רקע
אברהם שמואל שטיין

מתוך “דבר” 5 באוגוסט 1943


שלבים שונים במלחמה, וגם… בנושאי התעמולה הנאצית. עתה, משנכנסו לתקופת התגוננות, הם מבקשים לשכנע עצמם, את משרתיהם ועבדיהם ואת העולם כולו, בעצמתן של החומות השומרות על “מבצר אירופה”: הלא הן ה“חומה האטלאנטית” (“אוסטואל”), - רשת הביצורים במערב אירופה (למנוע פלישה יבשתית של בנות הברית) ו“חומת דרום-מזרח” (ביצורים דומים בבלקן).

אלא שאַלואַראֵס דאֶל ואַיו 1, מי שהיה מיניסטר רפובליקאי בספרד ועתה סופר ליבראלי מכובד באמריקה, מייעץ ב“ניישון” (Nation) לא להקל בדברי הנאצים ובאיומיהם. הוא מוכיח, כי רק אחרי קרבות דמים פנים אל פנים, שעַל אחר שעל, ובעזרתם הפעילה של ההמונים המשועבדים, יוכרע האויב. וגדולה מזו משתמעת מדבריו: האוייב ריכז מיליונים רבים (בעיקר גברים ונוער) מכל עמי אירופה בתוך תחומי ארצו ובקרבתה. ולא לשם עבודת כפייה בלבד ריכזם, אלא גם כאמצעי לסחיטה פוליטית וכבני ערובה: חומה חיה להתגוננות עצמית, מעין בריח הצלה למצב של יאוש ומפלה. בהתקרב צבאות הברית: אם תפגעו בנו, הרי חייהם של מיליון בלגים, או צ’כים, או פולנים – בסכנה. חיה פצועה זו עשוייה להיתפס גם לטירוף זדון זה ש“עוד לא בראו השטן”.

יצויין גם, כי אשה שהגיעה לארץ מעיר אחת בפולין, עיר ואם בישראל השוכנת בדרך המלך מוסקוה-מינסק-וארשה-ברלין, סיפרה שהנאצים סילקו את היהודים מסביבות תחנת הרכבת וריכזום בגיטו מצופף הפונה מערבה, בכיוון הנסיגה האפשרית והדברים האלה מעוררים אסוציאציה דומה. יישובי היהודים שם – בני ערוּבות מופקרים לחלוטין המה.

מי תיכן את האימים הצפויים עוד מתעלולי הפאשיזם גם בגסיסתו? אלא שספק, אם החומה ה“חיה” תעמוד לו ביום שִברו יותר מחומת הביטון.


  1. Julio Alvarez del Vayo(1975–1890), מנהיג סוציאליסטי ספרדי, עיתונאי וסופר. בתקופת מלחמת האזרחים שימש כשר חוץ של הרפובליקנים.  ↩

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 47800 יצירות מאת 2658 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־30 שפות. העלינו גם 20265 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!