רקע
צבי הירש מסליאנסקי
בחוקותי, התוכחה

את רבי ישראל השמש הזקן בעל ה“תוכחה” כלנו זוכרים. בעלי-הבתים האמידים יראו ופחדו להקרא לפרשת ה“תוכחה” ולא הבינו כי קדושה היא פרשת התוכחה כמו פרשת עשרת הדברות. ויהי היום והשמש הזקן התפּרץ וימרוד, ויגמור בלבבו לחדול מהיות עוד השה לעולה, באמרו: יקח לו הקורא בעצמו את התוכחה….

*

כישראל השמש, הפּרטי, כן היה ישראל הכללי, בעת “התוכחה הכללית” לכל התוכחות ההיסטוריות – ל“מסעי הצלב”, ל“המגפה השחורה”, ל“הרעלת מימי הנהרים והמעינות”, ל“גזרת הרועים”, ל“מרד במושלים” ובראש כלם ל“עלילת הדם”.

*

הכללי כהפּרטי התעורר משנתו הליטרגית ויתפּרץ וימרוד, וימאן להיות עוד השעיר לעזאזל: קחו לכם בעצמכם את התוכחות, הניחו לי ואשובה לארצי.

*

“אם בחוקותי תלכו”; “ואם בחוקותי תמאסו”. – תורתנו היא החיים וכל טובם והדרם בחיובה – “אם בחוקותי תלכו”; והמות עם כל תוצאותיו בשלילתה – “אם בחוקותי תמאסו”.

*

הסיף והספר נתנו מכרכין מן השמים: אם תשמרו מה שכתוב בספר הזה תנצלו מן הסיף, ואם לא, הוא הורג אתכם”.

המה התאוות המשחתות אשר רק חוקי התורה מצילים אותנו מהן.

*

“רבי שמעון בן יוחאי אומר: הככר והמקל נתנו מכרכין מן השמים, אם שמרתם את התורה הרי הככר לאכול, ואם לאו, הרי המקל ללקות בו”.

(ילקוט בחקתי)

*

ישנם בתוכנו אנשים, אשר יחשבו לההולכים בחוקות, ובאמת המה מהמואסים בחוקות, בהקדישם רק את האותיות וכל רוח אין בהם, כהאכר הבער, אשר בלע את פּסת הניר אשר עליו רשם הרופא את סם-המרפּא בעבורו…

*

“אולת אדם תסלף דרכו ועל ה' יזעף לבו”; “תיסרך רעתך ומשובותיך תוכיחוך” – ועינינו רואות, כי כל איש ההולך עם ה' קרי וממאן ללכת בדרכי הטבע, אשר התוה לו היוצר, אז נורא ענשו, איום ומי יכילנו?

*

כשם שנראה באנשים פּרטים המפקירים את חייהם נגד דרכי הטבע, נגועים ומעונים, הולכי שחוח תחת נטל אולתם עדי ירדו ביגונם שאולה ויאבדו, כן גם נראה את המחזות האיומים האלה בדברי ימי העמים, אשר התמכרו לתאוות בשרים ויאבדו את עצמם לדעת – או מבלי דעת – ולא השאירו כל זכר אחריהם.

*

אשור, בבל, פּרס, יון, רומא, ובימינו לעינינו מתלבטים ומתמזמזים צרפת ופולניה – כי כלם על חרבם חיו ובסיף כלו; ואנחנו חיים והולכים בחוקות הספר; “והפריתי אתכם והרביתי אתכם” – “בקומה זקופה” (ילקוט), ולא ללכת כפוף ושחוח.


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 47978 יצירות מאת 2674 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־30 שפות. העלינו גם 20558 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!