לאהבת ישראל והשפה העברית המורים והיקנו לנו את ערכי היהדות, את היחס לשבת ולמועדי ישראל. (ראה האלבום "בית-ספר "תרבות" דויד-הורודוק", 1992).

כבר בכיתה גימ"ל המורים היו מספרים סיפורים, כל אחד בתחומו, כגון סיפורי המקרא, סיפורים מהעבר היהודי, סיפורים מהחיים ועוד. אחרי כל סיפור, המורה היה שואל מה ה"מוסר השכל" מהסיפור? לא סיימנו סיפור בלי ה"מוסר השכל" שהיה למעשה חלק מהסיפור. האמת היא שבגיל ההוא לא הבינונו בדיוק מהו המושג "מוסר השכל", ואז אחד המורים סיפר לנו סיפור ידוע מהפולקלור היהודי :

יהודי אחד בעיירה נידחת, עני ואביון, גר בבית קטן עם אשתו ותשעת ילדיו בצפיפות גדולה. הלך היהודי לרב להתלונן – מה לעשות. הילדים ישנים בצפיפות, שלושה במיטה אחת. אמר לו הרב: "תכניס שתי עיזים מהחצר הביתה."

היהודי עשה כן אבל חזר לרב והתלונן שהמצב נהיה יותר גרוע. אמר לו הרב: "תוסיף עוד שתי עיזים מהחצר הביתה."

היהודי עשה כן ושוב חזר לרב והתלונן ביתר שאת. אמר לו הרב: "תוציא את כל העיזים."

היהודי הוציא את העיזים, רווח לו, והפסיק להתלונן. ובכן, אמר המורה, ה"מוסר השכל" מהסיפור הוא – שמח בחלקך. הבנו שמדובר בלקח, ואהבנו לשמוע סיפורים כאלה.

ולענייננו מה הוא המוסר השכל, הלקח – מהסיפור ? (אני מקווה שלקורא היתה הסבלנות לקרוא אותו ) – ובכן, עם ישראל גם בדורנו נע ונד מארץ לארץ אבל מקומו הוא בארץ ישראל!

 

אפילוג: שמעתי את הסיפור ושמחתי שיש לי כבר סיפור להעביר לאחרים. והנה הידיד אומר בהתרגשות:

"חכה עוד דקה! מאחר שנולדתי ברובנה, ומלידה כזכור קיבלתי אזרחות פולנית, יש לי עכשיו בישראל הזכות לקבל גם אזרחות פולנית, ואכן קבלתי דרכון פולני. אני אמנם לא זקוק לזה אבל למען הילדים שלי, שנולדו אמנם בישראל, הם ישראלים לכל דבר ולא מדברים פולנית – נוכל לקבל אזרחות אירופית על כל צרה שלא תבוא! אני מטפל עכשיו בנושא על ידי עורך דין בישראל ותמורת אלף וחמש מאות אירו גם הילדים והנכדים יקבלו דרכונים אירופים."

מהו מוסר ההשכל מהסיפור שבאפילוג?

לי כבר היו הרבה לקחים בחיים, ואני חייב לגמור ולקרוא את התפילה "אשר יצר" (ראה סוף "המכתב העיתי") ולכן את הלקח של האפילוג אני משאיר לקורא. מי שרוצה את הכתובת של העורך דין, "שיקום!" – הוא יוכל לפנות אליי. הכתובת שלי במערכת המכתב העיתי.

בברכה,

ליטמן מור

 

האיש רב-הפעלים ליטמן מור (מורבצ'יק) נולד בעיירה דוידגורודוק שבפולין בשנת 1917 והוא כיום בן 92 עד מאה ועשרים!

בנדודיה כתינוקת עם הוריה מווארשה לרוסיה האסיאתית שהתה גם המיסתורית פרק זמן אצל קרובי משפחתם בדוידגורודוק, ולמזלם המשיכו מזרחה – כי רוב יהודי העיירה נטבחו בהתנדבות על ידי שכניהם עוד בטרם הגיע הנאצים לדוידגורודוק כדי לעשות זאת.

 עד היום אנחנו מוזמנים לאירועים של יוצאי דוידהורודוק בארץ, והם כבר דור שני ושלישי. ספרי הזיכרון שהוציאו חניכי גימנסיה "תרבות" שבעיירה, שעלו ארצה לפני השואה, מדהימים לא רק בתוכנם אלא גם ברמתם העברית המצויינת.

 

 

* * *

שושנה ויג

זה השיר הראשון אחרי לונדון

 

זֶה הַשִּׁיר הָרִאשׁוֹן אַחֲרֵי לוֹנְדּוֹן

בָּרַכֶּבֶת הַתַּחְתִּית אֲנִי יוֹרֶדֶת בַּטְיוּבִּים הַדְּחוּסִים

יוֹרֶדֶת מִתַּחַת לַאֲדָמָה

חֲמִשָּׁה גִּלְגּוּלִים עַל הַשְּׁכָמוֹת

וְאַחֵר כָּךְ כְּאֵב עַד לָעֲצָמוֹת

יָד שְׂמֹאל שֶׁלִּי נִמְחֶצֶת וְדוֹחֶפֶת חָזָק אֶת הַבַּרְזֶל וְהַבֶּטוֹן

הָאַנְדְגֶרָאוּנְד נֶחְסַם מִכָּל הַכִּוּוּנִים

מְגִיחִים כֹּחוֹת הַהַצָּלָה

מַבְהִילִים אַמְבּוּלַנְס

 

פַּעַם רִאשׁוֹנָה אֲנִי רוֹאֶה אֶת הָאוֹרְחִים שֶׁל מְסִבַּת הַתֵּה הָאַנְגְּלִית

עוֹמְדִים בְּתוֹר אָרֹךְ

בִּשְׁעוֹת הַצָּהֳרַיִם

בְּתוֹר אֶל הַמַּלְכָּה אֱלִיזָבֵּת הַשְּׁנִיָּה

חֲלִיפוֹת וְכוֹבְעֵי נוֹצָה

פִּרְחוֹנִיּוֹת הַנָּשִׁים

וְלִיפְּסְטִיק מָרוּחַ עַד קְצוֹת יְגוֹנָן

עוֹד דַּקָּה הֵן בַּתּוֹר לַקִּדָּה הַמַּלְכוּתִית

 

אֶצְלִי הָאַמְבּוּלַנְס לֹא מַפְעִיל סִירֶנָה

מַצָּבִי עֲדַיִן לֹא קְרִיטִי

כְּשֶׁאֲנִי מַגִּיעָה לְבֵית הַחוֹלִים הַצִּבּוּרִי

מֵאֲחוֹרֵי אַרְמוֹן בָּקִינְהָם

אֲנִי מְגַלָּה שֶׁהַנְּפִילָה שֶׁלִּי

נִבְלְמָה בַּזְּמַן

 

אֲנִי שֶׁרָאִיתִי אֶת לוֹנְדּוֹן מֵחַלּוֹנוֹת הָאַמְבּוּלַנְס

וְגַם מְשׁוֹרֵר עָמַד בַּדֶּרֶךְ תּוֹהֶה מִנַּיִן הוּא מַכִּיר אוֹתִי

בְּשַׁעַר הַכְּנִיסָה שֶׁל הַטִּיּוּב צוֹעֶדֶת עִם פָּרָמֶדִיק

בָּרְתָנַא עָמַד עִם אוֹר בָּעֵינַיִם עִם חֲתִיכָה בְּלוֹנְדִּינִית

מְסַכֵּם לְאָן לָזוּז

אֲנִי הָיִיתִי עִם יְלָדַי וְאִישִׁי

 עֲטוּפָה בַּתַּחְבֹּשֶׁת זוֹלָה.

 

יָצָאתִי בְּנֵס אֲנִי מְסַכֶּמֶת

יָצָאתִי בְּנֵס

 

וְנַסְתִּי מִבֵּית הַחוֹלִים

 

 

* * *

עמוס כרמל

מחלוקת אנטבה – גיבורי התהילה האמיתיים

חוברת שפרסמה מחלקת ההיסטוריה של צה"ל בשבוע שעבר העלתה באוב את המאבק המר והלא אלגנטי שהתנהל במשך שנים רבות בין יצחק רבין לשמעון פרס, בין השאר בנוגע לקרדיט על "מבצע אנטבה". במרוצת השנים האלה הלינו השניים זה על התנהגותו ומעשיו של זה בכל הקשור למבצע ועכשיו, לכאורה, יצאה האמת לאור. לכאורה לטובת פרס.

בחוברת נכתב כי בקיץ 1976, כאשר מחבלים חטפו מטוס של "איר פרנס" והנחיתו אותו באנטבה, היה זה שר הביטחון דאז שמעון פרס שהתנגד להיענות לדרישות החוטפים, וגם מי ש"האמין" כי אפשר לשחרר את החטופים ב"מבצע צבאי נועז" ו"דחף את חברי הממשלה לתמוך בעמדתו ולגבות את הלוחמים." לא רק האמין ודחף את חברי הממשלה, אלא גם עשה זאת "חרף פקפוקים של ראש הממשלה יצחק רבין והרמטכ"ל מרדכי גור." חסידיו המושבעים של פרס מסיקים מן הניסוחים האלה כי המבצע עטור התהילה לא היה יוצא לפועל בלעדי פרס. נוצרי זכר רבין מדגישים כי בלי הוראתו לצאת למבצע לא היה מבצע ולא היתה תהילה. ומבט מהצד מבהיר כי מדובר, בעצם, על עור הדב שלכדה חבורת ציידים אחרת.

במבט כזה, סיפור הזכויות על תהילת "מבצע אנטבה" נחלק לשלושה. בראש ובראשונה היה הפרק האחרון בפרשה, הביצוע הנועז והמהיר בשטח חרף כל התקלות שהתגלו במהלכו. בפרק הזה לא היו שום חלק ושום זכויות לאיש מלבד הלוחמים עצמם – לא לראש הממשלה, לא לשר הביטחון וגם כמעט ולא לרמטכ"ל (כמעט, משום שהוא היה זה שקשר את קצות החוטים של התיאום והפיקוח). באמצע היה הפרק הקצר של ההחלטה על קיום המבצע, ולפני כן היה הפרק של רעיון המבצע וגיבושו, שבלעדיו לא היה אפשר להחליט על המבצע וממילא לא לקיימו.

גם בפרק הזה, כמו בפרק הביצוע, הזכויות לא היו לא של רבין ש"פקפק" ולא של פרס ש"האמין". אפשר ללמוד על כך בבירור מהספר "חייל חשאי", המגולל את עלילותיו של מוקי בצר שמילא תפקיד מרכזי במבצע. אבל גם העדויות האישיות של רבין ופרס וגם הביוגרפיה האוהדת של פרס "כעוף החול" (מאת מיכאל בר-זהר) אינן מותירות מקום לספק. הרעיון של הנחתת כוח לא גדול בשדה התעופה של אנטבה כדי שישתלט על החוטפים, ישחרר את החטופים, יחזור איתם לישראל ויעשה את כל הדברים האלה במפתיע – צמח מלמטה. הגו אותו ועיבדו אותו לפרטי פרטים, עד היותו לתוכנית אופרטיבית מגובשת, כמה קצינים יצירתיים צעירים. הם עשו זאת בלי שהדרג המדיני או הדרגים הצבאיים מעליהם הגבילו את פעילותם ומבלי שמישהו היה צריך להיאבק כדי לאפשר להם לפעול. והם גם עשו זאת בלי שום תרומה מיניסטריאלית. לא ראש הממשלה ולא שר הביטחון סיפקו להם ושיפרו את המוצר שלהם כהוא זה. אכן, שני השרים גם לא היו אמורים לעשות זאת, אבל המסקנה הסופית בעינה עומדת: לאיש מהם לא יאתה התהילה על פיתוח ובישול הרעיון הבציע, וחילופי העקיצות בין שניהם כל זמן שדובר ברעיונות סרק היו רלבנטיים רק לפרוטוקול ובוודאי לא לאמת ההיסטורית.

כאשר היתה תוכנית מוגמרת, לאחר שהכוח תורגל והמטוסים המריאו, נקראה מליאת הממשלה לאשר את המבצע. ההחלטה על כך התקבלה פה אחד, בלי שום עימות בין רבין לפרס. אפשר גם לומר שבזכות שניהם. אחר כך פונתה הזירה לגיבורי התהילה האמיתיים, וגם ל"מלחמות היהודים".

פורסם לראשונה בעיתון "ידיעות אחרונות" מיום 28.7.09

 

 

 

* * *

צ"ל "שתי הסעיפים"

אהוד שלום,

ברשימתי על "הארץ" ו"פרבדה", שפורסמה במכתב העיתי מס' 465, הכנסת תיקון שגוי. כתבתי על פסיחה "על שתי הסעיפים" ואתה שינית ל"שני הסעיפים". מה לעשות אם מקור הניב הזה הוא ספר מלכים א, פרק י"ח, פסוק כ"א ושם כתוב במפורש "עד מתי אתם פוסחים על שתי הסעיפים"?  אנא, תקן ואל תכשילני בטעות שלא היתה לי.

עמוס כרמל

 

אהוד: אני מתנצל. פתאום ניראה לי הביטוי השגור "שתי הסעיפים" מוזר. חיפשתי בגוגול "שני סעיפים" ומצאתי בלי סוף שימושים כאלה. התפתיתי ותיקנתי. נראה לי שמאחר וכה רבים מבלבלים כיום בין לשון זכר לנקבה, אנשים כבר חוששים לומר "שתי הסעיפים" שזה נשמע כמו "לנצח את המשחק" או "שתי שקל".

 

 

* * *

יחזקאל רפופורט

עוד על חיים סלומון

במאמרו של מ.ש. "סיפור מן ההיסטוריה שלא מזיק לדעת אותו..." ("חדשות בן עזר" גיליון 465) דרים יחדו ההיסטוריה והאגדה. ראשית, טוב עשה מ.ש. בהעלותו את סיפור המעשה. בימים אלה, בהם אחינו היהודים בארצות הברית מוקעים ומוקאים בשל שלל מעשי הונאה ומעשים מפוקפקים, שבעבר לא היו מוכרים בקודקס הפלילי (מגניבת דעת ועד סחר באיברים) טוב לזכור ולהזכיר את קדמונינו עושי הטוב.

 על מנת לערוך סדר בנבכי ה"מי ומי" שנולדו מחוץ ליבשת צפון-אמריקה וחלקם בתולדות המהפיכה האמריקנית יזם הקונגרס סקר רשמי* – המחזיק 75 עמודים אשר הוגש לוועדות ההקצבה של הקונגרס ה-107 ביום 4 ביולי, 2002. סקר זה התמקד בשלוש קטגוריות:

* עשרת הגיבורים המפורסמים (בני חמש מדינות מעבר לים) הידועים לכל.

* המלצה להוסיף לרשימה הזו עוד עשרה גיבורים (בני שבע מדינות שונות מעבר לים).

* יצירת קטגוריה חדשה להוקרת 16 אישים (בעיקר אירים וסקוטים) שהגישו עזרה חשובה   לקונגרס הקונטיננטאלי, לצבא הקונטיננטאלי ולמיליציות האזרחים במדינות הברית.

  חיים סלומון נמנה על הקטגוריה השנייה,וכך מתוארת פעילותו בדו"ח (תירגם י.ר.):

 

 הוא נולד בפולין וכונה "הבנקאי של המהפיכה". לאחר שנמלט מכלא בריטי בניו יורק עבד ללא לאות בגיוס כספים עבור הצבא והקונגרס. סלומון השיג עבור המושבות מיספר הלוואות מצרפת והולנד ללא נטילת העמלות המקובלות. יומנים שניהלו מנהיגי המהפיכה מעידים "שכאשר נדרשו כספים עבור המלחמה המהפכנית פנית לחיים סלומון." הוא נפטר בשנת 1785, כנראה כתוצאה ממחלה בה לקה בתקופת שביו והמתח הקשור בעבודתו אחר-כך.

בשנת 1975 הנפיק דואר ארצות-הברית בול לזכרו בסדרת "התורמים למערכה" עם הכיתובית "חיים סלומון, גיבור פיננס.י. בספח נדפס "חיים סלומון, גיבור פיננסי, איש עסקים ומתווך שהיה אחראי לגיוס רוב הכספים שנדרשו למימון המהפיכה האמריקנית ולאחריה, הציל את האומה מהתמוטטות."

אנדרטה לזכרם של סלומון, עמיתו רוברט מוריס (לא יהודי. – י.ר.) וג'ורג' וושינגטון הוקמה בשיקאגו בשנת 1941 על-ידי "הקרן הפטריוטית".

  הדו"ח מתאר גם כיצד כובדו גיבורי המהפיכה האמריקנית ברחבי ארצות מוצאם. בפרק על פולין מצאתי:

תדאוש קוסציושקו 8 אנדרטאות

קזימיר פולסקי 2 אנדרטאות

חיים סלומון 0...

 

עד כאן מתוך הדו"ח.

 איזכורו של האיש בבית-הכנסת בווסט פויינט מרגש כמו גם האנדרטה שם לזכרו של הקולונל מיקי מרכוס שנהרג בקרבות הקסטל במלחמת השחרור ב-1948. דברים אלה עונים גם על הערתו של אהוד כאילו אמריקה זנחה את זכרו של סלומון, ולא היא.

