שושי בריינר (1952)

<בהכנה>

Shoshi Breiner

    שושי בריינר (לבית כץ), סופרת, נולדה בחיפה בי״א בניסן תשי״ב, 6 באפריל 1952, וגדלה בקריית חיים. ב־1970 התגייסה לצה׳׳ל ושירתה כמפעילת מכ׳׳ם בחיל האוויר. לאחר מכן למדה באוניברסיטת חיפה וקיבלה תואר ראשון בספרות כללית ובספרות עברית. תואר שני בספרות עברית קיבלה מאוניברסיטת בן־גוריון. בשנים 1976–1986 לימדה ספרות בתיכון. לאחר מכן עסקה בעיצוב פנים ובעיצוב רהיטים. כיום עוסקת בעריכה ספרותית.
    פרסומה הראשון היה אריאדנה (1990, הקיבוץ המאוחד), רומן מסע שבו חוזר הגיבור בבגרותו לבודפשט בירת הונגריה, כדי לשחזר את מהלך הישרדותו כילד בימי מלחמת העולם השנייה. המסע החיצוני משמש מעטה למסע פנימי של היזכרות שממנה נמנע עד אז: היזכרות בהוריו ובאחותו ובכל אותם אירועים ואנשים שפגש בדרך והעדיף לשכוח מרוב כאב ורגשי אשם. חוקרת צעירה ממכון לחקר השואה מעוררת את ׳׳זיכרונו׳׳, וכמו אריאדנה המיתולוגית היא מבטיחה לו את החבל שבעזרתו יוכל לשוב מהלבירינט של עברו אל חייו בהווה.
    ספרה השני, אהבה עברית (2006), כולל ארבעה סיפורים קצרים ונובלה אחת, שבמרכזם אהבה, המתוארת מנקודת מבטם של בני ובנות הדור השני לשואה. היצירות עוקבות אחרי דמויות המנסות להיאחז באהבה מתוך שאיפה להתגבר על המטען הטראומטי הכבד שהן נושאות עמן דרך הוריהן, שהיו קורבנות לרדיפת היהודים על ידי הנאצים באירופה. בלשון תמציתית, קולחת ואירונית פורשות היצירות את הטרגדיה האנושית של אלה שחייהם למעשה נגמרו שם, ובחייהם כאן לא נותר להם אלא לנסות ולזכות ברגעי עונג מעטים ולהשיג תחליפי אהבה במקום האושר שכבר לא יהיה.
    ספר הפרידות הגדול
(2009) מגולל את חייהם של שלושה דורות למשפחה המתכנסת לשבעה אחרי מות אחיו של האב. המנוח מותיר אחריו אוטוביוגרפיה החושפת סוד דרמטי מעברו, ומשמשת סיפור מסגרת. כל יום מימי השבעה מוקדש בספר לסיפורה של דמות אחרת, והרומן נבנה באמצעות מעברים בין עברם של דויד ואשתו מינה, ניצולי שואה מהולנד ששרדו את זוועות המלחמה, לבין ההווה הבורגני של ילדיהם, בני ורעיה, ונכדיהם, גילי ומתן. התוצאה היא דיוקן מרתק של אהבה ועזיבה, כשכל דמות מתוארת ומתעצבת לנוכח הפרֵדה מכמירת הלב מבן משפחה שמת או מאהוב שאבד.
    המספר בכתב סתרים, הוא מנחם פנסיונר מהוצאת אבוקה, שמתאר את מערכת היחסים בין הסופרת איה ספיר לעורך אלכס שפירא. הספר מתמקד באהבה בגיל מאוחר. זהו סיפור רב־תהפוכות, הנודד בין חיפה ובין תל אביב, בין הסוואנה של אפריקה ובין הוליווד של מרילין מונרו, ומפתיע את הקוראים לא פחות מאשר את איה ואלכס. בסופו, אחרי התערבות מטעמם של עולמות עליונים, אנו נשארים עם השאלה מהו נוף האהבה שאנחנו אוהבים.
    הרומן כמעט אולימפוס (2024) מספר את סיפורה של קטיה שגדלה בקייב עם אמה וסבתה במשפחה דלה שאין בה גברים. יופייה הבולט מוביל אותה לקריירה של דוגמנות. היא חזקה ועצמאית, כמו שחינכו אותה להיות, אבל כשהיא פוגשת את ואדים, אוליגרך רוסי יהודי, נשוי ומבוגר ממנה, רצונו הטבול בניסיון ובהצלחות קודמות, אוסף אליו את רצונה, והיא מחליפה את מעיל הצמר הכבד בכפכפים וטישרט, נוסעת אחריו לתל אביב ומחכה שמשהו יתגשם.
    כתיבתה של בריינר מאופיינת בסגנון תיאורי פלסטי מדויק ואותנטי, המעצב מתווה בין־דורי שבו מומחשת היטב המתיחות שמעל ומתחת לפני השטח בין בני זוג, בין הורים לילדים ובין ערכים שונים המתנגשים זה בזה. ראויים לציון מיוחד האמינות של היחסים בין בני זוג מסוגים שונים, וגם, מה שנדיר במיוחד בספרות העברית, שמחת החיים, החיוניות והתיאורים הארוטיים המשכנעים. אהבה עברית נבחר לאחד מחמשת המועמדים לפרס ספיר ב־2007. סיפוריה התפרסמו בכתב העת מקרוב ובאנתולוגיות ההולנדי של עכו (בעריכת אבי מלר, 2004) וכשמדליין סטו בוכה (בעריכת גיא ליכטנשטיין, 2007).

