רקע
אברהם לוינסון
ספר המחזות
עריכה/ההדרה: אברהם לוינסון

 

מבוא    🔗

בזמן האחרון ניכרת דרישה מוגברת מצד מדריכי חוגים ולהקות דרמטיות להמליץ לפניהם על מחזות בשביל מסיבות, חגים וימי־זכרון שונים. ספר־מחזות זה בא לספק מקצת הצורך החיוני הזה. הוא בא לרכז באופן שיטתי מבחר החומר העשיר שהופיע בדפוס בספרים ועתונים, בקבצים ובקונטרסים וכתבי־יד עבריים הנמצאים במוסדות ואצל אישים פרטיים. הוצאנו מכלל הספר את המחזות שהוצגו או מוצגים בתיאטרוני ארצנו, את רוב המחזות הקלסיים הידועים לכל מדריך (מלבד כמה מחזות יוצאים מן הכלל – שהוכנסו), כמו כן את המחזות המצויים בידים פרטיות והטעונים תרגום לעברית.

מטרת הספר הזה היא – כפי שהזכרנו – למיין את החומר הדרמטי לפי כיוונו ומגמתו הבינלאומית, הלאומית והסוציאלית ולמסור לשם אוריינטציה בקיצור נמרץ את תכנו, כמו כן את הרכבו (משך הזמן, מספר הנפשות והמערכות) התיאטרלי. שאפנו גם להקל על המעונינים את השגת החומר, ולשם כך השתדלנו לציין את המו"לוּיות של רוב המחזות. שהופיעו בצורת ספרים או בקבצים.

בסימן מיוחד (*) סימננו את כל המחזות המצויים ברשות המוסד “מועדים” והמושאלים על ידיו לשם הצגה על יסוד הסכם הדדי.

ספר זה הוא נסיון ראשון. הננו ממליצים על החומר המוצע מתוך הסתייגות מסוימת. הרבה מחזות ראויים להצגה רק בחלקם או – כפי שנהוג בתיאטרונים – אחרי עיבוד מתאים של התוכן, המבנה או הסגנון. ספר־מחזות זה עשוי לשמש מכשיר מועיל בפעולת חוגינו הדרמטיים רק במידה, שיד מדריך מנוסה תתאים את החומר מבחינה ספרותית או בימויית למגמת התנועה ולצרכיה.

המרכז לתרבות


מחזות כלל־אנושיים

 

א. מחזות סוציאליים    🔗

איבסן הנריק / אויב העם – תרגם פסח גיגזבורג. חזיון ב־5 מערכות: 7 גברים, 2 נשים, 2 נערים (ילדים) וכו'. משך ההצגה: כשעתיים ומעלה. הוצאת ח. י. שטיבל.

על רקע מלחמת המעמדות והמפלגות מוצג לפנינו גורלו של הרופא שטוקמן אשר נהפך בעיני החברה ועל ידיה לאויב העם. אף על פי שכל מחשבותיו ושאיפותיו הישרות נתונות לעם בלבד. אחיו השמרני הוא מתנגדו החמוּר ביותר. ד“ר שטוקמן לא נכנע בפני השחיתות הכללית והוא ממשיך – מוחרם ע”י החברה – את מלחמתו. ע"י עיבוד קל אפשר להתאים את המחזה גם לימינו ולבעיותינו אנו.


בירנסטרנה בירנסון / למעלה מכוחנו – עברית בנציון ידידיה. חזיון בשני חלקים: חלק ראשון – בשתי מערכות. 14 נפשות. זמן ההצגה: שעה ורבע. חלק שני – בארבע מערכות. 23 נפשות. זמן ההצגה שעתים וחצי.

התמודדות האדם, היצור החלש. עם כוחות הטבע ותוצאות ההתנגשות הזאת.

בחלק הראשון גוברת האמונה במסתורין האנושי, בשני תופסת הבעיה הסוציאלית את המקום העיקרי בחזיון.


ברוך ישראל / עינים שכבו – תמונה מונודרמטית. תפקיד אחד. (אפשרי גם תפקיד אילם שני). המשך: כ־10 דקות.

באיזור הכיבוש הנאצי יושב בפונדק שיכור, שבור ורצוץ מרוב סבלו. לאט לאט הוא מתחיל לשפוך את לבו לפני רופא היושב בפינה. הוא מספר לו שהנאצים הרגו את אשתו היפיפיה, ומתאר את היחסים שהיו ביניהם ואת עיניה היפות שכבו לעד. רק בנקמה ימצא את פתרון חייו.


ברכט ברטולד / הכלל והיוצא מן הכלל – מחזה של מוסר־השכל. מוסיקה: ניסים נסימוב (קב' מעברות) או א. הירש (תל־אביב). 9 תמונות. 11 גברים, אשה אחת. מקהלת המשתתפים. משך ההצגה: 45 דקות.

קורות־מסע במדבר: בו משתתפים “מנצל” אחד ושני “מנוּצלים” (אחד “מאורגן” ואחד – לא). בדרך הורג המנצל את הפועל הבלתי־מאורגן (“קולי”) בחשבו, כי הקולי רוצה להרגו באבן. אולם בידיו היתה לא אבן, אלא בקבוק. שרצה להשקות בו את אדוניו. במשפט יוצא המנצל זכאי, כי בתי־הדין של ימינו שופטים “לפי הכלל” ולא לפי היוצא מן הכלל.

להשיג את המחזה אצל קב' גבעת־חיים או א. וולף (המרכז לתרבות).


ברכט ברטולד / האומר הן – אופירה לימודית לפי מחזה יפאני. המשתתפים: מורה אחד, האם, נער, 3 ססודנטים, מקהלה. משך ההצגה: חצי שעה.

נער רוצה לעבור יחד עם מורה ועם סטודנטים במשעול־הרים צר, כדי להביא מן העיר רפואה בשביל אמו. לפי המנהג מפילים את האדם שאינו מסוגל לעבור את השביל מחמת חולשה או סחרחורת אל העמקים. אבל קודם שואלים אותו אם הוא מסכים ורגש הכבוד המסורתי דורש לענות “הן”. כך קרה גם את הילד.


ברכט ברטולד / האומר לאו – אופירה לימוּדית שניה, שאפשר להציגה אחרי ההצגה הראשונה, מוכיחה את ההיפך: במקום הסכמה מסורתית צריכה לבוא בקורת המנהג המעוקל.


ברכט ברטולד / האם – לפי מ. גורקי, עברית: יצחק פסח. המוסיקה: א) ה. אייסלר או ב) נ. נסימוב. 14 תמוּנות. המשתתפים: כ־20 גברים, כ־10 נשים – מקהלה. משך ההצגה: 3 שעות בערך.

אשה זקנה פשוטה מגיעה לידי התעוררות פוליטית ומשתתפת בפועל במלחמת המעמד נגד השלטון הצארי.

קטעים מתוך המחזה מתאימים להצגות לכבוד ה־1 במאי.

להשיג את המחזה אצל א. וולף (המרכז לתרבות) או י. פסח (מעברות).


גוטליב מ. / היער שנשרף* – מערכון. 6 נפשות. משך ההצגה 50 דקות.

טרגדיה של סופר יהודי ואשתו החוזרים לעירם באירופה המשוחררת, לאחר שבנם היחיד, בעל אמצאה מהפכנית חשובה, נפל כפרטיזן במלחמה. עלילת המערכון היא בבואה טרגית של יהודים, שאינם מוצאים שום פתרון ומוצא בחיים.


גראי נורברט / אנגליה שולטת* – מערכון: 3 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע.

זמן כיבוש מוסקבה על ידי נפוליון. רקדנית בתיאטרון פריסאי מאכסנת בביתה מרגל אנגלי. מאהבה פושה, מפקד משטרת פריס מופיע בביתה, כדי להיוכח באמיתות ידיעה זו. ואכן מופיע ג’ורג' האנגלי, מתוך הארון שבחדר הרקדנית. לאנגלי צפוּי עונש מות בעוון ריגול. לפני האסרו הוא מעורר ויכוח על מהותו של נפוליון, שלדעת פושה הוא “כובש העולם”. בסוף הויכוח מגיעה לפתע הידיעה בדבר נסיגת הצרפתים ממוסקבה. תיאורית פושה מתערערת.


גראי נורברט / דרכה של אן סיבליוס* – עברית: א. לוינסון. מחזה ב־10 תמונות. 12 נפשות. משך ההצגה: 2 שעות וחצי.

מספר סטודנטים־יוריסטים עומדים לצדה של הנערה אַן סבליוס שיצאה זה עתה מבית הסוהר. אן סבליוס מרגישה לצערה הרב, שהאנשים הצעירים האלה, אשר דבקה בהם בכל לבה, נהפכו סוף סוף גם הם לאותם “אנשי המשפט”, שהביאו פעם שואה עליה, – והיא מסתלקת מהם והולכת לבדה בדרכה המיוחדת. דרך מצפונה.


גראי נורברט / שולחן השחמט* – מחזה ב־10 תמונות. 9 נפשות. משך ההצגה: שעה וחצי.

קבוצת מבקרים במוזיאון הפריסאי המודרכים ע“י שומר המוסד מתעכבים ע”י שולחן שחמט עתיק יומין. המדריך מספר את תולדות השולחן המהווה תוכן כל תמונות המחזה. נתברר, כי הרבה גורלות קשורים היו בשולחן מוזר זה, אשר עברו עליו תקופות אין ספור בחיי צרפת. בסוף המחזה מחזירנו המחבר אל אולם המוזיאון עם מבקריו ומדריכם.


גראי נורברט / התוף הפלנדרי* – לפי הרומן “טיל אולנשפיגל” של שרל דה־קוסטר. מערכון: 6 נפשות. משך ההצגה: חצי שעה.

אנשי ספרד, כובשי פלנדריה מחפשים אחרי מנהיג ידוע ממורדי הפלמים. הלה הזדמן לפונדק, בו הפונדקאית נלה היא אהובת נפשו. שעת הפגישה מופרת ע"י הופעת אנשי המשמר, שבאים לאסור את ראש המורדים. האחרון נוהג נדיבות לב באוסריו ומכבדם ביין, במאכלים לשובע ובריקודים לקול התוף. בשעת מעשה הוא מתחמק מידי המשמר.


גרונמן סמי / החמור וצלו* – עברית ש. טנאי. מערכון: 8 נפשות. משך ההצגה: 40 דקות.

ראה: גרונמן סמי, “המשפט על צל החמור”.


גרונמן סמי / המשפט על צל החמור* – קומדיה ב־4 מערכות ופרולוג. 21 נפשות. משך ההצגה: 3 שעות.

סטירה על חיי החברה על רקע משל יווני עתיק בדבר החמור וצלו.


היארמנס הרמן / חנינה – עברית: בנציון ידידיה. מערכה: 33 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

אסיר שישב זמן רב בבית הכלא, בדול ופרוש מן הבריות, מן העולם והחיים, על חטא שחטא, – קבל חנינה. אולם בית-הכלא נעשה לבית חייו הקבוע. שם בחוץ אין לו עוד כלום, לא ידיד ולא רע, לא משפחה וגואל. הוא שונא את העולם אשר מבחוץ. הוא ירא מפניו, הוא מסרב לצאת לחפשי.


הרצל תיאודור / בזעת אפיך תאכל לחם – עיבוד נ. בנארי: מערכון לפי סיפורו “סולון בלודיה”. 9 נפשות ומחוללות. משך ההצגה: חצי שעה. עיין: הרצל, סולון בלודיה.

המערכון הוצא לאור ע“י ה”מרכז לתרבות". בחוברת 5 "הרצל–ביאליק*.


הרצל תיאודור / סולון בלודיה – עברית: 1) בנציון ידידיה, 2) אהרן ורדי. חזיון ב־3 מערכות: 16 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

המלחמה שבין השכל והרגש. בין המחוקק האתונאי סולון, יוצר חוק־המדינה היונית, ובין חולם־חלומות צעיר אחד שהמציא את ה“לחם בלי עבודה ויגיעה” והביא אסון על עמו ועל ארצו.


זוטנר פון ברתה / הלאה הנשק! – עברית: בנציון ידידיה. מעובד על פי הרומן של ברתה פון זוטנר על ידי קרל פאולי. מחזה סוציאלי ב־3 מערכות: 20 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

תוכן־העלילה: המלחמה במלחמה למען החרוּת והשלום, למען הצדק והקידמה.


לובה פרידריך / הגיבור* – מחזה ב־5 מערכות: 15 נפשות. משך ההצגה: שעתים ומחצה.

נוער באחת מארצות אירופה נסחף בזרם הפוליטיקה הגבוהה ונתפס לתעמולת-טרור, המביאה אותו למעשי־פשע וסופו בפלילים.


לוי שרה / המלך המשתעמם* – מחזה ב־3 מערכות ופרולוג: 20 נפשות. משך ההצגה: 2 שעות.

המלך חולה במחלת השעמום. גיל בת שכונת העוני מזדמנת במקרה לארמון המלך וברעננותה ושכלה היא מצליחה למשוך את לב המלך. המלך מבקר במשפחת גיל העניה והתום והעליצות המפכים בה מזעזעים את לבו עד שאינו רוצה לשוב לארמון. בסוף הוא מסכים לעבוד לטובת העם יחד עם גיל הנענית לו.


לופה דה ווגה / מעין הכבשים• – תרגום ועיבוד חפשי מהמקור. מחזה ב־3 מערכות: 13 נפשות. משך ההצגה: שעתים ומחצה.

מחזה ספרדי מהמאה ה־16. פרננדו גומץ, נציב מחוז אווייה, מתעלל בנכנעים לו. בעיקר שופך הוא את כעסו על אנשי הכפר “מעין הכבשים”, שנשותיהם אינן נענות לו. הכפר, אשר את אסמיו הריקו אנשי הנציב ההוללים, אינו מסכים להפקיר את נשותיו. הדבר מגיע לידי התמרדות גלויה. הנציב נרצח ובהגיע שופט המלך כדי להעניש את רוצח הנציב, מונעים ממנו אנשי הכפר לבצע את המעשה מתוך סולידריות מופתית.


מירבו אוקטב / הרועים הרעים – עברית: בנציון ידידיה. חזיון סוציאלי ב־5 מערכות: 20 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שלוש שעות.

תכן־העלילה: מלחמת המעמדות בין הרכוש והעבודה, הפועל כנגד המשטר הרכושני, ונצחון האהבה הטהורה על כל מאויי הנפש.