 

עכשיו בנושא הסימנים היהודיים המוכמנים בשטרי הדולר, אני חושב שזו אגדה אורבנית חביבה שכן השטרות הנוכחיים הונפקו, דומני, ב-1928 כך שהנשיא וושינגטון לא היה יכול לדעת כיצד ייראו. תמיד אפשר להשתעשע בחיפושי רמזים שונים ומשונים. אני זוכר שבצעירותי היינו משתעשעים בשטרות של חצי לירה: כיכבה בהם נערה ובידה סל תפוזים. ניתן היה לקפל את השטר אופקית כך שהפירות בטנא התרוממו והעניקו לנערה זוג שדיים מרשימים. האם השטר תוכנן כך על-ידי דוד בן-גוריון כאות הוקרה לפועלת החקלאית? הלוואי והיתה זו אמת...

אוונטורה, פלורידה

 

*Preliminary Survey of Sites Associated with the lives and Deeds of

 Foreign-born Heroes of the American Revolution.

 Delivered by the United States Commission for the Preservation of

 American Heritage Abroad to the Committees on Appropriation of

 The 107th Congress of the USA.

 July 4, 2002

 

 

* * *

ישראל נטע

צרור של 8 שירים

 

אֲנִי מַפְלִיג בְּיָם הָאֲדָמָה

שָׁט בָּאָרֶץ.

קוֹלוֹת מִבֶּטֶן הָאֲדָמָה מַנְחִים אוֹתִי

דְּגֵי הַצִּפֳּרִים מֵאַרְחִים לִי לְחֶבְרָה.

מֵאֵי שַׁם צָץ לוֹ לִוְיָתָן קוֹמְבָּיְן, מַשְׁפִּיעַ עָלֵינוּ מִטּוּבוֹ:

רֵיחַ גַּרְעִינֵי חִטָּה מְעֹרָב בִּגְרִיז אַדֹּם וּמוֹץ וְסוֹלֶר.

אֲנִי שָׁט בָּאָרֶץ הַצְּהֻבָּה, תָּם

כְּפִי שֶׁלֹּא הָיִיתִי מֵעוֹלָם

אֵינֶנִּי יָרֵא מִדָּבָר.

 

אֲדָמָה

שִפְחַת שָׁמַיִם חֲרוּפָה

זִקִּית הַסְטְרָאטוֹסְפֵירָה

נִבְעֶלֶת טְרַקְטוֹרִים, בָּלָה מִזֹּקֶן, חֲרֵבָה.

אֲדָמָה

צְלוּקַת בַּצֹּרֶת, שוּגַעַת שֶׁמֶשׁ, עוּלֶפֶת חוֹם

תַּחַת שֶׁמֵּי הַבַּרְזֶל וְהַנְּחֹשֶׁת

תַּחַת שֶׁמֵּי הַתְּכֵלֶת

הָאַכְזָר. אֲדָמָה, אָדַמְתִּי

פִּילֶגֶשׁ לַוְיָנֵי רִגּוּל

חָסְרַת בּוּשָׁה,

נִלְבֶּשֶת הָדָרִים עַל תֶּפֶר כְּבִישׁ

נִזְרַעַת טְרַקְטוֹרִים מְיוּחָמִים

תְּנִי וָאַלְבִּישֵׁךְ שִׂמְלָה, וְשֵׁשׁ וּמֶשִׁי, וְרִקְמַת שָׂדֶה

תְּנִי וָאַמְתִיקֶך סֹלֶת אַשְׁלְגָן וּדְבַשׁ חָנְקָה וְשֶׁמֶן מְנוֹעִים, תְּנִי

וָאַקְרִיאֶך: יָרֹק יָרֹק יָרֹק מְלוֹא כָּל הָאֶרֶץ צוֹרַחַת

אֲבִיּוֹנָה שֶׁלִּי, שִפְחַת שָׁמַיִם חֲרוּפָה

עוֹרֶגֶת יוֹם לְלַיְלָה עִם עֶרְוַת הַוָאדִי

נִמְסֶכֶת גֶ'לִי חֲשֵכָה עַתִּיק עַל הַגְּבָעוֹת

שְׁתִיקַת תַּנִּים כּוֹכָב רָחוֹק מַלְכָּה בְּלִי כְּתָר.

אֲדָמָה

 

 

אֲנִי הוֹלֶכֶת וּמִצְטַמְצֶמֶת.

הִנֵּה, בְּעִקּוּל הַוָואדִי

עֵץ שָׁקֵד

רוֹטֵט מֵאַהֲבָה

וּדְבוֹרֵי כֹּל הָעוֹלָם שָׁרוֹת לוֹ.

רוּחַ קַלָּה מִתְלַטֶּפֶת עַל שׁוּרַת הָאֵיקָלִיפְּטוּס,

וּשְׁתִיקַת הַלֵּס.

הַרְמוֹנְיוֹת אֲנִי שׁוֹמַעַת, מִרְוָחִים שְמֵיְמִיִים.

 

 

וּבְאֶחָד בִּשְׁבָט תשס"ט, שְׁנַת הַבַּצֹּרֶת הַקָּשָׁה, עָלָה הַכּוֹרֵת עַל הַפַּרְדֵּס:

חֶלְקָה שְׁלֹשִׁים וְשָׁלֹשׁ, אֶשְׁכּוֹלִיּוֹת, סה"כּ 45 דּוּנָם.

הַכּוֹרְתִים, פּוֹעֲלִים קְשֵׁי יוֹם מְיָאמוּן בַּשּׁוֹמְרוֹן עָבְדוּ מֵהַבֹּקֶר

וְעַד הַחֲשֵׁכָה (אִם לֹא הוּכרַז עַל סֶגֶר). הָעֵץ יֹעַד לְתַנּוּרֵי הַקָּמִין

שֶׁל הַקוֹלוֹנְיָאלִיסְטִים הַחֲדָשִׁים, הַשֹּׁרָשִׁים לַפְּחָמִים שֶׁל יוֹם הָעַצְמָאוּת.

וּבַחֲמִשָּׁה עָשָׂר בָּחֹדֶשׁ נִשְׁלַם הַמַּעֲשֶׂה. שׁוּרַת הַבְּרוֹשִׁים נִבְקְעָה.

הַנּוֹף נִשְׂרַף.

וּבְשָׁעָה שֶכּוֹרְתִין אִילָן שֶׁעוֹשֶׂה פְּרִי

חֲבוּרַת פּוֹעֲלִים קְשֵׁי יוֹם מִכְּפַר לְיַד גֶ'נִין,

זַעֲקָתוֹ נִשְׁמַעַתְּ מִקְּצֶה הָעוֹלָם וְעַד סּוֹפוֹ, וְאֶת הַמַּסּוֹר שׁוֹמְעִים

מֵהַפַּרְדֵּס וְעַד בֵּית הַקְּבָרוֹת: דָּן זִכְרוֹנוֹ לִבְרָכָה וְהוֹשֵׁעַ וְסֶפִי זִכְרוֹנָם לִבְרָכָה

וְיוֹאָב זִכְרוֹנוֹ לִבְרָכָה עִם שְׁתֵּי הַטּוּרִיוֹת שֶׁלּוֹ.

כֻּלָּם הִכְשִׁירוּ וְנָטְעוּ וּפָרְסוּ צִנּוֹרוֹת הַשְׁקָיָה וְרִסְּסוּ בְּלַיְלָה מִפַּחַד הַמִּסְתָנְנִים,

וְחִירְבֶּנוּ בֵּין הַשּׁוּרוֹת, וְהִסְתַּכְּלוּ לְמִתְנַדְּבוֹת בַּחֻלְצָה וְשָׁתוּ קָפֶה בָּעֶשֶׂר וְרֶבַע

בַּצֵּל שֶׁל סְכָכַת הַמִּיּוּן, וְהִתְהַפְּכוּ עִם הַטְּרַקְטוֹר עָמוּס מְכָלִים בַּסִּבּוּב

שֶׁל וֶקְסְלֶר אוֹי זַעֲקִי אֲהוּבָה מִי יְגַלֶּה עָפָר מֵעֵינֵיהֶם

מִי יְחוֹנֵן עֲפָרֵך וְהַקּוֹל אֵינוֹ נִשְׁמָע.

אַנְחַת הָאֲדָמָה בַּבַּצֹּרֶת.

 

 

לַמְּנַצֵּח עַל הַוָאדִי, סִימְפוֹנְיָה: קַתְרוֹס אַשְׁלִים, גִּמְגּוּם כְּבָשִׁים הַרְמוֹנִי, דַרְדֶּרֶת אֲבָנִים בִּמְצוֹק הַכֻּרְכָּר, טָלֶה פּוֹעֶה, פַּעֲמוֹן. מִדֵּי פַּעַם אֵיזוֹ תְּנוּפַת כְּנָפַיִם שֶׁל חֲסִידָה תּוֹעָה אוֹ קְרִיאוֹת הָרוֹעֶה: "מְצַלֵּם אוֹתִי, הוֹן, הוֹן, הָלוֹ" מֵעַל לִטְרַקְטוֹר פוֹרְד מְקַרְטֵעַ בְּמַעֲלֵה הַוָאדִי. בְּאַפְּרִיל הָרֵיחַ שֶׁל הָעֵדֶר מַמָּשׁ מָתוֹק, עוֹד כַּמָּה חֳדָשִׁים וְזֶה כְּבָר סֶרַח שֶׁתֶן וְאָמוֹנְיָה וְזֶרַע תְּיָשִׁים מוּתָשִׁים מֵחוֹם וְהַרְבָּעוֹת. הַלִּיבִּידוֹ שֶׁל הַוָאדִי פּוֹרֵץ מִפֶּתַח אַפְּרִיל: מִילְיוֹן בַּרְחָשִים מִכָּל הַמִּינִים שֶדָארְוִוין לֹא הֵעִיז לַחֲלוֹם עֲלֵיהֶם נִבְרָאֵי בֹּקֶר מִתְמַיְנֵי אַחַר הַצָּהֳרַיִם עֲנָנֵי בַּרְחָשִים בְּנֵי יוֹמָם מַלְאָכִים לֶאֱלֹהִים בְּנֵי יוֹמָם נַגָּנֵי כְּנָפַיִם מְשׁוֹרְרֵי אָזְנַיִם דְלוּקוֹת נַחְשׁוֹל בִּלְתִּי נִרְאֶה שֶׁל אוֹמְרֵי תְּהִלִּים. נַעַרַת הָאֹהֶל מַשְׁתִינָה בִּפְאַת הַשָּׂדֶה מָה לָךְ בֵּית סֵפֶר מָה לָךְ בַּיִת מָה לָךְ סֵפֶר בִּכְלָל, שְׁרַקְרַק טָוָסִי מוֹלֵךְ עַל הַוָאדִי, קֶרֶן הַוָאדִי מַרְקִיד פַּרְפָּרֵי פְרוּדֶנְיוֹת, פְּרִיחַת הַבֹּקֶר הָאַפְרִילִי מִתְעָרֶבֶת בְּדֶלֶק מְטוֹסֵי הָרִסּוּס, הַלִּיבִּידוֹ הַמִּתְפָּרֵץ שֶׁל הַוָאדִי

 

 

כִּי תִּקָּרֵא לְפָנֶיךָ צִפּוֹר

תּוֹר, עַל עַמּוּד מֶתַח גָּבוֹהַּ

(אֶפְשָׁר לְהַבְחִין בִּפְלוּמַת הֶחָזֶה מִתְרַעֶדֶת קַלּוֹת)

כַּמָּה שָׁבִיר הַיֹּפִי הַפִּתְאֹמִי הַזֶּה, כְּחוּט הַשְׁעָרָה:

תּוֹר הוֹמָה מְאֹד עַל עַמּוּד מֶתַח גָּבוֹהַּ

עֶשְׂרִים אֶלֶף ווֹלְט מִלְמַטָּה

נוֹגַעַת לֹא נוֹגַעַת, מְרַחֶפֶת, כְּאִלּוּ כְּלוּם

בְּחֹמֶר הָאֶפְרוֹחִי הַזֶּה, בָּחֹמֶר הַגוֹזָלִי,

הַחַי.

נִפְלָאוֹת עוֹלָם הַחַי.

 

 

צֵל גִּבְעוֹל זָעִיר מֻטָּל עַל שֶׁבֶר חֶרֶס, בַּחֻרְשָׁה,

לְיַד הַתֵּל.

שֶׁמֶשׁ בֹּקֶר מִתְפַנֶּקֶת,

הָאֲדָמָה עוֹנֶדֶת תַּכְשִׁיטֵי נַחְלִיאֵלִים. וְזֶה הַכֹּל.

וְאִלְמָלֵא שְׁאוֹן הַמִּסְגָּדִים מֵעֵבֶר לַגָּדֵר

אֶת נְגִינַת הַכּוֹכָבִים בִּמְסִילָתַם הַיִינוּ שׁוֹמְעִים

קֶשֶׁת מֵיתָרִים הַיִינוּ שׁוֹמְעִים

שִׁירַת הַכֹּהֵן הַגָּדוֹל שֶׁל הַוָאדִי

 

 

הַקְשִׁיבִי,

הַקְשִׁיבִי זוֹ שִׁירַת הַשָּׂדֶה

נֵצֵא הַשָּׂדֶה אֲהוּבִי

נִלְמַד אֶת תּוֹרַת הַשָּׂדֶה

הַגְּלוּיָה הַנִּסְתֶּרֶת: הִנֵּה

פְּסַנְתֵּרִים רוֹעִים בַּשָּׂדֶה מְלוֹא כָּל הָעַיִן

וְאָקוּרְדְיוֹנִים נְקוּדִים וּבְרוּדִים לוֹחְכִים בָּעֶשֶׂב הָרַךְ.

הַקְשִׁיבִי,

הַקְשִׁיבִי זוֹ שִׁירַת הַשָּׂדֶה: חַיּוֹת

הַשָּׂדֶה מוֹחְאוֹת כַּף, שָׂדֶה בְּשָׂדֶה נִקְרֶבֶת

וּמִי זוֹ הוֹלֶכֶת אֵלֶיךָ מְשוּחַת שָׂדֶה,

כְּלִילַת שָׂדֶה

אֶת כֹּל נִפְלְאוֹתֶיךָ אָשִׂיחָה.

 

ישראל נטע הוא חבר קיבוץ בארי

 

 

* * *

אורי הייטנר

המסלול הירוק לשחיתות

ב-1975 פרש ח"כ אריה לובה אליאב ממפלגת העבודה והקים את סיעת היחיד "יעד". הסיבה – מחלוקת מדינית קשה עם הנהגת המדינה, הנהגת מפלגתו, שסירבה לקבל את רעיונותיו, אותם ביטא בספרו "ארץ הצבי" – נסיגה מכל השטחים והכרה באש"ף.

ב-1979 פרשה ח"כ גאולה כהן מתנועת החירות והליכוד והייתה בין מקימי בנא"י – ברית נאמני ארץ ישראל, ששינתה אח"כ את שמה ל"התחיה". הסיבה – התנגדותה הנחרצת להסכמי קמפ-דיוויד, הנסיגה מכל סיני, עקירת יישובי סיני והאוטונומיה לפלשתינאים.

ב-1984 פרש ח"כ יוסי שריד ממפלגת העבודה ועבר לר"צ, בשל התנגדותו הנחרצת להקמת ממשלת אחדות עם הליכוד, בניגוד להתחייבות מפלגת העבודה ערב הבחירות לא לעשות כן.

ב-1995 פרש ח"כ אביגדור קהלני ממפלגת העבודה והיה בין מייסדי "הדרך השלישית". הסיבה – התנגדותו החריפה לקו היוני אותו אימצה מפלגת העבודה, הנכונות לסגת מהגולן והסכם אוסלו ב'.

המשותף לארבעת הפורשים הללו, היא המניע האידיאולוגי שעמד מאחורי פרישתם. ארבעתם היו מנהיגים בולטים במפלגתם שכל הדלתות היו פתוחות בפניהם לקידום הקריירה הפוליטית שלהם, אך הם העדיפו נאמנות לצו מצפונם, תוך נכונות לשלם מחיר אישי ופוליטי.

ארבע הדוגמאות הללו מעידות על כך שפרישה ממפלגה אינה בהכרח מעשה שלילי. נהפוך הוא, לעיתים דווקא השארות במפלגה היא מעשה אופורטוניסטי ודווקא הפרישה ממנה היא המעשה הראוי.

אולם לצד המורדים הללו, הפוליטיקה הישראלית ידעה גם עריקים. במשך עשרות שנים, אחד המונחים המגונים ביותר בפוליטיקה הישראלית היה "כלנתריזם". רחמים כלנתר, חבר מועצת העיר ירושלים מטעם המפד"ל, נטש את מפלגתו ב-1956, כשזו פרשה מהקואליציה העירונית במחאה על מתן אישור להקמת בית כנסת רפורמי, ונשאר בקואליציה כסיעת יחיד, תמורת מינויו לסגן ראש העירייה, ובכך הבטיח את הרוב הקואליציוני במועצה. מאז הפך ה"כלנתריזם" לשם תואר כללי לעריקה ממפלגה תמורת קידום הקריירה האישית.

המונח "כלנתריזם" עבר מן העולם, מאחר ובשנות ה-80 וה-90 מעשהו נראה תמים לעומת הנורמות של הפוליטיקה הארצית. השפל החמור ביותר היה בתרגיל המסריח. במרץ 1990 יצר מ"מ ראש הממשלה ושר האוצר שמעון פרס משבר ממשלתי פיקטיבי, סביב סוגייה מדינית כביכול, במטרה לפרק את ממשלת האחדות בראשות יצחק שמיר. הסיבה למעשה – הוא ושליחיו, חיים רמון ויוסי ביילין, רקחו עם אריה דרעי וש"ס קנוניה להפלת הממשלה והקמת ממשלת "העבודה" עם החרדים בראשות פרס. פרס שחתר בכל כוחו לראשות הממשלה, לא היה יכול להתאפק.

