רקע
יגאל מוסינזון
ההיפוכונדר - מונולוג

הפסקתי לקרוא עתונים. בסוף לא יכול בלי עתונים…

אני לא סנוב. תאמינו לי שאני לא סנוב.

שמי מוישה גריס. אני לא כל־כך מוישה ולא כל־כך גריס… אבל… אני ההיפוכונדור האמיתי של המאה העשרים – וגם זה לא הולך ברגל מכל דבר אני מתרגש – ובולע כדור נגד התרגשות. אצלנו במשרד אני נותן עצות לכולם. כאב־ראש – יש לי כדורים. כאב־אוזן כאב־ברך־כאב־ירך… לך למוישה גריס. גוף האדם לא רק גוף האדם – הוא גם נשמה. מי שלא מאמין – שישאל אותי… ואת הנשמה אפשר לתמוך בכדורים דוגמא? בבקשה! נסעתי באוטובוס וזה היה נורא. עשרים מרפקים בצלעות שלי… דורכים לי על הרגליים… האשה השמנה מזיעה שזה נורא… הנהג עצבני ומסרב לפרוט חמישים לירות… צועקים להתקרב אחורנית… בקצור, גהינום. כדור אחד של פירוגרון – נסיעה ואוטובוס גן־עדן… מרפק בצלע־חה, חה, חה, דורכים על היבלת־חה, חה, חה, אני יושב בשקט ונהנה לקרוא איך רוצחים בניו־יורק… שוחטים בהודו מפציצים בויטנאם… ולא אכפת לי כלום אבל הצרה התחילה אתמול… מה קרה? עמדתי באוטובוס והחזקתי בשתי ידים למעלה־בלונדינית אחת עמדה לצדי – ושאלה מה השעה? איך אתה יכול להביט בשעון על היד עם שתי הידים למעלה? אז במקום זה שאלתי אותה אם לא נפגשנו פעם? והיא אמרה לי שהיא עובדת במוסד לחולי־רוח… והכל אפשרי… וחייכה בפה מלא שינים עוד לא ראיתי פה שיהיו לו כל כך הרבה שיניים… ולבסוף קבענו פגישה ליד הקולנוע “רצח באורינט אכספרס” לא הלכתי לעבודה. הייתי כל כך נרגש לפגישה שקבלתי נובברין נגד התרגשות. אחר חמש דקות הרגשתי שאני לא נרגש – אבל מתחיל להרדם. אז לקחתי בריננובו נגד הנובברין…. והתחלתי לאבד את השיווי משקל באוזן השמאלית… החדר הלך כל הזמן שמאלה… כדי לאזן את פלס המים אצלי באוזן לקחתי פילומדין… קבלתי מיד איזון נכון… אבל זה השפיע על הכבד יש לי כבד מאד אישי… לקחתי טרמנדרין נגד הכבד – אבל המרה שלי התחילה לצעוק… והוצאתי במהירות את כדורי הפפימנדין נגד פילומדין טרמנדרין, בריננובו ונובוברין… ושוב חזרתי להיות מוישה גריס האמיתי – ועצבני!! כמו שאומרים חזרתי למקום שבו התחלתי – עצבני נורא. פתחתי במהירות את ירחוני הרפואה שקבלתי מדודתי הרופאה מעפולה… ויטמינים, תקלה זה מה שחסר לי. שלוש גלולות של מירונצים, ספילידתס והמומידס – והתחלתי לשרוק בעליזות… ויטמין בי־יש. ויטמין ד' יש ויטמין א. ב. סי. די. – יש. אבל אז מצלצל חיים שמו – ושואל מה אני עושה הערב? – אני לא יכול להוציא הגה מרוב ויטמינים… הפה שלי קפוא. יכול לנענע את הלסתות – אבל לא את השפתיים… וחיים שמו עוד שואל אם אני פה… ואני פה ולא יכול להגיד לחיים שמו שאני פה… מצב טרגי. והוא מספר לי איך הלך לו עם נורה וביזה ושמיזה – ואני רוצה לבכות או לצחוק – לא הולך לי… השפתיים כמו סוליות… למחרת אמר לי חיים שמו במשרד שאני סנוב ולא יותר… הו, אתם רוצים לשמוע מה היה עם “הרצח באורינט אכספרס” – איך אני יכול לדעת אם חיכיתי לבלונדינית עד סוף הסרט – לפני אולם הקולנוע?

אבל סנוב – זו פשוט השמצה – לא מוישה גריס.


(סוף)

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 47759 יצירות מאת 2657 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־30 שפות. העלינו גם 20142 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!