רקע
ישעיהו אברך
עימות עם אורח־החיים

מעבר לוויכוח הרועש בוועידת ההסתדרות מסביב לתכנית הכלכלית החדש של הממשלה וכל המשתמע מכך על רמת־החיים של הציבור, שתם ולא נשלם, לא יהיה זה מיותר לעמוד על “פכים קטנים” המצביעים על נקודות תורפה ברמת־חיינו הציבוריים והפרטיים הקשורים קשר בל יינתק עם המתרחש ושמשום מה נוח לנו להתעלם מהם. נאמרוּ על־כך דברים ברורים באחד המאמרים ב“דבר”:

“יש להתייצב – היום ולא מחר – בלי שום אשליה ובלי ארגעה מרדימה לעימות עם אורח־החיים המופקר, ההולל, הבזבזני – ומבחינה זאת – הבלתי מוסרי שארץ זו מנהלת לא במעט בזכות מענקיהם של אחרים. הנהגתה של ישראל – כל הנהגתה – תיבחן לא רק בעמידתה העקיבה בעימות החיצון, היא תיבחן בנחישות החלטתה ליזום ולקרוא את העימות – החינוכי המוסרי והתכליתי בפנים.”

מצד אחד לגמרי אנחנו קוראים על פנייה של הרבי מגור, רבי שמחה בונם, לחסידיו להצניע לכת, להנהיג צמצומים בזמן קניית דירות. לא כל צאן מרעיתו צריכים, לדעת הרבי, לגור בבני־ברק או בירושלים שבהן דירות יקרות. אפשר וצריך לגור גם בירוחם, בחצור, במעלות ובערד ועוד. הוא מציע להגביל ולצמצם במידה מקסימלית את מספר המוזמנים לשמחות וגם את הכיבוד עצמו.

נדמה שדווקא עתה עם הנהגת התכנית הכלכלית החדשה של הממשלה ועם הוויכוח סביבה הדברים האמורים אקטואליים ביותר. לכן אין להשלות את הציבור, כפי שמשתמע מדברי יחזקאל פלומין, סגן שר האוצר בראיון ל“מעריב” אחרי הנהגת התכנית, כי במקום טיפוח אשליות מוטב לומר את האמת. יש צורך לשמור על רמת־החיים של השכבות בעלות ההכנסה הנמוכה והבינונית ולגבי שכבות חלשות מבחינה סוציאלית יש גם להעלות את הרמה. אך מצד שני לא רק יש להפסיק את אורח־החיים ההולל, הבזבזני, כדברי יואב, אלא גם אין לסגוד לפאַטיש של שמירה על רמת־חיים שמדינת ישראל אינה יכולה לעמוד בה מבחינה כלכלית.


27 בנובמבר 1977


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 52444 יצירות מאת 3066 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 21951 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!