בסופו של דבר החרדים הבריזו לפרס והוא עבר לשיטות אחרות – הוא שיחד ח"כים מן הליכוד לערוק ממפלגתם תמורת הבטחות לתפקידי שרים. כך ערקו מן הליכוד ח"כים כמו אברהם שריר, יצחק מודעי, פנחס גולדשטיין. מנגד, הליכוד שיחד את ח"כ אפרים גור מהעבודה לערוק לליכוד תמורת תפקיד סגן שר.

זו פרישה וזו פרישה, אך איזה הבדל! כדי להקשות על עריקת ח"כים ממפלגותיהם תמורת שוחד פוליטי, חוקקה הכנסת את החוק לפיו פרישה של פחות משליש סיעה, אינה מאפשרת הכרה בפורשים כסיעה עצמאית. כמובן שח"כ יכול לפרוש, אך לא יהיו לו פריבילגיות של סיעה, לא יהיה לו מימון מפלגות, הפורש לא יוכל להתמנות לתפקיד שר ועוד.

החוק הזה אינו בולם לחלוטין את מגמות השחיתות הפוליטית. עובדה, ב-1994 ערק סוחר הסמים גונן שגב מ"צומת" עם שני חבריו אסתר סלמוביץ' ואלכס גולדפרב. כיוון שהיו יותר משליש הסיעה, הם הוכרו כסיעת "יעוד". סוחר הסמים התמנה לשר בממשלת רבין, אלכס גולדפרב התמנה לסגן שר (ופעמיים, לפני הצבעות גורליות – על שריון חוק הגולן ועל אוסלו ב', קיבל תמורת תמיכתו בממשלה סמכויות ותקציבים לרשותו).

אבל עצם קיומו של החוק, מקטין באופן משמעותי את היכולת לשחד ח"כים בודדים ואת כושר הסחיטה של אותם ח"כים. מותר לח"כ לפרוש ממפלגתו, כמובן, אך הוא לא יוכל להרוויח מכך.

"חוק מופז" – אותו יזם נתניהו וכפה על הקואליציה, לפיו אם פרשו 7 ח"כים ממפלגה ניתן להכיר בהם כסיעה, יוצר מסלול ירוק לשחיתות הפוליטית. נתניהו מתהדר בחיזוק היציבות הממשלתית, כמניע ליוזמה, אך כמובן שחוק כזה אינו מייצב את המערכת אלא מזעזע ומערער אותה. הסיבה היחידה של החוק, הוא רצונו לפורר את "קדימה", מתוך הכרתו את הנפשות הפועלות בה והערכתו שמדובר בעריקים אופורטוניסטים כרוניים, שישובו וינהגו כפי שנהגו בהקמת "קדימה" וימצאו 7 ח"כים שיחברו אליו, אל ממשלתו ואולי גם לליכוד.

מדוע אני משתמש במילה הקשה "שחיתות"? האם מדובר בעבירה על החוק. אחת הרעות החולות של המשפטיזציה והפליליזציה של החברה הישראלית, היא החלפת המבחן המוסרי של נבחרי הציבור במבחן הפלילי. במקום הצבת רף מוסרי גבוה לנבחרים, אנו מסתפקים בסף נמוך מאוד – העבירה הפלילית. פוליטיקאי שסרח, אך בית המשפט לא מצא די ראיות להרשעתו, חוזר כגיבור וכצדיק לפוליטיקה. פוליטיקאי שהורשע, אך בית המשפט קבע שאין במעשהו קלון (למה גם הגדרת הקלון היא משפטית, בידי בית המשפט?) – שודרג למחרת שודרג לתפקיד המשנה לראש הממשלה.

אל לנו להסתפק במבחן הפלילי. מבחינה ציבורית, יש מעשים הנחשבים מושחתים גם אם אינם עבירה פלילית. איני רואה עריקה ממפלגה תמורת מינוי לתפקיד פוליטי עבירה פלילית, אך זו שחיתות לכל דבר.

הצעתו של נתניהו מעודדת שחיתות. לכן זו הצעה מושחתת, שאסור לקבלה. העובדה שראש הממשלה עצמו הוא היוזם והדוחף לקבלת חוק זה היא ביזיון לאומי. ואגב, נתניהו מסתכל על הטווח הקצר בלבד. הוא מאמין שהחוק יביא לפרישת רבים מחברי "קדימה" ועל אמונה זו ביסס את החוק, אך מחר הוא עלול לפגוע בליכוד באותה מידה. אבל לנתניהו, כנראה אין מחר.

בושה!

 

 

* * *

יוסי גמזו

סֶרֶנָדָה מֶכְּסִיקָנִית

 

יָרֵחַ בַּר, פִּרְאִי, בָּשֵל

עַל שְׂפַת הַנָּהָר קוֹלוֹרָדוֹ

עוֹלֶה וּמִתְנוֹדֵד, כּוֹשֵל

עַל שְׂפַת הַנָּהָר קוֹלוֹרָדוֹ.

 

נוֹרָא, אֲפַרְסֵקִי, כָּתֹם

עַל שְׂפַת הַנָּהָר קוֹלוֹרָדוֹ.

מְתֹם, מַעֲרֻמִּים וָתֹם

עַל שְׂפַת הַנָּהָר קוֹלוֹרָדוֹ.

 

          וְעוֹד מֻקְדָּם לִבְכּוֹת. מֻקְדָּם.

          נִשְכִינִי, נִשְכִינִי עַל עֹרֶף –

 

אַבְקַת-עִוְעִים שֶל אוֹר כָּסוּף

עַל שְׂפַת הַנָּהָר קוֹלוֹרָדוֹ,

צִחְצוּחַ סַכִּינֵי הַסּוּף

עַל שְׂפַת הַנָּהָר קוֹלוֹרָדוֹ.

 

וַעֲגִילֵי-כּוֹכָב קָרִים

עַל שְׂפַת הַנָּהָר קוֹלוֹרָדוֹ

וּנְחַש שְבִילִים לֹא מֻכָּרִים

עַל שְׂפַת הַנָּהָר קוֹלוֹרָדוֹ.

 

          וְעוֹד מֻקְדָּם לִבְכּוֹת. מֻקְדָּם.

          נִשְכִינִי, נִשְכִינִי עַל עֹרֶף –

 

וְרַק הַרְחֵק, עָמֹק בַּטַּל

עַל שְׂפַת הַנָּהָר קוֹלוֹרָדוֹ

גוּפֵךְ הַחַם וְהַמֻּטָּל

עַל שְׂפַת הַנָּהָר קוֹלוֹרָדוֹ.

 

וְהַגֵּאוּת, בְּאֵין מִלִּים,

עַל שְׂפַת הַנָּהָר קוֹלוֹרָדוֹ,

שֶלָּךְ – וְלֹא שֶל הַגַּלִּים –

עַל שְׂפַת הַנָּהָר קוֹלוֹרָדוֹ.

 

          וְעוֹד מֻקְדָּם לִבְכּוֹת. מֻקְדָּם.

          נִשְכִינִי, נִשְכִינִי עַל עֹרֶף.

          קַסְטַנְיֶטוֹת בַּדָּם,

          קַסְטַנְיֶטוֹת בַּדָּם,

          דּוֹלוֹרֶס שֶלִּי,

          דוֹלוֹרֶס.

 

(מתוך "קסטניֶטות בּדם")

 

 

* * *

חברי סומליון

הסופרים והמשוררים לילדים ונוער בישראל

אבלים על מות חברם הבכיר

עודד בורלא

חביבם של בני-אדם ובייחוד של ילדים ונוער

איש קוסם בדיבורו ובספריו

שאותו כולנו אהבנו לאהוב

 

 

* * *

שלוש הופעות קרובות של שלישיית טוקאן

ואמן המנדולינה הברזילאי האגדי Armandinho

נרגשים ושמחים להודיע על שלוש הופעות קרובות של שלישיית טוקאן ואמן המנדולינה הברזילאי האגדי Armandinho, "כוכב על" במולדתו, ("מלך השורו", "מלך המנדולינה", "מלך הקרנבל בבאהיה") ואמן מוערך מאוד בסצינה הבינלאומית.

ארמנדיניו, יליד salvador, התגלה כ"ילד פלא" בגיל חמש, ולאורך קרירה שנמשכת מעל ארבעים שנה ושלושים תקליטורים, הצליח לבסס את מקומו כאחד מחשובי האינסטרומנטליסטים בהסטוריה של המוסיקה הברזילאית הפופולארית, ולהביא את הכלי המסורתי הזה לגבהים שאף אחד אחר לא נגע בהם. ייחודו של "ארמנדו" מתבטא בהשפעות ובמוטיבים הג'אז-רוקים שהוא משלב בנגינת הרפרטואר הברזילאי המסורתי. (הסמבה והשורו).

מלבד המנדולינה, "ארמנדו" הוא מאסטר בכלי שנקרא "גיטרה בהיאינה". גיטרה קטנה שפיתח אביו"osmar"  שגם אחראי על המצאת המשאיות המוגברות   (Trio Electrico), שעליהן מופיעים מיטב האמנים כל שנה בקרנבל בסלבדור, באהיה. מי שביקר שם, בוודאי יצא לו לראות את המשאית של ארמנדיניו מטריפה אלפי אנשים באקסטזה.

שיתוף הפעולה הפורה בין שלישיית טוקאן הכוללת את חגי רחביה (גיטרה), אמיר מילשטיין (חליל), וז'וקה פרפיגנאן (כלי הקשה ושירה), החל בשנת 2000 ביוזמה של מועדון קמלוט ת"א, וכלל הופעות ברחבי הארץ, פסטיבל ישראל,ואף סיבוב מוצלח בארה"ב ב-2002.   

 לצפייה:

 http://www.youtube.com/watch?v=hAJo6z_LEGY&feature=channel_page

http://www.youtube.com/watch?v=kil2DZwWzLg&feature=channel  

http://www.hagairehavia.com/hcollaboration.asp

 הפעם ביוזמתה ובחסותה האדיבה של שגרירות  ברזיל, נתאחד לחגיגה של מקצבים מלהיבים ולמסע מרתק אל אוצרות המוסיקה הברזילאית. מועדי ההופעות:

7.8 יום ו', אמפי שוני, בנימינה. 22:00  http://www.shuni.co.il/shows/sw572.html

8.8 יום שבת, חמדת ימים  21:30   http://www.hemdatyamim.com/

9.8 יום א', מועדון זאפה ת"א   22:00

     http://www.zappa-club.co.il/showBoard.php?op=show&id=660   

כמו כן נקיים הופעה של שלישיית טוקאן ואורחים במועדון שבלול, נמל ת"א, ב-10.8 יום שני, בשעה 20.30.

נשמח מאד לראותכם!

חגי, אמיר וז'וקה

 

 

* * *

אביחי פאוזנר על משה תבורי:

מדים בוהקים ומגוהצים למשעי, בצבע כחול-כהה תוצרת "אתא", לראשו כובע גנרלים תואם מדים כשהמצחייה עטורה בקצותיה מארג ענפים שזורי עלים מחוטים לבנים בורקים

בעקבות כתבתו הנפלאה של דוד מלמד שנושאה הוא שריפת תחנת מכבי אש בפתח תקווה, נושא מכונן לכל דבר ועניין [נכון שכעבור שנים נשדדה כספת ממטה פיקודי במשטרה] – נעלם האבק מעל תאי הזיכרון והפציעו הבזקים השייכים לתקופה זו.

"תחנת" מכבי-אש פתח-תקווה היתה ממוקמת ברחוב חפץ חיים ליד "השוק הקטן". מפקד התחנה היה משה תבורי, הוא היה ראש וראשון ועל פיו יישק  דבר. תבורי לא טעה מעולם. ייתכן שבעובדות היו לקונות. האיש היה בעל הופעה מרשימה, משכמו ומעלה, תמיד לבוש מדים בוהקים ומגוהצים למשעי, בצבע כחול-כהה תוצרת "אתא", לראשו כובע גנרלים תואם מדים כשהמצחייה עטורה בקצותיה מארג ענפים שזורי עלים מחוטים לבנים בורקים.

משה תבורי הקים ראשית לכל את התחנה ולאחר מזאת משפחה לתפארה, ועל כך בהמשך. תבורי שהה בתחנה ימים ולילות במקום זה. בתקופת טרום המדינה היה מוסתר בה אחד הסליקים הגדולים של נשק שהיה שייך להגנה. תבורי היה דמות לחיקוי למתנדבים הצעירים,  שרובם היו שנתיים לפני הגיוס ומספר שנים לאחר השחרור. מלבדו כלל הסגל [בשכר רעב] נהג, פקידה בחצי משרה וכמובן סגנו החביב דוד גולדברג, אף הוא בתקן של מחצית המשרה. ואוי לי, כמעט נשמט מזיכרוני הגובה, שהיה משתרך מבוקר עד ערב לגבות בכל בתי האב במושבה את מס מכבי אש, שמשכורתו היתה משולמת בחלקי אחוזים בודדים מהגבייה.

נהג נוסף, נהג המכונית הירוקה, שהיה עובד עירייה מסופח למכבי אש ותפקידו היה לשטוף את רחובות המושבה. המכונית הירוקה היתה מורכבת ממיכל מים גדול כשבתחתיתו ובצדדיו מתקני התזה ששטפו את הרחובות, השטיפה נעשתה בימים קבועים בשכונות קבועות. והסקופ השייך לנהג המכוניח הירוקה, הנהג היה אדון אושרוב האהוד, שאיננו אלא אביו מולידו של שחקן "הבימה" רב הפעלים והמעש מישה [משיח] אושרוב ז"ל.

ובהתאם להבטחתנו אנו שבים למשפחת תבורי: בנו הבכור של משה הוא  חיים ז"ל, שהיה מפקד ההגנה במחוז ועם הקמת המדינה הצטרף למשטרה והגיע לפסגה ושימש כמפקח הכללי. הבן הצעיר דב היה מיד לאחר קום המדינה רכז הגדנ"ע במרחב ובהמשך נבחר לשמש כראש עיריית פתח תקווה, תפקיד בו כיהן שנים רבות שהיו שנות פיתוח ושיגשוג לעיר. הוא היה ראש העיר שפתח את מוקדי הבידור לקהל הרחב בערבי שבתות על אף וחרף התנגדות החרדים, שהיתה מלווה בהפגנות אלימות.

זהבה[?], בתו של משה תבורי, היתה הכבאית הראשונה בישראל.

ונסיים בשתי זוטות מ"התחנה" עליה השלום.

הראשונה, בשריפה עלתה באש גם המכונית הירוקה ובזה תם עידן שטיפת רחובות המושבה.

והשנייה, בתחנה היה שולחן פיג-פונג ולנו הדרדקים "טרום-התנדבות", קרי מתחת לגיל שש עשרה, ניתנה הזכות לשחק תמורת רחיצת והברשת הצינורות ששבו מדליקות, ו/או כיבוד ושטיפת משטחי התחנה.

 

* * *

עמוס גלבוע

מאיר עמית

לפני שבוע הובא למנוחות האלוף (מיל.) מאיר עמית. מאיר אומנם לא היה נשיא מדינה, לא ראש ממשלה ולא רמטכ"ל. אבל, עלילות חייו ואישיותו הציבו אותו בשורה הראשונה של מנהיגות המדינה מאז הקמתה. אני רוצה לעמוד כאן על שלוש תכונות מנהיגות של מאיר, שכל כך חסרות לצמרת המדינה הפוליטית/מדינית שלנו בימים אלו ובשנים האחרונות: רעות, התנדבות ועשייה ציונית.

רעות. היא היתה עבור מאיר ערך עליון של אדם ערכי. רעות לשמה, רעות שלא לשם ממון או טובות הנאה; רעות שפרושה ששומרים אמונים לחברים, בחום, באהבה ולאורך שנים; שלא מפקירים חברים, ידידים לנשק ולעבודה; שלא שוכחים אותם באסונם. זאת היתה רעות עם הפרט הבודד ועם הקולקטיב: נכי צה"ל, אנשי תש"ח ולוחמיה, ותיקי העיר רמת גן, ותיקי וגימלאי קהילת המודיעין, ותיקי העדה הדרוזית ועוד ועוד.

ושתי דוגמאות קטנות: יה זה מאיר שנאבק מול כל הממסד הישראלי על מנת להביא לשחרורם של אסירי "עסק הביש" במצרים לאחר מלחמת "ששת הימים". דינת ישראל, ובראשה משה דיין, שר הביטחון הנערץ, היתה מוכנה להפקירם בכלא המצרי,  ומאיר ענה להם: "רק על גופתי!"

ובהקשר אחר לגמרי: יעקוב נימרודי ביקש ממאיר, כיו"ר המרכז למורשת המודיעין (מל"מ), להשיק את ספרו "מסע חיי" בטקס חגיגי ב-מל"מ. קמה התנגדות כמעט מקיר לקיר מסיבות שונות ומשונות. למרות זאת הטקס התקיים, וכשקם מאיר לדבר, הוא אמר בקול רועד וכועס, בערך כך: "הרעות היא ערך עליון עבורי. יעקב הוא לא רק חבר, הוא בשר מבשרה של קהילת  המודיעין שלנו, אז שלא  נאפשר לו להשיק את ספרו בתוך כותלי ה-מל"מ?"

וכשאתה מביט בהשוואה על הצמרת שלנו אתה רואה ניכור, אתה רואה בוגדנות, אתה רואה איך זורקים חברים לכלבים, אתה רואה איך שה"חברים" נועדים לצרכים כספיים, לצרכים חולפים.