סטאו ב. / אהל הדוד תום* – עיבוד שמשון לימון. מחזה ילדים ב־3 מערכות: 9 תמונות. 25 נפשות. משך ההצגה: שעתים.

עיבוד דרמטי של הסיפור הקלסי הידוע מחיי העבדים באמריקה. המחזה ההומני משפיע השפעה חיה על רגשות הילדים והנוער ומעורר בהם את רגש הצדק והיושר ואת ההתנגדות לעושק וגזל.


סטינבק ג’ון / בלי ירח – בתרגומו ועיבודו של א. פוירשטיין. ב־7 תמונות. שתי תפאורות. 3 נשים. 11 גברים. מחזה שלם (3 מערכות רגילות). הספר הופיע בהוצ' “עם עובד”.

העלילה: פלישת הנאצים לעיר־חוף באירופה הצפונית. התנגשות עם האוכלסיה וכו'.

הזכויות בידי המחבר או בידי “עם עובד”.


סיין ג’ון / היורדים בים* – עברית: יאיר בורלא. מערכון: 5 נפשות. משך ההצגה: חצי שעה.

טרגדיה של אם דייגים באי קטן. מערבית לאירלנד.


סנדר רמון / הסוד* – קיימים כמה תרגומים, אחד ברשות הקבוץ המאוחד. מערכון: 3 גברים. משך העלילה: 50 דקות.

בימי מלחמת האזרחים הספרדית חוקר הגנרל הפאשיסטי גלופה שני פועלים מהפכניים, כדי להוציא מהם את שמות חבריהם. האחד, רצוץ מהענויים וקרוב לטרוף־דעת, כבר מוכן לגלות את הסודות. אבל ידידו החזק יותר מקריב אותו למען התנועה: הוא מבטיח לגנרל לגלות את הכל, גם את שעת פרוץ השביתה הכללית. אם יסלק ביריה את חברו הטוב. בזה הוא מרמה את הגנרל אשר אחרי הריגת שותפו החלש לא יגיע לעולם לגילוי האמת.


קאטאייב וו. / מפרש בודד מלבין באופק* – מחזה ב־4 מערכות: 15 נפשות. משך ההצגה: שעה ומחצה.

עיבוד דרמטי של ספרו של וו. קאטייב. מעשה גבורה של נער רוּסי “גבריק” בן אודיסה בימי המהפכה הראשונים. 

מלח שברח מאנית פוטיומקין מסתתר מעיני השוטרים הצאריים. גבריק מביאו לאנשי “הועד”, ויחד עמהם מבצע את ההתקוממות הראשונה בעיר. גבריק משמש כספק הנשק הראשי, ופקחותו וזריזותו עומדות לו במילוי תפקידו הנועז. המרד נכשל, אך המלח מצליח לברוח ומפליג בדוגית קטנה בלב־הים.


קורצ’אק י. / המלך מתיה הראשון* – עיבוּד שמשון לימון. מחזה ב־3 מערכות. 20 נפשות. משך ההצגה: שעה ומחצה.

מתיה בן ה־9 עולה אחרי מות אביו המלך על כסא המלכות. קשה לו למלך הקטן לשאת את המשא הכבד שהוטל עליו, בראותו את בני גילו המבלים את ימיהם בנעימים. אך המולדת קוראת לו והוא נענה לקריאתה. בראש וראשונה דואג מתיה לילדי מדינתו. הוא מתקן תקנות ברוח דמוקרטית. אבל שלשה מלכים חורשים עליו מזימות ומתנפלים בצוותא על מולדתו. המתקן הקטן נוחל מפלה, ידיו רתוקות כבלים בצאתו לגולה אל אי־שומם.


קירשון / נתך פלאים – 2 תרגומים: אחד מאת לנדוי בבימוּיו של א. וולף, שני בשם “הנתך הנפלא” בעיבודה של חיה קויפמן, שלישי – בעיבודו של דניאל בן נחום. קומדיה ב־3 מערכות: 6 גברים, 4 נשים. משך הזמן: שעה ו־45 דקות.

בדרך טעוּיות וחילופי דמוּיות מגיעה קבוצת סטוּדנטים פועלים לתגלית חדשה בשטח התעופה: מיזוג שתי מתכות לנתך חזק ביותר וקל ביותר בעולם. זוהי – הקבלה סמלית לחברה הצעירה, השואפת בעצמה למיזוג היחיד עם הכלל.


קסטין יוסף / פועלים – עברית: בנציון ידידיה. מערכה: 10 נפשות. זמן ההצגה: שלושת רבעי שעה.

יסוריו של פועל יהודי יחיד, בעל הכרה מעמדית וסוציאליסטית, בין פועלים גרמנים בבית־חרושת לנשק. בזמן מלחמת העולם הראשונה.


ראוז דז’יין / הנשארים – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 11 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

המלחמה העולמית ותוצאותיה; מיליוני בעלי־מום גופניים ורוחניים, נכים ואומללים. זה הוא ה“ריוח” היחידי של המלחמה.


 

ב. מחזות פסיכולוגיים ומשפחתיים    🔗

או’ניל אויגן / תאוה בצל הבוקיציות* – עברית: אמיל פוירשטיין. מחזה ב־3 מערכות, שתי נשים, 4 גברים עם דמוּיות לווי.

משך ההצגה כ 3 שעות.

בהלת הזהב באמריקה. אכר עוזב את מחרשתו ושם פעמיו מערבה, אך בנו אבן נשמע לצו אמו המתה ואינו עוזב את אדמת אביו, שתקום לו לנחלה אחרי מות אביו. אשתו הצעירה של האב בן ה־80 עינה צרה במשקו העשיר. מראשית הופעתה בבית הזקן חשקה בבנו אבן, אך בנסיונותיה להשיג את קרבתו נתקלה בקיר אטום, פרי קנאת הבן לאמו המתה. ברוב ערמתה מצליחה היא לבסוף לשבור את התנגדותו.

במחזה עולה לפנינו שירת חיים כבירה, ההופכת אנשי אדמה פרימיטיביים אלה לבעלי רגשות עילאיים.


או’ניל אויגן / באיזור המוקשים* – עברית: יאיר בורלא. מערכון: 8 נפשות. משך ההצגה: 40 רגע.

הוי מלחי צוללת בימי המלחמה הקודמת. מלח המעלים קופסה נחשד בעוון ריגוּל. אחרי שכפתו אותו ופתחו את הקופסה נתברר, שהוא שמר בה מכתבי־אהובתו.


בל א. / שווי זכויות – עברית: בנציון ידידיה. בדיחה: 4 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

בזמן של שווי־זכויות לנשים יושבים הבעלים בבית, קולפים תפוחי־אדמה, מבשלים דיסה בחלב ומנענעים את עריסת הילד… האשה מושלת בכל, עסוקה כל היום, למן הבוקר ועד הערב, באספות, ויכוחים, הרצאות ובחירות! אך פתאום פרץ מרד הגברים. גם הם מבקשים שווי־זכויות…


גורדין יעקב / הוא והיא – עברית: בנציון ידידיה. בדיחה (מערכון): 2 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

אשה צעירה, נשוּאה, חשוכת־ילדים, משתעממת בבדידותה בביתה. הבעל הולך לו למשרד – ודי לו! היא נרגזת ורוגזת, ומחליטה לשחק עמו ב'“רוגז”, כדי להכעיסו ולעורר בו את רגש הקנאה. היא תכתוב מכתב אהבה לאיש זר – והוא ימצא את המכתב. אך הוא עמד ושמע זאת מעבר לדלת והחליט לשחק עמה טרגדיה… הוא רוצה להמיתה בידיה מאקדח. את הבוגדת! נתחוור לשניהם המשחק והכל בא על מקומו בשלום.


גייאר סיגפריד / אהבה לאור הנר – תרגום: א. פוירשטין. קומדיה ב־3 מערכות. 3 נשים ו־3 גברים. המוסיקה מאת ר. קאטשער.

מעשה במשרת המשחק בהעדרו של אדונו, הבארון, את תפקידו. הבארון חוזר ומחליט ללמד לקח הגון את המשרת: הוא משחק את תפקידו של המשרת.

סאטירה חריפה על חיי החברה הגבוהה.


גלאספל פ. וג’ורג' גראם קוק / תשוקות מדוכאות* – עברית: יאיר בורלא. קומדיה בשני מאורעות: 3 נפשות, משך ההצגה: שעה אחת.

קומדיה משפחתית על רקע פסיכואנליטי.


גראי נורברט / פגישה* – מחזה ממאורעות ימינו ב־4 תמונות. משך ההצגה: 70 רגעים.

בחוּרה מוכרת סיגריות מסייעת בידי אמן צעיר האוהב אותה ללכת בדרך הנכונה לקראת ההצלחה והשלמות. היא הולכת ממנו לאחר שהוא מצליח לעלות ולהיות לאיש מפורסם. האמן מתלבט לבטי־אהבה קשים ובוחר בה לאשה.


גראי נורברט / בובול* – מערכון: 3 נפשות, משך הההצגה: 30 רגע.

הסנדלר בובול עומד בפני השופט כנאשם על־ידי אשה טבחית, שהוא כביכול אבי ילדה הקטן. הוא נאבק בכל מאמצי יכלתו נגד עלילה כוזבת זו; ובסופו של דבר הוא מקבל על עצמו בנדבת לבו להיות לאב לילד ונושא לאשה את האם.


האוף ו. / השוליה לבקן ובן השולטן* – בעיבוד מ. ברונזפט. מחזה ילדים ב־3 מערכות.

השוליה לבקן הוזה בדמיונות ומשאת נפשו היא להיות בן־מלך. הוא עוזב את סדנתו והולך לחפש את אשרו בעולם. בדרך פוגש הוא בעומר־בן־השולטן, אשר בהיותו פעוט מסרהו אביו השולטן לבית פחה במצרים לגדלו במקום בטוח מסכנת רצח. הפחה הגוסס נתן לו לפני מותו חרב ביד וגילה לו, כי הוא בן השולטן וצוה עליו לחזור לאביו. לבקן גונב מעומר את חרבו וחודר לארמון השולטן. אך במהרה נוכח, כי לא קל להיות בן מלך וחוזר בהכנעה לחוּטו ומחטו.


האלאס א. / נשואים לשנתיים – תרגום: א. פוירשטיין.

קומדיה מוסיקלית ב־3 מערכות. תפאורה אחת. 3 נשים, 6 גברים.

הבעיה: כיצד אפשר להתחתן בבת אחת לכל ימי החיים? אין מוסד בעולם שנשאר בלי שינוי באלפי השנים האחרונות, מלבד הנשואים.


חוטון סטנלי / סבא זכרונו לברכה* – תרגום: יאיר בורלא. מערכון: 6 נפשות. משך ההצגה: 40 רגע.

הסבא מפתיע את יורשיו המתקוטטים על חלקם ברכושו הגדול, בקוּמו לתחיה לאחר שחשבוהו כבר למת…


וויילד אוסקר / גן הענק* – בעיבוד וורהפט. מחזה ילדים ב־3 תמונות. 8 נפשות. משך ההצגה: 25 רגעים.

שומר הגן, גמד, כעסן רותח, בגרשו את הילדים מגן הענק גרש בטעוּת גם את האביב. מאז לא ימוש החורף מהמקום. אך לא ארכו הימים ויגרש הענק את הגמד מעל פניו ויהרוס את חומות גנו. ואז זרחה השמש, פרחה האדמה והילדים חזרו בגיל לשחק בגן־הענק.


ולנס רוזלינד / נרקיס ובת־קול* – תרגום חפשי: שרה לוי. מחזה במערכה אחת. 9 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע.

מחזה לילדים בחרוזים, מבוסס על האגדה היוונית העתיקה המספרת על בת־קול, בת היער היפה והאלמת אשר אהבתה העזה אינה מוצאת הד בלב נרקיס הגאה. נרקיס אוהב את דמות עצמו ודוחה את אהבת בנות היער מעל פניו. אך הנה הוא בא על ענשו. זבס הפך את נרקיס לפרח אלם, הוא הנרקיס הידוע בשם זה עד היום.


ז’ירודו ז’אן / מלחמת טרויה היה לא תהיה* – עברית ועיבוד: שולמית בת־דורי. מחזה ב-2 מערכות. 12 נפשות, משך ההצגה: שעה ומחצה.

פארסה אקטואלית בלבוּש יווני. חטיפת הלנה היפה במלחמת טרויה משמשת רקע לגילוּי הנכלים ותחבולות־הערמה של הממשלות בכל הדורות.


טגורי רבינדראנאת / חיטרא – עברית: דוד פרישמן. מחזה במערכה אחת: 4 נפשות. משך ההצגה: שעתים. ורשה, שטיבל, תרפ"ב.

דרמה לירית המבוססת על אגדה הודית. לשושלת־מלכים הודית נתן אל הפריה והרביה הבטחה, כי צאצאיה בכל הדורות יהיו זכרים. והנה הופרה ההבטחה וחיטרא האומללה היתה לבת המלכים הראשונה בשושלת. אביה המלך אינו מקבל עליו את הגזרה ומחנך את בתו חינוּך גבר. גופה הנשי והעדין נעשה חסון ומוכן לקרב, אולם הלב, לב האשה האוהבת פועם בה בחזקה…


טגורי רבינדראנאת / הדואר – עברית: אנדה פינקרפלד. חזיון ב-2 מערכות. מספר הנפשות: 8 גברים, בחורה, 3 נערים וילד. התפקיד המרכזי: נער (או נערה). שתי נעימות: עמנואל פוגצ’וב או אלי גרדוש. משך הזמן: כשעה אחת.

גדול משוררי הודו מציג לפנינו את הנפש הטהורה של ילד, החף מכל פשע. הילד משפיע בתמימותו על כל האנשים שבאים עמו במגע, מגלה את המהות האלוהית הצפונה באדם ומצליח לשנותו ולטהר אותו. הילד חולה עד מות; ישיש תמים מדריכו בדרכו הפיוטית לעולם הבא, בו יוגשם חלומו להיות “נושא־מכתבים” המביא לבני אדם מדי פעם בפעם בשורות אושר קטנות.

נדפס בחוברות א' וב' של ה“במה”. שנת תש"ב (ל"ב, ל*ג).


טולסטוי / כמה אדמה דרושה לאדם* – עיבוד: נורברט גראי. מערכון: 4 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע.

