רקע
אלזה לסקר-שילר

הפרש הכחול נפל חלל, איש תנ״כי למופת, אשר ריח עדן דבק בו. על פני הנוף הוא הטיל צל כחול. הוא היה אותו איש, אשר עדיין שמע את החיות מדברות; וזיכך את נשמותיהן שלא הובָנו. שוב ושוב הזכיר לי הפרש הכחול מן המלחמה: לא די היות נדיב לבני־האדם, ובאשר תיטיב במיוחד לסוסים, הנאלצים לסבול סבל לא־יתואר בשדה הקרב, לי אתה מיטיב.

הוא נפל חלל. את גופו, גוף ענק, נושאים מלאכים גדולים אל האלוהים, והוא מחזיק בידו את נשמתו הכחולה, דגל זוהֵר. בזיכרוני עולה סיפור מן התלמוד, שסיפר לי כוהן אחד: היאך היה הקדוש־ברוך־הוא עומד עם הבריות על־יד המקדש בחורבנו, עומד ובוכה. כי במקום שהלך הפרש הכחול, נתן שמַים מתנה. ציפורים כה רבות עפות מבעד הלילה, עודן יכולות לשחק רוּח ונשמה, אבל כאן למטה שוב איננו יודעים על כך דבר, אנחנו מסוגלים רק לקצץ זה את זה או לחלוף זה על פני זה אדישים. בפיכחון הזה קמה ועולה ומאיימת טחנת־דם עד־אין־חקר, ועוד מעט אנחנו כל העמים נהיה מודַקים עד־דק. פָסוֹעַ וּפָסוֹחַ בלי־הרף על־פני האדמה המצפה. הגיע הפרש הכחול; צעיר היה עדיין מִלָּמוּת.

מעולם לא ראיתי צייר כלשהו מצייר ברצינות־אלוהים יותר ממנו וענוג ממנו. כינה את בעלי־החיים שלו “שורֵי־לימון” ו״תואֵי־אש", ועל צדעו זרח כוכב. אך גם חיות הבר נעשו צִמְחִיוֹת תחת ידו הטרוֹפִּית. בכשפיו עשה נמרות לכלניות, ברדלסים העטה בעדי המַנְתּוּר; על הריגה טהורה דיבר, בשעה שהפנתר בציורו גזל יעל מסלע. הוא חש עצמו כאָב הקדום מימי התנ״ך, היה יעקֺב נהדר, נסיך קָנָה סביב כתפיו עטה פרא את הסבך; את קלסתרו היפה היה משקף בראי המעיָן ואת לִבו הפלאי נשא הביתה לעיתים קרובות עטוף באדרת פרווה כשֵׂאת נער קטן נרדם עָיֵף מעל הכרים.

כל זה לפני המלחמה היה.


פְרַנְץ מַרְק, הַפָּרָשׁ הַכָּחֹל מִמְּחוֹז־הַבִּצָּה,

עַל רַמָּכוֹ, סוּס הַקְּרָב, הוּא עָלָה.

רֵד מִפְּסָגוֹת בֶּנְדִיקְט בּוֹאֲכָה תַּחְתִּית־בָּוַרְיָה

נֶאֱמָנוֹ לְצִדּוֹ, שְׁקוּל־הַדַּעַת, הֲנּוּבִי

אֶת זֵינוֹ הוּא נוֹשֵׂא.

אֶלָּא עַל צַוָּארוֹ הוּא עוֹנֵד תְּמוּנָתִי מְגֻלֶּפֶת־הַכֶּסֶף

וְאֶת הָאֶבֶן מוֹנַעַת־הַמָּוֶת שֶׁל רַעְיָתוֹ הַיְּקָרָה.

דֶּרֶךְ חוּצוֹת הָעִיר מִינְכֶן אֶת רֹאשׁוֹ הַתְָּנָ"כִי הוּא נוֹשֵׂא

בְּמִסְגֶּרֶת אוֹרוֹ שֶׁל רָקִיעַ.

נֹחַם בְּעַיִן־הַשָּׁקֵד הַמַּרְגַּעַת,

רַעַם לִבּוֹ.

אַחֲרָיו וּלְצִדּוֹ הַרְבֵּה, הַרְבֵּה חַיָּלִים.

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 54055 יצירות מאת 3201 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22163 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!