רקע
גרשון שופמן
פרויד ובלטריסטיקה

ודאי ישנם בין הבלטריסטים הצעירים כאלה, שאת דבריהם הם בונים על פרויד, באופן שיש לראות את אלה כאילוּסטרציוֹת לתיאוריות ידועות של אותו המלומד. ובתור שכאלה, מובן, אין ערכם גדול ביותר. אילוסטרציה היא יצירה נמוכה.

אבל אין לערבב בסוג זה את הדברים שיוצרם דלה אותם מנבכי עצמותו, בלי הביט ימין ושמאל, בלי הסתייע בשום מקור זר, איזה שהוא; היוצר, שחוץ מהאני שלו אינו יודע ואינו רוצה לדעת. בלטריסטיקה כזו היא היא שפרויד לומד ממנה מה, ולא להיפך. ובכל זאת, כשהביקורת נתקלת בדברי־יצירה “עמוקים” קצת, דרכה לתלות בהם תיכף השפעת פרויד, בלי הבחין בין דא והא. בעוד שבעל דברים אלה דוקא אינו אוהב את פרויד כל עיקר. כי הוא חש בחשאי, שהוא, פרויד, מוַלגֵר כמה ענינים “ענוגים” באופן התפיסה “המדעי”, הפרופסורי. באחת – הוא מרגיש כי הרבה כאן אשר לא כן.


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!