אדמה אשר יעבוד האדם מבלי לנוח במשך יום שלם, אותה יקבל לנחלה. הלהוט אחרי כברת הארץ הגדולה ביותר רץ במשך יום שלם עד אשר אפס כוחו ובערוב השמש הוציא נשמתו מקרבו ונקבר במקום בו נפל. מוסר השכל: האדם זקוק לאותה כברת ארץ בה יוכל לכרות את קברו.


טונקלר י. / אשתי מוציאה רופא מדעתו… – עברית: בנציון ידידיה. בדיחה במערכה אחת: 2 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

אשה כבודה באה אל רופא בדרישה נמרצה, כי ימצא אצלה איזו מחלה כל שהיא, – מאחר שחשקה נפשה לנסוע לחוץ־לארץ למעינות־הרחצה… היא הכינה לה כבר את כל השמלות והאבזרים הדרושים, והיא סופרת ומונה את כל מיני המחלות והמדוים שהרופא היה יכול למצוא אצלה, לכשירצה. וכי איזה מין רופא הוא זה, שאינו יודע למצוא מחלה הגונה בשעת הצורך?


לויט מוריס / הצליח – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת: 3 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

ביש־מזל אחד. שהשעה לא שחקה לו בחיים, מחליט לאבד את עצמו לדעת, אך לא לבדו כי אם בשוּתפוּת עם חברו וידידו הטוב, ביש־גדא כמוהו. קודם לגמו כוסות אחדות מן הטפה המרה ואחר־כך בלעו את “סם־המות” שהונח תחת השולחן בשביל העכברים… הם נשתכרו יפה והמשקה התחיל בוער בקרבם וצורב את בני־מעיהם. ברם להוותם הרבה לא היה זה כלל סם־מוות, כי אם ריבה מתוקה שהמרשעת הסתירה מפניהם וכשפג שכרונם ראו בצער רב, כי הם לא הצליחו…


לוין ז. / שתיהן – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: הנפשות – שתי נשים: האשה והאהובה.

האשה באה לבקש מאת האהובה, כי תוותר על מעט אושרה לטובת שלום־הבית, שלום המשפחה. היא נכונה גם לעזור לה בכסף על מנת שתעזוב את העיר. האשה – צעירה ויפה, אך האהובה, אם כי היא עניה וקשישה ממנה בשנים, אינה רוצה לוותר. היא החזקה והיא המנצחת בריב הנצחי.


מולנר פרנץ / מחנים* – עיבוד: שמשון לימון. מחזה נוער ב־5 מערכות: 26 נפשות. משך ההצגה: שעה ומחצה.

“מלחמת כיבוש” נטושה בין שני מחנות נוער, תלמידי בתי־ספר שונים, בדבר מגרש משחקים. מנצחים בעלי המגרש החוקיים, אף אם קטנים הם וחלשים מאויביהם, הודות לרוח גבורתם ולקרבן של נער קטן, חולה אנוש, שקם מהמטה ועזר לחבריו.


מולנר פרנץ / המשתה – תרגם א. פוירשטיין. מערכון גדול: 4 נשים ו־6–7 גברים. זמן ההצגה: כ־45 דקה.

עשיר מופלג עורך נשף לכבוד עצמו למלאות ארבעים שנה לעלותו לעיר הבירה. פתאום מופיע בלש המבקשו ללוותו מיד למשטרה בענין דחוף. מולנאר מסיר את המסכה מעל פני החברה: הכל שקר, אחיזת עינים. תרמית. ברגע בו מסכים בעל הבית סוף סוף ללכת למשטרה. מסיר הבלש את זקנו ומתגלה כאחד מקרוביו האלמוניים הרבים של הגביר שבא לעיר הבירה וחמד לצון לכבוד הראשון באפריל.


מטרלינק מוריס / אורח לא קרוא – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 6 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

בבית – חולה מסוכנת. כל בני־הבית הקרובים לה ביותר אינם יודעים את מצבה הנכון ואינם חשים בקרבת המות. אף לא הרופא המטפל בה. ורק סבא, העיור הזקן הוא היחידי הרואה נכונה. הוא מרגיש במה שמתרחש לבוא, הוא שומע אפילו את צעדי מלאך־המות בעלותו במדרגות. והוא חש בשבתו על הכסא בין המסובים לשולחן…


מטרלינק מוריס / הצפור הכחולה – מחזה ב־6 מערכות. מס' הנפשות 24. משך ההצגה: שעתים ומחצה.

מצויד ביהלום פלא יצא האדם לחפש אחרי הצפור הכחולה. הוא חיפש אותה בנתיבי־חיים שונים ולא מצאה. ואולי, חלום זה, חלום הצפור הכחולה, חזיון שוא, מראה מתעתע הוא, ותו לא? אדרבה חפשו נא אתם אותה. אולי תמצאוה?


סארוין ויליאם / הי, אתם שם בחוץ* – עברית י. בורלא. מערכון: 4 נפשות. משך ההצגה: 40 רגע.

טרגדיה של אסיר חף מפשע בתא כלאו.


סופר אלמוני / עורך־דין פטלין* – תרגום ועיבוד: ז. מעיני. קומדיה ב־3 מערכות בחרוזים. 8 נפשות. משך ההצגה: שעה ומחצה.

קומדיה צרפתית מהמאה ה-16. המדובר בעורך דין, אשר העתיק את ביתו אל הכפר ונוכח מיד לדעת, כי החריב בזה את עתידו: אנשי הכפר אינם מרבים להתדיין. קרה המקרה שפטלין הוזמן להיות פרקליטו של רועה, אשר קפח את צאן אדונו. השופט שאינו מואס בשוחד ובטיפה המרה מנהל את המשפט למישרין. בסוף המשפט עומדת לו לפטלין ערמתו המקצועית והוא פוטר עצמו מהחזרת אריג אשר חטף מחנוּת המאשים, כיון שבנו של זה האחרון נושא לו את בת פטלין לאשה…


סטרינדברג אוגוסט / רוח זלעפות (סמום) – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 3 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

בסקרה, נערה ערבית נוקמת בקצין צרפתי של גדוד הז’והבים באלג’יר את נקמת בני־שבטה המושפלים. לא בחרב, לא ביד היא הורגת אותו, כי אם בכוח ההיפנוזה שלה. ובהשפעת רוח־הזלעפות המתחולל באותו יום מוציאה היא אותו מדעתו והוא טורף נפשו בכפו.


סטרינדברג אוגוסט / האב – עברית: בנציון ידידיה. דרמה פסיכולוגית ב־3 מערכות. 8 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

העלילה סובבת על ציר־הקנאה בין האב והאם ביחס להשפעתם על בתם. למי מן ההורים הרשות המוסרית לחנך את הילדים, לאב או לאם? האם משתדלת לעורר בכוונה את החשד בלב האב, – שבתו אינה כלל בתו. כי לעולם אין האב יכול לדעת בבטחה גמורה אם הוא אבי ילדיו… חשד זה מעביר אותו על דעתו.


סלטן פ. / במבי* – תרגום ועיבוד: שרגא פרידמן. מחזה ב־3 מערכות: 13 נפשות. משך ההצגה: שעתים.

יער עבות עתיק יומין, שרגל האדם נסתה לדרוך בו. במחזה הובלטה בעיקר הנימה האנושית וחיי היער מהווים רק מסגרת ורקע לעלילה עצמה. על הבמאי למצוא סגנון מיוחד בתלבושת ואיפור על מנת להגיע לפרסוניפיקציה מקסימלית של הדמויות.


סרונטס מ. / דון קישוט* – בעיבוד שמשון לימון. מחזה ב־3 מערכות. 12 נפשות. משך ההצגה: שעה ומחצה.

דון קישוט בן־האלמות מספר במחזה זה על הרפתקאותיו הרבות בחייו. דון־קישוט, שנלחם כל ימי חייו לנצחון הטוב על הרע והאמת על השקר משתומם מאד כשנודע לו, שעוד היום שולטים העושק והגזל בעולם. המחזה כולל מבחר ספורי דון־קישוט על מוסרם הטוב וצורתם הקלה והמבדחת.


פודור לדיסלאו / עני חשוב כמת – עברית: משה דויבר. קומדיה ב־3 מערכות. 7 (לפי העיבוד 4) גברים. 2 נשים. משך הזמן: פחות משעתיים. המוסיקה מאת ה. וואל (חיפה).

מחבר הקומדיות ההונגרי (מחברה של “בגרות” וכו') מעלה במחזה הנ"ל הסנטימנטלי ומבדח גם יחד טיפוס מזכירה פרטית של מנהל בנק גדול. לפי צו מלחמת־הקיום היא מתגנבת כעכברון אל היכל השלטון של הדירקטור ונישאת לו לאשה.

בבימוּי יש להדגיש את הרקע ההיסטורי של המחזה. להשיג את המחזה אצל א. וולף (המרכז לתרבות) ואצל המתרגם.


פינקרפלד א. / הסופר וילדי רוחו* – קומדיה סאטירית במערכה אחת. מספר המשתתפים – 4. זמן ההצגה כ־40 דקות.

הסופר קורא לדמויות דמיונו המופיעות ומורדות בכוונות הספרותיות של המחבר ודורשות את חייהם הם לפי ראות עיניהם.


צווייג מכס / התהום (מצוכה) – תרגם: אמיל פוירשטיין. דרמה ב־3 מערכות. 2 נשים ו־4 גברים. טרגדיה משפחתית

אם חולה במחלה שלא תבריא ממנה לעולם. בתה ובנה שניהם מקריבים את עצמם למענה והורסים את חייהם הם. הבעיה: ההתנגשות בין כבוד האם והרגש האנוכיי של הדור הצעיר.

הזכויות בידי המחבר.


צ’חוב אנטון / השידוך – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת: 9 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

בעל אחוזה צעיר בא אצל שכנו בהצעת שדוּכין ומבקש את ידה של בת השכן, בחורה במיטב שנותיה, אך עצבנית מאד. פותחים בדברי שלום ונחת, ועוברים מיד לשיחה רתחנית, לריב וקטטה בדבר שדות־המרעה. לבסוף הם מתארשים במזל־ טוב.


צ’כוב אנטון / הדוב – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת: 3 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

אשה חשוּבה וכבוּדה שנתאלמנה מבעלה, החליטה להשאר באלמנותה כל ימי חייה. לעולם לא תנשא עוד! לפתע פתאום מופיע אחד מבעלי־החובות של בעלה המנוח ודורש ממנה בלשון חריפה ובלתי מנומסת את המגיע לו. ריב, קטטה ועלבונות עד כדי דו־קרב ממש… בסופו של דבר – נהפך עליה הגלגל והיא נופלת אחוזת אהבה לתוך זרועותיו.


צ’חוב אנטון / היובל – עברית: הנדלזלץ. מהתלה במערכה אחת: 4 נפשות מלבד ניצבים אחדים. זמן ההצגה: חצי שעה. “בשביל הבמה העברית” א. ורשה, תרע"ט.

מנהל־בנק, אזרח נכבד ובעל בעמיו, מסדר לעצמו “יובל”… קונה לעצמו “מתנות” בשם אחרים והכל הולך כמעט למישרים. ורק חברת ה“נשים” מבלבלת את הסדר, וקודם־כל אשתו החביבה המכניסה ערבוביה גמורה בכל הענין וגורמת לשערוריה וחרפה.


צ’חוב אנטון / טרגיקון בעל־כרחו – עברית: בנציון ידידיה. בדיחה מחיי הקיטנים במערכה אחת. 2 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

מעשה בביש־מזל אחד, בעלה של קיטנית, העובד בעיר ולן בקיטנה וכשהוא נוסע בבוקר לעבודתו מעמיסים עליו הקיטנים כמה וכמה מיני “טובות” ושליחויות חשובות שעליו לסדר בשבילם, עד… שהוא יוצא מדעתו.


מחזות הגולה

 

א. מחזות לאומיים    🔗

אנסקי ש. / יום ולילה – (הושלם ע"י בנציון ידידיה). חזיון ב־3 מערכות: 6 נפשות, מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעתים.

בפרוע פרעות בישראל נהרג בעירה יהודית הרבי הצעיר ואשתו הרבנית נאנסה ע"י הפורעים. היא ילדה בן ושמרה את הדבר בלבה. משגדל הבן ונעשה רבי של “חסידים” וגדול בישראל היתה נשמתו נקלעת בכף הקלע בין הקדושה והטומאה. בין אלהים והשטן… דמו בעורקיו לא נתן לו מנוח ושני כוחות אדירים משלו בו ומשכוהו כל אחד לצדו. ביום היה יושב על התורה ועל העבודה ובלילה היה מתהולל בקובה של שכורים וזונות. לפני מות האם גלתה לו את סוד חייו הכפוּלים, והוא החליט לטהר את עצמו מן החטא באש. שרף עליו את בית־המרזח ועלה באש הלהבות…


אש שלום / קדוש השם* – עיבוד: מ. ברונזפט. מחזה ב־3 מערכות: 12 נפשות. משך ההצגה: שעה ומחצה.

עיבוד דרמתי של הרומן הנודע מאת ש. אש. גבורה ישראלית מתקופת חמלניצקי המצטרפת לשלשלת־הדמים של המרטירולוגיה היהודית עד ימינו. המחזה רצוף אהבת הבורא והאדם, הקרבה עילאית על מזבח כבוד העם, גבורת העם וגבורת בת־ישראל.


אש שלום / קדוש השם* – עיבוד: ש. לימון. מערכון. 9 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע.

ערב שבת בפונדקו של ר' מנדל פרנס העיר זלוצ’וב. שירתו הערבה של החיט משרה אוירת קודש בחדר. מאמצי הכומר השכור להוציא יי“ש מידי הפונדקאי, חינם אין כסף, עולים בתוהו והוא מאיים בקוזקים שיבואו לנקום את נקמת עלבונו. בזמן הדלקת הנרות עמד בגבורה בפני דרישותיו של פריץ פולני התובע יי”ש. כשבני הבית עמדו לצאת לבית-הכנסת, באו שליחים להודיע על בוא הקוזקים. מנדל מסרב לעזוב את המקום ומקדש את השם בהגנה על הישוב.


בנארי נחום / על סיפון אניה מסוערת – מערכון. הוצאת המרכז לתרבות.

עלית חלוצים בספינה בה נמצאים באי־כוח אוּמות שונות. לבסוף – הם זורקים את החלוצים המימה.


ברגר מנחם / מרד הגיטו* – מחזה ב-3 מערכות: 15 נפשות. משך ההצגה: שעתים.

