הקדמה 🔗
לצערינו, אבינו וסבינו היקר פרופסור הנרי רומנוב הלך לעולמו ב־ 12.3.2019, ה' באדר ב' התשע"ט, כחודש לפני סיום כתיבת הספר.
הספר הובא לדפוס ויצא לאור לקראת יום השלושים לפטירתו.
זוהי הגרסה השלישית והמורחבת לשתי גרסאות מקוצרות שיצאו לדפוס בנובמבר 2017 ובינואר 2018.
ספר זה מהווה אסופת מאמרים, כתבים וערכים מספרים ואתרי אינטרנט שונים, לפעמים בנוסח המקורי. כל המקורות מופיעים בביבליוגרפיה שבסוף הספר.
מתוך כוונה להנגיש את הספר לכל אחד, החלטנו להעלות אותו לאינטרנט.
רותי ומירשול (רומנוב) פינסקר
מבוא 🔗
אינני היסטוריון ולא חוקר בתחום ההיסטוריה, אך האירועים הגדולים שחלו בעולם ענינו אותי תמיד. אני רופא, מנתח, ולאחר יציאתי לגמלאות התחלתי, בין היתר, כתחביב, לאסוף חומר על ההיסטוריה של ארץ ישראל, ועל האירועים הגדולים שחלו במקביל בארצות אחרות באותן תקופות.
מטרת העבודה הייתה לבדוק מה קרה לעם ישראל בתקופות ההיסטוריות השונות, ולקבץ, בקיצור, בספר אחד את תולדות העם מתקופת מצרים העתיקה ועד להקמת מדינת ישראל. כרופא, התייחסתי בכמה פרקים גם לנושאים הקשורים ברפואה. קלטתי כל פריט מידע ממקורות שברשותי. רוב החומר נלקח מספרי היסטוריה, וגם תרומתה של “ויקיפדיה” הייתה גדולה מאוד, ועל כך אני מודה.
עבודת איסוף החומר, לימודו ועריכתו נמשכה שנים לא מעטות. סידרתי את כל מה שרשמתי בפרקים נפרדים, קצרים, על פני התקופות ההיסטוריות שעברו על ארץ ישראל ועל עם ישראל.
בספר יש לעיתים חזרה על שמות, אנשים, תאריכים, אירועים וזאת מתוך כוונה להציגם מנקודת ראות אחרת, ביחס לתקופה הנסקרת. פירושו של הסימן (?) הוא קיומה של מחלוקת או חוסר הסכמה בין החוקרים לגבי עובדות או תאריכים. לדוגמא, ישנם הבדלים בין המקורות ההיסטוריים לגבי תקופות שלטונם של השליטים בזמן העתיק. כל המובא כאן הינו נכון ועדכני בהתאם לממצאים האחרונים המוכרים לשנת 2017.
במהלך העבודה נסקרו בקיצור שלושת אלפיי שנות ההיסטוריה במזרח התיכון ובמקומות אחרים בעולם. העם היהודי קיים בכל התקופות משחר ההיסטוריה. משטרים רבים עלו וירדו. שליטים קמו ונעלמו. כמעט כולם ניסו להשמיד את עם ישראל, בהגליות, ברציחות, בגירושים, פוגרומים, מחנות השמדה, וכל מיני שיטות אפלות. יהודים רבים נפלו או חויבו להמיר את דתם. המיעוט שנשאר עמד תמיד על רגליו ואפילו הצליח לייסד מחדש בדור האחרון את מדינת ישראל שנחרבה לפני אלפי שנים. העם היהודי ממשיך להיות בין אלה המצעידים את האנושות לעבר קידמה ועתיד טוב יותר.
לימוד קורותיו של העם היהודי נעשה על ידי תוך השתאות מתולדותיו וכוח עמידתו של עם עתיק זה, ומתוך התפעמות מהפלא היחיד והמיוחד של שיבת העם היהודי לציון אחרי אלפיים שנות גלות. דוגמא טובה לכך יכולה להיות ההיסטוריה של משפחתי:
אבא של אבי נלקח בכוח להיות חייל בצבא הצאר הרוסי. הוא ערק מהצבא, ברח מארצו ושם פעמיו לארץ ישראל. הוא עצר בעיר חאלב שם התחתן עם אחת מבנות הקהילה היהודית שחיה בעיר זו מזה דורי דורות.
