רקע
לוי אשכול

בוועידה הרביעית של ההסתדרות, שבט תרצ"ג


… לאחר הקציר הרב של התקוּפה אשר מאחרינו, מה הוא הזרע אשר נזרע לקראת הימים הבאים לשם קציר חדש?

נעלה מספרים אחדים על הפעולה ההתישבוּתית של תנועתנו: רק מחצית מבין 15,000 חברי ההסתדרות החקלאית הגיעה, תודות לפעולת ההתישבות במשך 15 השנים האחרונות, לאחיזה באדמה ובמשק. המחצית האחרת של ציבורנו החקלאי מחוסרת כל אחיזה ממשית במשק. המדובר הוא באחיזה בנכסים ובאמצעי־ייצוּר; מחצית מספר הפועלים החקלאיים, ובכללם שני שלישים מפועלי המושבות, עמידתם דלה וריקה, הם תלושים מקרקע, והרי אנו פועלים בארץ אשר ציר מִשקה הוא החקלאוּת, עליו סובבים המסחר והתעשייה, הבנין וההובלה.

איך לשנות את פני הדברים? ברור, כי בלי פעוּלה ומאמצים רבים לא נתקדם.

אשר לשיכון, הרי גם ‘התישבות האלף’ המקוטעת1 הנחילה לפועלי המושבה 400–500 בתים. חיפושינו ותכניותינו בנידון זה לא פסקוּ. אולם עתה עלינו להתרכז בהנחלת אדמה לעובד: אם תהיה אדמה יהיו גם בתים. לעינינו עובר נחשול הספסרות באדמה, המאיימת להכרית את תקוות ההיאחזות מהפועל ומהמוני העם. הצריך דבר זה להחריד תנועת־פועלים בעלת־הכרה, היודעת את דרכה ואת מטרתה, או לא?

כבר כיום מצויים אזורים מסוימים שהם בבחינת ‘טאבוּ’ בשביל הפועל, בעטייה של הספסרות ושל האמרת המחירים המטורפת, שסופה להביא שואה גם על היזמה הפרטית. ואם מצויים עדיין אזורים אשר בהם לא נגע ‘מקל הקסמים’ של היזמה הפרטית והספסרות, בת־לווייתה, אשר בהם אפשר להציל אדמה ולהנחילה לעובד – עלינו לגייס את ציבוּרנוּ לפעולה. בכל מקום שנקנה אדמה תהיה גם עבודה וגם פועלים וגם שאלת הדירה תבוא על פתרונה. נקדים רפואה למכה!

אשר לסטיות ולדפרוליטאריזאציה וחששות אחרים לרגל ‘ייצר ההתנחלוּת’, הרי גם ‘פועלי־ציון’ לקוּ בייצר זה. ואם אין מפלגה קטנה כ’פועלי־ציון' המהפכניים יודעת לרסן את הייצר של קומץ חבריה הפזוּרים זעיר שם זעיר שם, אף בהתישבות האלף ‘האומללה והמשעבדת’, מה כי ילינוּ עלינו? אולם החשש מפני התנוונוּת הקו הפרוליטארי שלנו מלווה אותנו בכל החזית, גם בשכוּנת־הפועלים, גם אצל מחוסרי־הדירה, הפועל בעל־המקצוע וכו'. העיקר הוא בחינוך, במגמה ובמטרה. משום כך עלינוּ לרתום את ייצר ההתנחלות ולהוליכו באפיקים הסתדרותיים, אל אדמה מולאמת, אל יחידת־קרקע מוגבלת, אל התישבוּת שיתופית.




  1. תכנית התישבות האלף לא נתגשמה אלא בחלקה, מחוסר אמצעים כספיים.  ↩

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 54688 יצירות מאת 3353 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22228 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!