התנדבות. מאיר היה מתנדב במלוא מובן המילה; דוגמה אישית לצניעות. מאיר מעולם לא "עשה לביתו", מעולם לא ביקש זכות לעצמו ולכיסו, מעולם לא ניצל את תפקידיו הרמים, ובראשם תפקיד ראש המוסד, על מנת להפיק מכך רווחים אישיים.  על ביתו הפשוט והצנוע ברחוב ארלוזורוב ברמת גן אמר פעם: "זה ביתי וכאן אמות." במשך עשרות שנים היה יו"ר ה-מל"מ, נסע עשרות פעמים לחו"ל והביא תרומות למכביר, וכל זאת על חשבונו הפרטי!! – אגורה אחת לא הוציא ה-מל"מ עבור נסיעותיו של מאיר! ואת כל הפרסים הרבים שזכה בהם במהלך חייו תרם לקרנות ה-מל"מ. היכן יימצא כיום מנהיג כזה? האחד שוכן במרומי מגדל פאר, לשני וילה בקיסריה, והשלישי רכש ורוכש דירות פאר. וכולם "עושים לביתם" כמיטב יכולתם,  מנצלים כספי הציבור  כמסחטת לימונים. פעמים דומה שהם עושים מפעם בפעם למען המדינה על מנת שיוכלו "לעשות יותר לביתם". 

עשייה. מאיר לא היה איש של הגות, כולו היה איש עשייה, ביצועיות בלתי מתפשרת, שאינה מתעייפת. היה מקשיב לכולם, ואז מקבל את ההחלטה שלו. מה שאיפיין את העשייה שלו היתה העובדה שבקצה שלה הוא תמיד ראה את טובת המדינה. היתה זאת  עשייה ציונית בלי מרכאות  של עוד תרומה ועוד תרומה לקידום מעשי של בעיות המדינה. וזה עומד בניגוד כל כך חריף לברברת ולדיבור שהפכו אצל הצמרת שלנו לתחליף לעשייה; זה ההיפך הגמור מ"העשייה" שייעודה להעשיר את עצמם ואת המקורבים.

מאיר לא היה, כמובן, כליל השלמות,  אך הכריזמה הזו שהייתה לו כל כך חסרה לנו כיום בנוף הציבורי.

פורסם לראשונה בעיתון "מעריב" מיום 28.7.09

 

* * *

ד"ר נאיף עבדול-רחמן אל-מוטווה

מחנות ריכוז וספרי קומיקס

ניו יורק – בן עשרים עליתי על רכבת לאושוויץ. השנה היתה 1992. הודות לעשרה קייצים שביליתי במחנות קיץ בהרים הלבנים בניו-המפשייר עם ילדים יהודים, הייתי קרוב לוודאי הערבי היחיד שחשש מהשואה בילדותו. גמרתי אומר לראות במו עיניי את אותו המקום, שיש מי שעבורו קיומו של אותו מקום הוא עובדה קיימת ומוחלטת עד כדי כך שהכחשת קיומו גוררת עונש על פי חוק בחלק מהמדינות. כבר שמעתי חסרי אמונה אומרים שהמקום מעולם לא היה. בדרך כלל הוויכוח הזה שמור לשיחות על גן-עדן. אני ראיתי גיהינום.

היום היה יום חורפי וקודר. מברלין נסעתי לקרקוב, ומשם לקחתי מונית למחנה. שוטטתי במקום, גומע את הבלתי-נתפס. באותו החורף סיירתי גם בטרזין בצ'כסלובקיה ובדכאו בגרמניה בניסיון להכיל את המראות. אני נזכר ברצון שתקף אותי לחזור אחורנית לימים שבהם המחנה היהודי היחיד שבו אי פעם ביקרתי היה בניו אינגלנד בחוף המזרחי.

לפני שלושים שנה עליתי על טיסה בדרכי למחנה רובין הוד. הוריי רצו שאשפר את האנגלית. העתיד היה באמריקה. רכשתי שם חברים, קראתי, כתבתי ודמיינתי. נכבשתי בקסמי הסיפורים והאפשרויות הלא-מוגבלות שנחבאו בין דפי הספרים. התוודעתי לטבעם החקייני של הסיפורים. למדתי שחלק מהאמיתות שעליהם גדלתי היו שקרים – וגמלתי טובה תחת טובה כשהעמדתי אחרים על שאחזו בידם טעות מאותו הסוג. הלקח שלמדתי היה בדבר חשיבות הרגש בעיצוב נקודת מבט. מאוחר יותר שיכללתי את הידיעה הזאת כשרכשתי השכלה וניסיון בפסיכולוגיה.

בשנת 1996 פגשתי בפעם הראשונה את האופטומטריסט שלי במנהטן, ד"ר קותי. הוא התעניין מה מוצאי ועניתי לו שאני מכווית. הוא שאל אותי שאלה רטורית: "האם אני מכיר את הקיצור 'קותי'?" ומיד הסביר לי שזהו קיצור ל"כוויתי". מסתבר שהרופא שלי הוא יהודי מכווית ודור רביעי בניו יורק. איזה עולם קטן. הוא היה יכול, הוא צריך היה להיות, האופטומטריסט שלי בכווית.

קל לשכוח שבמשך יותר מאלף שנה יהודים יכלו לחיות בביטחון רק בקרב ערבים. ההיסטוריה המחרידה של רדיפות ששיאה, שהגיעה לשיאה בהשמדת יהודי אירופה, ביישה את העולם והביאה בעקבותיה הכרה בינלאומית בצורך להקים מקלט בטוח לעם היהודי. אולם ההישג שרשם לעצמו עם אחד הפך עד מהרה לאסון של עם אחר.

אין מנוס מלהכיר בעובדה שהקמת הבית הלאומי עבור הפליטים ששרדו את אחת הפרשיות הטרגיות והנוראיות ביותר בהיסטוריה כרוכה בטרגדיה עבור המקומיים שהתגוררו באותה המולדת. לא נוכל להימלט מהעובדות הללו כפי שלא נוכל להימלט מהאמת האיומה על הרצח שהתרחש בתאי הגזים במחנות הריכוז. אלה עובדות הקשורות ביניהן; אי אפשר לקבל את האחת בלי לקבל גם את השנייה. כל ניסיון אחר אינו אלא הונאה מוסרית ואינטלקטואלית.

כיום הילדים שלי הולכים למחנה רובין הוד. אני מקווה שהם יפחדו מהשואה כשם שאני פחדתי ממנה. אני מקווה שהחברים היהודים שלהם במחנה הקיץ יפחדו מהמחשבה שיום אחד יתעוררו ויגלו פתאום שקבוצה ששרדה טבח נוראי קיבלה אישור להשתלט על בתיהם ובידה ספר קדוש שמקנה לה זכויות יתר.

שינוי אמיתי יושג רק באמצעות מפגשים מהסוג הזה. אולי הדור החמישי של משפחת קותי ישוב לכווית כדי לפתוח שם עסקים. באשר לי, אני כמובן אחנך את הילדים שלי לברך על אפשרות כזאת.

בכל מקרה דרושים יותר ממאמצים של יחידים וחוויות אישיות כדי לחולל שינוי משמעותי. דרושים מאמץ ממוקד של מערכת החינוך ותעשיית הבידור במקומות שבהן הדעות הקדומות מושרשות, שבהן בדרך קבע נמכרת הבדייה כעובדה והעובדה כבדייה.

כאשר יצרתי את "צוות 99" – גיבורי על לפי המסורת האיסלאמית, הקפדתי שהגיבורים יבואו מ-99 מדינות מתוך רצון להיאבק נגד דעות קדומות. חשבתי שאיאלץ לעבוד לבד אבל טעיתי. "צוות 99" ו"ליגת הצדק" מבית היוצר של די-סי קומיקס חברו יחדיו. צוות 99 משתף פעולה עם עמיתיו האמריקניים ובהם סופרמן, בטמן, וונדר וומן – במאמץ להפיץ יחד את מסריו של הנשיא אובמה למען סובלנות תרבותית.

צוות 99 וליגת הצדק אף פעם לא מזוהים דתית אבל ניכר מה הוא "אב-טיפוס" עליו הם מבוססים. יחד, הדמויות מתמודדות עם שאלות של אמון, רב-תרבותיות, והדימויים שאנשים אמיתיים אך גם גיבורי-על, מטפחים אודות האחר. תארו לעצמכם את הטוב שיצמח משיחה כנה בין הגיבורה בטינה מצוות 99 שעוטה בורקה לבין הגיבורה של ליגת הצדק, וונדר וומן.

אם נוכל להראות כיצד דימויים נוצרים באופן מעוות נוכל להתקדם רבות לקראת טרנספורמציה שלהם. האם ייתכנו דמויות מתאימות יותר כדי לחקור את הסוגיות האלה מסופרמן ובטמן שנוצרו על ידי צעירים יהודים מניו יורק וקליבלנד בשיאו של גל אנטישמיות עכור וצוות 99 שיצר מוסלמי בשיאו של גל איסלאמופוביה?

 

ד"ר נאיף עבדול-רחמן אל-מוטווה הוא יוצר "צוות 99", גיבורי על לפי המסורת המוסלמית (THE 99). ד"ר אל-מוטווה הוא הזוכה לשנת 2009 בפרס היזם החברתי של השנה מטעם קרן שוואב בפורום הכלכלי העולמי. המאמר הופיע במקור ב"וושינגטון פוסט/ניוזוויק – בנושאי דת" והותאם לשירות החדשות של "קומון גראונד" באישור המחבר. המאמר תורגם מאנגלית. פורסם במקור ב"וושינגטון פוסט/ניוזוויק-בנושאי דת", ב-17 ביולי 2009.

www.newsweek.washingtonpost.com

הפרסום אושר על ידי בעלי הזכויות.

 

אהוד: לא תיארתי לעצמי שההדגשים השקריים של אובמה לפיהם ישראל נוצרה רק למען ניצולי השואה ואחרת לא היתה קמה, וקודם כביכול לא היה כאן כלום – ייקלטו כל כך מהר וגם יזכו בפרסים. צר לי אבל הכוויתי האמריקאי ד"ר נאיף הוא שקרן שונא ישראל וכנראה גם מתפרנס מכך לא רע בעידן הנשיא האמריקאי ההזוי מובארכ חוסיין אובמה, נשיא שלא שמע כנראה על הציונות כשם שאצל ד"ר נאיף התנ"ך הוא "ספר קדוש" שמרשה ליהודים להתנהג כמו נאצים.

 

 

* * *

שגרירת ישראל באו"ם, גבריאלה שלו:

אנו עומדים בפני צומת דרכים קריטי. ממשלת איראן היא התומכת הגדולה בטרור!

מאת שלמה שמיר, ניו יורק , הארץ און-ליין, 27.7.09

 "איראן היא לא רק איום גרעיני – היא סכנה ממשית לאזור כולו, כמדינה המזרימה נשק ומספקת סיוע כספי ואימון לארגוני טרור בעזה ובדרום לבנון," כך אמרה היום (שני) שגרירת ישראל באו"ם, פרופסור גבריאלה שלו, בנאום שנשאה במועצת הביטחון במסגרת דיון תקופתי על המצב במזרח התיכון. נאומה של שלו היה חריף ובוטה באופן חריג, בחושפו את איראן כמדינה האחראית למעשה לפעילות הטרור בדרום לבנון ובעזה.

"ממשלת איראן היא התומכת הגדולה בטרור," אמרה שלו, "היא מחבלת בתהליך השלום ומאיימת על היציבות בארצות האזור." השגרירה דחקה בקהילה הבינלאומית "לפעול בדחיפות ואפקטיביות במטרה לשים קץ לאיום הגרעיני מצד איראן ולחסום את מעורבותה בטרור."

בנוגע למצב בדרום לבנון חזרה השגרירה והאשימה כי חיזבאללה הוא "ארגון טרור שבסיוע של שתי ארצות החברות באו"ם ממשיך לפעול באזור שמדרום לנהר הליטני באופן שמהווה הפרה ברורה של החלטה 1701. החיזבאללה ממשיך להתחמש ולבנות תשתית צבאית מדרום ומצפון לליטני ובכך יוצר איום לא רק על ישראל, אלא על לבנון ועל האזור כולו".

 

כך צריך לדבר!!!

 

  

* * *

צפירה יונתן

בואו נחפש את המילים המתאימות

בואו נחפש את המילים המתאימות –

'מלחמת יום כיפור', או 'מלחמת אוקטובר', או אולי...מלחמת המחדל??

'מלחמת סיני', או אולי משהו מאוד לא ברור שהכתיבו לנו, באוקטובר 56?

וכן הלאה.

 נראה לי שאין צורך לפרט, כי מישהו שאיננו, וודאי לא זוכר, הוא פשוט טמון אי -שם.

 והנשארים – צעירים אולי מכדי לזכור ו –

ואני, עם ימיי שלי ,זוכרת – 1948-1956-1970-1973-1982

ועד ימינו אלה, בהם רק הפעוטות חשו את האימה, אם אכן שרדו בחיים.

והנה "נרגעו" הרוחות – זועקים ההורים וכל אשר להם, על ההרג, גם פה וגם שם. 'זו אשמתם'!

'כי נקמת ילד קטן, לא ברא השטן' – (עפ"י ח.נ. ביאליק) וניתן לפרשם לכאן או לכאן.

ומה עכשיו?

צריך ואפשר, כך אני מאמינה, לחפש כל דרך של ניחומים, אולי של התנצלות. עזרה וגשר של הידברות.  ולא אסכים  עם מי שאומר שוב ושוב "שאין עם מי לדבר" –

 כי יש לנער את עובש הכיבוש, ויש לשחרר אסירים כדי להציל את גלעד שליט

 וניתן ביטוי ועשייה לטוב שבנו –

"אתה בחרתנו" אומר הפסוק, אדרבא.

 אני את שלי אמרתי, אולי יאזינו ל מי שלקח חלק במבצע המתלהם כשמו ויתנו לי קשב,  שיביא עלינו את האפשרות להביט נכוחה אל המציאות.

 צפירה יונתן

אימו של ליאור,  6 לאוקטובר 1973 – סואץ

קיבוץ שריד – 24/1/2009

 

 

* * *

"אבן מקיר תזעק" (חבקוק ב', י"א)

איגרת מאת פרופ' מנשה הראל

גיאוגרף, חוקר תולדות ארץ ישראל וחתן פרס ישראל

אל:

ראש ממשלת ישראל, שריה וחברי הכנסת

הריני מביא בזה עדויות היסטוריות מקוריות על זכות עם ישראל להקים לו מולדת בארץ ישראל ככל העמים. אני חוקר את תולדות ארץ ישראל כ-55 שנים, ומביא כאן את דבריי לאור המקורות היהודיים והערביים.

 

תרומת ישראל וערב לפיתוח ארץ ישראל

אין עם חלוץ כישראל שהתנחל בישראל בימי קדם בהר הטרשי והמיוער ובמידברו השומם, והיה היחיד שבנה בה את בירתו, מקדשו ומבצרו. לפי התנ"ך, ארץ כנען השתרעה בחוף, בגבעות, בעמקים ובבקעה הנוחים שאין צורך להכשירם לחקלאות, והתקיימה אזיי ללא בירה ארצית. ואילו ארץ ישראל התפשטה בעיקר להר ולמידבר הנידחים. עם ישראל פיתח בארץ לראשונה ביצירתיות מופתית ובעמל מפרך 5 טכנולוגיות, שהן:

1. חקלאות מדרגות בהר ובמידבר, כאשר 56% מהרי ירושלים עובדו לראשונה בתולדות העמים וארצות הקדם באזורי הים התיכון, כנאמר בישעיה, מ"ט: "ואצורך ואתנך לברית עם, להקים ארץ, להנחיל נחלות שוממות."

2. אגירת מים והובלתם. בני עמנו חצבו בירושלים בורות מים, בריכות ענק, באר עמוקה, מעיינות נִקְרָה ואמות מים רבי מידות, ולפיכך ירושלים לא צמאה למים לעולם בשלטון ישראל. הכנענים התיישבו רק ביישובים שופעי מים חיים, והישראלים הובילו את המים למשכנותיהם.

3. מלאכה וחרושת עץ, אבן ומתכת, שהפכו את ההר המבודד והעזוב למרכז המלאכה והחרושת של הארץ.

4. ארכיטקטורה של בניינים ומבצרים באבני גזית לראשונה. לשלמה היו 150,000 נושא סַבָּל וחוצב בהר לבניין ירושלים ולפיתוח ארץ ישראל. הר הבית השני נבנה בידי 10,000 יהודים במשך 10 שנים. גובה חומת דרום-מזרח הר הבית היה אז 52 מ', ואבן שמשקלה כ-600 טונות, שלא היה דומה לה, נתגלתה בחומת מנהרת הכותל.

בכך עמנו עמד במלחמה נגד 5 מעצמות: מצרים, אשור, בבל, הלניסטים ורומאים – ושרד. אציין שבתנ"ך נאמר על הנִרְפִּים: " הָאִיש היָרא ורך הלְבב יֵלך ויָשוב לביתו ולא ירך את לבב אחיו כלבבו" (דברים כ', ח'). צ'רצ'יל כתב: "אומות שנופלות במלחמה עוד תקוממנה עצמן, אומות שהולכות כצאן לטבח – תיעלמנה." (1940).

5. עמנו בלבד החל בסלילת דרכים ומעלות בהרי הארץ, ממניעים, דתיים, לאומיים ומדיניים. מאז נתקצרו הדרכים המגשרות בין יושבי החוף, ההר והבקעה. על מבצעים חשובים אלה של עם ישראל בלבד נאמר: "והוצאתי מיעקב זרע ומיהודה יורש הָרַי, וירשוה בחירַי ועבדַי ישכנו שמה" (ישעיהו ס"ה, ט').