הוריה של אמי הגיעו לארץ מרומניה. סביה של אימי הגיעו באונייה “טטיס” ב־ 1882, והיו מראשוני המושבה זיכרון יעקב.
אני נולדתי בחאלב. כשסיימתי את לימודי הרפואה בפקולטה הצרפתית לרפואה בביירות שבלבנון, ורציתי לעלות לארץ, השלטון הבריטי ששלט אז בארץ מנע זאת ממני. בלית ברירה נסעתי לצרפת להתמחות בכירורגיה. בינתיים קמה מדינת ישראל, וזכיתי לעלות לארץ, להקים בה את ביתי, ולהימנות על דור המייסדים של המדינה.
עצם הקמת המדינה וכינונה, והזכות שניתנה לי לעלות לארץ ישראל, היו ונותרו בעיני פלא אחד גדול.
סיימתי את כתיבת העבודה בחודש מאי 2017. אני מודה לרות פינסקר, בתי, על הבדיקה, הביקורת ועריכת העבודה, למרים־שולמית (מירשול) פינסקר, נכדתי, על השלמת העבודה, הכנת התרשימים, הכנסת השינויים, העיצוב הגרפי וביצוע ההגהה, ולבני משפחתי על העזרה והתמיכה שנתנו לי במשך שנות כתיבת הספר והוצאתו.
ספר זה מוקדש לרעייתי שולמית, לילדיי רות, אריה וחיים ולמשפחותיהם.
פרופ' (אמריטוס) הנרי רומנוב
ירושלים, 2018
החלוקה לתקופות 🔗
הספר מחולק לשלוש תקופות מרכזיות, על־פי החלוקה המקובלת בהיסטוריה.
העת העתיקה
ימי הביניים
העת החדשה
בתוך כל תקופה מובאים המאורעות והאירועים העיקריים בה, מסודרים לפי פרקים נפרדים ובוחנים את האירועים שהתרחשו במקביל.
1. העת העתיקה: ראשיתה בעת הופעת כתב היתדות בכ־ 6,000 לפנה"ס במסופוטמיה. סופה של העת העתיקה מצוין בנפילת האימפריה הרומית המערבית במאה החמישית לספירה (476 לספירה).
בתוך התקופה קיימות שתי תקופות משנה:
א. תקופת הברונזה: מחולקת גם היא לארבע תקופות:
1) תקופת הברונזה הקדומה (הכוללת שלוש תקופות משנה).
2) תקופת הברונזה הביניימית.
3) תקופת הברונזה התיכונה.
4) תקופת הברונזה המאוחרת.
תקופת הברונזה במזרח התיכון החלה בשנת 3,300 לפנה“ס בערך. סיומה של התקופה במאה ה־ 12 לפנה”ס בליווי הגירה מסיבית שסימנה את תחילת תקופת הברזל.
ב. תקופת הברזל: תחילתה כנראה בסוף האלף השני לפנה"ס.
2. ימי הביניים: תחילת תקופת ימי הביניים היא עם סיום העת העתיקה (476) וסופה עם הופעת הרנסאנס (החל מהמאה ה־ 14 או ה־ 15 באיטליה) ותחילתה של העת החדשה. יש המציינים את סיום ימי הביניים בשנת 1453 עם נפילת קונסטנטינופול לידי האימפריה העות’מאנית. עוד מתארכים את סיומה בשנת 1456 עם המצאת הדפוס. יש המרחיקים לכת וטוענים כי סוף ימי הביניים היה בכלל בשנת 1517 עם תחילת המהפכה הפרוטסטנטית. מקובל לתארך את סיום ימי הביניים בשנת 1492 עם נפילת מעוז המוסלמים האחרון בספרד ומסעו של כריסטופר קולומבוס לאמריקה.
3. העת החדשה: מתוארכת מסוף ימי הביניים (במאה ה־ 15 לערך) ועד לימינו. מחולקת לתקופות משנה:
א. העת החדשה המוקדמת (שלהי המאה ה־ 15 ועד לשלהי המאה ה־ 18).
ב. העת החדשה המאוחרת (החל מהמאה ה־ 19).