רקע
משה שרת
שם לחיל העזר לנשים: מכתב אל גב׳ צ׳יטי מפקדת א.ט.ס., ירושלים (אנגלית) (2.2.1942)
בתוך: מאבק מדיני: 1942 – קובץ נאומים ומסמכים: ינואר–מאי

גב׳ צ׳יטי היקרה,

אני מבין כי הסתייגות מן העובדה, שאחד מן הכרוזים שפורסמו בידי מחלקת הגיוס שלנו הכיל התייחסות ל־Palestine Auxiliary Territorial Service (A.T.S) בעוד שההגדרה הנכונה, כפי שהסברת היא: Auxiliary Territorial Service in the Middle East.

רצוני להסב את תשומת לבך לכך, שההודעה הרשמית הראשונה לגבי ה־.A.T.S, שהופיעה ב־24 בדצמבר [1941], קבעה כי ״משרד המלחמה אישר הקמת יחידות Palestine Auxiliary Territorial Service בארץ־ישראל. נושא אותה הודעה, שנשלחה אלינו רשמית, היה הקמת (Auxiliary Territorial Service (Palestine. בנסיבות אלה, ועד לשידורך ביום שישי, 23 בינואר, סבורני שהשימוש שעשינו בהגדרה Palestine Auxiliary Territorial Service היה מוצדק לחלוטין.

גם עכשיו אין זה ברור לגמרי האם קביעתך בשידור כי ״לא מדובר ב־ Palestine A.T.S., אלא ב־ Auxiliary Territorial Service in the Middle East, מבטאת החלטה רישמית המחליפה את קודמתה. אם הוחלט לקרוא ל־.A.T.S המתגייסות פה A.T.S. In the Middle East, כי אז נשמח לדעת האם זה רק שם שונה ל־.A.T.S הפלשתינאיות או שפירוש ש־.A.T.S יתגייסו גם בארצות אחרות במזרח התיכון.

לסוגייה זו נודעת חשיבות מעשית, שכן הגיעו אלינו פניות מחוגים יהודיים במצרים, המבקשים לדעת אם נשים יהודיות היושבות באותה ארץ, ושואפות לשרת במדים בריטיים, יוכלו להצטרף ל־.A.T.S. תהיה התשובה אשר תהא, אהיה אסיר תודה אם תנחי אותי כיצד להשיב לידידותינו במצרים, או שמא עלי ליידע אותן כי עליהן לפנות בעניין זה ישירות למטה הכללי.1

יהיה השם הרשמי אשר יהיה, אנו מניחים כי לא תיוודע לו השפעה על הסידורים שמכוחם המתגייסות היהודיות ל־.A.T.S ירוכזו במחלקות יהודיות, וכי מחלקות יהודיות יהוו פלוגות בכל מקום שהדבר יהיה מעשי.


בברכה,

מ. שרתוק


  1. ב־5.2.1942 השיבה מיפקדת הצבא הבריטי במצרים בשלילה לבקשת מ״ש ונימקה זאת בכך שאין מגייסים מתנדבים בארץ ניטרלית (חבס, עמ׳ 44–45).  ↩︎

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 65989 יצירות מאת 4022 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־35 שפות. העלינו גם 22139 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!