רקע
אברהם שמואל שטיין
חוק השַׁלֶכֶת והבגידה הלאומית

‘הפועל הצעיר’ מא' 5:13

1947–48 “הדים”


לפני שנים עמד החתום מטה ב“דבר” על מהותה החברוּתית-הרוחנית החשוכה של האמיגרציה [ההגירה] הפולנית, התלושה ממולדתה ואף נלחמת בה בדרכים פסולות. עתה, דומה, מתקרב תהליך התפוררותהּ המוסרית לשיאה.

עוד קיים מחנה רב של בני פולין בגרמניה, בריטניה, בארצות שמעבר לים, ולוֹ מוסדות וכתבי-עת ואירגוני צבא ו…ממשלה ונשיא בגולה. מיטב אנשיה זנחוהָ וחזרו לעמול בשיקום ארצם. אך כזאבי-ערבות משוטטים בעולם שאר עסקניה תאבי הבצע והשׂררה, סופריהָ נטולי-המצפוּן, מדינאיהָ מלבֵּי התככים והמדנים, אנשי צבאה (אנדרס![43]) הוזים על כיבושים ואוכלוסיית בעלי הנחלאות והרכוש החולמים על החזרת קניָיניהם שחולקו או הוּלאמוּ.

מקום מרכזי נועד במחנה זה לאגף הסוציאליסטי בראשותו של ותיק הפ.פ.ס. [המפלגה הסוציאל-דמוקרטית הפולנית] תומאס ארצישאֶבסקי, הוא “ראש הממשלה”. אגף נוקשה זה – ותהא הערכתו אשר תהא – הוא שהִקנה לממשלת הגולה צל של סמכות מוסרית בעיני ההמון הפולני בגולה. ואף שמנהיגיו נושמים באקלים פוליטי אחד עם שאר הזרמים הפאשיסטיים (ה.נ.ד. וה“סנציה” הזכורים לגנאי) – החליטו האחרונים לסלקם כליל ומטילים בהם קיתונות השמצה וגידופים. עם השתלטותו המוחלטת של הימין הזה על מחנה האימיגרציה והמוני הפולנים היושבים בחוץ לארץ – תסוּלק אחרית המעצורים לבגידתו הלאומית ויהיה כלי-שָׁרת לכל אויבי עמו.

קוּריוֹז היסטורי? לא ולא. חוק השַׁלֶכֶת, התלישות מהמולדת החיה והעמלה, העדפת האינטרס המעמדי של בעלי האחוזות על צרכי העם ו“הרומנטיקה” האצילית הטרוריסטית (“חרב להשכיר”) נטולת המצפון; וזו הנכונות נוסח-טיאָר1 לפתוח לרווחה את שערי כל פאריס מהפכנית ודמוקראטית המתבוססת בדמיה בפני קלגסֵי פרוסיה, כימים ימימה.


  1. שר הפנים הצרפתי בראשית המאה ה–19  ↩

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 53443 יצירות מאת 3182 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22052 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!