שָׁרְשׁוֹ של הַפַּחַד הנטוע בי בימים אלה, לגבי מוּסָרוֹ של דוֹרִי, אינו נעוץ בשיעור שחיתותו, או בַגִילוּי הַמְזַוועַ של הַסְטִיכִיָּה הַחַיָּתִית שֶׁבּוֹ, אִם לְגַבֵּי כָּךְ, יֵשׁ עִמָּנוּ מְשָׁלִים מחרידים לא פחות מן המאה החמשית ומן המאה השתים־עשרה שבהן ניסו מלך הַהוּנִים וּמְיַסֵד הַשׁוֹשֶׁלֶת הַמוֹנְגוֹלִית להטביע את עולמם בְּאוֹקְיָנוֹס של דָמִים.

מה שמסַמֵר את שְׂעָרִי, היא ה"פילוסופיה" והתורה הָ"אֶתִּית" שבאמצעותן מנסים מלומדים ומשכילים נֵיאֹ־נָאצים בגרמניה, וכן “בעלי־תריסין” רוחניים בארצות אחרות, לאַשֵר ולהצדיק ולנַמֵּק את מעשי הפשע המבוצעים בבני־אדם. המַאקיַאבֶליזם של ימי־הביניים, עם כל נסיונו לֵיהָפֵךְ לשיטה מדינית, נָבַע אפעלפיכן מִיֵצֶר רוֹדָנִי או פְּלוּטוֹקרָאטִי של שַׁלִיטִים קִטַנֵי־רוּחַ, שביקשו תמיכה לְיוּמרוֹתֵיהֶם האפֵלוֹת בַּסַּלוֹנִים “התּרבּוּתיים” של הָרֶנסַאנס, בְּמַסוֶה של עִידוּד האמנויות. אלו הן תופעות “נומליות” של כל זמן, ולא צֶ’זָארֶה וְלוּקרֶצִיָה בּוֹרְגָ’ה של ימינו מדאיגים אותי.

אבל מקפיאה את דָמִי הַדִּידַקְטִיקָה של “אנשי־רוח” בארצות שונות, המוצאות בָּרוּחָנִי וּבָאֱנוֹשִי סִמּוּכִין וּתוֹמְכוֹת להשמדת חיים. (“גם אם נקריב 100מיליון סינים במאבק על חרותנו, עדיין נִשָּאר העם הגדול ביותר בעולם” – צ’וּ־אֶן־לַי). גרוע מזה: אני שומע כי נמצאים כמה יּפֵי־נֶפֶש שיצאו להם מוניטין, והם דווקא מן המתנגדים למעשֵׂי הַנָאצִים בנימוקים סוֹפִיסְטִיִם של “צער בעלי־חיים”… כלומר מַעֲשֵׂה־הָרֶצַח עצמוֹ מוֹצֵא לוֹ מיקלט בסוּבְּלִמַצְיָה אֶתִּית.

הֲיֵש עוד סכנה גדולה מזו לנפש האדם ולתרבותו? אני ניזכר בְּפֶּטרוֹנִיוּס, שהתנגד למעשי שגיונותיו של נֶרוֹן, בטענה שאינם עולים בקָנֶה אחד עם טעמו נאמנותי ועם חוּשוֹ ליוֹפִי…



מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 65953 יצירות מאת 4022 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־35 שפות. העלינו גם 22139 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!