רקע
ברל כצנלסון
אוׂצר בּלוּם

(רשימה בּכתב-ידוׂ של בּרל, שלא נגמרה)

לאחר הפסקה של שבע שנים נסתיים בּדפוּס הכּרך השלישי של “כּתבים לתוׂלדוׂת חיבּת-ציוׂן וישוּב ארץ-ישׂראל”, הערוּכים על ידי א. דרוׂיאנוׂב. ספק אם לידי רבּים מן הקוׂראים-המשׂכּילים הגיעוּ הכּרכים הראשוׂנים של הספר הזה, הגדוׂל והמיוּחד בּמינוׂ, אשר סידוּרוׂ החל לפני כּשמוׂנה-עשׂרה שנה ואשר שלוׂשת כּרכיו יצאוּ בּאִטיוּת מכאיבה וּמיאשת משנת תרע“ט בּאוׂדיסה ועד שלהי תרצ”ב בּתל-אביב, אוּלם אם יש עוׂד בּקרבּנוּ קוׂראים אשר צרכיהם התרבּוּתיים אינם מוּפנים רק אל מה שמקוּבּל וּמוּסכּם “בּעוׂלם הגדוׂל”, והגחלת של תנוּעת שחרוּרנוּ יקרה להם, הרי אלה חיכּוּ וציפּוּ שנים רבּוׂת למַה שגנוּז למענם בּכּרך השלישי. כּי אכן, למעלה מ-1500 כּתבים וּתעוּדוׂת של תנוּעת שחרוּרנוּ בּעוׂדה בּאִבּה, עם נצנוּצי תקווׂתיה, ועם יסוּריה, ועם שגגוׂתיה וּלבטיה, ועם מעשׂי אבוׂת סימן לבנים, גנוּזים וּצרוּרים בּתוׂך שלוׂשת הכּרכים שסידר למעננוּ א. דרוׂיאנוׂב. וּבתנוּעה יתוׂמה כּתנוּעתנוּ, אשר אינה ראוּיה, כּנראה, שאת תוׂלדוׂתיה ילמדוּ אפילוּ בּקתדרה של האוּניברסיטה הלאוּמית, ואשר לא זכתה אלא לחוׂבבים מלקטים חסרי-אמצעים וחסרי-מכשירים, לפרקים גם חסרי-הכשרה, הרי זוׂ מתנת-גוׂרל שעוׂד שׂרד לועד האוׂדיסאי שוׂמר נאמן, אשר ראה לעצמוׂ שליחוּת בּהצלת הארכיוׂן וסידוּרוׂ למעננוּ, וּלמען אלה אשר אוּלי עוׂד יבוׂאוּ ואשר ימצאוּ בּכתבים בּלים אלה אוׂצרוׂת לא-אכזב.

דוׂמה כּי מעטוׂת הן בּעברית עבוׂדוׂת מחקר וכינוּס, המוּצאוׂת בּהקפּדה כּזאת וּבהבחנה כּזאת בּערך הדברים וּבדיוּק בּקטנות, כּאשר הוּצאוּ הכּתבים הללוּ. אפשר להצטער על שהמכַנס לא הרחיב את המסגרת, ולא ליקט גם אוׂתן התעוּדוׂת שאוּלי בּאוּ בּדפוּס בּמקוׂמוׂת אחרים (מדוּע, למשל, נכנס מכתבוׂ של או“ר ליהל”ל ולא מכתבוׂ של יהל“ל לאו”ר? מדוּע, למשל, נכנסוּ מכתביו החשוּבים לתוׂלדוׂת בּיל“וּ של ולַדימיר דוּבּנוׂב מתוׂך “יֶברייסקַיָה סטארינה” ולא מכתבוׂ של ד”ר שטיין מתוׂך הקוׂבץ “פּלשׂתינה”), כּיון שהמכנס לא צימצם את עצמוׂ רק בּארכיוׂנים שבּכתבי-יד של חוׂבבי-ציוׂן, וּבצדק, וכינס גם תעוּדוׂת שבּדפוּס, החשוּבוׂת לגוׂרל התנוּעה. מה היתה אַמת-המידה בּכינוּס זה?

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 50110 יצירות מאת 2768 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־30 שפות. העלינו גם 21350 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!