יצחק בצלאל (1931–2018)

Itzhak Bezalel


יצחק בצלאל.
    הכל כתוב בספר :
עם סופרים בישראל כיום / יצחק בצלאל. – תל אביב : הוצאת הקיבוץ המאוחד, תשכ״ט 1969.
    200 עמ׳ .

    ״הכל כתוב בספר״ — שמעתי לא פעם מפי סופרים המסרבים לראיון. ויש גורסים: מה שיש לי לומר, אני מעדיף לכתוב בעצמי. וגירסה אחרת: אינני מחפש פירסומת. מהנימוקים נגד ראיונות אין להסיק כי סופרים רבים מסרבים לראיון, אלא שלדעתם הראיון הינו תחליף עיתונאי, מן הסתם פחות, למה שהסופר מיטיב בעצמו לומר.
    אלא שבראיונות אלה לא ״התכלית״ העיתונאית הניעה את כותבם, לא ידיעות והצהרות העשויות להדהים, לא פרטים ביוגרפיים והרגלי כתיבה של הסופר, אף לא פרשנות ליצירתו, שלרוב היא עיסוק של סרק. ראיון ספרותי בעיני, הוא ביסודו דו־שיח בין הסופר לקוראו ועל־כן בראיון אין תחליף ל״צד השני״. ועיקרו של הראיון אלה דברים המשמשים רקע לכתיבתו של הסופר ושאינם באים בדרך כלל לביטוי ישיר ביצירתו. כוונתי לדמות עולמו של הסופר, ענינים שהם מתחום הספרות כמו מהוויות היסוד של החיים עכשיו בישראל. חלקו של המראיין ב״דו־שיח״ — טעמו, יחסו וסקרנותו כלפי הסופר ויצירתו — הוא כשל שותף סמוי, הנמנע ככל האפשר מלהבליט את נוכחותו ודעותיו בראיון הכתוב.
ראיונות אלה רובם נכתבו לאחר שיחות רבות עם המרואיין ותמיד לאחר קריאת כל כתביו. בראיון הכתוב יש נאמנות מלאה לדברי המרואיין, אך אין זה צילום השומר על סדר השאלות והתשובות, או הנותן את השיחה כולה במלואה. בספר ניתנו הראיונות לפי הסדר הכרונולוגי של פירסומם בעיתון ובתיקוני לשון קלים.
    25 הראיונות שכונסו בספר זה נבחרו מתוך כ־70 ראיונות שפירסמתי ב״משא״. כדי לשוות אחידות כלשהי לספר, ניתנו כאן ראיונות עם סופרי הארץ, אשר עיקר כתיבתם בשנות קיומה של מדינת־ישראל, אשר על דרך השיגרה הם מכונים ״צעירים״. עיקרון הברירה גרם שראיונות רבים עם סופרים, אמנים וחוקרים המכובדים עלי לא כונסו בספר זה. כשם שיש סופרים נחשבים שלא הגעתי לכלל שיחה עמם, לא מטעמים של בחירה מכוונת. אני מקווה שאלה ואלה תגיע שעתם להיכתב ולהיכנס.

 

תוכן העניינים:


עודכן לאחרונה: 31 באוגוסט 2020

לראש הדף

 

 

ספרי המחבר

 

על יצירתו

 

קישורים

 

 

לראש הדף