רקע
ישעיהו אברך
מנהיג ותלמיד־חכם

ציון יום־הזיכרון לפטירת ר' זלמן שז"ר, הנשיא השלישי לישראל, היה למסורת של ערב־תורה במשכן הנשיאים בירושלים. השנה הוקדש הערב לנושא “תלמי־חכם ומנהיג” – וכולו היה כמו מעגל שבו נע הנושא המרכזי, עמו נפתח ועמו ננעל.

פתח את הערב השופט העליון לשעבר חיים כהן, שדבריו – כפותח, כמרצה או המפטיר – לעולם אין בהם מן השגרה.

הרצאה מרכזית על הנושא “מנהיג ותלמיד־חכם” נשא פרופ' משה־דוד הד, מן האוניברסיטה העברית בירושלים, שהעלה שפע מובאות – מסחררות־מעט בעושר הבקיאות – מן התלמוד, המדרשים והפוסקים, לטעמה ולחשיבותה של המזיגה בין תורה למנהיגות. וכמו בשביל לסגור מעגל אחדותה של תורה – שכוחה גדול מכוחה של כל מחלוקת – סיים פרופ' הד הרצאתו לזכר ר' שניאור זלמן שז“ר, מאדוקי חסידי חב”ד, הנושא את שמו של בעל ה“תניא” במובאה רחבה משל הגר"א מווילנה ובאופן בלתי־מודע כמו סילק סמלית מחיצות־עבר.

קבוצת הנערים שזכו באותו מעמד למלגות, עדיין לא גילתה מהו שיעור המנהיגים־לעתיד המסתתרים בה, אך שימחה את הלב לדעת כי צומחים לנו בבתי־הספר גם פרחי תלמידי־חכמים.

פרקי הדו־שיח המדומה ברגנשבורג בין שלמה מולכו לבין ר' יוסף איש רוסהיים –מתוך חיבורו של זלמן שז"ר “בין איתני גולה” נקראו בפי פרופ' נעמי צוקרמן והיו כפרח מיוחד בערוגה קסומה של תורה.

ואחרון אחרון: הפטיר בנושא המרכזי של הערב הנשיא נבון, שבעצם אישיותו כמו ממחיש דברי קודמיו ומיטיב מכל מובאה להוכיח מה רב הקסם הצפון במזיגה מושלמת של מנהיג ותלמיד־חכם.


25 בנובמבר 1981

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!