פרנסי קהלת ורשה אחראים על הספקת יהודים לעבודות הכפיה. המושל האכזרי מגדיל יום יום את מכסת העובדים ומקטין את זו של המזון. ניצני מרד ראשונים. בין ראשי ההתקוממות עומד יוליוס, מתבולל לשעבר, אשר הסבל והעינויים החזירוהו לצור מחצבתו. המרד נותן את אותותיו, והגרמנים מכריזים את ראשי העדה לאנשי ערובה. בת הרב נמצאת בו בזמן בין 72 בנות ישראל שנשבו לקלון. בהיותה נחקרת ע"י קצין הגסטפו. מודיע פתאום רדיו ירושלים על התמרדות היהודים בגיטו. הקצין אינו מספיק לירות בצעירה, כי בבלעה את גלולת המות, הוציאה את נשמתה עם קולות הנפץ הראשונים הנשמעים בין חומות הגיטו.


ברגר מנחם / אלמוגי הנביא* – קומדיה ב־6 תמונות ופתיחה: 10 נפשות. משך ההצגה: שעתים.

אגדה מחיי היהודים בדמשק לפני מאה וחמשים שנה. המחזה שופע הומור יהודי חריף והוי מזרחי. 


ברגר מנחם / המסתורי* – מחזה ב-3 מערכות: 12 נפשות. משך ההצגה: שעתים.

מחזה אקטואלי מימי הכיבוש הנאצי בצרפת. בין דמוּיותיהם של אנשי ממשלה ונאצים מצד אחד, ואנשי מחתרת מצד שני מופיע היהודי הנוקם האלמוני הגומל למרצחים, כאשר גמלו לעמו.


ברגר מנחם / אל נקמות* – מחזה ב־3 מערכות: 7 תמונות, 17 נפשות. משך ההצגה: שעתים.

ברלין בראשית המלחמה. קצין הגיסטפו, אשר הרשה למשפחת רופא יהודי להשאר בברלין לאחר הגירוש, מאיים עליה בסכנת ה“אויסזידלוּנג”. אם לא תמסר לו בתם היחידה לילי, כשכר על “טוב לבו”.

הגרמני נתקל בסירוב מוחלט והמשפחה מועברת ברכבת מות לשטח הנכבש. פרטיזנים יהודים מורידים את הרכבת מעל הפסים והרופא עם משפחתו ניצולים. בורשה מתמסרת לילי, בת הרופא לפעולת המחתרת. אביה, רופא קהלת ורשה נפגש עם אבי קצין הגיסטפו '“גומל חסדו” לשעבר, הדורש ממנו לנתח את בנו שנפצע בהתנקשות. לפי פקודת המחתרת מסכים הרופא לנתחו בשכר שחרור לילי משבי האויב. בשעת הנתוח מסכלים אנשי המחתרת את מזימת הגרמנים להרוג את הרופא היהודי.


ברנשטיין הנרי / ישראל – עברית: בנציון ידידיה. מחזה ב-3 מערכות: 14 נפשות, מהן 8 עיקריות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

מנהיג אנטישמי צעיר ומוכשר מאד בצרפת, הנסיך די־קלר. קורא לדו־קרב את היהודי אציל־הרוח גוטליב. והנה ברגע האחרון, לפני הקרב. נודע לו מפי אמו הנסיכה. כי הוא עצמו אינו אלא יהודי. ולא עוד אלא בנו של אותו גוטליב, וכי מאביו זה ירש את כשרונותיו, את שאר־רוחו ואת רכושו… באין מוצא מן הסבך מאבד הנסיך את עצמו לדעת.


בת־דורי שולמית / בין הגבולות* – עפ"י אמה תלמי. מסכת: 10 נפשות. משך ההצגה: 40 רגע.

עיבוד לפי ספרה של אמה תלמי. פרשת עינויי היהודים מיד הנוגש הנאצי. פרקי גבורה ישראלית בגיטאות, בין מבריחי גבולות עד הגיעם לארץ.


גראי נורברט / שעה לאחר מיתה* – מערכון: 2 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע.

בחדרו של קצין הגיסטפו מופיעה דמותו של פרטיזן יהודי שנתלה זה עתה כשחבל חתוך קשור לצוארו. הקצין אינו מאמין למראה עיניו: הן הוא עצמו היה נוכח בשעת הוצאת פסק־הדין לפועל. הסיוט האיום מעביר אותו על דעתו. הפרטיזן מודיע לו, כי חבריו הורידוהו מהתליה מיד אחר התלותו. בסוף הוא שם קץ לחיי הגרמני בירית אקדוח.


הופמן מרתה / (הרצל) הדרך ליעוד* – מחזה ב־4 מערכות: 20 נפשות. משך ההצגה: שעתים ומחצה.

דרכו של הרצל ממחבר קומדיות קלות בוינה, עד היותו למנהיג היהודי הגדול. המחזה מבליט את המומנטים העיקריים שחוללו בלבו מפנה נפשי ואידיאולוגי. את נצחון רעיונו רואה הרצל בפגישתו עם מכס נורדוי, אשר נותן יד למפעלו.

המחזה טעון תרגום מגרמנית. תמונה אחת הוצאה עברית ע"י המרכז לתרבות בחוברת “הרצל–ביאליק”.


היארמנס הרמן / הנודד – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 8 נפשות. זמן ההצגה: שלושת רבעי שעה.

ברוסיה הצאריסטית, בזמן הפרעות בכפר, נעלם בן יחיד במשפחה יהודית. ההורים חרדים לשלומו ולחייו. יום הששי, עם קבלת שבת. בא הכומר השכור ומתחיל בפתגמיו השגורים: התנצרו ויוטב לכם, ומוסיף בשמחה לאיד: גם בנכם היחיד הוא עכשיו אחד משלנו. הבן מופיע, הוא השתמד מפחד. מגרשים את המשפחה מן הכפר. הבן הנוצרי נשאר… האב מקלל אותו קללה נמרצת ועוזב את הבית.


הירשביין פרץ / בצל הדורות – ורשה, שטיבל, תרפ"ב. מחזה ב־3 מערכות: 4 נפשות ויותר. משך ההצגה: שעתים.

גל הרדיפות בארצות אירופה מביא משפחה יהודית אל אדמת ספרד המוחרמת. אך הנה מצפונם מוכיחם על מעשה הפרת החרם. צל הדורות רומז על בגידה בעם ובדם קדושיו. רדופי בלהות ואימים נוטשים נודדי הנצח את המקום אל אשר ישאם הרוח.


הלפרין פאלק / למד וו* – מחזה עממי ב־3 מערכות: 4 נפשות וילדים. משך ההצגה: שעה אחת.

עיירה חסידית. נער קטן, בן לאם עיורת, נועד להיות אחד מל"ו הצדיקים. מן השמים קבל את הכוח לרפא חולים. לאחר שהחזיר לאמו את אור עיניה – נפרד מהוריו. ילדי העיירה מבקשים אחריו ביער, כדי לקבל את ברכתו.


המאירי אביגדור / קבוץ גלויות – מחזה לילדים: 14 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

אפותיאוזה של רעיון הגאולה בישראל.


הרצל ת. / הגיטו החדש – תרגם: ר. בריינין, ורשה, תרנ"ו, 1898. מחזה ב־4 מערכות: 19 נפשות. משך ההצגה: 3 שעות.

עלילת המחזה מתפתחת בקץ המאה הקודמת בוינה ומראה חתך־החיים היהודיים במרכז יהודי גדול זה.

ד"ר יעקב סמואל, עורך־דין צעיר בוינה נלחם ברקבון הגיטו, אשר אחרי התמוטטות חומותיו הוסיף לחיות בלבות תושביו. אך במלחמתו העזה, אשר בה הוא עצמו נופל חלל, מתברר לו, כי לא אחיו היהודים אשמים בשחיתותם אלא האינטליגנציה הנוצרית.


כהן יעקב / הקדושים – סימפוניה דרמתית אחת. 8 נפשות. משך ההצגה: שעה אחת. (הוצ' “יצירה”, ורשה, תר"ץ).

פגישת מתים חללי פרעות בליל־אופל בדרך עקלקלה בינות לסלעים. בהתודעם זה לזה מתגלה, כי בני שכבות שונות ודעות שונות נזדמנו במקום האחד ורק הגורל האיום, פרי המשטמה הגדולה מאחדם בדרכם. מקהלת מלאכים מלווה את החללים בשירת תנחומים ובשורת־נקם.


לוין אמא / כשאליהו הנביא טרוד… – מחזה ב־4 תמונות: 10 נפשות. משך ההצגה: שעה ומחצה.

אליהו הנביא פוקד על ילד עיור, פליט, להוליך את כל ילדי ישראל פליטי חרב והרג בשביל המוליך לארץ־ישראל. העיור מספר לילדים את חלומו והם הולכים לארץ־ישראל. בהגיעם למקום הם נפגשים עם קבוצת ילדי הארץ. העיור מוסר להם את “פקודת אליהו” ועל־פי פקודה זו הולכים ילדי הארץ להשיג רשיונות עליה עבור הילדים הפליטים. הם מפגינים לפני בית המוסדות ושרים “אליהו הנביא” ובתוקף פקודת אליהו הם משיגים את מבוקשם וילדי ישראל שבים לגבולם.


לימון שמשון / ערב המרד* – מערכון מראשית המרד בגיטו ורשה: 3 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע.

ליל חנוכה. המחתרת הכינה את בריחת אחד מנכבדי ורשה. בעזרת תעודות מזוּיפות עליו לצאת את גרמניה בדרכו לארץ־ישראל. האב, בידעו כי גם בנו יצא עמו, מופתע מהודעת הבן, שישאר בגיטו מבלי למסור את הסבות לכך. לתמהונו של האב מופיע חבר בנו, בן למשפחת מתבוללים ידועה, וארגז מסתורי בידו. אחרי שידולים מצד שני הצעירים מסכים לבסוף האב לעזוב את הגיטו לבדו. לפני הפרדו מהעיר הוא נזכר בנרות החנוכה שטרם הודלקו. האור הבוקע מחלון דירתו מעלה אחריו נרות בכל חלונות הבתים. דפיקות בדלת מפרות את קדושת החג ולצעקות הגרמנים נגשים הצעירים בפעם הראשונה לפתיחת הארגז…


ליפשיץ משה / הרשלי מאוסטרופולי* – קומדיה ב־3 מערכות: 15 נפשות. משך ההצגה: שעתים.

רב בעיירה נידחת סובל עינויים למראה האפיקורסות שפשטה בעיירה. הלץ היהודי העממי, הרשלי מאוסטרופולי מתגלגל במקרה לעיירה זו, והמקרה העליז מעלהו על כס הרב. יראת־אלהים וקלות־ראש משמשות מעתה בכתר אחד אצל הרב היהודי ועדתו.

(הנוסח העברי בעיבודו של מ. ברגר).


לסינג גוטהולד אפרים / היהודים – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת: 7 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

הסופר ההומניסטי קורע את המסוה מעל פני החברה האנטישמית, הטופלת על היהודים חטאים ופשעים שאין להם שחר, ומעצב את דמותו האמתית של איש יהודי.


סקלר ה. / משיה נוסח־אמריקה – טרגיקומדיה היסטורית בארבע מערכות: 19 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

העלילה הדמיונית של השר מרדכי עמנואל נח, מראשי היהדות באמריקה בסוף המאה השמונה־עשרה שאמר לבנות את “מדינת היהודים” כמקלט לאלה, – באמריקה, וכאשר נכשל בנסיונו – הגיע לרעיון הציוני ולתקומת העם בארץ־ישראל.


פרידמן שרגא / המערכה הראשונה* – מערכון: 5 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע.

תמונה מחיי משפחה יהודית בבירת פולין על סף מלחמת העולם השניה, כשעוד פעם בלב היהודי הבטחון במעמד ישראל בנכר. 

תמונה דרמתית. המהווה כעין פתיחה לאסון האיום. הצלילים הראשונים אשר הכמיהה העמוקה למולדת עברית נשמעת מתוכם.


פרץ י. ל. / ונוס ושולמית – (עיבוד על פי סיפורו) עברית – בנציון ידידיה. מהתלה: 2 נפשות. זמן ההצגה: 10 רגעים.

שני בחורי בית־המדרש. אחד מהם “משכיל” שיצא ל“תרבות”, ומתכונן לבחינת בגרות. מספר לחברו המתכונן להיות סופר בישראל את מהותה וטבעה של המיתולוגיה היונית. את ונוס – אלילת היופי והאהבה הוא מדמה לשולמית העברית. כנגד חלול־קודש זה מתקומם חברו. והוא מתאר את שולמית היפה בנשים כאידיאל השלמות והטוהר העברי. לעומת ה“יפהפיה” ונוס השטופה בחטא…


פרץ י. ל. / לילה בשוק הישן – (חלום ליל קדחת) בארבע מערכות, בצרוף פתיחה וסיום. המון רב. זמן ההצגה: שלוש שעות. עברית: א. שלונסקי.

חיי המוני ישראל בגלות פולניה עוברים כחלום זועות על פנינו. עבר, הווה ועתיד טרגי – משולבים יחד למסכת נוראה והרת־סכנות. צל הכנסיה הנוצרית נופל ומאפיל על בית־הכנסת היהודי הנמוך והקבוּר באדמה. המתים קמים מקברם. אלה שלא טעמו טעם חיים מימיהם תובעים בעקשנות את עלבונם. את עלבון כל הדורות. את קפוח חיי המיליונים. גסי הרוּח, אטומי הלב ומטומטמי הרגש אינם חשים ואינם מרגישים. ורק אחד מרבבה, משורר העם. רואה, שומע וחש את הבאות…


פרץ י. ל. / המקובלים – עברית: בנציון ידידיה. מערכון (מעובד על פי ספרו של פרץ). 2 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

ראש־הישיבה בעיירה יהודית בפולניה, מקובל גדול, יושב עם תלמידו המובהק והיחיד, שנשאר לפליטה מכל בחוּרי הישיבה, ומכניס אותו לפני ולפנים של תורת הקבלה העיונית והמעשית. הוא פותח לפניו שערי עולם חדש, עולם עליון נאצל ומגלה לו את סוד “הנגוּן” הטהור. הנגוּן בלי מלים המתרונן מאליו בלב ובכל האברים. והנה תלמיד זה, מרוב סגופים וצומות, נופח נפשו הטהורה בצער ובגעגועים עזים וזוכה למיתת נשיקה…


רייזין אב. / השבויים – עברית: בנציון ידידיה. מערכון היסטורי בשתי תמונות. 4 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

שני שרי־צבא רומאים הביאו עמם משבי ירושלים הרבה עבדים ושפחות. אחד מהם הביא נערה יפה־פיה והשני לקח בשבי עלם־חמד שאין כמוהו ליופי. והנה מחליטים השרים ביניהם להשיא את שני העבדים זה לזה ולחלק ביניהם את הילדים אשר יולדו להם, להיות להם עבדי־עולם. ברם הדבר לא הצליח. שני השבויים היו – אח ואחות בני הכהן הגדול, וכאשר הכירו זה את זה לאור הבוקר מתו חבוקים מצער וגודל בושה.


