רקע
לוי אשכול
זרוענו המרתיעה ־ ערובה לשלום

בסיום תמרון צה"ל, 16 ביוני 1964


נעימה לי הפגישה הזאת עם חיילי צה"ל ועם מפקדיו, המגלים את כוחם ואת יכלתם בתרגיל הגדול ביותר בתולדות צבאנו. צר לי מאד שלא יכולתי להיות נוכח בתרגיל עצמו, המסתיים היום.

אתם במרחבי הדרום, ואני וחברי במקומות רחוקים, עמלנו בימים האחרונים לאותה מטרה עצמה: לנסוך ולבסס בלב העם היושב במדינתו את בטחון חייו ויצירתו ואת שלות הבנין.

בביקורי בארצות־הברית נפגשתי עם ראשי המדינה, עם אישי ציבור מחוגים שונים, נציגי העתונות, מפקדי צבא, וכן עם יהדות הארץ הזאת. שמעו של צה"ל בתפקידיו בהגנה על מדינת ישראל ובהרתעת אויביה הולך לפניו, ונעים היה לשמוע דברים טובים. אולם אל יביאונו שבחי הזולת לידי שאננות ואשליה. ואמנם, ראיתי צורך להתריע כנגד שבחים, שאין בצדם מתן הכלים לביצורנו, והבעתי חשש שיש מפריזים בדברי שבח, כדי להצדיק את מיעוט העזרה שמגישים לנו. רק בחתירתנו לשכלולו, לחיזוקו ולחישולו של כוחנו, נבטיח שיעמוד לנו בעת צרה.

כשעיני סוקרות אתכם, איני יכול שלא לזכור מעמד אחר בסיורי – הפגישה עם משתלמי צה"ל, המתאמנים בהפעלת טילי־הוק בפורט־בליס. הם מאמנים ידיהם לקרב, אצבעותיהם למלחמה, בכלי היקר והחשוב, שנזכה לשלב במערכות הגנתנו, תודות לידידותה של מעצמה גדולה ואדירה. אין ערוך לידידות המעצמה, המחזקת את כוחנו, שיש בו כדי להבטיח לנו שלום ולנצח בהתמודדות, אם תיכפה עלינו. הטילים החדשים יתנו בידינו תוספת עוז להדוף מתנכל. אין פירושו של דבר שיכולים אנו לשים מבטחנו בהם בלבד ולהיות שלוים ושאננים.

טילים אלה וכל תוספת ציוד אחר, שאנו תובעים לעצמנו, יש להם משמעות וערך, כשהם צמודים להאדרת כוחנו העצמי באדם, בארגון, בציוד ובשליטה עליו, כפי שבא לידי גילוי ביכולת שהראיתם בתרגיל הזה, לפי עדותם של המפקדים.

בחיזוק כוחו של צה"ל, ממקורותינו ובעזרת ידידינו, הערובה ליכלתנו לסכל מזימות התקפה. יֵדעו אויבים, כי אנו שוקדים שיהא כוחנו אתנו להרתיע אויב ממזימות תוקפנות, להדוף תוקף ולהעביר את המלחמה מאדמתנו והלאה. נודה על כל סיוע של ידידים לחיזוק כוח הרתעתנו ונתבע מהם לעמוד לימין שואפי השלום באיזור.

אנו מעריכים כראוי הבטחת מעצמות ידידותיות לבוא לעזרתנו בשעת משבר. אך נדע אנחנו, וזאת הסברתי היטב בביקורי, כי בטחונה של האומה יכּוֹן על כוחה העצמי. הסברתי, כי זו דרכנו בכל תולדות תחיית ישראל בארצוֹ, – שחרור עצמי, בניה עצמית והגנה עצמית.

האחריות וההתמסרות, ההתלהבות והאמונה בייעודנו ובצדקתנו המוסרית יהיו נחלת כל מפקד וחייל בצבא־הגנה לישראל ויבטיחו לנו יכולת הרתעה, עמידה ונצחון.

התמרון הזה בא לגלם את יתרוננו באיכות האדם, האימון והציוד; בכושר־ניידות מהיר, תוך הבטחת איתנותו הלוגיסטית של המבצע; את צדקת הישענותנו על האזרח, הקם להגן על מולדתו – על חייל המילואים.

לצערנו, עדיין השלום המיוחל מאתנו והלאה. כל זמן שלא ישלימו שכנינו עם קיומה של ישראל ועם זכותה להעלות אחים, לבנות, לפתח ולהשקות את אדמתה, מוטלת עלינו החובה היסודית לקיים כוח צבאי איתן, יעיל, רענן, מוכשר ומרתיע.

יעשה כל אחד מאתנו את המוטל עליו ויותר מזה – יעשה זאת בכל נפשו ובכל מאודו. נבטיח את בבת־עינו של עם ישראל לדורותיו, ונהיה ראויים לגאוָתו ולאהבתו של עמנו, בישראל ובתפוצות.

שׂאו ברכה, אנשי חיל הרגלים, אנשי השריון, הצנחנים, אנשי חיל האויר, השירותים. מקום מיוחד שמור בלב לאנשי המילואים, שבאו מעם המחרשה, הסדנה והמכתבה, מעם הרעיה והילדים, לעשות כאן מאמץ קשה, אבל חיוני.

זרועו המרתיעה והמוחצת של צבא־הגנה לישראל היא היא ערובתנו לשלום.


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 47910 יצירות מאת 2673 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־30 שפות. העלינו גם 20499 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!