ואילו עבודת אדמה ערבית לא הייתה נהוגה כלל בעֲרָב, כי הנביא מוחמד ראה בה השפלת הנוודות והחופש הטבעי של מגדלי המקנה והמסחר. לפי ה'חדית' (מסורת בעל פה) הערבית, הערבים ראו בחקלאות מלאכה נחותה ובזויה שיש להתנגד לה ולדחותה, לאמור: "היושב בכפרים כאילו ישב בקברים." לכן, הכובשים המוסלמים ששלטו על ארצנו כאלף שנים בנו בה רק עיר חדשה אחת – רַמְלֶה, ששמשה בעיקר כעיר צומת ב"דרך הים" העתיקה, ששירתה את תושבי האימפריה המוסלמית במזרח התיכון, בדרכים מאיראן ותורכיה לעיראק ולצפון אפריקה וספרד. בכיבושיהם את הארצות הנוכריות, הם נהגו לגבות מתושביהן מִסי גולגולת שנתיים המכונים גִ'יזִיָיה. בימינו מכנים גזענות זו – אפרטהייד בינלאומי.

 

קדושת ארץ ישראל וירושלים ביהדות ופלסטין באיסלם

ביהדות

ירושלים וציון בירת המולדת ועיר הבירה הקדושה של עם ישראל נזכרו 821 פעמים בתנ"ך, ו-2512 פעמים בספרות חז"ל. עם ישראל נכתב 1880 פעם במקרא, ועיר הקודש נרשמה 37 פעמים.

דוד בן גוריון, כתב: "התנ"ך הוא המַנְדָט שלנו על ארץ ישראל כולה, הקיימת והעומדת לעד," וכן: "האומר שלום לעֲבָרו נפרד גם מהעתיד," והמשיך: "ארץ זו עיצבה אותנו ואנו עיצבנו ארץ זו" (1947). על "עיר הקודש" נאמר בישעיה: "עורי עורי לבשי עוזך ציון לבשי בגדי תפארתך ירושלים עיר הקודש, כי לא יוסיף יבוא בך עוד עָרֵל וטמא." (נ"ב, א').

 

באיסלאם

ירושלים לא נזכרה כלל בקוראן קדושם, והעדויות על חשיבות ירושלים לאיסלאם הן מעטות עד כדי כך, שחכמי הדת המעולים של האיסלאם כופרים בקדושתה ומחרימים אותה.

הח'ליף השני והמפואר, עומַר אִבן אל-חַ'טָאב, (644-634) שמייחסים לו את בנייתה של האימפריה הערבית, טען: "עֲרָב מולדת הנביא היא ארץ הקודש לערבים ותיכון בה רק דת אחת – האיסלאם", וציווה ליהודים ולנוצרים לעזוב אותה.  וכך היה. מה המסקנה?

חכמי ההלכה הגדולים באיסלאם היו השיעי גַ'עפַר אל-צאדק, מפרש הקוראן (765), שציווה לא להתפלל לכיוון מסגד אל אקצא בירושלים, והענק הסוני אחמד אִבן תַיְימִיָה (1328-1263) מדמשק טען, שלאור המקורות אין קדושה באל אקצא שבירושלים, והמתפלל בו הוא כופר שיש לדונו למיתה. אחמד אבן תיימיה נאסר על כך על ידי הממלוכים בדמשק, ומת במאסרו.

בקוראן הנשגב שלהם נכתב, שאדם הראשון היה נביא ערבי; גם אברהם היה נביא ערבי שהקים את הכַּעְבָּה הקדושה ועקד את ישמעאל במֶכָּה. האם לכך נאמר "עד מתי פתיים תאהבו פתי...וכסילים ישנאו דעת?" (משלי, כ"ב). הגר וישמעאל נדדו במדבר מֶכָּה, משה וישוע (עִיסָא) היו נביאים באיסלאם.

לפי האגדה נביאם מוחמד עלה לשמיים מירושלים והכותל המערבי של הר הבית, הוא קיר אִל בּורָק. ממנו עלה מוחמד לרקיע השביעי. האמת הכתובה היא, שבהיות נביאם בעֲרָב ראה בחלומו שהוא רוכב על סוס אגדי עד לרקיע השביעי, ושם ראה את מסגד אל אקצא, כי הוא לא הגיע לירושלים מעולם. כאמור, ירושלים לא נזכרה כלל בקוראן, ובכל זאת המוסלמים כינוה אל-קודס, שמשמעה הקדושה.

לאור מחקרי, הערבים לא רק כבשו אותה בשמה העברי, אלא גזלו גם את קדושתה היהודית. הכיצד?

ירושלים "הקדושה" להם כונתה מאז כיבושה ובמשך קרוב ל-400 שנה בשם "אילייה" הנוכרית, על שם אֶליוס הַדרִיָיאנוס הרומי, כובש הארץ ממורדי בר-כוכבא, ומחריבה. הדרייאנוס היה גם הכובש ששינה את שם הארץ וכינה אותה פַּלֶסְטִינָה במקום יודֵיאָה – יהודה, כדי להכחיד את זכר יהודֶיהָ בונֶיהָ. רק בסוף המאה ה-10 כינוה המוסלמים בשם אל-קודס. מדוע ובאיזה אופן?

במשך כאלף שנות כיבוש המוסלמים את הארץ, לא הזכירו את המימרה "עם פלסטיני", עד שהבריטים המתרפסים להם בימי המנדט שלהם על הארץ, המציאו את המושג החדש והכוזב הזה בשנת 1925. כך כתב פרופ' ב"צ דינור, החוקר המהולל של תולדות עם ישראל עד ימינו: "עם פלסטיני לא היה ולא נברא, לא משל ולא נמשל...", והמשיך: "לערבים כל הזכויות בארץ ישראל, אבל שום זכות על ארץ ישראל" (1947).

נשיאנו, מר שמעון פרס, פרסם את רשמיו מהסכם אוסלו בשנת 1995, לאמור: "אצל הערבים, המילה הכתובה והמוסכמת היא 40% התחייבות של ממש, 60% מליצה". והוא מה שנאמר בתהילים: "...פדני והצילני ממים רבים מיד בני נֵכָר, אשר פיהם דיבר שווא וימינם ימין שקר" (קמ"ד).

אדגיש שלאור מקורותיהם, ירושלים "הקדושה" להם לא היתה מעולם בירתם אלא הייתה כפופה לרמלה, בירת מחוז פלסטין הסורית, ולא הייתה חובת עלייה לרגל אליה, ובעיקרה היתה עזובה, דלה ומוזנחת. ראוי להדגיש שבאו"ם קיימות 57 מדינות מוסלמיות. ומה עם מדינת ישראל?

 

ערכים ביהדות ובאיסלאם

השלום הוא ערך תרבותי וחזון לאומי בישראל ונזכר 237 פעמים בתנ"ך ו-1,050 פעם בספרות חז"ל, כנאמר: "אויה לי כי גרתי מֶשֶך שכנתי עם אוהלי קֵדָר רבת שכנה לה נפשי עם שונא שלום. אני שלום וכי אדבר הֵמָה למלחמה" (תהילים ק"כ, ד'-ו''). לעומתו, "השלום אינו ערך מוסרי, תרבותי ופוליטי לערבים" (ב. לואיס, 1997).

הרמב"ם (1204-1135) כתב: "לא קמה על ישראל אומה שהזיקה לנו יותר מישמעאל, שהגדילה להשפילנו ולהפחית את ערכנו ולחזק את השנאה לנו כמותם... למרות שסבלנו מהשפלתם, משקריהם ומכזביהם מה שאין ביכולת אנוש לסבול... אין אנו ניצולים מרוב רעתם ולחצם בכל עת, אלא כל אימת שאנו סובלים ומעדיפים לחיות עמם בשלום הם מעוררים לנו קרבות ומלחמות" (איגרת ליהודי תימן, תשי"ב).

שר החוץ אבא אבן כתב: "איני מאמין שבלי ירושלים יהיה שלום. בזכותו הפך התנ"ך קול קורא לאנושות כולה" (1970).

 

הכיבוש וההרס של ארצות נֵכָר

אחד מגדולי ההיסטוריונים הערבים עבדול רַחֲמאן אִבן ח'לדון (1406-1372) כתב: "טִבְעָם הפראי של ערביי המדבר לשדוד הכול מאנשים ברומחיהם ללא גבול ומעצור מביזת רכושם, כיבוש ארץ על ידם מביא קץ לתרבותם."

במשך כ-1,000 שנות כיבוש מוסלמי בארץ הנוכרייה להם, היא נהרסה והפכה לחורבן ולמוכַּת מחלות. הם השמידו את היערות הטבעיים שהפיקו מהם פֶּחָם שנמכר למצרים והפעיל את רכבות התורכים, עד כדי כך, שאין היום יער טבעי אחד בארץ; הכחידו את רוב עצי הפרי של הארץ בגלל מיסים כבדים ושוד, וכך נהרס חלק מהמדרגות החקלאיות של ההר. כתוצאה מכך, נסחף הקרקע מהמדרגות בגשם, שחסם את שפך הנחלים ונתהוו ביצות ממאירות במישור, בעמקים ובבקעה של הארץ. הם החריבו את הנמלים המפוארים ואת ערי הארץ כדלהלן: השמידו את הדרכים והמעלות בארץ, וכך בימיהם נכחד הגלגל על ידי הגמל עד 1860.

במרד הערבי האנטי בריטי והאנטי הציוני בשנת 1936, הם ירו על הבריטים והיישובים העבריים והרגו בהם ושרפו שדות יהודים כבימינו. יורשי המורדים כיום הם תנועת "החמאס", שראשי התיבות שלה הם "תנועת ההתנגדות האיסלאמית" (1987), והיא דוגלת בהכחדת ישראל.

על העָוֶול והעושק נזעק איוב ואמר: "עָלַי אדמתי תִּזְעָק ויחד תְּלָמָיהָ יִבכַּיון."

וכך תיארו החוקרים והסופרים את אורחות החיים בארץ בימיהם:

פרופ' ד. איילון כתב ב-1983 על המהרסים והמחריבים של ארצנו: "במשך כל תולדות האיסלאם ובכל העולם המוסלמי, מגדות האוקיינוס האטלנטי ועד איי האוקיינוס השקט, לא הייתה אף פעולת הרס אחת שתשווה ביסודיותה ובעקיבותה, במימדיה ובחומרת תוצאותיה לאורך ימים לפעולת ההרס של החוף הסורי-ארצישראלי על ידי הממלוכים."

הסופר המזהיר יזהר סמילנסקי כתב בשנת 1995 על הטרוריזם של ערביי ישראל המתאבדים: "חברה שמסכימה לשלוח את בניה ללוחמת התאבדות ורואה בה את גולת הכותרת לפטריוטיות הלאומית... מוציאה עצמה מן הכלל האנושי. כשם שאין לדבר עם חברת קניבָּלִים, ההיתר שלוקחים עצמם שולחי המתאבד להתכחש לאנושי ולעשות אדם לפגז חי מעלה, אם הם בני אדם או חברה אנושית הזכאית לתבוע לה זכויות אדם."

החוקר הנוצרי מבודפשט הָדְרִיאַנִי רִילָנְדִי היה גיאוגרף, כרטוגרף, פילולוג, דובר עברית, ערבית ויוונית. הוא סקר ומיפה מאות יישובים בארץ ישראל שנזכרו בתנ"ך, במשנה ובתלמוד ועוד, וערך מפקד אוכלוסין של כל יישוב בארץ בשנת 1695. הוא ציין שהארץ הייתה ריקה ושוממה מיישוב, שהתרכז בירושלים, עכו, צפת, יפו, טבריה ועזה. רובם היו יהודים שעסקו בחקלאות משגשגת של כרמי גפן וזית ושדות חיטה; הנוצרים פעלו במסחר ובהובלת התוצרת, ומעט מאוד המוסלמים, שרובם היו בדואים, עבדו כפועלים בחקלאות ובבניין. הוא ציין שבכפר אום אל פחם שבשומרון ישבו כ-50 נפש, כולן נוצריות, ובו כנסייה שנעלמה. השיך ראיד צלאח, שהוא ראש התנועה האיסלאמית בצפון ומאותו הכפר, ואבותיו הכחידו את יערותיו, ראוי שיואיל נא להחזיר את היישוב וכנסייתו לנוצרים בוני הכפר בארץ ויבקש את סליחתם, ו"אל יתהלל חוגר כמפתח" (מלכ"א, כ', י"א).

על זִלזולה ונטישתה של הארץ וירושלים והפקרתן בסוף ימי השלטון המוסלמי כתבו, בין היתר, סופר לועזי וחוקר ישראלי מפורסמים: הסופר מרק טווין (1869) כתב על הארץ: "אחת הארצות חסרות התכלית, מוכַּת רעב ומרובַּת מחלות, אזור חרב, שומם ואומלל, ריקה מאדם ומזוהמת. זו ארץ מעבר בין תורכיה למצרים, שנשלטה על ידי נוודים בדואים, שודדים וקבצנים."

החוקר פרופ' י. בן-אריה (תשל"ז) כתב: "בירושלים העתיקה הרחובות מתועבים ומטונפים בעצמות נבלות חמור, סוס וגמל שהושלכו מחוץ לחומה לכלבים (1874). בכל העיר פזורה אשפה, ליד הגן הארמני הגיעה לגובה 9 מ', ובין שערי דמשק לאריות טיפסה לגובה 22 מ' (1864)." "שומו שמיים והאזינו ארץ."

לשיא ההתנכרות והאיבה של ערביי ישראל לעמנו הגיע פרופ' ש. סומך [דומני שהכוונה לסמי סמוחה. על כל פנים, לא ששון סומך. – אב"ע], שערך משאל בין הסטודנטים הערביים באוניברסיטת חיפה ומסקנתו: 40% מהם טענו שלא היתה שואה בעַמֵנו; 60% מהם אינם מכירים בזכותנו למדינה.

בזה אני מביע את תפילתי ותקוותיי: "עורי, עורי, לבשי עוזך ציון," ישעיה נ"ב.

כמו שנאמר על עוזו ותבונתו של עם ישראל: "גבר חכם בעוז ואיש דעת מאמץ כוח. כי בתחבולות תעשה לך מלחמה ותשועה ברוב יועץ," משלי כ"ד.

מנשה הראל

טלפקס 03-6808264.  hana5544@gmail.com

 

 

 

* * *

ראובן ארגוב

תגובה לשירו של דודו פלמה על האלוהים המאכזב

חדשות בן עזר 461

שירו של דודו פלמה על קיומו או אי-קיומו של האלוהים היא השאלה הפילוסופית (ומדוע בעצם פילוסופית?) הגדולה והחשובה מכל השאלות.

כאב לבן חרדי ששירת בצה"ל אך ילדיו כנראה לא ישרתו, אנחנו כבר שנים אחרי שיחות אין ספור שקטות על נושא זה. אסי לעולם לא יזרוק אבן על שוטר ולדעתי הוא מתחיל להבין לאט לאט כי יש להגן על המדינה בשדה הקרב ולא רק בשדות התורה. השאלות שעלו בשיחותינו היו: האם הוא ישנו, האם הוא קיים, האם הוא יודע שאנחנו קיימים כל אחד בנפרד? ואם אכן הוא קיים, איך אפשר להתחיל ולהסביר את שואת ששת המיליונים שהחסירה שליש מעמנו, את גזרות ת"ח ות"ט וחמלניצקי ושואת גירוש ספרד והפוגרומים של תחילת המאה העשרים? וסבלות הקיום היהודי במשך אלפיים שנה?

איך אפשר להתחיל ולהסביר את חוסר הקשר בין עושי העוולות למידת אי העונש שהם מקבלים והדברים הרי ידועים.

אין שום קשר.

מיליוני ספרים נכתבו ונכתבים להלל את השם וכמה שורות אלו לא יפגעו באמונת המאמינים. אמונתם של היהודים בשם היתה הסיבה המרכזית להישרדותו של העם היהודי בלי קשר לשאלה קיים אוא קיים. אם לא היתה אמונה,לא היינו קיימים כעם,וזה לדעתי הדבר העיקרי. רק האמונה בקיומו של האלוהים נתנה לאבותיו את היכולת לעבור את מסלול המכשולים, מסלול הרצח והחורבן אשר האכילו אותנו האנטישמים בני כל העמים (כמעט, אך בעיקר באירופה) בכל הדורות.

כשאתה חולק לעיתים דיעות בין משפחה וחברים אומרים לך קח משקפת ותסתכל, כן אתה מסתכל. כל חיינו אנחנו מסתכלים ואין גבול להשתאות מול הקיום החללי על מיליארדי כוכביו על התנועה ובעיקר על קיומו ותנועתו של כדור הארץ שלנו. והנה לפני מיספר ימים התפרסמה תמונה בעיתונות העולמית. שצולמה ע"י אסטרונום חובב – של גוף שמיימי הפוגע בכוכב הלכת הענק צדק. המדהים הוא שגודלו של הגוף הזה, כך פורסם, היה כגודלו של כדור הארץ שלנו.

לא צריך להכביר במילים מה היה קורה...

