רקע
ישעיהו אברך
הכוכבים והחך

לאחר ששמענו השבוע ברדיו רב־שיח על התיירות, שלא חסר בו השיבוח העצמי מצד “גורמי תיירות”, כפי שהדוברים כינו עצמם, אמרנו: נאה להעלות הערות אחדות.

רוב השורות הבאות – מפי תייר מארצות־הברית המזדמן לישראל לעתים קרובות. “ביקורי הקודם בארץ, לפני חוֹדשים אחדים” – אומר לנו ידינו התייר – “קראתי בעיתונות שיו”ר המלונאים איים על ממשלת ישראל בסנקציות אם לא יאשרו למלונות תמריצי־יצוא על הדולרים שהם מכניסים למדינה. אינני בקי בסוגיה המוניטרית ואיני יוע מה טעם האיום הזה עכשיו, אבל שמתי לב לאיום הקולינרי: אם לא נקבל את המגיע לנו, אמר היו“ר, נפתח בסנקציות צעד אחר צעד. ראשית, נסגור את חדרי־האוכל ואחר־כך, אמר, יבואו צעדים נוספים”.

“ובכן” – אמר לנו ידידנו האמריקאי – “בבואי עתה שוב ולאחר שטעמתי מחדש את תפריטו של המלון הישראלי, הרהרתי בלבי: היו”ר הזה אינו יודע כלל, אינו בשורה טובה הוא מביא לתיירים. אם יש דבר שתיירים לפעמים מתפללים לו – זוהי סגירת חדרי־האוכל של המלונות המפוארים בישראל. עוד לא ראיתי ארץ כמו ישראל שבה פעורה תהום כזו בין דרגת המלון, סלסולי התפריט הכתוב ופלפולי המחירים לבין טיב האוכל המוגש לאורח." וכאן מביא הידיד שורה המחשות קולינריות, שאף כי הן פיקנטיות ומעניינות כשלעצמן, לא נלאה בהן את הקורא.

“ואל ילעיטו אותם בסיפורי־בדיה” – אומר האורח. “בעניין יסודי זה לא חל שום שינוי. אני בא לארץ שנה־שנה וה’גורמא' במלוני־הפאר נשאר כשהיה: מעבר לכל ביקורת, אך בשום פנים לא מאל לה. השמות בתפריט לקוחים דווקא מאוצר־המונחים של לואי הארבעה־עשר, אך כל אשר נוזל –מופק מקוביות מומסות; המוצק – מן הקפוא; החריף – מן השימורים. והכל מומלח במוגזם עד כי נדמה לך שהמלון הוא בבעלותה של אשת לוט וכי על השירות לתיירים בישראל מפקח לא נציב התיירות הממלכתי אלא נציב מלח. הדבר היחיד הנראה תמיד טרי במלונות אלה הוא המחיר. כדי כך שאין טובעים אותו בתפריט בדפוס־של־קבע. שמות המאכלים מודפסים קבע בצרפתית ואילו את המחיר כותבים, כנראה, יום־יום מחדש – בחרט אנוש. בעברית של האוצר שלכם.”

והוא מסיים: “הזמנתי חמישה מבני־משפחתי בישראל לאחד החדישים במלונות אלה. נתייסרתי לראות איך הם, הישראלים, מסמיקים מפני טיב האוכל שהוגש באותו מלון מהודר, שיש בו פסלים וציורי־קיר ואדריכלות מופשטת – רק לא מזון המבושל כראוי למאכל אדם ולחיכו.”

שר התיירות והמסחר והתעשייה, וכל השאר – יוכל לזהות את הכתובת בנקל בכל מלון המדורג בחמישה כוכבים. אף כי ראינו את התייר שלנו משלם בהרבה שרות הנושאים עליהם דמותו של חוזה שבעת הכוכבים.


18 בנובמבר 1977


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 53723 יצירות מאת 3209 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22175 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!