רקע
בנימין גלאי
האווקאדו

בימים אלה קבל טושטוש, מלון־דבש קטן מיקנעם, פרישת־שלום חיה מאווקאדו אחד בנכר. ידידי, כותב לו בן־ארצו הנרגש ממרחקים. אתמול עלינו סוף־כל־סוף, על שולחנה של פרדריקה, מלכת יוון! מובטחני שקראת על כך בעתונים: זה לא מכבר שגרה לה נציגותנו באתונא חפיסונת אחת משלנו – ואורו עיניה. עמדה והזמינה אצלנו, ככל אשר שמעת, חמישה קילוגרמים לשבוע, במשך כל ירחי עונת־השפע.

…למותר הוא לאמר לך כי אפילו כאן, על שלחן־מלכים ממש, בין סכיני זהב, אורכידיאות ומפיות־בד נאות, תחובות בצמידי־שן, לא בכל שוררת הרמוניה… ביצי פו־יונג, דרך משל! לעולם אינן משמשות עם ביצים, הקרויות כאן בתפריט “א־לא רוס”, במלוחית אחת… כל מקום שאתה רואה בו יין לבן, אי אתה מוצא זכר לבשר־כבש. כנגדו אתה מרבה למצוא כאן במחיצתו שפעת־דגים, או בשר־עוף…אך אפילו זבחי־רב אלה נראים לי כנשיקת־שלום לעומת שחצנותו של מאנגו מצרי אחד. בשום פנים לא הסכים לעלות עמנו אתמול על אותה לשון!

צר לי שלא היית כאן, במסיבת היכרות שערכו לכבודי במרתפי הארמון. מי לא היה עמנו? זנבות דגי־לאכס, רכיכות־ג’אמבו, גבינת־רוקפורט (א־פרופו: מה בחצירים? זיבלו השתא?) שקדים הודיים, עוגות־אורז יפניות, אספרגוס, לשון מעושנת, אנצ’ילדה מכסיקנית ורבים, רבים אחרים… את נאום הברכה נשא קנקן יין־רומאני־סן־ויאן, אלף תשע מאות ארבע עשרה, שהיה מבוסם למחצה, אך עליז כרגיל:

“כבוד רב הוא לנו” – אמר אותו פטריארך בגילופין – “לקד – קד – קדם פני אווקאדו ישראלי, אף כי…רצֵה, משמע, לאמר… אף כי חייב אני לאמר ש… אר־ר… אינני יודע מדוע לא ראינוהו בחברתנו עד עתה?!”

טושטוש הקטן נתמלא חימה ושיגר את אגרת־ידידו אלי. “צא וראה”, הוסיף בכתב־ידו, “מה ערך יש כאן להסברה! טבחיה של מלכת־ההלנים הופכים כל שיח בעולם, כדי למצוא משהו ראוי ללפת בו פיתם של רוזנים ־ ועל האווקאדו שלנו אינם שומעים אלא דרך מקרה! היכן היא, לעזאזל, אותה הסברה שלכם?”

“שמע נא”, השיבותי לו אני. “אם תזכיר לי עוד פעם את שמה, אשליכך לברווזים! אינך יודע, כי ההסברה היא, לדעת אברכים מסויימים בירושלים, תעמולה למה שאין לנו. לעולם לא למה שיש לנו?”




מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 47910 יצירות מאת 2673 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־30 שפות. העלינו גם 20499 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!