ודברים קרו וקורים ולאושרנו אותו אסטרואיד שמיימי שפגע בכדור הארץ שלנו לפני 65 מיליון שנה באיזור מפרץ מכסיקו, ועליו נאמר שהתופעות שגרם היו ההכחדה של הדינוזאורים ומיני חיים אחרים, היה רק בגודל של כמאה קמ"ר; והיו פגיעות נוספות (וישנן בכל רגע נתון ותהיינה), למעשה עשרות אלפי פגיעות של אסטרואידים שהגיעו, מהמהומה הקיימת בחלל, בסדרי גודל של מטרים אחדים או פחות ושאינם גורמים לאותו נזק שבו לא יעמוד כדור הארץ אם יפגע בו אסטרואיד גדול באמת.

אפילו הפלא החללי או המפץ הגדול לא בטוח שנוצר על-ידי היישות האלוהית, אך האמונה האדירה של העם היהודי בכל שנות קיומו חזקה בהרבה מהעובדות עצמן, כי האמונה הינה היתה ותהיה צורך קיומי.

כך נוצרנו.

 

אהוד: סחתיין על האופטימיות שלך. דומני שהתיאולוג העברי היחיד שהתמודד עם אושוויץ, למעט כמה רבנים חרדיים שונאי הציונות – היה הסופר והמשורר פנחס שדה; אבל הוא עמד לצידם של צ'ינגיס-חאן והיטלר, כי אלוהים של שדה נמצא מעבר לטוב ולרע, ולכן איפשר לרבי-המרצחים לזכות בנצח, מה שלא זכו לו קורבנותיהם חסרי השם והייחוד.

 

 

* * *

יעקב פדהצור

לקח לבן גוריון שנים רבות להגיע לירושלים

 

אהוד שלום,

אתה מצטט את בן גוריון כמי שאמר: "ישראל לא קמה יש מאין. מסד המדינה הונח לא בהכרזה אלא במפעל התיישבותם של שלושה דורות של חלוצים מייסוד פתח-תקווה ואילך!"

ובכן מעבר לפירגון לעיר אבותיך, שענף ממשפחתנו (יואל משה סלומון) היה מעורב בהקמתה, יש במשפט משהו שמצביע על הבעייה הכי גדולה של הציונות הסוציאליסטית (בניגוד לביל"ויים): חוסר הכרה והבנה בשורשים העמוקים של העם היהודי בארץ ישראל. אין זה פלא שלקח לבן גוריון שנים רבות להגיע לירושלים, מרגע שירד מהאוניה ביפו. אין זה פלא שבתוכנית החלוקה של האו"ם מ-1947, צפת לא נכללה בשטח היהודי של המדינה!! סבי, משה פדהצור, השקיע לא מעט מאמצים כדי לשכנע את משה שרת שצפת לא יכולה להישאר מחוץ למדינה שבעתיד. כתוצאה ממאמציו החליטה תת-הועדה של האו"ם להעביר את צפת לשטח המדינה היהודית לפני ההצבעה הגורלית בכ"ט בנובמבר. היעדר הכרה בשורשים היהודיים העמוקים בארץ ישראל ובתרומת היישוב הישן לאורך הדורות, בולט היום לאור יחסם של רבים במדינה ליהודה ושומרון ואפילו לירושלים.

בברכה,

יעקב פדהצור

מיתר

 

אהוד: אתה מערבב בשרירות את היישוב הישן עם העלייה הראשונה ושם את שניהם מול העלייה השנייה והשלישית, כאשר היישוב הישן עצמו היה ברובו נגד העלייה הראשונה, כך שמבחינה היסטורית עשית כאן סלט. אבל נכון שבן-גוריון היה כמעט היחיד מבין מנהיגי ה"שמאל" [השמאל האמיתי ולא "פעילי השמאל" שונאי ישראל של היום!] – שהכיר בתרומתן של פתח-תקווה במיוחד ושל העלייה הראשונה כולה להקמתה של מדינת ישראל. אבל להאשים את הציונות הסוציאליסטית בהתנכרות לירושלים ולצפת – נראה לי מוגזם מאוד ומהרהורי ליבך.

 

 * * *

משה ברק

מה יפית צרפתית

זיכרונות "אליאנס" צרפתי,

 ביישוב העברי של השבים לציון 1935-1940

 

ביובל למדינה העברית, ב-1998 התקיים כנס בוגרי "חברת כל ישראל חברים" (אליאנס) לדורותיהם, באווירה של חלום שהתגשם, מעגל שנסגר, בבית ספר עברי ציוני. ראיתי לעצמי כבוד לחבור לחוגגים, היית גם כן בוגר בית ספר זה בשמו. המקורי הצרפתי: ALLIANCE ISRAELITE UNIVERSELLE אך שלא כאחרים למדתי בתקופה שבבית הספר לא היה יחס לעברית ולשיבת ציון, הגם שהמוסד שכן ברחוב הראשי של חיפה היהודית, והימים היו ימי מאבק הדמים כנגד הכנופיות הערביות, במאורעות תרצ"ו-תרצ"ט.

סיימתי במוסד חי"ת כיתות לימודים עממיים, בית ספר זה לא הציע יותר, ולא ראה אז את הצורך בכך, אף שהיו כבר בתי ספר תיכוניים עבריים ציוניים בעלי רמה. הלימודים תמו בבחינות נוקשות "תעודת סיום השכלה עממית" – אשר לשם השגתה ניפחו לנו את האגו, כשהיא הוצגה כמפתח לעולם התרבות הגדול של "פאריז" ולפריצה מהארץ הלבנטינית הנבערת. אני וחבריי הננו חלק מההיסטוריה של "כל ישראל חברים" אך ליתר דיוק – "הפרה- היסטוריה", שנמשכה הרבה יותר מה"היסטוריה", שהיתה היפוכה המוחלט ולא לטובה.

הגחתי ביובל הנידון להעלות במשהו את תעתועי ההתנשאות והעמידה המתנשאת, מנגד למעשה שיבת ציון, כשאותה "כי"ח" היא ספינת הדגל בכפירה ובאנטי ציונות. לא יאומן אז זו חובתי ל"דע מאין באת."

כידוע, נבט בראשית המאה ה-20 אצל הציונים-החלוצים, חינוך חדיש חופשי עברי. יהודי הארץ הוותיקים ראו בו "חינוך חובבני מופקר," כי הם האמינו בחינוך למשטר ולמשמעת שיעצבו את אופיו של הילד. לכן שלחו רבים מהם את ילדיהם לבתי הספר של הנזירים הנוצרים, ששמרו בהקפדה על מסורת בית הספר הישועי, כשהמורה פונה לתלמידיו מעל דוכן גבוה, כדי שילמדו איפה מקומם... כאן מילאה ה"אליאנס" תפקיד חיובי, כשהביאה לקהילה בית ספר יהודי, המחנך למשמעת והמכניס את תלמידיו, כמו בתי הספר של הנזירים, לתרבות "העולם הגדול" בשפה בינלאומית, הצרפתית. רבים מההורים הוציאו את ילדיהם מבתי הספר הנוצריים והעבירו אותם ל"אליאנס" היהודי, שבניגוד לבתי הספר "הציוניים הקרתניים", העניק לתלמידיו גם ידע בארבע שפות: צרפתית, עברית, אנגלית וערבית.

הוריי הפועלים החלוצים, בוגרי 4-3 כיתות בית הספר העממי ברומניה, רצו להעניק את החינוך הטוב ביותר ל"בנם המוכשר". לכן בהמלצת מכריהם האמידים, שבתם היתה מורה ב"אליאנס", רשמו אותי לבית ספר זה חרף העלות הגבוהה.

טרום פרהיסטוריה – היתה שנתי הראשונה ב"כי"ח". בית מגורים ערבי בעל קירות אבן בן ארבע-חמש קומות, ליד רחוב חסן שוקרי ובית מפלגת העבודה. כיתה ד'. אך ערפל הזמן לא סילק עדיין את רגש החלחלה שאחזה בי כאשר תוך משחקינו בהפסקת הבוקר, נהג המנהל נהון לפרוץ אל מרפסת דירתו בקומת הגג, ולקרוא בצרפתית בקול זועף משתק: "הפסיקו לשחק קחו ספר ולימדו!"

זה הזיכרון הראשון שלי מראש מחנכיי, שוודאי הצליח במידה מסוימת, לעצב גם אותי – על הילד לנצל את הזמן ללימודים, "משחק זה הוללות" זו היתה משנתו החינוכית...

פרהיסטוריה – תקופת לימודיי באליאנס 1940-1936. עברנו לבניין חדיש, גדול ונוח, עם גינה, מסעדה ומגרש ספורט גדול רצוף זפת, כל זה בהדר הכרמל – בין רחוב יל"ג לרחוב הרצל, מול בית הכנסת הגדול. המנהל הזועם נעלם (גימלאות כנראה) במקומו הוצב "אדון ששון", חייכן ונעים הליכות... אך גם בהנהלתו התמידו בביסוס הניכור הצרפתי במסגרותיו החינוכיות הכפייתיות, כשיפי הבניין ונוחיותו מסווים ולמעשה מסתירים את האמת.

להלן זיכרונות קטועים מימי לימודיי בסוף שנות ה-30 וראשית ה-40. אין זה תחקיר מדעי, אלא עדויות אישית לאופי ההוויה ששררה אז ב"אליאנס".

יום הלימודים החל במיסדר, בשורות שורות, של מאות הילדים לפי הכיתות כ-12 במיספר, והסתיים בשיר כללי קבוע לפתיחת היום. בימי א' שרנו את "אדון עולם אשר ברא..." בימי ב' את "בצאת ישראל ממצרים, בית יעקב מעם לועז.." השאר שכחתי. לאחר מכן עלינו בסך במדרגות אל הכיתות שבקומה השנייה והשלישית.

כשהמורה נכנס לכיתה ובירך, קמנו כולנו וכאחד השבנו על ברכתו. הברכות היו בצרפתית, מכיוון שהמחנכים ברובם היו מורי הצרפתית ודיברו אלינו אף ורק בשפה זו. כמובן שעמדנו בדומייה עד שהמורה הורה לנו לשבת.

המורה נקרא "אדון פלוני" והמורה "גברת פלונית" – בשמות המשפחה בלבד. השם הפרטי היה סוד כמוס לתלמידים. בפנייה ישירה היה עלינו לומר "מורי/מורתי".

שולחן המורה על דוכן גבוה, כמסורת דוכן ההטפה הישועי, מעליו פונים אל הילדים היושבים בשורות זה מאחורי זה.

יחס המורה לתלמיד לא חרג מתשובות בעת השיעור ובנושאיו, אם בכלל. לא זכור לי גילוי עניין בחיי הילד ובאישיותו.

היחס להורים התמצה בהזמנתם לבית הספר כשהילד "הפריע, נאשם ונענש." לא היה מורה אשם, הוא תמיד צדק...

העונשים היו בעיר תקיפים. על כל ניסיון ילדותי לחרוג מהמסגרת שהוגדר כ"חוסר משמעת". הרחקה ליום ויותר מהכיתה. העתקת מקראה כלשהי פעמים רבות.

המורה גברת פיינשטיין-ז'ודץ סילקה אותי פעם משיעור על שדיברתי לרגע עם ילד אחר בכתה. כתלמיד טוב, חנון, "רודף צדק", הגבתי בבכי על העוול שעשתה לי. למרות בכיי פקדה עלי שנית לצאת מהכיתה באמצעות הביטוי העממי Prend la porte שפירושו "קח את הדלת." אני, כחובב לשון, שמעתי מפי ילדים בוגרים יותר על כך שהיא משתמשת בביטוי זה וקלטתי את ציוריותו, לכן הגבתי מיד תוך בכי: "היא כבדה מדי גבירתי!" – Elle est trop lourde Madame במקום לחייך לבדיחה הלשונית המבריקה של תלמידה הצעיר, הזדעפה הגברת פיינשטיין וצעקה: "בגלל חוצפה זו, תשב כמו תלמיד פרוע שבוע ימים בכיתה נמוכה יותר. לא אסלח לך גם אם תביא את אימא שלך ואת אבא שלך ואפילו את הנציב העליון..."

ואכן ישבתי.

כיום אני יכול לקבוע שאז כבר הקלו במתן העונשים, שכן איני זוכר עונשי מכות שהיו שכיחים בדורות שקדמו.

עד כאן הצגתי את המסגרת האירופית הקלאסית של בית הספר, שצרמה על רקע משב הרוח הרענן, החופשי בבית הספר העברי הציוני. בית-הספר "כי"ח" שבו למדתי בחיפה היהודית, העברית, הציונית, הפועלית, היה לכל היותר בבעלות יהודית, אך צרפתי ברוחו, בנשמתו, ובייעודו. יש לזכור כי היו אלה ימי מאורעות תרצ"ו-תרצ"ט, עם גיוס לנוטרות, לפלוגות הלילה של וינגייט. עת בה לחם הישוב היהודי בערבים, שניסו בכוח למנוע את תחייתנו במולדת; ימי תקופת עליות "חומה ומגדל" בהן לקחו חלק גם בוגרי משפחות התלמידים, בנוסף לתורנויות השמירה בעמדות להגנה על השכונות.

אך מצב זה, לא עלה בשיחות בכיתה, והמחנכים לא נגעו בנושא. פעם אחת זכורה לי, בה המורה הגברת נהון-יונגרמן השמיטה במודע הזדמנות לשוחח על מאבקו של היישוב היהודי, כשהודיעה לנו בדרמטיות אנושית: ש"בן כיתתנו הילד מזרחי, הפך יתום, כי אביו נהג המונית נהרג." ו"אנחנו נפרדים ממנו כי הוא עובר לכפר היתומים שפיה." הדגש היה על היתמות, לפי המסורת הסוציאלית של "האליאנס"... אך לא הוזכרה סיבת הרצח בידי ה"כנופיות". גם ה"מאורעות" לא הוזכרו.

כך היה גם באשר ללימוד "סביבתנו", לימוד "ידיעת הארץ". במרוצת שנותיי בבית הספר העממי זכיתי רק בטיול אחד בלבד, ליער אלכסנדר (לא זייד, כי אם אלכסנדר מלך יוגוסלביה ליד שריד). בילינו ביער שעתיים-שלוש, ללא התייחסות לקרן הקימת שנטעה אותו, ללא התייחסות לסוג העצים ביער, שהמורים כנראה גם לא הכירו. כל זאת תוך התעלמות מהיישובים השכנים, מגבת הקיבוץ, מנהלל המושב וגבעת השומר אלכסנדר זייד.

זו היתה גם האווירה ביחס לחגי ישראל, כשהזמר והריקוד העברי החדש לא פרצו מבעד לחומת בית ספרנו. אותה חומה שחצתה בינו לרחוב הראשי של חיפה, שנשא את שם חוזה המדינה, בו הפגינו האחרים כנגד "הספר הלבן".

בעת הסוערת היהודית ההיא הוספנו בליבנו וברוחנו להיות ב...צרפת דימיונית, ששרדה בזיכרונם של המורים לצרפתית מהשנה שבה למדו שם הוראה. כך, בה בעת שבן יהודה, ד"ר מזי"א, אפשטיין, דוד ילין, ביאליק והדומים להם נחלצו להחיאת הלשון העברית, היינו תקועים בלב חיפה, בבית ספר צרפתי במנהגיו, בתוכנית הלימודים שלו, באווירתו ובמוריו.

שפת התכתובת של המזכירות והנהלת בית הספר, בנושאים האירגוניים והחינוכיים, היתה צרפתית בלבד. כמורים וכעובדי מינהלה העדיף המוסד את בוגריו, שהתהדרו בשיחה בצרפתית בין כתליו גם בהפסקות בחדר המורים. אך שיאו המזעזע של הניכור לסביבה העברית היה בתוכנית הלימודים שכללה אז 16 שעות לימוד בצרפתית ורק 10 שעות לימוד שבועיות בעברית, אליהן ניתן להוסיף זימרה והתעמלות שנעשו גם הן בעברית. עד כמה שאני מצליח לזכור לימדו בעברית: 3 שעות תנ"ך, 3 מקראות ספרות, 2 דברי ימי עמנו, 2 דקדוק. כמו כן למדו 4 שעות אנגלית, שעה יותר מבית הספר העברי. 3 שעות ערבית, והצרפתית היא הנותרת "החלון לעולם".

חשבון וגיאומטריה, שהתחלנו עוד מכיתה בי"ת, נלמדו אף ורק בצרפתית מספרי חשבון צרפתיים שעסקו באיכרים ובסוחרים בצרפת. חישבנו במידות ובמשקלרת של צרפת כמו ילידיה, ללא התייחסות לרוטל, ללירה, ולדונם.

פיזיקה/כימיה, כנדרש לגיל זה, למדנו מספר צרפתי אינפנטילי – LECON DE CHOSESS שכלל דוגמאות מהטבע ומהחיים בצרפת, שעה שאנו חווינו חמסין, חומוס, טחנות קמח על פלגי מים, סיתות ובנייה באבן וכדומה, שלא הוזכרו כלל בכיתה.

דברי הימים – למדנו היסטוריה של צרפת, לפרטי פרטיה, מספר הלימוד של ילדי צרפת החל מ"אבותינו הגאלים", לואי ה-14, נפוליון הגדול, ללא איזכור יחסם לעמנו ולדרייפוס כמשל [?] NOS ANCETRES LES GAULOIS.

גיאוגרפיה של העולם – בדיחה צינית, בשיאה. ילדים יהודיים בחיפה הציונית לומדים רק על "צרפת ומושבותיה" מהספר La France et ses Colonies וכך, תוך מלחמת העולם השנייה, שסילקה את צרפת ממושבותיה, היינו מהאחרונים בעולם ששיננו בגאווה את שמן של "מושבותינו" –

בהודו: Pondicheri

באפריקה – Djibouti

באוסטרליה: Nlle Caledonie

זוכרים?!