רייזין אב. / שלש הנערות – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 11 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה. הוצאת המרכז לתרבות.

בזמן הכיבוש. לבוב נמצאת כבר בידי הפולשים. בבית ר' חיים מועקה, מבוכה ופחד. והקצינים השכורים חוזרים על הפתחים ומחפשים את בנות ישראל הכשרות הנחבאות בין הכלים. סכנה גדולה נשקפת לשתי בנותיו היפות והצנועות של ר' חיים. והנה רווח והצלה עמדו לנשמות כשרות אלה – ממקום בלתי משוער מראש – שלש בחורות יוצאניות באות מבית הבושת ומצילות את אחיותיהן הטהורות. בגבורה ובמסירות־נפש יהודית מונעות הן מן הקצינים לנגוע בבחורות הצנועות. “אותנו קחו! הניחו להן!”


שוייגר יצחק / על המפתן – מחזה בשלש מערכות: 12 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

טרגדית ישראל בזמן המלחמה העולמית הראשונה; הד הפרעות והשחיטות באוּקראינה. קדוּש־השם וכסוּפי־הגאולה על מפתן הארץ היעודה וחדוות היצירה בה.


שיינהויט ש. / עמי החליט* – מחזה ב־6 תמונות. למעלה מ־20 נפשות. משך ההצגה: 3 שעות.

ריפורטאז' דרמתי על מרד הגיטאות. לפי צו העם מתאחדות כל השורות לקראת המאבק לחיים או למות. הבעיות המפלגתיות הקטנות נמוגות מול פני האיחוד, לפי צו אחד ויחיד: צו העם.


 

ב. מחזות סוציאליים    🔗

אנסקי ש. / אב ובנו – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 7 נפשות. זמן ההצגה: ¾ שעה.

בזמן המהפכה הרוסית. באים לאסור בחור, בן יקר וחביב על הוריו. באי־כח הבולשת דורשים מן האב, כי ישפיע על בנו למסור ולהודיע מהיכן לקח את אותיות הדפוס החשאי, ומבטיחים לו להקל מענשו. האב עומד בנסיון קשה, נותן לאסור את הבן ולא להיות מלשין ו“מוסר”.


ארנשטין מרק / השיר הנצחי - עברית: בנציון ידידיה. מערכון: מחיי הפועלים. 4 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

בממלכת העוני, בממשלת הדלוּת עוד לא כבו כל נצוצות האורה, ועוד ישנו דבר־מה נצחי, קו של אושר העובר כחוט השני בכל הדורות ובכל המצבים, ומרומם את הנפש ונוטף טיפה של נחמה בים הצרות. הלא זה השיר הנצחי. שיר־השירים של האהבה שאינה פוסקת לעולם.


ביאליק ח. נ. / הסוחר – עיבוד: נ. בנארי. מערכון: 2 נפשות. משך ההצגה: 20 דקות.

דו־שיח קומי בין סוחר וסופר, בו מספר הסופר1 הטרדן והפטפטן על שפע כשרונותיו ועסקיו ומלאכותיו. וכשהוא מגיע לכשרונו בשדה השיר, מנצל הסופר את ההזדמנות ובורח

(נדפס ב“הרצל–ביאליק” חוברת 5. הוצאת המרכז לתרבות).


י. ח. ברנר / מעבר לגבולין – מחזה בארבע מערכות. 11 נפשות, מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

תקופת המהפכה הרוּסית הראשונה. קבוצת פליטים. מהגרים נודדים מחוסרי־כל מקרבנות הפרעות, נתגלגלה ובאה ללונדון הבירה. ביניהם כל מיני טפוסים ובאי־כח כל המפלגות בישראל בימים ההם: בונדאים, ציונים־סתם, פועלי־ציון וטריטוריאליסטים, העומדים בין אמריקה, אנגליה וארץ־ישראל. ביניהם סופר עברי אחד “הנצלה חי על גחליו”, הסובל צער כולם ויסוּרי כל העם. תערוכה שלמה של יהודים אנגלים שכבר נטמעו למחצה, של מנהיגי מפלגות השמאל, ועל כולם – הטרגדיה היהודית, צל מות על פני תהום רבה, אימת החדלון המתקרב בצעדים בטוחים.


הירשביין פרץ / הולכים וכבים – מחזה ב־4 מערכות. 8 נפשות. משך ההצגה: שעה אחת. ורשה, הוצ' “תושיה”, תרס"ד.

מחזה סוציאלי המגולל פרשת חייהם ומותם של פועלי הטבק בבית חרושת לתעשית סיגריות. ברגעים הקשים ביותר אין היאוש תוקף אותם. רצון החיים עודנו חזק. “התעשיה” עוברת למרתף, מקום משכנם. אך השחפת הממארת מכבה לאט לאט את שביבי החיים המהבהבים בין כתלי המרתף המעופשים.


הירשביין פרץ / נבלה – דרמה ב־4 מערכות: 8 נפשות. משך ההצגה: שעתים. ורשה, “תושיה”, תרס"ה.

מחזה עממי־יהודי. פרשת ענוייו של מנדל, יהודי בעל־נפש, אשר מקצועו העלוב, פשיטת הנבלות מונע ממנו כל אושר בחיים. גורלו של מנדל מעבירו על דעתו: רייזל אהובת לבו עוזבתו ופונה אחרי ברל בן העשירים. ואף אמו החולה דוחה את בנה יחידה, אשר ריח הנבלות נודף ממנו. בלב שבור ורצוץ חוזר מנדל לבית אביו השכור וחונקו ללא רחמים.


הירשביין פרץ / עולמות בודדים – מחזה במערכה אחת: 6 נפשות. משך ההצגה: מחצית השעה. ורשה, “תושיה”, תרס"ה.

שני עולמות בודדים של ששת בני אנוש. בעלילה זו מוביל המחבר את דמויותיו מסבך אלי סבך, דרך מצוקות גוף ונפש, יאוש ותקוה, אהבה וסבל. עכביש החיים פורש את קוריו, כדי לסבך בהם את זבובי־האדם. מי ישמידנו? את רשתו מי יפרוץ? דרך אנוש בעולם. מי יביננו?


וליקובסקי ש. / היהודי ממינכן – מחזה בשלש מערכות בצרוף פתיחה. 9 נפשות מלבד קהל ניצבים. משך ההצגה: שעתים.

השואה שבאה עלי אחינו שבמערב אירופה ונצחון פעמי־הגאולה על קבר הטמיעה וההתבוללות.


מנדלי מוכר ספרים / הגיוס – עברית בן־ציון ידידיה. מחזה סוציאלי בחמש מערכות 20 נפשות, זמן ההצגה: שתי שעות וחצי.

מחזה מתקופת ה“חטפנים” המחפירה, כשהעשירים והתקיפים היו פודים מגיוּס הצבא את נפש בניהם. וכופר־נפשם חטפו ומסרו ל“מלכות” את בני העניים, ולרוב גם בני יחידים. ב“גיוס” מתוארת תערוכת הצבועים והחנפנים שגדלו על תל־האשפה שלנו אשר הצטבר במשך הדורות. אך ההמונים המדוכאים מתחילים לפתוח את פיהם ולהרים קול־מחאה כנגד העול החברתי. האלם הגדול התחיל תובע ודורש משפט וזכות לעצמו.


מנדלי מוכר ספרים / הטכסה - עברית בנציון ידידיה. מחזה סוציאלי בחמש מערכות. 20 נפשות, מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שתי שעות וחצי

תקופת “בעלי־הטובות” ברחוב היהודי, מחזיקי “טכסת הבשר”, הפושטים את עור העניים מעליהם ומאכילים אותם עצמות במקום בשר. כשעניים אלה עומדים על נפשם ויוצאים למלחמה על עוכרי־העם ומוצצי־דמו, נתקלים הם בכלי־נשק השפלים ביותר, במלשינות, ב“מסירה” לרשות ובגרוּש מן התחום.

במחזה זה מסתמנת ראשית עליתו של “עמך” על במת החיים הציבוריים של ההמונים הסובלים, הדורשים צדק חברתי; ראשית המלחמה המעמדית בתחום המושב היהודי.


סקלר הרי (צבי בן־שלום) / יוקל גנב – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 5 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

צירלה, בתו של יוקל בעל־עגלה, משרתת בביתו של ר' משה שרף, בעל־בית עשיר ו“נגיד” בעיירה. בר־נש זה נטפל לנערה ואינו נותן לה מנוח. היא בורחת הביתה ומספרת לאביה את כל הענין. זה – בוער כולו מכעס וחימה ובאותו רגע מופיע '“הנגיד” ומצוה עליו, כי יחזיר את בתו המשרתת לעבודה, שהרי קבלה בעד חצי שנה מראש, ולא – יקח אותה בכח. סבלנותו של יוקל פקעה. הוא קם ומגרש את הנגיד מן הבית בבוז ובחרפה. אם כי הוא תלוי בו בפרנסתו.


פינסקי דוד / פוליטיקה – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 7 נפשות מלבד קהל ניצבים. זמן ההצגה: חצי שעה.

בהתחלת המלחמה, מאחורי הקלעים של עושי המלחמה.מי ומי העושים וכיצד עושים מלחמה ולשם מה…


פינסקי דוד / יסורים – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 4 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

תקופת־המהפכה ברוסיה. יסורי אם יהודית ברגע שבאים לאסור את בתה היחידה.


פינסקי דוד / איזיק שפטל – עברית: בנציון ידידיה. דרמה סוציאלית ב־3 מערכות: 23 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

פועל יהודי, אורג ותיק, המציא מכונת־אריגה חדשה ומכר אותה בפרוטות לנותן העבודה. בעל הבית הולך ומתעשר על חשבון הממציא העני. עכשיו יושב הוא על האבנים ומיגע את מוחו בהמצאה חדשה. מתבטל מעבודה ושקוע כולו בעולם אחר. בבית דלות איומה. בני הבית רעבים ללחם, מציקים לו ולועגים לשגעונותיו ולחלומותיו. ברגע של יאוש נורא מקפח הוא את חייו במו ידיו.


פרץ י. ל. / בוקר במרתף – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 6 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

במרתף העוני, בממלכת הדלוּת, אמא – תגרנית בשוק, אבא – סמרטוטר. רודפים אחרי הפרנסה הבזויה. ושתי בנות בבית. האחת משרתת בבית “גבירים”. שם מתנכלים לנפשה… השניה – בעלת “חוּשים” במקצת והחטא רובץ לרגליה. ועל הכל רובץ צל ה“מסחר”.


פרץ י. ל. / בשפל – חזיון במערכה אחת: 5 נפשות. משך ההצגה: 35 רגעים. כתבי י. ל. פרץ, כרך ב' (דרמות ותמונות דרמטיות).

תמונת הוי מחיי העיירה היהודית. אלמנה עניה ועזובה, אם לנער קטן, חיה ממתנותיהן של שתי אחיותיה שירדו לשפל המדרגה בשל דחקותן ומר גורלן, אך טוהר לבה אינו מניח לה לאכול לחם חסד הנרכש בחטאים גדולים. בנה הקטן מעיר את אזנה על מצב אחיותיה. האחיות עצמן עומדות על עברי פי התהום ובמאמצי לא־אנוש מנסות לחזור לדרך החיים התקינים.


פרץ י. ל. / על השרשרת בפלוש – עברית: בנציון ידידיה. פואמה דרמתית ב־3 מערכות (חלומו של בחור־ישיבה): 19 נפשות, מלבד קהל־ניצבים והמון עם. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

מרד כוחות האור כנגד החשוך והרקוב בגטו; התקוממות כוחות סוציאליים מלמטה, מתוך העם. כנגד הישן־נושן שבעבר המלא עובש ורקבון… הכנסת אור חדש להאיר על החיים ועל המציאות היהודית. 


פרץ י. ל. / שיחת חסידים – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 2 נפשות. זמן ההצגה: 10 רגעים. (מעובד על פי ספורו של פרץ).

שני “חסידים”, אחד קוצקאי ואחד בלזאי, יוצאים לשוח אל מחוץ לעיר בחול המועד של פסח. מתוך שיחה על עניני דיומא מתגלית תהום רבה בין שתי השקפות־עולם: אחת הנהנית מן “הנקמה” ב“גויים”, והשניה הגורסת כי הנקמה אינה מעשה יהודי…


פרץ י. ל. / שרשרת הזהב – עברית: בנציון ידידיה. דרמה חסידית ב־3 מערכות: 17 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

חורבן בית צדוק. ר' שלמה נין ונכד לשלשלת יוחסין גדולה אומר להביא מהפכה בחסידות, בעולם היהדוּת, בתבל כולה. רוצה הוא להחזיק בכוח בשבת־השבתון ולא להבדיל על היין במוצאי־שבת. שבת יהיה! עולם שכולו קודש, כולו טוב ואור וזוהר, עולם שאין בו מסחר ומרמה ורוכלות ורכילות ותגרנות ותגרה. עולם מכוער זה – חרב יחרב! החיים המכוערים, המציאות הגסה באה ומטפחת על פניו ולעיניו נחרב עולמו היפה כל־כך, המלא אור וזוהר וחלומות…


פרץ י. ל. / יין־שמפניה – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 5 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

גרונה, אלמנת סופר־סת"ם, אשר דכאה כל רוח חיים בבנותיה הבכירות, החליטה להסיר את ידה הקשה מעל “בת הזקונים” שלה. תחיה לה – כאוות נפשה… אך הבת הרחיקה ללכת והעונש לא אחר לבוא. הנערה חוזרת הביתה שכורה…


פרץ י. ל. / פרק בהלכות הטבע – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 2 נפשות. זמן ההצגה: 10 רגעים.

