רקע
גרשון שופמן
מצד אחד –

עלינו לראות את הדברים. בצד השני, בצד שכנגד, אין היוצר צריך לנגוע. הנוסח: “עכשיו נעזוב את הבן־מלך ונלך אל הבת־מלכה” הוא טכסיס גרוע מאוד. הרושם של תיאור האהבה ולהטיה אצל העלם הנוהה אחרי אהובתו הרחוקה נעשה לאַל מכיון שהמספר מביאנו גם אל הנערה ומתאר לנו את כל המתרחש בלבה אף היא. זו צריכה להישאר רחוקה גם ממנו.

יצירה פּיוטית אינה עבודה מדעית, שתפקידה להפיץ אור על כל הצדדים. פּגם גדול הוא ב“מלחמה ושלום”, פּגם גדול הוא בעצם הרושם השירי של הדברים, מה שלאחרי פרק העוסק במחנה קוּטוּזוֹב אנו קוראים את הפרק הבא, המראה לנו גם את כל הנעשה במחנה נפּוליון. לא, לא, את מחנה נפּוֹליון, וכל שכן את נפּוליון עצמו, אסור לנו לראות! כי על ידי כך אנו מפסידים את כל הסודי, את כל… המיסטי שבדבר, אם אתם רוצים דוקא במלה זו, שאני שונא אותה כל כך.


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!