רקע
יורם צפריר

לכבוד יום ירושלים יזם האגף לתרבות ואמנות במשרד החינוך והתרבות את הוצאתו לאור של מבחר מאמרים ודיונים מפרסומי יד יצחק בן־צבי. המחקרים המקובצים כאן מאירים פנים שונות של העיר, של יישובה היהודי ושל זיקת היהודים אליה, מתקופת שיבת־ציון במאה הה' לפני־הספירה ועד ליציאה מן החומות והקמת ירושלים החדשה במחצית השנייה של המאה הי"ט. מטבע הדברים שאין האוסף סוקר במלואם וברצף את עשרים וארבע המאות שבין שני מאורעות אלה; אולם גם אם נותרו פרקי־זמן ארוכים שלא נדונו, ועניינים רבים שראוי היה להעמידם במרכז נזכרו באקראי – הרי משום גיוון החומר וריבוּין של גישות המחקר יתפוס אולי המועט את המרובה. מכלל הדברים ישיג הקורא עד כמה רבים הם שדות־הפעולה ורבות הבחינות שיכול החוקר להעמיד לנגד עיניו ומה שונות פניה של ירושלים.

על אף השנים שחלפו מאז שבה ירושלים והתאחדה, חזק עדיין רישומו של מאורע זה והוא חי בלב בני־הארץ כולם. החוקר וקוראיו אינם יכולים להתנתק ממציאוּת־זמנם ומנוף־חייהם. המאבק המתחדש יום־יום על אחדותה של העיר, המלוּוה לבטים ומכאוב, מוצא ודאי את דרכו – ביודעין ובלא־יודעין – אל שולחן־הכתיבה. מאליו עולה ומתבהר החוט המשותף לכל המאמרים: עניינם בזיקת יהודים לירושלים, ברקעה ההיסטורי, בעמדות יהודים כנגד נוצרים ומוסלמים ובהתמודדות מול מציאוּת הזמן. היו שביטאו כמיהתם בתפילות שנישאו מרחוק ונתנו נפשם על שם ירושלים; היו שהגשימו כיסופיהם בדרך העלייה הארוכה והיו שנתנו חייהם על טוהר מקדשה ועל בניין חומותיה; היו שוויתרו ונסוגו והיו ששיקעו עצמם בקטנות היום־יום ובקשיי־השעה; והיו שניחמו עצמם בקדושת יישובה של ירושלים. כמו היום כך גם בעבר השתלבו המעשים ההירואיים במציאוּת של מצוקה, כיסופים נעלים קמלו נוכח תנאי קיום חסרי הבטחה, וגבורה נאבקה באפרוריות.

את המזיגה הסוערת הזאת העמידו החוקרים מול עיניהם, איש־איש בגִזרת מחקרו. זאת עשו בלשון מאוזנת המתרחקת מן הפאתוס מבלי שתעלים כשלונות ועוולות ומבלי שתאדיר לשווא את ימי העבר. אך מן החקירה המאופקת עולה המופת שגם בעתות של קשיים כלכליים ושל מגמות פוליטיות נוגדות, היה בכוחם של האמונה והדביקות, האומץ ונחישות־ההחלטה לשנות את פניה של ירושלים.

יד יצחק בן־צבי

ירושלים, אייר תש"ם יורם צפריר


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 54285 יצירות מאת 3342 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22221 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!