לימוד השפה הצרפתית, נעשה על פי מיקראה "חינוכית" של ילדים צרפתים בצרפת, בה הסיפורים והשירים לווו בגודש ניתוחי דקדוק ותחביר, שעלו בשטחם על היצירות עצמן, שרק את חלקן הקטן למדנו, כולל השירים שדקלמנו למען הרושם:

Le corbeau et le renard – "השועל והעורב"

La cigale et la fourmie – "הצרעה והדבורה".

בסך הכל ציפוי תרבותי צרפתי שטחי שחיפה על ריקנות רוחנית משלנו, איתה בית הספר לימד אותנו להזדהות.

כבן לבית חסר השכלה, לא הייתי תחילה מודע לשטחיות הזו. אדרבא. בביקוריי בבתי חבריי-לכיתה, שהוריהם היו בוגרי בית הספר בדורות הקודמים, התלהבתי מגילוי הלקסיקון הגדול "לארוס", שהיה בסך הכל "פטי לארוס" (מהדורת לארוס הקטן) וזה הוצג על ידי אותם הורים כעדות להשכלתם הבינלאומית.

רק מאוחר יותר גיליתי בכך את הלבנטיניות, שגם אני ספגתי; רק כשראיתי את מאות הספרים בדירות העולים מגרמניה, וקלטתי שאותו "לארוס", בבית עמיתיי החיפאים, היה כמעט הספר היחיד באותם בתים, שלכל היותר נוספו אליו כמה כתבי עת בענייני אופנה לנשים וכלכלה לגברים.

היתה זו לבנטיניות מתנשאת של ותיקי היישוב, אלי המסחר הקמעונאי והסיטונאי, הנדל"ן, ובכירי המשרות בשירות המנדט הבריטי. את בניהם שלחו רובם לבית ספרנו, בו ינקו אותה אווירה. כבר הזכרתי במקום אחר עד כמה הזדעזענו בכיתה כששמענו שמורה מסויים היה "עגלון". התפלאנו איך הוא מעז ללמד, ולא היה מישהו מהמבוגרים סביבנו, שרצה לספר לנו שהוא היה חלוץ בארץ ועבד תקופה ניכרת בכיבוש האדמה... אך עבודה גופנית היתה בעיניהם "כתם", ורק עשרים שנה מאוחר יותר נזכרתי בסיפור והבנתי את משמעותו החיובית.

אני מניח, שמצב הדברים הציק למורים, לאור מה שהתרחש סביבם, אך הם התקשו לשנות מסורת והוראות של גולת צרפת ששלטה במוסד. עדות נוספת לפסיחת מורים על שני הסעיפים, קיבלנו ערב הטיול הקצר השני והאחרון בימי בבית ספרנו, ביקור בבית חרושת "שמן". בריגושה, בעת ההודעות על מועדי היציאה, אמרה המחנכת הגברת נהון-יונגרמן, כרגיל בצרפתית: "ילדים! בשעת הטיול, על יד אנשים זרים, דברו אליי עברית!"

היינו המומים, לראשונה זכתה העברית בהכרת המחנכת. השתעשענו להאזין לדיבורה בעברית, כי על אף שהיתה ילידת הארץ, שברה את השיניים בעברית עילגת למדי...

רק ב-1939 הוזכרה לראשונה הקק"ל, גם בכרזות קיר, והמורה העברי "אדון ייגר" החל כ"נאמן מועצת המורים למען הקק"ל".

לקראת "בחינת הגמר" (בית ספר עממי בסך-הכול) היה ספק באשר למיהות "המוסד הצרפתי" שיערוך אותה, שכן צרפת הובסה על ידי גרמניה, וחודש אחרי כן עלתה ממשלת וישי, לכן הלכו בדרך פתלתולה של בחינה בהשגחת נזירים צרפתיים מהכרמליתים בחיפה, עם תעודה מהקונסוליה בביירות. כך זכינו בתעודה צרפתית "כשרה למהדרין".

במרוצת שנות המלחמה התרחקתי כליל מבית הספר ומימשתי את מחוייבותי הנפשית להגשמה הציונית. או אז נודע לי, שבהשראת מאבק היישוב בבריטים, לקראת הקמת המדינה, התחולל מהפך נוסף בחיי בית הספר כי"ח בחיפה. בנסיבות האישיות והציבוריות בבית הספר באותה עת, נבחר אדון יונגרמן "המורה לעברית" הראשון, שינהל את בית הספר אליאנס. אדון יונגרמן היה מורה לעברית ותיק בבית הספר, לא היה מחניכי ה"אליאנס" ובתחילה לא ידע צרפתית. במרוצת השנים נשא לאישה את המורה הגברת נהון, בתו של המנהל שפרש, והוא הפך בהדרגה לדמות מרכזית בסגל בית הספר . אין על כן כל פלא, שהוא נבחר להיות מוביל הקו העברי הציוני החדש בבית הספר.

אך זאת כבר ראשית "ההיסטוריה" של "חברת כל ישראל חברים" ששינתה כיוון של הזדהות ציונית עם הקמת המדינה – וכך מוסדותיה עשו חיל, שיש כיום להתברך בו.

איך הגיעה ה"אליאנס יזראלית פרנסז" עד הלום?

"חברת כל ישראל חברים" (הכי"ח או כי"ח) נוסדה במאה הי"ט והיתה מפנה חיובי של האחווה היהודית. העזרה הסוציאלית היתה תמיד יסוד חיוני בחיי הקהילה היהודית בגולה והיא כללה מסעד לקיום החומרי ועד לחינוך לכול, עם עזרה מיוחדת לעילויים שנועדו להנהגת הקהילה החברתית והרוחנית-דתית. האליאנס יסד לראשונה אירגון יהודי על בסיס לאומי צרפת, לשם עזרה לקהילות יהודיות חלשות בארצות בלתי מפותחות. עשירים העוזרים לעניי עמם. האליאנס הכניסה מושג חדש של עזרה, לשיקום לטווח ארוך בדרכם הצרפתית להקמת תשתית חינוכית השכלתית שתפתח לדור הצעיר היהודי עתיד טוב יותר בעולם המתקדם והמתחדש. מטרה זו הכתיבה כנראה שאין טעם לבזבז את המשאבים על עזרה חומרית, שהיא פתרון לטווח קצר, ובחרו להשקיע כמעט הכול להבטחת העתיד. הרשת החינוכית שהקימה האליאנס היתה ללא תקדים בעולם היהודי, עד להקמת מדינת ישראל. פעילות חינוכית בסדרי הגודל של מערכות החינוך הנוצריות, שהסתערו על העולם השלישי. ממרוקו ועד פרס כולל חלק מהבלקן. ולמעשה הקיפה האליאנס, כמעט את כל היהדות הלא-אשכנזית.

"האליאנס" היתה החלוצה-למעשה בהחדרת בית הספר האירופי המודרני בארצות אלה. מסורה ליעדה, החלה בגילאי בית הספר העממי. בדרך זו, זכו הילדים הרכים בקהילות ישראל אלה ללמוד לקרוא, לכתוב ולשוחח בצרפתית, שפת "העולם הגדול" אז, וגם חשפה בפניהם את הבסיסים היסודיים של החשבון, הגיאומטריה ומדעי הטבע.

העברית, שהיתה עד אז מקובלת על כל היהודים, במידה כזו או אחרת, "נדחסה" לתוך שעה אחת בתוכנית הלימודים השבועית, שהוקדשה ל"דת". היתה זו כמובן הדת היהודית. כי האליאנס, שהקפידה להדגיש את ייחודה הצרפתי, נותרה נאמנה ליהדות כדת. אך זו בתוכנית הלימודים נכללה בסד של קריאה קולית בספר התפילות (ללא הפירוש) כמצווה דתית שיגרתית, ללא זמן להבנת התוכן. כך למדו התלמידים ל"התפלל" בעברית ולקרוא בתורה בבית הכנסת... ללא הבנה.

ביומרה של "משכילים" התעלמה "האליאנס" לחלוטין גם מכל העגות היהודיות המיוחדות לקהילות בהן פעלה: יהודית מרוקאית; יהודית פרסית; לאדינו (יהודית ספרדית). את אלה שללה האליאנס בתוקף החלטי בתירוץ "מדעי", שהן עגות. כלומר שעטנז שפות זרות עם מלים עבריות ולא "שפות טהורות" כמו אלה של עמי התרבות. כאילו יש שפות כאלה.

העגות המקומיות היו שגורות בפי תלמידי האליאנס, כי ינקו אותן בבית מפי הוריהם וסביהם, אך בהשפעת "התרבות הצרפתית העשירה" בה חונכו בבית הספר, חדלו מלהיזקק להן ואף בזו לנחיתותן כדי שלא ייחשבו "שמרנים" חסרי תרבות מודרנית, כלומר... תרבות צרפתית. כך נעקרו משורשיהם הלשוניים המשפחתיים ה"נחותים", ועברו להיזקק לצרפתית בסיסית רדודה שממדיה כקיבולת בית הספר העממי בן 6 עד 8 כיתותיו, ללא הפרייה ספרותית מעבר לזה.

כך היה גם עם "שפת עם הארץ" (ערבית, טורקית וכו'), הם למדו אותה ביום-יום בשכונה וביחסים עם הסוחרים, המשרתים וכו'. אך הם התעלמו ממנה כליל כשפה "בלתי מפותחת". התעלמות זו גרמה לכך שהיהודים (בוגרי האליאנס) לא לקחו חלק בתחיית הערבית והפרסית המודרניות, שהתרחשה דווקא באותן שנות המאה התשע עשרה והעשרים, בהן חלה התעוררותן התרבותית. כי בוגרי האליאנס חונכו במודעות לשייכותם ל"עילית המשכילה" במרכז העולם – צרפת.

בחינת ספרי הלימוד של "האליאנס" דאז, להוציא את ספרי התפילה היהודית, מראה על ניסיון לכתוב ספרים על צרפת נאה לתושבים "שמעבר לים", ללא כל דוגמאות מארצות מגוריהם, או מארץ האבות – ארץ ישראל. תלמידים יהודיים אלה למדו במרוקו או בפרס אך ורק "היסטוריה של צרפת", "גיאוגרפיה של צרפת ומושבותיה", כשם שתרגילי החשבון התייחסו אך ורק לאיכר באלזס או בדורדון, כאילו אין איכרים בדלתא של הנילוס... כשפריז היא חלום שיש להגשימו.

"הספרות המערבית" בביטוייה הצרפתי בלבד היתה עבור התלמידים הגשר לחיים מודרניים כזרקור באפלת המזרח. המוכשרים שבבוגרי בית ספר עממי זה, בני ה-14 עד 17, היו נשלחים לפנימייה במכון של "האליאנס" בפריז, ושם בהכשרה מוגבלת של שנה עד שנתיים, "הוסמכו" כמורים שהוחזרו לארצותיהם ללמד, ולקיים את הרצף. מבצע אירגוני יעיל, שהחזיר לקהילות שיכבה דקה של אנשים ש"ראו את פריז", וראו את עצמם כנושאי תרבות צרפת הגדולה. אף כי זכו רק בהשכלה עממית בניכר, עם שהות בת חלוף בצרפת. אולי כאן המקור לאותה תרבות "לבנטינית" שטחית שהשתמשה בחיצוניות אירופית שלא הכילה כל עומק של ממש.

עובדה היא שבמשך 150 שנות פעילות ה"אליאנס", היא העמידה דורות של יודעי קרוא וכתוב בשירות ובהנהגת הקהילות, הכלכלה והמנהל בארצות הים התיכון. חלקם של היהודים בין מנהלי החשבונות, עורכי הדין והכלכלנים היה גבוה בהרבה מחלקם של היהודים בכלל האוכלוסייה. זאת ודאי יש לזקוף גם לזכות ההשכלה הבסיסית שקיבלו באליאנס. אך אם בוגרי אליאנס הטביעו את חותמם על חיי המעשה במשך כל הדורות האחרונים, לשווא נחפש את עקבותיהם בחיי הרוח של הקהילות והארצות, להוציא מיספר עיתונאים מוגבל.

אין מנוס מן המסקנה שניתוק העילית היהודית משורשיה העבריים, שנשמרו עד לכניסת האליאנס, וניתוקם מרצון מן העגה היהודית המקומית שינקו עם חלב אימם, לצד הסתייגותם מ"התרבות הנחותה" של העם בתוכו ישבו – יצרו ניכור רוחני. היתה תלישות מוחלטת מיצירה שורשית.

כך חלפו 150 שנות עשייה השכלתית של ה"אליאנס", שלא הניבו בכל אגן הים התיכון כל יצירה ספרותית של בוגריה. קשה להשתחרר מן הרושם שדווקא ההצלחה לצקת יהדות לפי דפוסי האליאנס, דיכאה את כל העושר הרוחני היצירתי שהיה גלום בקהילות אלה. רק עתה עם הדרור שניתן במדינת ישראל, צץ ספיח כלשהו של מה שקהילות אלה חוו ויכלו להעניק ליהדות, ולא העזו להוציא לאור בתחושת הנחיתות שהקרינה הצרפתית האליאנסית המושלת.

כי דווקא באותן קהילות אשכנזיות שה"אליאנס", למזלן לדעתי, לא הצליחה או לא רצתה להיכנס, המשיכו לשמור בנאמנות את העגה השורשית שלהם, התערובת של גרמנית-עברית הקרוייה יידיש. דווקא בגלל זה שלא היתה "אליאנס" – שעקרה את היידיש כז'רגון-שעטנז מן העיירות האלה, היידיש הגיעה באותן שנים לשיאים שהעברית שלנו הגיעה אליהם רק במלאת חמישים שנה למדינה. דווקא בהיעדר "אליאנס", וכפייה של תרבות אירופית במקום תרבות הוריהם, הפכה היידיש באותן שנים לאחת הגדולות בתרבויות אירופה: עם זיגמונד טורקוב בקולנוע, גולדפאדן, אידה קמינסקא, דז'יגן ושומכר בתיאטרון, וכמובן שלום עליכם, מנדלי מוכר ספרים, ביאליק, ועד איציק מנגר, ובשביס זינגר עם פרס נובל בספרות.

 

אהוד: מסקנותיך האחרונות נראות לי נמהרות ואולי גם שטחיות, והן ראויות לבדיקה של היסטוריונים וחוקרי תרבות, שאולי גם כבר נעשתה בתחומים האלה.

 

 

* * *

איתמר פרת

בחוץ לארץ יש מפרצי מנוחה לאורך כבישים ראשיים או –

מחשבות אחרונות של נהג ישראלי

זה בסדר, אני לא עייף. שתיתי קפה חזק.

מתי יצאתי? לא משנה, עוד מעט אני מגיע ממילא.

מה הם מבלבלים את המוח שם ברדיו. "צריך לשים לזה קץ"? זה מה שהם אמרו? אז שישימו.

איך המטומטם הזה נוסע. בכוונה לא ייתן לי לעקוף. טיפוסים כאלה גורמים לתאונות.

מה ההוא נדבק לי לזנב? הוא רוצה לעקוף – שיעקוף. אני חייב להאט לכבודו?

חם. אוּף. המזגן הזה על-הפנים.

זה לא עייפות. סתם, הכביש הזה גורם לבנאדם להירדם.

להירדם זה טוב.

כן...

אה... רגע של נעימות...

מה הוא צופר? מה הוא חושב לו המניאק? הכביש של אבא שלו?

זאת לא עייפות. הנה אני כבר מגיע. רגע, איפה אני נמצא? מה, רק פה?

מה המניאק הזה ממול נכנס לנתיב שלי. הוא מסטול או משהו?

נהגים כאלה צריך להוריד מהכביש.

אה, הוא חושב שנכנסתי לנתיב שלו. זה כביש זה? ככה מסמנים?

עוד פעם הרדיו הזה. "תעצור. תנוח. תשתה משהו. שמור על ערנו..."

עלא-ערי הרדיו הזה. הם יושבים באולפן עם מיזוג. איפה הם רוצים שאעצור? בשוליים?

יופי. לחטוף רפורט על בטוח. במקרה הטוב ליהרג.

באירופה היו כל הזמן מפרצי מנוחה, עם קיוסק וצל. אבל פה זה המזרח, יעני.

מפרצי מנוחה זה בשביל שיירות גמלים. אה... לרכב על גמל...

לעצום עיניים... להתנדנד בכיף... דין דן, דין דן...

ראיתם את המניאק הזה? כמעט זרק אותי מהכביש! כוס-אמ-אמ-אמו!

בטיול באמריקה דווקא היו מפרצי מנוחה. היה לזה גם מין שם.

Rest Area או משהו כזה. כאילו שם של יישוב.

אבל זה כיף, העצירוֹת האלה. נמנום חמש דקות,  אַמֵחַיֵיע...

היה יופי של טיול. מה לא ראינו. ואיזה אוכל.

לעצום עיניים ולהיזכר, אַהְהְ...

למה המשוגע ההוא חוצה את קו האמצע! ועוד מאותת לי בפנסים, המניאק!

אה, אולי זה אני שחציתי. ככה זה כשרוצים לישון

לישון...

לישון............

ולא להתעורר

ל

ע

ו

ל

ם

..................במפרץ המנוחה הנכונה.

 

* * *

דודו אמיתי

מכתב לנציב פניות הציבור של רשות השידור:

מדוע נדחקה "בדרך אל הטבע" לשבע בבוקר שבת?