מורה ותיק מסביר לתלמידו המובהק פרק בהלכות הטבע ומגלה לו את סוד קיומם של ברואים שונים בעמקי תהום רבה, על קרקע הים. וכיצד רואים הם שם בחשכת התהום? הם יוצרים להם אור עצמי. אור פנימי משלהם. אך בכדי ליצור אור יש מקודם להתגעגע אל האור…


פרץ י. ל. / אצל הפקיר – עברית: בנציון ידידיה. מערכון (מעובד עפ"י סיפורו של פרץ) 2 נפשות. זמן ההצגה: 10 רגעים.

אורח, מי שהיה לפנים שר ראשון במלכוּת, בא אצל פקיר ומבקש ממנו סם־הרדמה, למען יוכל להרדם ולישון זמן רב, אך להתעורר ולקום לתחיה כעבור תקופות ויובלות, כאשר תעלה ותבוא העת החדשה, תקופת האושר לבני־האדם…


קורצ’ק ינוש / שני נרות – מערכון (תורגם מפולנית): 2 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע. (בתוך הספר “חנכה לילדים” בעריכת ח. ד. שחר, תרפ"ט).

דו־שיח בין שני ילדי ישראל בגולה בליל הדלקת נר החנוכה. בבואה נאמנה ושירית כאחת של חיי הרחוב היהודי בגולה על סבלותיו ושמחותיו. מצבה לחיים שהיו ואינם עוד.


רייזין אב. / שני האחים – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 9 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

יששכר וזבולון אחים הם. זבולון הוא סוחר גדול, בקיא בהויות העולם – עסוק ברדיפה אחר הבצע ומצבו איתן. לעומתו יששכר עסוק בתקון־העולם. זבולון רואה באחיו בטלן ממבלי־העולם ויששכר רואה בזבולון – אדם אובד ואומלל. בכדי משתדל זבולון לפתות את יששכר ולהעמידו על טעותו. שניהם עומדים בתקפם: שני עולמות רחוקים ובלתי מובנים זה לזה.


רייזין אב. / המצולה – עברית: בנציון ידידיה. מערכון (מחיי החסידים): 6 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

ב“חצר” הרבי ישנה מצולה, אגם מי־אפסים, שהם מקור הקדחת המפילה חללים במשפחת הרבי. הרופאים מצוים ליבשה. הרשוּת המקומית דוחקת. ברם הדרת ה“קדושה” חופפת על “מצולה” ממארת זו וה“חסידים” עושים כל מה שביכלתם כדי לבטל את רוע ה“גזרה” ולהשאיר את הכל על מקומו. שום חידוש, שום תיקון… יחרב העולם, אך הישן־נושן יהיה חי וקים לדורי־דורות!…


רייזין אב. / אנשים לשעבר… – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 5 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה. הוצ' המרכז לתרבות.

בית כלא לפושעים חמורים בזמן המלחמה. המצב בארץ בכל רע. אזל הלחם מן העיר, כדי שלא לפרנס את האסירים הרבים הממלאים את בתי־הכלא – משלחים אותם לחפשי. האסירים מפחדים מפני החופש, מפני הרחוב, מפני הרעב. הם אינם חפצים לצאת לחפשי. הרי פושעים הם וכאן, בכלא, מקומם. ברם אחד מהם מצא עצה טובה: אין דבר! הם יאסרוני שנית בעל־כרחם! נצא החוצה ונדבר כנגד המלחמה! ואז יוכרחו לאסור אותנו, כי אין חטא ופשע גדול מזה עכשיו…


רייזין אב. / המצביא המת – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 2 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה. הוצ' המרכז לתרבות.

בזמן המלחמה. קצין גבוה מרגיש, כי סופם של המנצחים להיות מנוּצחים, יען כי המצביא הגדול, המפקד את הצבאות, הוא – יהודי שנהרג במלחמה הזאת על לא עוול בכפו… ואין עצה ואין תחבולה כנגדו. דם יהודים שנשפך נוקם ונוטר…

חברו הצעיר ממנו בטוח. כי הקצין יצא מדעתו והוא מוביל אותו לבית חולי־הרוח…


רייזין אב. / אנשים אחים – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת: 9 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה. הוצ' המרכז לתרבות.

מחיי ה“אקסטרנים” היהודים בכרך גדול שב“תחום המושב” היהודי ברוסיה, בתחלת המאה העשרים. 


 

ג. מחזות משפחתיים ופסיכולוגיים    🔗

אש ש. / יצא וחזר – דרמה ב־2 מערכות: 5 נפשות. משך ההצגה: ½1 שעות. “השלח”, כרך י"ג.

דוד בעלה של רחל, בת אדוקים. נמשך לאור ההשכלה. הדבר מביא לידי קרע בינו לבין חותנו. דוד עוזב את הבית. לאחר שבע שנים הוא חוזר מאוכזב מההשכלה ולבו ריק. בנו שגדל וחונך על ברכי התורה רואה את אביו הלבוּש “קצרות” ומתנכר לו. חותנו גוזר על בתו שתשוב לבעלה.


ביאליק ח. נ. / ילדות – עיבוד לפי “ספיח” ע"י נ. בנארי. מערכון: 5 נפשות וקהל תלמידים. משך ההצגה: חצי שעה.

שתי תמונות־הוי מחיי ילד יהודי בבית וב“חדר”.


בימקא א. / בעולם התוהו – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת: 5 נפשות. זמן ההצגה: ¾ שעה.

תמונה מחיי משפחה יהודית, כביכול, בכרך גדול בתחום המושב. כל אחד עם עצביו ושגעונותיו וקפידותיו. דומה זה יותר לבית־משוגעים מאשר למושב של בני־אדם מן הישוב, מין עולם־התוהו, רחמנא ליצלן.


ברדיצ’בסקי מ. י. / 6 מערכונים – הוצאו בחוברת סטנסיל, ע"י המרכז לתרבות. תורגמו מיידיש.

1) השלימו;

2) בפני בית־הדין;

3) השבועה:

4) הירושה;

5) שעת מנחה בבית הרב:

6) הקניה.

חיי העייריה היהודית המשתקפים בששת המחזות דרך האספקלריה של בית־הדין היהודי.


י. ח. ברנר / ערב ובוקר – מערכון. 3 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

פזמון ישן־נושן בנוסח חדש: החיים מפרידים בין הדבקים ומקרבים אנשים שאין ביניהם כל קשר נפשי. העדין ביותר בורח ומותר, הגס ביותר – תוקף ומקבל. אבל רק הגוּפות מאוחדים. בשעה שהנשמות רחוקות זו מזו.


י. ח. ברנר / לעת עתה – מערכון. 8 נפשות, זמן ההצגה: שלשת־רבעי שעה.

תמונה מחיי היהודים בתחום המושב ברוּסיה. “השדוכים” נעשים ונגמרים או מתבטלים כאן בתוקף רצונם של “המחותנים”, או של “המחותנת” שהיא בבחינת “והיא תמשול בו”, הדורשת חלב־צפרים ומעמידה את הכל על דעתה. כל שאר הנפשות לרבות גם “החתן והכלה” הן עלובות ונקלעות בכף־הקלע של המטורפים הללו.


ברקוביץ י. ד. / בארצות הרחוקות – קומדיה ב־3 מערכות: 9 נפשות. משך ההצגה: 3 שעות. “מחזות” – הוצאת “דביר”, תרפ"ח.

הרובע היהודי בניו־יורק בזמן המהפכה ברוסיה. גוי, בן כפר מולדתו של הרוכל היהודי, שהיגר לאמריקה. מופיע פתאום בדירת היהודי שבניו־יורק ומבשר על חורבן הכפר ועל החלטתו להשתקע באמריקה בעזרת ידידותם של היהודים בני כפרו. בתו הבוגרת של הרוכל, לבה נמשך אחרי הגוי רחב הכתפיים ותקותה להנשא סוף סוף. אך למזלה הרע באה בשורת המהפכה ואנטון “שלה”, ברוב געגועיו לאשתו וילדו שהשאיר בכפר, חוזר “להיות לקומיסר” בעיר מולדתו…


גוטספלד ח. / שמע ישראל, מתי ימות כבר?! – עברית: בנציון ידידיה. קומדיה ב־3 מערכות: 10 נפשות, מלבד שחקנים ושחקניות בתיאטרון. זמן ההצגה: שעתים.

עומדים להציג בתיאטרון קומדיה חדשה מאת סופר בלתי ידוע, – אם כי לא צעיר. הסופר חולה אנוש, נמצא מאחורי הקלעים. הוא נוטה למות. אם ימות מיד – יש סיכויים שההצגה תוכתר בהצלחה רבה… ושם, – זה שמאחורי הקלעים בושש למות. לדאבון לבו של מנהל התיאטרון…


גורדין יעקב / השבועה – עברית: בנציון ידידיה. מחזה ב־4 מערכות: 8 נפשות, מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: 3 שעות.

פיביש המחזיק בחכירה את סוסי־הדאר, נוטה למות. בשעת גסיסתו עודנו סוחט מאשתו הצעירה רוניה, – שבועה בתקיעת־כף. כי אחרי מותו לא תנשא לאיביש, המשרת בבית וידו בכל המשק. רוניה, שאינה רוצה לצער את השכיב־מרע, עושה את רצונו. אולם חייה מסתבכים בגורל טרגי וכלים מעוצר יגון ואסון.

המחזה טעון עיבוד ספרותי.


דימוב אוסיפ / שמע ישראל - עברית: בנציון ידידיה. דרמה ב־3 מערכות: 11 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

חורבן משפחה יהודית בזמן הפרעות. הבן היחיד נהרג וכשבאים להביאו לקבר־ישראל נודע להורים האומללים, כי הנרצח היה “מומר” ומקומו בבית הקברות הנוצרי… הבת היחידה נאנסה וכבודה חולל… המכות הללו שירדו על ראש האב המסכן בבת אחת מעבירות אותו על דעתו והוא מתחיל להטיח דברים כלפי מעלה, מתוך כאב ויסורים שאין עליהם תשובה…


היארמנס הרמן / גיטו – עברית: בן־ציון ידידיה. מחזה בשלש מערכות. 9 נפשות, מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעתים וחצי.

ב“גטו” מתוארת מלחמת “האבות והבנים” ביהדות נוסח הולנדיה, יהדות קפואה ומתנונת, שלא נשאר לה מאומה מכל המסורת היהודית מלבד השמירה על טהרת המשפחה, הפחד בפני נשואי־תערובות. רפאל זכל הצעיר אוהב את דורה, המשרתת הנוצריה אשר בבית הוריו. אך ההורים מתנגדים בכל כחם לשידוך זה ומשתמשים בכל האמצעים, כדי למנוע את האסון הזה, בהרגישם בחוש טבעי, כי יחד עם המשפחה המבצר האחרון, יורד לטמיון הכל. ועל מבצר אחרון זה מקריבים הם קרבנות מחים2.


הירשביין פרץ / בין ילדי השדה – מחזה ב־3 מערכות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

חיי יהודים פשוטים, בריאים ושלוים, בחיק הטבע, כילדים ב“שדות הירוקים”…


הירשביין פרץ / מרים – מחזה ב־4 מערכות. 12 נפשות. משך ההצגה: שעה וחצי. ורשה, הוצ' “תושיה”, תרס"ה.

פרשת חיים רבת־סבל של יתומה תמימה, בת עיירה קטנה, שהגיעה לשפל המדרגה. היא נפתית על ידי ריקא בן בעל־בית עשיר, שעוזב אותה לאנחות עם תינוק בזרועותיה, ללא קורת גג לראשה ובאין מנוס בפני הרעב והכליון פונה בת־הכפר האומללה אל מדרכת הרחוב.


הירשביין פרץ / בצל הדורות – דרמה ב־3 מערכות: 4 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

הדורות עברו לבלי שוב, אך צל הדורות עדיין מרחף על פני החיים… ויש אשר ירגיש אדם פתאום גם את צעדי הדורות הקדומים, ההולכים בעקבות ההווה…


הירשביין פרץ / המשכיל – עברית: בנציון ידידיה. מחזה ב־3 מערכות: 12 נפשות. זמן ההצגה: שעתים.

טרגדית האינטליגנציה היהודית בתקופת המהפכה הרוּסית הראשונה.


הירשביין פרץ / תקיעת כף – דרמה ב־5 תמונות ופרולוג. 20 נפשות. (נדפס בכתביו, ספר ראשון “דרמות”).

עלילת המחזה מיוסדת על אגדת “הדבוק” הידועה. 


ליבין ז. / נשברי לב – עברית: בנציון ידידיה. מחזה ב־4 מערכות: 10 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

טרגדית המהגרים היהודים באמריקה, רצופה עממיות יהודית וכאב־לב אנושי.


ה. ד. נומברג / המשפחה – עברית בנציון ידידיה. מחזה בארבע מערכות. 13 נפשות. שעתים ומחצה.

במשפחה מתוארת התפוררותו המוסרית של “הבית” היהודי המסורתי וכשלונה הרוחני של האינטליגנציה היהודית הזעיר־בורגנית, אחרי המהפכה הרוּסית הראשונה. הזרמים הזרים המתפרצים אל “הבית” מן החוץ, בתוקף תנאי החיים הכלכליים והחברתיים, מציפים אותו ומסירים מעליו את החשוּקים של הדת והמסורת. והחבית הישנה עומדת להתפקק.


נתנסון הנרי / מאחורי החומות – עברית: בנציון ידידיה. מחזה ב־4 נפשות3 מחיי היהודים בדניה. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

טרגדיה מחיי היהודים המתבוללים בארצות סקנדינביה.


סקלר ה. / החוזה רואה את כלתו – מחזה ב־3 מערכות: 8 נפשות. זמן ההצגה: שעה וחצי.

“החוזה מלובלין” בא לראות את בת־זוגו, אבל הוא צפה ברוח הקודש וראה שאין זו בת־זוגו ונסתלק מן השדוך. ואמנם נודע הדבר מיד, כי היא, הכלה, ברחה לחצר האצילים ונשתמדה.


סקלר ה. / נסיעת הצדיק – מחזה ב־4 מערכות. 16 נפשות. מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

מעשיה חסידית המרחפת בין הדמיון והמציאות וכולה רצופה עממיות עסיסית וחן יהודי.


סקלר ה. / אורות מאופל – טרגי־קומדיה ב־3 מערכות: 22 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

תוכן העלילה מיוסד על מאורע היסטורי בחיי היהודים שבמדינת אשכנז בימי-הבינים, מאורע שבו נרמז מצב ישראל בתפוצות־הגולה בכל הדורות.


