רקע
יוסף אגסי
אנטי־ליברליזם היום

יש הבדל גדול במעמד הליבראלים הלוחם (militant) והליבראליזם המנצח (triumphant). בתחילת דרכו הליבראליזם נראה טוב מדי מכדי להיות מעשי, וכך הגיבו עליו הוגים רבים. כיום הוא מאפיין את הארצות העשירות. בכל־זאת היום הוגים רבים, בעיקר פילוסופים רבים, מתנגדים לליבראליזם ואף מצהירים כי הוא נחל כשלון.

יש לקבל את הנימוק העיקרי נגד הליבראליזם, אשר העלה הפילוסוף הרומנטי פרידריך וילהלם הגל: הביטוי החברתי לליבראליזם הוא חברה אזרחית; בחברה זו השוויון הוא רק שוויון לפי החוק: הוא “פורמאלי גרידא”. בעובדה, כפרט, האזרח החי בה סובל מניכור. על־כן, הוא המליץ ללא צדק, יש לחזור מהחברה האזרחית לקהילה אשר לדעתו חבריה מושרשים בה.

כיום הפילוסופים בעלי ההשפעה הגדולה ביותר הם לודוויג וויטגנשטיין שהיה שמרן שהגיב על הטענה כי החברה האזרחית מביאה לקדמה חומרית בספקנות באשר לערך של קדמה זו, ומרטין היידגר, האובקורנטיסט הנאצי שהתנגד לקדמה חומרית מנימוקים פילוסופים אשר גם חסידיו מתקשים להסבירם.

לעומתם טען קרל פופר כי כל־עוד יש רעב, הדרישה לקדמה חומרית היא מוסרית במובן הפשוט של המילה. פופר הכיר בכל הנימוקים נגד קדמה חומרית ואף תמך ברבים מהם, אך הוסיף כי הם מעלים את הדרישה לשפר את המוסדות הממונים על הקדמה החומרית ולא לפנות לה עורף. וכמובן, הדרך לקדמה כלשהי, לדעתו, היא ליבראלית. בנוסף לכך, הוא סיכם, אין מנוס מליבראליזם אלא לשלטון של עריצות. על־כן הוא תמך בליבראלים ללא תלות בהצלחתו עד היום, בטענה כי אין דרך לקדמה כלשהי — חומרית ואינטלקטואלית — אלא בשלטון ליבראלי.

אוסיף על כך את ההערה (בניגוד להגל) כי הבדידות אינה מוגבלת לחברה האזרחית, שכן היא נפוצה יותר בקהילה. כך או אחרת, יש צורך לפתח מכשירים למלחמה בבדידות. הצעד הראשון לכיוון זה עבור הפילוסוף הוא לדחות בשאט־נפש את הגדרת האדם הפנומנולוגית הנפוצה המעמידה אותו כבודד במהותו ולהעמיד נגדה את התובנה כי כל אדם מסוגל לאצילות־נפש.

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 53552 יצירות מאת 3204 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22168 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!