מכובדי,

אינני יודע מה הביא את רשות השידור לבצע את השינוי התמוה בלוח השידורים ולדחוק (אין מילה אחרת) את תוכניתו החשובה והיחידנית של מיכאל מירו "בדרך אל הטבע" לשעה נטולת ערות ומאזינים כמו שבת ב-7 בבוקר. ובמילים אחרות: איש מהרבים שדיברתי איתם לא מבין איך בזמנים "מוטי סדר יום סביבתי" יותר ויותר אתם זורקים (אין מילה אחרת) את התוכנית היחידה בנושאי הסביבה מחוץ ל"פריים טיים". קשה להאמין שגוף תקשורתי ציבורי כה מרכזי שכמוכם אינו מודע לכך. גם הנימוק שהבאתם בדבר הצורך לייצור רצף תוכניות עם "יומן השבוע" תופס אולי לגבי "השעה הבינלאומית" (המצוינת גם היא) של יצחק נוי, אך מה לרצף זה ולמוזרויות והנפלאות שבתוכניתו האזוטרית (מבחינת תכניה כמובן) של שמואל שי?

 אם זו כן או לא תוצאה של מאבקי כוח ברשות השידור (מה שבכל מקרה לא מוציא לכם שם טוב בלשון המעטה) את ציבור המאזינים והמתעניינים זה ממש לא מעניין ובוודאי לא בהשוואה לבעיות הסביבתיות החמורות שאנו נתקלים בהן יום יום ושתוכניתו של מיכאל מירו היא להם כלי הביטוי הקבוע היחידי.  

ברצוני להציע לכם הצעה פרקטית לפתרון שיוכל אולי להשביע רצון (טוב) את כל הצדדים:

מניסיוני בהאזנה לכם בשבת, אני מתרשם שקיימת בעייה מתמשכת עם המשבצת שבין 11 ל-12 בבוקר. לא נמצא עד היום "עוגן" וגם "השבוע שלי" צף בקושי. מדוע לא תעבירו את תוכניתו של שמואל שי לשעה העמומה הזו ותפנו את משבצת 8 עד 9 לטובת "בדרך אל הטבע"? פתרון אחר, פחות טוב בעיניי, יהיה להחליף מקומות בין תוכניתו של שי לתוכניתו של מיקי מירו שהקשר בינה ל"שעה הבינלאומית", העוסקת בין השאר גם בענייני סביבה ומדע, בוודאי יותר מסתבר והגיוני. 

אשמח לקבל את תגובתכם ולהעברת עותק ממכתבי למיכאל מירו.

 בברכה,

דודו אמיתי

גבעת עדה

 

[אישור על קבלת מכתב זה נשלח אליי ממשרד דוברת הרשות ב-11 ביולי. האם תתקבל תגובת האומבודסמן לפני תשלום החלק השני של האגרה? מי חכם ויידע]

 

 

 

* * *

הרומן של אהוד בן עזר בהוצאת כנרת זמורה

ספר הגעגועים

[לא נשלח ולא יישלח לשום תחרות פרסים!]

צבי, גיורא ואוּרי יוצאים לבלות יום קיץ גדוש הרפתקאות בִּמלונה עזובה במִקשת-אבטיחים בלב שדותיה ופרדסיה של מושבה ותיקה על גדת הירקון. המושבה מתחברת בעלילת הספֶר לאחוזה החקלאית המיוחדת-במינה שחי בה המספר בנעוריו, וחותמתה היתה: "גן עצי פרי ומשק בריטי, קָלְמָנִיָה"

פרקי ילדות ארצישראלית מרגשים, רבי הפתעות ודימיון, אהבה ראשונה, לבטי תקופת המרדוּת ומשבר ההתבגרות המינית, מסוּפרים בסגנון קולח ומרתק, בלשון בהירה, צבעונית ומשעשעת, וברוח דבריו של נחום גוטמן: "גם במילים אני מצייר!"

מבוגרים ובני-נוער יקראו את הספר בהנאה ויגלו בו קסמי ילדוּת וגעגועים לתקופה שחלפה.

אל עולם ילדותו ונעוריו שב הסופר המבוגר פעם נוספת לאחר רצח יצחק רבין ולאחר התפוררות תהליך השלום, והוא מסיים את סִפרוֹ בַּמילים: "אני מתגעגע לשלום שלא היה, אני חושש שלא יבוא. אני שולח את ספר הגעגועים האלה כתֵיבת נוח על גלי הזמן, אם תבוא היונה אחרי המבול."

מחיר הספר בחנויות הספרים 88 שקלים. כל השולח 70 שקלים, בשטרות או בשיק, לפקודת אהוד בן עזר, יקבל בדואר את הספר עם הקדשה אישית. אפשר להזמין יותר מעותק אחד.

הכתובת למשלוח 70 השקלים

אהוד בן עזר

ת.ד. 22135

תל-אביב 61221

 

* * *

ממקורות הש"י [שירות ידיעות] של המכתב העיתי, נמסר בלעדית לקוראי "חדשות בן עזר":

* במיפגש השליח הערבי-האמריקאי ג'ורג' מיטשל עם יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו-מאזן) ברמאללה ביום שני, 28.7, ביקש מיטשל, בשם הנשיא אובמה, מהמדינאי הפלסטיני הוותיק קצוץ-האצבע (מזכרת מביקור בעזה) המצליח לכפות היטב את מרותו ומדיניותו על בני עמו – עצות כיצד להצליח בהנהגת ארה"ב באותה רמה ערבית, פלסטינית ומוסלמית. אלה היו תוכנה האמיתי של הפגישה וגם מטרתה – ולא כפי שפורסם בתקשורת.

* שגרירות סוריה בלונדון העבירה 40,000 לי"ש לחברה הפרטית הבריטית "שוברים שתיקה" וזו חשפה מפי השמועה את הזוועות שביצעו חיילי בריטניה באיי פוקלנד, באירלנד, בעיראק ובאפגניסטן. העיתונות הבריטית קיבלה את המידע המרשיע באהדה רבה ובאמון מלא.

 

* * *

נחמיה שטרסלר: סוף הבית השלישי

ציטוט ממאמר ב"הארץ", 28.7.09

בחור ישיבה אחד סיפר לי, ששאל רב אם מותר לו לקנות כרטיס נוער ב"אגד" אף על פי שעבר את גיל 18; "הרי זה גזל מאגד," אמר. הרב לא חשב הרבה וענה, ש"אגד" ממומנת על ידי הממשלה, והממשלה גוזלת מיסים, ולכן מדובר בסך הכל ב"החזר גזל". לכן זה מותר. זה בדיוק הצידוק להעלמות המס רחבות ההיקף ברחוב החרדי.

החרדים חיים באווירה של זלזול עצום בחילונים. הם אינם מבינים איך החילונים מסכימים לוותר על עקרונותיהם תמורת אחיזה בשלטון. האמת אף גרועה יותר. כי החילונים עוצמים עיניים ואינם רוצים לדעת, שהספינה שלהם עומדת להתרסק אל מול קרחון עצום.

לחרדים יש סדר יום מאורגן. הם יודעים בדיוק מה הם רוצים: לספק לציבור שלהם את תנאי החיים הטובים ביותר, על חשבון החמור החילוני. שהוא יעבוד קשה, ישלם מסים וגם יקריב את נפשו בצבא – כי בכל זאת מישהו צריך להגן על הגבול. הם עצמם לא יעבדו ולא ישרתו, אלא רק יסחטו. הם יוציאו כמה שיותר תקציבים מהממשלה וכמה שיותר תרומות מחו"ל – בדיוק כמו דרך החיים של היישוב הישן.

הציבור החילוני, ברוב טיפשותו, עוזר לתהליך המסוכן הזה. הוא מעניק תקציבים למערכת החינוך העצמאית של החרדים אף שמלמדים שם רק תלמוד; לא מתמטיקה, לא אנגלית, לא מדעים, לא היסטוריה ולא אזרחות –שהיו מאפשרים עבודה מכובדת ויציאה ממעגל העוני. הציבור החילוני הוא ציבור מתאבד, המסכים לממן (באופן עקיף) גם את תעשיית החזרה בתשובה ההולכת ומתרחבת.

 

* * *

בימת מופעי ספרות בתיאטרון הקאמרי, תל אביב

הנסיך הקטן, טייס קרב

מופע מתוך יצירותיו ומסיפור חייו של אנטואן דה סנט אקזפורי

בעריכת ובהנחיית מאיר עוזיאל

בהשתתפות אלכס אנסקי, ענת עצמון, יצחק נוי, יואב יפת, איציק גבאי,

 אלה תדמור, גדעון טיקוצקי ועוד

מטוסו של הסופר והטייס סנט אקזופרי נפל בעת טיסה מבצעית במלחמת העולם השנייה לפני 65 שנה. הוא השאיר אחריו יצירות כ"טייס קרב", "דואר דרומי", "אדמת אנוש", טיסת לילה" ועוד – המספרות על חיי האומץ של עולם הטייס. יצירה משלו שתורגמה עתה לראשונה במלואה לעברית, "מכתב לבן ערובה", היא מעין מכתב בו הוא מעודד את ידידו היהודי הכלוא באירופה הנאצית ומצהיר כי הוא לוחם כדי לשחרר אותו. יצירתו האלמותית "הנסיך הקטן" הוקדשה לאותו ידיד יהודי, ליאון וורת

יום שלישי, י"ד באב תשס"ט, 4-08-2009 בשעה 21:00

כרטיסים בקופות הקאמרי טל: 03-6060960

מחיר: 90 ₪. למקבלי הודעה זו 45 ₪ בלבד, נא ציינו בקופות קוד 708

מותר ורצוי להעביר הודעה זו, כולל זכות ההנחה, לכל מי שנראה לכם מתאים ומעוניין.

להצטרפות לרשימת תפוצה: oumeir@gmail.com

 

 

* * *

ועכשיו הגיעה שעת קריאת התפילה "אשר יצר"

ברוך אתה יי אלוהינו מלך העולם אשר יצר את האדם בחוכמה וברא בו נקבים נקבים חלולים חלולים, גלוי וידוע לפני כבודך שאם ייסתם אחד מהם או אם ייפתח אחד מהם אי אפשר להתקיים אפילו שעה אחת, ברוך אתה יי רופא כל בשר ומפליא לעשות.

 

©

כל הזכויות שמורות

 

"חדשות בן עזר" נשלח פעמיים בשבוע חינם ישירות ל-2,187 נמעניו בישראל ובחו"ל ורבים מהם מעבירים הלאה. שנה חמישית למכתב העיתי שנוסד בפברואר 2005, ובעיני הדורות הבאים יהיה כְּתֵיבת נוח וירטואלית.

 

מועצת המערכת: מר סופר נידח, הסופר הלאומי העל-זמני אלימלך שפירא, מר א. בן עזר, פרופ' אודי ראב, מר אהוד האופה. מזכירת-המערכת המגוּרה והמתרגזת: ד"ר שְׁפִיפוֹנָה פּוֹיְזֵן גוּרְלְךָ. לאחר גריסת ספריו הצטרף למערכת גם מר סופר גָרוּס החותם בשם ס. גָרוּס.

המערכת מפרסמת מכתבים המגיעים אליה אלא אם כן צויין בפירוש שאינם לפרסום

 

במקומון "ידיעות תל אביב" (27.3.09) נכלל אהוד בן עזר ברשימת 100 האנשים המשפיעים שעושים את תל אביב למה שהיא, והוא אחד מהחמישה שנבחרו בתחום הספרות: "אפשר לכנות את ה'נְיוּז לֵטֶר' הספרותי שהוא מפיץ באדיקות ובמסירות כסלון ספרותי אינטרנטי, בכך אולי הקדים את זמנו. "

 

חדש: עקב ההיקף הגדול של 9 רבי-הקבצים הראשונים, הגורם לקושי בהעברתם באי-מייל, אנחנו צורבים ונשלח חינם בדואר את תקליטור השנים 2005-2009, הכולל 457 גיליונות [וכן רב-קובץ 10 המכיל גיליונות מהמחצית השנייה של שנת 2009]

אך לשם כך יש לשלוח לנו כתובת דואר רגיל.

בתקליטור ישנם רק קבצי הוורד ולא הצרופות, שמדי פעם צורפו לגיליונות וקיומן צויין בגוף הגיליון. כל המבקש צרופה מסויימת כדאי לו להמשיך לשמור את הגיליון שבו (או בצמוד לו) נשלחה בראשונה, או לפנות אלינו ונשלח לו פעם נוספת באי-מייל את הגיליון הישן עם צרופותיו.

כל המקבל תקליטור רשאי לצרוב ממנו עותק ולשלוח לכל מי שמבקש ממנו, יחד עם הפרטים הכתובים על גביו – ובכך גם יקל מאוד עלינו את המשלוחים!

מי שקיבל תקליטור לפני זמן רב ומבקש תקליטור מעודכן יכול לפנות אלינו שנית ויקבלו חינם, ואם ברצונו לגמול לנו יקרא את ההודעה על "ספר הגעגועים".

עד כה נשלחו חינם בדואר תקליטורים ל-113 מנמעני המכתב העיתי לבקשתם.

 

פינת המציאוֹת: חינם! שימו לב לחידושים*!

היכן שאין שם אחר – סימן שכתב אהוד בן עזר

*

כל המבקש את המסע לאנדלוסיה ומדריד בצרופה יפנה ויקבלנה חינם!

עד כה נשלחו קבצים ל-18 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

באותה דרך ניתן לקבל באי-מייל גם אֶת צרופת קובץ המסע לפולין!

עד כה נשלחו קבצים ל-18 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת יומן ומדריך לפאריס, אוקטובר 2008, תערוכות ומסעדות!

עד כה נשלחו קבצים ל-36 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת ההרצאה שילובן של האמנות והספרות ביצירת נחום גוטמן!

עד כה נשלחו קבצים ל-20 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת ספר השירים "יַעַזְרֶהָ אֱלֹהִים לִפְנוֹת בֹּקֶר"

עם מסתה של המשוררת ש. שפרה על הספר!

עד כה נשלחו קבצים ל-27 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת ספר השירים הפרוע "50 שירי מתבגרים"!

עד כה נשלחו קבצים ל-6 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת שירי המשורר חיימקה שפינוזה, לוטש מילים!

עד כה נשלחו קבצים ל-1,995 מנמעני המכתב העיתי בתור מתנה

*

אֶת צרופת הנוסח המוקלד והמלא של הספר "פרשים על הירקון"!

עד כה נשלחו קבצים ל-9 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת החוברת המעודכנת "קיצור תולדות פתח-תקווה"!

עד כה נשלחו קבצים ל-2,010 מנמעני המכתב העיתי כמתנת יובל רובם

*

אֶת צרופת החוברת "תפוחי זהב במשכיות כסף" מאת ברוך בן עזר (ראב) משנת 1950 לתולדות הפרדסנות בארץ עם התמונות המקוריות!

עד כה נשלחו קבצים ל-29 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת החוברת "תל-אביב בראשיתה בראי הספרות"!

עד כה נשלחו קבצים ל-39 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת הנוסח המוקלד של הרומאן "המושבה שלי"!

עד כה נשלחו קבצים ל-8 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת הנוסח המוקלד של הרומאן הפרוע "חנות הבשר שלי"!

עד כה נשלחו קבצים ל-4 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת המחקר "צל הפרדסים והר הגעש", שיחות על השתקפות השאלה הערבית ודמות הערבי בספרות העברית בארץ-ישראל מסוף המאה הקודמת ועד ימינו; נכתב ללא הטייה אנטי-ציונית ופרו-פלסטינית!

עד כה נשלחו קבצים ל-18 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת התגובות, הראיונות והביקורות מינואר-יוני 2009 על ספרו של אהוד בן עזר "ספר הגעגועים"!

עד כה נשלחו קבצים ל-11 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת החוברת "מפגשים" של הסופרים לילדים ולנוער סומליו"ן

ובה פירוט כתובותיהם, ספריהם ונושאי מפגשיהם עם הקוראים!

עד כה נשלחו קבצים ל-27 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

* אֶת צרופת השיר והתולדות של "לילי מרלֵן"!

עד כה נשלחו קבצים ל-3 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

*

אֶת צרופת זלמן בן-טובים, יפה ברלוביץ, שולה וידריך, ב"ז קידר: לתולדות פרדס שרה-איטה פלמן והאסיפה בחולות 1908!

עד כה נשלחו קבצים ל-4 מנמעני המכתב העיתי לפי בקשתם

 

המשתתפים מתבקשים לקצר בדבריהם כדי לקדם את סיכויי פרסומם!

נא לשלוח את החומר בצרופות קובצי וורד רגילים של טקסט בלבד!

נא לא להכניס הערות שוליים אלא לכלול אותן בסוגריים בגוף הטקסט!

נא לא לשלוח מילים בפיזור אותיות אלא אם צריך בהדגשה בלבד!

אנחנו מוצפים בכמויות גדולות של חומר ולכן לא כולו יוכל להתפרסם

המודעות במכתב העיתי מתפרסמות חינם ורק לפי שיקול דעת המערכת

 

מי שאינו מוכן שדבריו יתפרסמו גם בבמות אחרות הלוקחות מאיתנו חומר לפי שיקול דעתן – יציין זאת עם כל קטע מסויים שהוא שולח לנו.

ידוע לנו שיש אתרים באינטרנט שמצטטים במלואו כל גיליון חדש שלנו

ואנחנו מברכים על כך! כן ירבו!

 

המבקש להסירו מרשימת התפוצה יְמַיֵל ל"חדשות בן עזר" וכתובתו תימחק

והמבקש להצטרף חינם, יעשׂ כן גם כן ויכול לצרף גם אי-מיילים של חברים/ות

benezer@netvision.net.il

 

"מכתבים לחבריי במזרחי" מאת מלכיאל גרינוולד – אזל