רקע
אברהם שמואל שטיין
דרכים למניעת הירידה הדמוגרפית של העם היהודי

פורסם ב-“דבר” 2 באוגוסט 1957


“לכן הגיעה השעה שמנהיגי היהודים בעולם, וביחוד בארץ, יעמדו על חומרת המצב ויחפשו פתרון בר-קיימא לבעיה הדמוגרפית הרצינית של עמנו. ברור, שלא בפרסים סמליים ליולדות נפתור את הבעיה, ואף לא על ידי ביטוח סוציאלי, שהוא לפי עניות דעתנו, בלתי מספיק לגמרי, אלא בשינוי האוירה הכללית, בחיזוק האינסטינקט הביולוגי לשמור על הקיים ועוד לגדול, ביצירת זיקה טבעית להתמדת הגזע והמשכיותו מתוך שאיפה לתברואה גופנית ונפשית ולפסיכוסומטיקה לאומית”.

במילים אלה סיכם ד“ר א. שפרוך פוזנר הלוחם הבלתי נלאה של “קרן התולדות בישראל” לשיקומו הדמוגרפי של עמנו. את מאמרו ב”הרופא העברי", היוצא לאור בעברית באמריקה זה שנים, נשמעת התרעתו בצורות ובאכסניות שונות על חומרת מצבנו הדמוגרפי בעטייה של השואה, של צמצום הילודה, של ההתבוללות והטמיעה, של מאזננו הדמוגרפי הלאומי השלילי. היחס בילודה בינינו לבין הערבים, למשל, הוא אחד ל-35! והריבוי הטבעי בעולם בכלל נתון בעלייה מתמדת, ביחוד לאחר מלחמת העולם: 27 מליון לידות לשנה (18 מליון בשנות ה-20 עד 1940. 70 אלף לידות ליום).

תכניתו כוללת שורה של תיקונים סוציאליים והצעות, כגון: פרס נשואין, חופשה והבראה חינם לאחר לידה; בדיקת חובה חינם לפני הנשואין וייעוץ רפואי חינם לאשה עד לידתה, וכן טיפול רפואי חינם בתינוק הנולד; תמיכה במשפחות מרובות ילדים וחינוך חינם לילדיהם ושורה של אפליות לטובה למשפחות אלו; מענקי לידה (גם לאם שתבוא מחוץ לארץ ללדת בארץ); הקלה במסים ועוד. ונוסף על אלה: תעמולה נמרצת נגד נשואי תערובת; אפוטרופסות לנערות בלי משפחה; מלחמה בזנות ובהפסקת היריון, שהוא מכנה אותה “רצח”); אימוץ ילדים נטולי משפחה; חקר בעיות הילודה, התמותה, התחלואה אצל יהודים וכו'.

"הגיעה השעה - כותב המחבר - לתת את אות האזעקה ולנקוט בכל האמצעים האפשריים, כדי לעצור את הירידה הדמוגרפית של העם היהודי, שבטחונו ועתידו תלויים בכוחו המספרי ". אומות גדולות נוקטות מדיניות דמוגרפית תקינה – אנו לא כל שכן שאנו חייבים בה.

© כל הזכויות שמורות. החומר מובא ברשות בעלי הזכויות.

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 52823 יצירות מאת 3079 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 21985 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!