רקע
ישעיהו אברך
קרן תל־אביב לתרבות ולאמנות

שאלנו פעם את מארק שאגאל: מח קונה את תמונותיך? השיב שאגאל: תמונות לא קונים, תמורות מוכרים.

נזכרנו באמירה קולעת זו בשעה שנזדמן לנו לקרוא בעיתונות על אמידים בתל־אביב שבאו לראש העיר כדי לסייע בתרומותיהם לייסד קרן לאמנות. אין אנו מקטינים כחוט־השׂערה בחשיבות תרומתם, אבל אנו יודעים היטב כי סתם אמידים בישראל אינם באים אלא אם כן מביאים אותם. ועל היוֹזמה להביאם כדי לייסד קרן שכזו יש לברך את היוזם – ראש העירייה י. רבינוביץ. אבל לא עליה בלבד – גם על ההיקף והתנופה. קרן של שבעה מיליון לירות לצוֹרכי אמנות ותרבות איננה מעשה בכל יום, ובייחוד: קרן עירונית. פירותיה של קרן כזאת יתנו לצוֹרכי פעולת התרבות והאמנות בעיר במעט כל מה שנותנת מועצה ממשלתית לארץ כולה.

במעשה זה, ובכמה מעשים דומים בתחום התרבות והאמנות, עולה עתה הכרך של ישראל לדרך הנכונה, לדרך־המלך הרחבה של סיוע לפעולת־תרבות. גם הרעיון של שיתוף כספי־אמידים עם כּספי־הציבור למטרות המשרתות את הציבור, הוא מן הרעיונות הבריאים לקידום חיי תרבות ואמנות בכל חברה מודרנית. בתוך מהלך חדש זה של העירייה משתלב יפה גם המחוָה של מתן פרס דיזנגוף לאמני הציור שלא על־מנת לקבל פרס בשביל העירייה. מעתה יינתן הפרס בלי שיחייבו את האמן למסור את יצירתו לעירייה כתמורה. מעתה, תרצה העירייה לרכשה – תשלם. האבחנה הנבונה הזאת בין פרס הבא לבטא הוקרה לאמן לבין צוֹרכי הרכישה של העיר – היא רבת־טעם.

בקיצור: מורגש משב־רוח טוב מן הבית בכיכר־מלכי־ישראל אל האמנות ואל יוצריה. אין למנוע מחמאה על כך מראש העיר אפילו בימים של ערב בחירות.


6 באוקטובר 1969


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!