פוס ריכרד / דניאל דניאלי – עברית: בנציון ידידיה. מחזה ב־4 מערכות: 19 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

טרגדיה של היהדות המתבוללת באיטליה. יהודי שעלה לגדולה בזכות התנצרותו נעשה קרח מכאן ומכאן. בין היהודים הוא נוצרי “מומר” ובין הנוצרים יהודי נבזה. בסופו חוזר הוא אל חיק היהדות שבור ורצוץ מתוך משבר רוחני איום.


פינסקי דוד / משפחת צבי – עברית: בנציון ידידיה. דרמה ב־4 מערכות. 20 נפשות, מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

בפרוע פרעות בישראל רצים בני־הנעורים, חברי המפלגות השונות, להגן על החיים ועל הרכוש בנשק ביד: ורק ר' משה צבי, “מגיד” העיר, רץ אל בית הכנסת להגן על ספרי־התורה שלא יחללו אותם הטמאים. שם נופל כגבור על קדוש השם…


פינסקי דוד / האוצר – עברית: בנציון ידידיה. קומדיה ב־4 מערכות. 20 נפשות, מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שלש שעות.

בעיירה פשטה השמועה. כי בן הקברן, משוגע למחצה, מצא אוצר קבור בבית־העלמין עוד מימי נפוליון. כל העיר כמרקחה. הכל באים אצל הקברן להחניף לו ומשדלים בדברים את הבחור שיגלה להם את מקום האוצר. בסוד הם מחליטים לחפור בבית־הקברות ולמצוא… מחללים קברים קדושים – ולא כלום… בעצם גרמה לכל המהומה הזאת טילה. בת הקברן, שנוח לה מאד להיות בת עשירים. ולוא גם לשעה אחת. סופו של דבר: צחוק וחרפה. כאב־לב ומפח נפש…


פינסקי דוד / עלובי האושר – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 3 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

עלובי־האושר, נדחי־החיים אינם אומללים כל־כך בשעה שהם נותנים יד איש לרעהו ומוצאים זיק אושר ואהבה זה אצל זה… 


פישקין א / הדחליל – מחזה לילדים. 5 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

במחזה מופיעות דמויות חביבות על ילדים: סבא, סבתא. צפרים וכו'.


פרץ י. ל. / משני עברי־הדלת – מעובד ע"י בנציון ידידיה. מערכון: 4 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

מעבר לדלת מזה יושבים ההורים הזקנים ודואגים לבנות… האם מבשלת להן מעט תבשיל חם, הן הרי עובדות ומתיגעות כל היום: ומעבר השני של הדלת עומדות שתי הבנות, הבכירה עם הצעירה, וגורסות בשניהן זרעוני־קפה קלויים, כדי להפיג את ריח היין הנודף מפיהן…


פרץ י. ל. / הנאשם – מעובד ע"י בנציון ידידיה. מערכון: 8 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

אב נאשם ברצח בתו היחידה. הקטגור דורש פסק־דין של מות. לבסוף מקבל הנאשם את רשות הדיבור ומצדיק את עצמו…


פרץ י. ל. / חורבן בית צדיק – דרמה ב־4 מערכות: 15 נפשות. משך ההצגה: שעתים, (כתבי י. ל. פרץ, כרך 2: דרמות ותמונות דרמטיות).

עלילת הדרמה שימשה לפרץ מצע למחזהו הגדול “שרשרת הזהב”. סוף ימי הזוהר של החסידות. שלושה דורות של רבנים עוברים לעינינו. חוליות השרשרת מתרופפות. הדור הרבני הצעיר מטיל ספקות ביעודו…


פרץ י. ל. / אחרי הקבורה – עברית: בנציון ידידיה. מערכון (בלוית מוּסיקה) 4 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

אשה, אלמנה צעירה חוזרת הביתה אחרי קבורת בעלה, וממשיכה לחיות בדמיונה את חייה שלפני המאורע: היא אינה מבחינה בין דמיון למציאות, עד שבאה המציאות ומטפחת על פניה. 


פרץ י. ל. / תבערה – עברית: בנציון ידידיה. מערכון. 4 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

שמריה, זקן למעלה משבעים, נשא לאשה (רביעית) את חנה, מי שהיתה אהובת בנו מאשתו השניה, לאחר שזה נלקח לעבודת הצבא למשך כמה שנים. את המכתבים ששלח זה היה הזקן מעלים… עכשיו משחזר הבחור הביתה – נפגשו שוב שתי הנפשות הקשורות זו בזו. בלב השנים תבערה, כי ביניהם עומד כחיץ קיר ברזל, החוק: אשת־איש…


פרץ י. ל. / עולם הבא – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 2 נפשות, זמן ההצגה: 10 רגעים.

פועל צעיר מסביר לאשתו הצעירה מה ששמע בבית־המדרש מפי “המגיד” בדבר גן־העדן ועולם־הבא. לפי תפיסתו זוכה כל אדם בעולם־הבא לגן־עדן שלא היה לו כאן בעולם הזה. אך בכל ההסברות הללו הוא רק מבלבל את מוחה…


פרץ י. ל. / היה היה מלך – עברית: בנציון ידידיה. קומדיה ב־3 מערכות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעה וחצי.

שביתה בסדנה של רצענות. פועל אחד מפיר־שביתה, כי התאהב בבת נותן העבודה. בשעת הסכסוך עם שאר הפועלים הוא נורה מאקדח ונעשה בעל מום ברגלו. לבסוף נקעה ממנו גם נפש אשתו. היא נסחפת עם הזרם ונספחת למעמד הפועלים הנלחמים על זכותם לחיים טובים יותר. והוא – נשאר לבדו, יחידי עם תינוק קטן…


פרץ י. ל. / סוד הכנור – עברית: בנציון ידידיה. מחזה ב־3 מערכות: 12 נפשות, מלבד קהל־ניצבים, זמן ההצגה: שעה וחצי.

נפטר “כלי־זמר” יהודי. משורר ובעל נפש עשירה. כל ימיו ביקש את המאור שבחיים, את מקור השירה והיופי, ומצא את האור הגנוז בקרני־השמש בשלג הצחור, בעיני התכלת של אשה. עכשיו ברגע האחרון מצא את אלוהים. הוא נפטר מן העולם תחת צלילי מנגינת התזמורת שלו, מנגינת “המקהלה” של שבעת בניו המנגנים לו את “הודוּי”…


קצנלסון יצחק / השושנים – ציור דרמתי במערכה אחת. 4 נפשות. משך ההצגה: חצי שעה. “השלח”, כרך ב', 1909.

הפרק השני בתוך הדרמה הלירית “אנו חיים ומתים” (ראה: “אנו חיים ומתים” – יצחק קצנלסון).


קצנלסון יצחק / אנו חיים ומתים – דרמה לירית ב-3 פרקים. 5 נפשות. משך ההצגה: עד 3 שעות.

בדרמה שלושה פרקים נבדלים, הקשורים בתוכנם, ושלמים כל אחד לכשלעצמו. הפרקים: 1) “החמה, החמה!” (הוצג בנשף בראשית של “הבימה” במוסקבה); 2) השושנים"; 3) “הוא מת!” – ספוגים ליריקה נפשית. הדיאלוג תמציתי. חומר חשוב לעבודה סטודיונית.


רייזין אב. / אהבה ראשונה – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 3 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

האהבה הראשונה משאירה רשמים חזקים בלב האנשים והיא חוזרת ונעורה בלבם, גם כעבור זמן ועידן.


רייזין אב. / יסורים – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת. 2 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

סופר. מפוטם כראוי, סובל מזה – שאין הוא יודע צרות ויסורים… ומשום כך אין לו “נושא” חשוב ואין לו חוית־יצירה. הוא שופך את שיח לבו לפני אשתו והיא מחליטה לגרום לו יסורים, יסורי־“הנאה” עיורת. אולם משהתחיל להאמין לה, נתרגז ויצא מדעתו, מוכרחה היתה להרגיע את רוחו, שכל זה לא היה אלא – בדותה…


רייזין אב. / הסיבה – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת: 3 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

שני בחורים, האחד “משכיל”, ספקן המבקש את היגון ואת הרצינות שבחיים, והשני – בחור עליז, מלא חדות־חיים ואינו שואל וחוקר במה שלמעלה ממנו. ביניהם – בחורה יפה ורצינית. והנה – היא בוחרת דוקא בשני, בזה היודע את החיים ומחבבם על הבריות.


רייזין אב. / דירה שקטה – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת. 5 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

בחור בא לשכור חדר. הוא מחפש מקום שקט ונוח, כי עליו לעבוד עבודה רוחנית. מבטיחים לו שקט מוחלט, אך כששילם והכניס חפציו מצא שם תוהו ובוהו במקום מנוחה. תופרים ומקשקשים על מכונות־תפירה וכו'. הבחור רוצה כבר לקום ולברוח מכאן, אלא פתאום נפגע בזוּג עינים לוהטות – עיני אחת הבנות התופרות – ונשאר…


רייזין אב. / הבדחן – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת: 3 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

סופר יהודי, לא צעיר ביותר, במערכת עתון יהודי, היה מתפרנס ממדור “המתים”, מאזכרות, הספדים וכדומה. לרגל מקרה הועבר למדור אחר, למדור ה“צחוק” ועליו לבדח את הבריות בכל מיני הלצות ובדיחות, וחומר אין לו, ובעל־הבית דוחק ומאיים עליו בגירוש מן הדירה. אך מה לא יעשה יהודי בשביל הפרנסה? סוף־סוף מצליח הדבר בידו והוא נהפך ל“בדחן” המערכת.


רייזין אב. / הספרדי – עברית: בנציון ידידיה. בדיחה במערכה אחת: 4 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

ברנש אחד (בניו־יורק), בחור ממולח וזריז, בעל שער שחור ומתולתל וזוג עינים לוהטות, מבלבל את מוח כולם ב“שלשלת היוחסין” שלו, שהוא ספרדי טהור, מגזע האצילים. הבחורות היהודיות נעשות “כפרת שרוך נעלו” ולבסוף נוכחו לדעת לבשתן, כי ספרדי זה אינו אלא פיטלוביטש! בחור יהודי רוסי פשוט, לא פחות ולא יותר… 


רייזין אב. / החזרה – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת (שתי תמונות) 4 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה. הוצאת המרכז לתרבות.

זוג צעיר האומרים להנשא זה לזה החליט לסדר קודם “חזרה”' לשם “נסיון” – כדי להוכח אם הענין הוא כשורה וכדאי; ואם “הנסיון” יצליח – יבוא הכל על מקומו בשלום. והנה – אחרי זמן מה לאחר “החזרה” נוכח החתן דנן לדעת, כי הענין מסובך מאד, מין אגוז קשה, ולא כדאי…


רייזין אב. / בת השדכן – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת: 8 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה. הוצ' המרכז לתרבות.

שדכן. “נצרך” גדול לא עלינו, עומד כמעט להתעשר על ידי “שדוּך” חשוב שהוא אומר לסיים בשעה טובה בין זוג עשירים עם נדוניה גדולה. אלא לדאבונו הרב באה בתו והפכה את הקערה על פיה… החתן העשיר התאהב – בבתו זאת ה“קבצנית” – ונתקלקל ה“עסק”, כי מי ישלם לו עכשיו שכר שדכנות?…


רייזין אב. / גם זו חתונה! – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת. 8 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה. הוצ' המרכז לתרבות.

חתונה תוך כדי דיבור ועל רגל אחת בין אנשי “עמך”.


רייזין אב. / הפרידה – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת: 3 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

בחור בא להפרד מעם אהובתו לאחר שנדמה היה להם, כי רגש האהבה מת בלבם…והנה דוקא בשעת הפרידה מתלקח רגש זה שנית ביתר שאת והם נשארים דבקים זה בזה.


רייזין אב. / הכח – עברית: בנציון ידידיה. מהתלה במערכה אחת: 3 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

שני בחורים משתדלים לזכות באהבת אשה, האחד משתמש ב“כוח” והשני – ב“חכמה”. בעל הכוח יוצא בשן ועין, וזוכה בה השני בחכמתו. 


רייזין אב. / ילדים – עברית: בנציון ידידיה. מערכה אחת: 7 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

שתי אחיות, שתיהן נשואות, אך האחת אם לילדים, ואם כי היא עניה – היא מאושרת בעניה; והשניה – אין לה ילדים, ואם כי עשירה היא, אינה מוצאה אושר בעושר.


רייזין אב. / שכורים… – עברית: בנציון ידידיה. מערכון (בשתי תמונות): 3 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

בוריס, אדם משכיל, אך בודד וגלמוּד, נתיאש מהחיים ומהאהבה. בשעה שיאושו מתגבר עליו, רץ אל בית־המרזח, לשתות כוס־יין ולהשכיח את רישו ומרי לבו. הוא חוזר מבוסם הביתה, אבל תעה בדרכו ובמקום לעלות לדיוטה השלישית נכנס לחדר בדיוטה השניה. ומוזר הדבר! הוא מצא חדר קטן ונאה, מסודר בטוב טעם, והעיקר – בחוּרה חמודה קבלה את פניו בידידות. החיים פושטים את צורת־החולין שלהם, כשיש קצת מן “הדמיון” בראש וקצת חמימות בלב…


רייזין אב. / עבר המועד! – עברית: בנציון ידידיה. מערכון: 4 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה. הוצ' המרכז לתרבות.

בחורה לא צעירה ביותר חשה, כי נעוריה עברו באשמתה ללא חיים וללא אהבה. והנה היא מנסה להחזיק לרגע בכוח בכנפי העלומים… אולי ישובו! ובבוא אליה ידידה הטוב, בחור פועל “עסקן” גדול וטרוד מאד בעניני המפלגה, משדלת היא אותו בדברים, כי ישאר כאן אצלה, כי עליה לשוחח אתו. אך לשוא! אין לו פנאי. והיא מרגישה לאסונה כי כבר עבר המועד!


ריכנבך הרמן / כבלים – עברית: בנציון ידידיה. מחזה ב־3 מערכות. 27 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

טרגדית היהודים המתבוללים בגרמניה על סף המאה הנוכחית. 


