רקע
דניאל הלל
מבוא לספר: חיי עם צמחים ועם חקלאים
בתוך: חיי עם צמחים ועם חקלאים

פרשת חייו, מעשיו והישגיו של פרופסור יצחק ארנון חובקת את המאה העשרים כמעט לכל אורכה, בפרספקטיבה יהודית־ציונית־ישראלית רחבת היקף ועמוקת חוויות. זהו סיפורו של יחיד וסיפורו של עידן: יחיד שהיה איש־אשכולות רב־מעש, שהקדיש את השכלתו ואת מרצו למפעל חלוצי רב־אנפין ועידן שהיה בראשיתי וייחודי בתולדות תקומתה של מדינת ישראל.

עבודתו המקצועית של יצחק ארנון תרמה רבות לפיתוח חקלאות מודרנית ויעילה, המבוססת על ממצאים מדעיים בדוקים, בארץ צחיחה ודלת משאבים. תרומתו כחוקר, כמדריך, כמארגן, כמנחה וכמורה הלכה ומעשה שזורות במסכת התמורות ההיסטוריות אשר הפכו חקלאות קמאית ומפגרת למערכת־ייצור מופתית שהעולם כולו משתאה נוכח הישגיה.

בכל אחד מן התחומים המגוונים שבהם עסק, פילס ארנון דרכים חדשות: בחקר גידולי השדה בתנאי בעל ובתנאי השקיה, באירגון מערך המחקר בכללו, בעיצוב מדיניות ממשלתית לעידוד המחקר וליישומו הלכה למעשה, במודרניזציה של המשק החקלאי הערבי (ישראלי ופלשתינאי), ומעבר לכל אלה – בהנחייתם של מוסדות בינלאומיים כיצד לארגן את המחקר החקלאי בארצות מתפתחות.

חרף כל המעשים הגדולים והיריעה הרחבה, כתיבתו של ארנון אינה יומרנית כלל. הסיפור מתואר בלשון קלילה, שווה לכל נפש, ואפילו – פה ושם – משעשעת. התיאורים כוללים הבחנות מפוקחות ושנונות, עם הבזקי הומור. על כן הקריאה בספר מאלפת ומהנה גם יחד. סגנון זה מהווה בבואה של האיש עצמו – חינני, תרבותי ועם זאת מגמתי והחלטי; ישראלי המעורה ומושרש בחיי ארצנו הקטנה, ועם זאת איש העולם הגדול שתחומי התעניינותו ובקיאותו הם אוניברסליים.

שזור בכל אלה הסיפור הפרטי שתחילתו באנטוורפן (בלגיה), שם בילה יצחק ארנון (אהרונוביץ) את ילדותו, המשכו באנגליה ושוב בבלגיה – שם למד במכללה ג’מבלו המהוללת ושם גם שירת כקצין בחיל הפרשים. הרקע מתחלף עם העלייה ארצה והשירות המקצועי תחת שלטון המנדט הבריטי, ואחרי־כן עם קום מדינת ישראל ועם השתלבות במערך המחקר החקלאי המתגבש. בהמשך הסיפור אנו פוגשים באנשים ססגוניים, במצבים קשים לפרקים המציבים אתגרים וגם הזדמנויות, וניתנת לנו האפשרות להיווכח כיצד התפתחו הדברים ואיך הגיע המחבר – והגיע המחקר החקלאי – עד הלום.

יצחק ארנון מהווה דוגמה ומופת לרבים, ואף אני נמנה על חניכיו וגאה על כך. לא נותר לי אפוא אלא להודות לו על שטרח להעלות על הכתב את מסכת חייו ופועלו בהקשר מקיף שכזה. והריני מברך את יצחק ארנון בברכת יישר כוח.

פרופסור דניאל הלל


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 54789 יצירות מאת 3359 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22228 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!