       

נכתב על־ידי יובל פז ויגאל שוורץ עבור לקסיקון הקשרים לספרות ישראלית 
[מקורות נוספים: הוצאת עם עובד, המכון לתרגום ספרות עברית, ויקיפדיה

ספריה:

  • אריאדנה : רומאן (תל־אביב : הקיבוץ המאוחד, תש״ן 1990)
  • אהבה עברית (תל־אביב : עם עובד, תשס״ו 2006) <״שלושה סיפורים קצרים ושתי נובלות״>
  • ספר הפרידות הגדול (תל־אביב : עם עובד, תשס״ט 2009) <תורגם להולנדית>
  • Ira's bekentenis / vertaald uit het Hebreeuws door Sylvie Hoyinck (Amsterdam : Nieuw Amsterdam, 2012)
  • כתב סתרים (תל־אביב : הוצאת עם עובד, תשע״ו 2016) <עריכה – תרזה בירון־פריד>
  • כמעט אולימפוס (תל־אביב : הוצאת עם עובד, תשפ״ד 2024) <עריכה – עלמה כהן־ורדי>
עריכה:
  • החברים של אלוהים / ליעד שהם (אור יהודה : כנרת, תשס״ה 2005) <״עשרים ושמונה סיפורים המבוססים על סיפורי המקרא״>
  • קרן אקסודוס / נתן שחם (אור יהודה : זמורה־ביתן, 2006)
  • דמי מפתח / יהלי סובול (אור יהודה : זמורה־ביתן, תשס״ו 2006)
  • הכשרת הישוב – מאה השנים הראשונות : 1909–2009 (תל־אביב : חברת הכשרת הישוב בישראל, 2009)
על המחברת ויצירתה:
על ״אריאדנה״
  • צור, יגאל. סיפור מחובר היטב. על המשמר, 15 ביוני 1990, עמ׳ 21.
על ״אהבה עברית״
  • גלסנר, אריק.  מחיר האושר, מחיר האשמה.  מעריב, מוסף שבת – ספרות וספרים,  ה׳ בחשון תשס״ז, 27 באוקטובר 2006, עמ׳ 26.
  • הרציג, חנה.  הפעם זה משהו אחר.  ידיעות אחרונות, המוסף לשבת – ספרות, י״ב בחשון תשס״ז, 3 בנובמבר 2006, עמ׳ 27.
  • מוריס, אורין.  שפה יפה.  וואלה! תרבות ובידור <מקוון>, 12 בפברואר 2008.
  • סלע, מיה.  שתי נשיקות במצח.  עתון תל־אביב, תרבות וספרות <מקוון>, 20 באוקטובר 2006.
על ״ספר הפרידות הגדול״ על ״כתב סתרים״ על ״כמעט אולימפוס״
קישורים:

OpenLibrary – OL10145759A Wikidata – Q102187785 NLI – 987007525038505171 LC – nr91021182 VIAF – 61858865
עודכן לאחרונה: 6 בפברואר 2025

לראש הדף

 

 

ספרי המחברת

 

על יצירתה

 

קישורים

 

 

לראש הדף