רקע
לוי אשכול
ברית האדמה

בוועידה השניה של מפלגת פועלי א"י, אוקטובר 1932


מה תהיה דרכנו בהתישבוּת לעתיד? יסודות ההתישבוּת הם – אדמה, מים, אנשים, עבודה ואמצעים. שנים רבות עמדה בשורה ראשונה בעיית האמצעים, התקציבים הלאוּמיים. עתה נשתנתה הדרך. עתה קודם ענין הקרקע. לא צדקו דברי המבטלים במחי־יד את הישגי התישבוּת האלף. באמצעים מועטים כבר נאחזוּ מאות משפחות בקרקע, והובטחו קרקע ואפשרוּיות־נטיעה למתישבים נוספים, חלקן – בחסכונותיהם. ומוּבן, שאין אנו פטורים מחיפוּשׂ אשראי נוסף.

עתה אני בא להציע, בקווים כלליים, תכנית חסכון ב’ניר' – 50 לא"י לחבר במשך 5 שנים – לשם רכישת קרקע באזורים מתאימים. ‘ניר’ תרכוש את הקרקע, תמכור אותה לקרן הקיימת ואת דמי הפדיון תשקיע בהשקייה. חסכונות החברים ב’ניר' יירשמו על שמו של כל חוסך וחוסך. אך יתנהלו במרוכז כדי לחסוך הוצאות. ‘ברית־האדמה’, שתקום מתוך ציבור פועלי ארץ־ישראל, תרכוש קרקע במקומות שמחירו אינו מופקע – 100 אלף דונם בחמש שנים. לא מן הנמנע שיימצאוּ 5000 חוסכים, וסכוּם חסכונותיהם ישמש מנוף לפעוּלת התישבות. אל־נא נסיח דעתנו גם מכך, שבעוד חמש־שש שנים יתחילו הישובים מדגניה ועד נהלל לפרוע חובותיהם למוסדות המיישבים. גם אמצעים אלה יגבירו את פעוּלות ההתישבוּת. העיקר בשעה זו הוא: להבטיח קרקע להתישבות, ביזמה ובאמצעים עצמיים.

ועוד: אם נוכל להוסיף מתישבים לנהלל, לכפר־יהושע וכו' נחסוך הרבה בהוצאות. בדרך זו אפשר ליישב משפחה בסכוּם של 280–300 לא"י. לדעתי, אפשר להכפיל את מספר המתישבים בנקוּדות מסוימות.

כי אכן, מטרת המטרות בשנתים הקרובות היא: לא נטיעה חדשה ולא תקציב, אלא קרקע ל־5000 משפחות. הספסרוּת פּוֹשה והיא כבר מגיעה לסביבות עין־חרוד. בידנו לעשות בשנים הקרובות מפעל גדול. אני קורא את המפלגה למאמץ זה.



מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 54688 יצירות מאת 3353 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22228 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!