שלום עליכם / אצל הרופא – (מעובד על פי שלום עליכם ע"י בנציון ידידיה). בדיחה, במערכון: 2 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

יהודי בעל־קיבה ורב־שיחה בא אל רופא לשאול בעצתו. משמנסה הרופא לבדוק את החולה, מתחיל הלה לספר לו בשטף־לשון את מהות המחלה ותולדותיה מששת ימי־בראשית, מדלג ועובר מענין לענין שלא לענין, עד שהרופא מאבד את חושיו ויוצא מכליו…


שלום עליכם / העצה – (מעובד על פי שלום עליכם ע"י בנציון ידידיה). בדיחה: 2 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

אברך־משי בא אל הסופר ליטול עצה מפיו: מה עליו לעשות? הלגרש את אשתו, שהוא חושד בה בבגידה, או לא? הסופר מיעץ אותו כזאת וכזאת. אך הלז חוזר ושואל, ומקיפו כעכנאי בשאלות ארוכות ומשונות עד שלבסוף הוא מוציא את הסופר מכליו והוא נוטלו ומטלטלו כלולב יבש…


שלום עליכם / להד"ם! – (מעובד על פי שלום־עליכם ע"י בנציון ידידיה). בדיחה: 2 נפשות. זמן ההצגה: 10 רגעים.

נפגשים שני יהודים ברכבת. האחד מספר “רכילות” ומוציא דבה על כל אנשי העיירה קולומיאה, מספר עליהם כל מה שאסור לדבר, ואף על פי כן הוא מסיים תמיד את פסוקו: להד"ם! וכי אמרתי דבר מה? אומרים! הבריות אומרים!


 

ד. מחזות היסטוריים    🔗

ארנשטין מרק / בעל־הבית הוילנאי – עברית: בנציון ידידיה. מחזה ב־4 מערכות. 20 נפשות, מהן 10 עקריות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

תוכן העלילה הוא הספור על ר' יואל דוד לוינסון (סטרשונסקי) החזן המפואר מוילנה (“הזמיר מוילנה”) שעזב את תחום כהונתו בעדתו ויצא לעולם הגדול שלהם, להיות זמר בהיכל האופרה, בעצת אהובתו הפולנית אירנה, זמרת האופרה גם היא. לבסוף נטרד מגן־עדן זה וחזר לעדתו, שבור ורצוץ בגוף ובנפש.


אש ש. / האנוסים – מחזה ב־2 מערכות: 7 נפשות. משך ההצגה: כשעה. עברית: י. ל. ברוך. כתבי ש. אש, כרך ג', “דביר”, תרפ"ח.

קבוצת אנוסים מפורטוגל, אשר הגיעה בנדודיה לאמדן עיר נמל בהולנדיה, עומדת לשכנע את רב העיר, כי אנשיה הם בני דת משה, למרות הראותם כנוצרים. רב העיר מקבל את וידוּים. אך לתמהונו וצערו מתגלה לפניו, כי מושגם על אלוהי ישראל יסודו בנצרות, לאחר שעוד מילדותם חונכו על ברכי הכנסיה הנוצרית. הרב מורה להם את עקרון היהדות, את “שמע ישראל”, והבנים השבים לעמם מתפלשים בעפר, בהסירם את בגדי תפארתם מעליהם.


בנארי נחום / אל הר־ציון – מחזה תוגה מימי הבינים בחמש תמונות. 3 תפקידים ראשיים, 13 תפקידי־משנה וקהל־ניצבים. משך ההצגה: שעה וחצי.

במחזה מופיעים הנזיר הגדול העומד על תפקידי הכהונה של אותה תקופה. מתגלה סכסוך בינו ובין המלומד האסטרולוגוס. מופיעים יהודים אנוסים, קרבנות מסע הצלב.


בינדר אריה / קץ מצור טולצ’ין* – מחזה היסטורי ב־4 מערכות. 15 נפשות. משך ההצגה: שעתים ומחצה.

בעיר טולצ’ין נצורים פולנים ויהודים המתגוננים נגד הקוזקים. מגיעה שמועה מנמירוב על בגידת הפולנים. היהודים חושדים בפולנים ודורשים למסור את הנהגת ההגנה לידיהם. הפולנים מציעים כריתת ברית ושבועה על נאמנות בקרב. הברית נכרתה, אולם הפולנים בגדו ביהודים. המפקד של מחנה היהודים נאלץ למסור את הנשק. הנשק נמסר והיהודים נטבחו ע"י הקוזקים, אך המפקד היהודי כובש מגדל אחד מן החומה ואינו נכנע. בעמדו על משמר הגנת המגדל נודע לו, כי הקוזקים בגדו גם בפולנים והם מסתערים על העיר. הוא פותח את הדרך לקוזקים ומפוצץ את המגדל אשר במרתפו נמצא מחסן חמרי־נפץ.

עיין: מינסקי נ.


גויטין ש. ד. / פולצלינה – מחזה היסטורי ב־5 מערכות: 16 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שלש שעות.

גבורת אשה רוממה מישראל. בתקופת ימי־הבינים, אשר עודדה את בני־עמה למות על קדוש השם מתוך שמחה וחדות הנפש.


גרילפרצר פרנץ / היהודיה מטולדה – עברית: בנציון ידידיה. חזיון היסטורי ב־5 מערכות: 12 נפשות. זמן ההצגה: 3 שעות.

אלפונזו האציל, מלך קשטיליה, אוהב את רחל היהודיה היפה ורוצה לשים כתר־מלכות על ראשה, אך בעטים של תככים ונרגנות שפלה מצד “אנשי־החצר” יורדת היא שאולה ומתה מות טרגי.


זנגביל ישראל / מלך הקבצנים – עברית: בנציון ידידיה. קומדיה בארבע מערכות: 20 נפשות. זמן ההצגה: שלש שעות.

חתך אלכסוני מחיי היהודים, האשכנזים והספרדים הגאים, בלונדון הבירה בסוף המאה השמונה־עשרה. מלא הומור ופקחות.


לאנדוי ד“ר יהודה־ליב / ר' ישראל בעש”ט – חזיון היסטורי ב־5 מערכות. 17 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שלש שעות.

התגלות דמותו הנאצלת של יוצר החסידות והשתלטות תורתו בתוך מהומת הפרנקיסטים בישראל.


לוין־גרוס מרים / החויה הגדולה – מערכון. פגישה בין אנגל ואנסקי. 5 נפשות וקהל. משך ההצגה: 35 רגעים. (נמצא בידי המחברת).

“החויה הגדולה” או “כיצד נוצר הדיבוק?” – מתארת את אחת הפגישות בין אנגל, אבי המוסיקה היהודית, לבין מחבר “הדיבוק”, אנסקי, בנסיעותיהם המרוּבות על פני העיירות, בהיותם להוטים אחרי נצני ההווי היהודי המקורי. באחת מנסיעותיהם נזדמנו שניהם לחתונה יהודית ושם שמעו לראשונה את אגדת “הדיבוק” ושם גם שמע אנגל לראשונה את הצלילים הראשונים ששימשו יסוד ליצירתו הנפלאה “סוּיטת הדיבוק”.


לסינג גוטהולד אפרים / נתן החכם – עברית: בנציון ידידיה. שיר־חזיון ב־5 מערכות. 10 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שלש שעות.

בימי הבינים, בתקופת הצלבנים ושלטון צלח אל־דין המושלמי.


מינסקי נ. / המצור על טולטשין – עברית: בנציון ידידיה. דרמה היסטורית ב־5 מערכות: 19 נפשות מהן 10 עיקריות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שלש שעות.

תוכן העלילה הוא הגנת היהודים על טולטשין בימי גזרות ת“ח ות”ט של בוגדן חמלניצקי. עמידת הגבורה של בחורי-ישראל כנגד פרעות בישראל ותפקיד הבגידה שמלאו במאורע זה האדונים הפולנים…

עיין: בינדר אריה.


סלע יצחק / החכם מדסאו* – מחזה ב־6 מערכות, 22 נפשות. משך ההצגה: שעתים.

שש תמוּנות דרמתיות מחייו של משה בן מנחם מנדלסון מיום הגיעו לברלין צמא תורה והשכלה ותרמילו על שכמו עד רגעו האחרון שבע פעלים ויגון.

בעלילה רקומה בעית העם היהודי בגולה ומשתקפות הדעות והמחשבות מתקופת ההשכלה.

דמארי סעדיה / הלל הענותן – (מהאגדה התלמודית) מחזה ב־4 מערכות. 20 משתתפים. משך ההצגה – 2 שעות.

הלל סובל בילדותו עוני ומחסור, עובד בשכר מועט, חציו נותן לשומר בית־המדרש שיניחו להכנס ללמוד תורה וחציו – לפרנסתו. פעם כשלא השתכר כלום לא הניחו השומר להכנס: עלה וישב על פי הארובה, כדי לשמוע תורה מפי שמעיה ואבטליון, חכמי הדור. ירד עליו שלג וכסהו. בבוקר התפלאו שמעיה ואבטליון, שהיום אפל. כשעלו מצאו את הלל שקוע בשלג. הורידוהו וחיממוהו כנגד המדורה. אמרו עליו: ראוי זה שילמד תורה אצלנו – רבי הלל הענותן, העתיד להיות נשיא חכמי ישראל. רשות ההצגה – בידי המחבר.

המחזה עובד ע"י ס. דמארי גם כמערכון.


קציזנה אלתר / הדוכס – עברית: בנציון ידידיה. מחזה היסטורי ב־4 מערכות, 20 נפשות, מהן 10 עיקריות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

המעשה ב“גר־צדק” מוילנה, הרוזן פוטוצקי, שבא לחסות בצל כנפי שכינת היהדות ומסר את נפשו על קדוש השם.


שטייניץ / בעל השם* – מחזה ב־3 מערכות: 15 נפשות. משך ההצגה: שעה וחצי.

המחזה מגולל לעין הצופה את פרשת חייו של ר' ישראל בעל־שם־טוב. מיום מות אביו ופגישת הילד עם הטבע עד להתגברות התנועה החסידית. הילד ישראל אשר כרת ברית עם העץ והאבן כורת בסוף ברית־אמונים עם עמו. ובמהלך העלילה הזו נראה לנו גם חזון הגאולה של ישראל בארצו.


שלונסקי א. ופ. לובה / דרך הגורל* – מסכת דרמתית בתשע תמונות, 20 נפשות. משך ההצגה: שעתים.

דרך גורל העם מגלות בבל עד שובו לארץ מולדתו, אחרי אלפי שנות סבל ועינויים. פרקי המחזה: בבל; רומי; שריפת התלמוד בפריס; מסעי־הצלב; האנוסים; הכרזה על זכויות האדם (נפוליון); ההתבוללות בגרמניה; הבילויים; ארץ־ישראל כל תמונה בפני עצמה יכולה לשמש מערכון נפרד.


מחזות ארצישראליים

 

א. מחזות תנכיים והיסטוריים    🔗

איוני מסדה / ירושלים – מחזה ב־4 מערכות: 14 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שלש שעות.

מלחמת הקנאים בתקופת המרד הגדול של יהודה כנגד רומא.


אשמן א. / החומה* – מחזה ב־7 תמונות: 15 נפשות. משך ההצגה: שעה וחצי. הוצ' “יבנה”.

מחזה מתקופת עזרה4 ונחמיה. נחמיה חוזר מבבל ומשקיע את כל כוחותיו בתפקיד הקדוש שהוטל עליו להקים את בית־ המקדש. הוא נתקל בהתנגדות עצומה: תושבי הארץ הזרים חותרים תחת עבודתו ועשירי־היהודים אינם רוצים לתת את ידם למפעל. לכן פונה נחמיה אל עניי העם ולצעיריו ויחד אתם הוא עושה את מלאכת־הבנין של חומת־הבית.


בנארי נחום / תובל קין – מחזה תנ"כי ב־5 תמונות: 14 משתתפים, מהם 5 נשים. קהל ניצבים. משך ההצגה: שעה וחצי.

עדה קדומה מחפשת דרך לקיוּמה. תחילה – בציד, אח"כ – בראשית חקלאות; בני למך מגלים יזמה. הכוהן עומד כנגדם. חושש לחמת האלים. גילוי האש והקשת. תובל־קין, ראשון תופשי הכנור מחנך את בני עדתו לראשית התרבות.


בנארי נחום / האדם והנחש – מערכון. הוצאת המרכז לתרבות.

מיוסד על המסופר בפרשת בראשית על אדם, חוה והנחש.


בנארי נחום / מרד המכבים – מערכון. 3 תפקידים עיקריים, 14 תפקידי משנה וקהל ניצבים. הוצאת המרכז לחרבות.

מיוסד על עלילת ראשית המרד, המסופרת בספר החשמונאים.


ברוד מכס וש. שלום / שאול מלך ישראל* – מחזה תוגה ב־5 מערכות. 20 נפשות. משך ההצגה: 3 שעות. הוצאת “מועדים” וקרית־ספר, תש"ז.

טרגדית שאול מלך ישראל בגילומה הדרמתי של שני משוררי זמננו מכס ברוד וש. שלום הועלתה לפנינו כאיפופיה תנ"כית נסוכת הוד־קדומים וגבורה עילאית.


ביסטריצקי נתן / בליל זה* – מחזה היסטורי ב־4 מערכות. 10 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שלש שעות.

מלחמת הדעות, המעמדות והכתות בישראל בתקופת החורבן של הבית השני, ויחסן אל המאורע של מרד יהודה כנגד רומא.

יש גם קיצור של מחזה זה במערכה אחת.


ביסטריצקי נתן / ירושלים ורומי – חזיון היסטורי ב־4 מערכות. 20 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שלש שעות.

מלחמת יהודה לחרותה ועצמאותה כנגד מלכות רומא האדירה, וטרגדית אלה שעמדו “בין המצרים” – כיוסיפוס פלביוס וחבריו.


ביסטריצקי נתן / פעמי המשיח* – מערכון.

המערכון הוא קטע של המחזה “שבתי צבי” לביסטריצקי, שלא הוצג ע“י ה”אהל".


בורלא י. / נשמת המכבי – מחזה לילדים: 6 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

גילוי נשמת המכבי לאחד מילדי ישראל.


בר־יוסף י. / ירח־ימים – מחזה היסטורי ב־3 מערכות. 8 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

שבר בית שלום בן יבש אשר מלך על ישראל ירח ימים.


גורדין יעקב / אלישע בן-אבויה – עברית: ק. סילמן, חזיון היסטורי ב־4 מערכות: 12 נפשות, מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה. הוצ' “סנונית”, ירושלים, תרע"ו.

הטרגדיה של “אחר” (אלישע בן אבויה) שיצא לתרבות זרה וקצץ בנטיעות שנטעו קדמונים. האיש שעמד בין היהדות, היונות והרומאות – ולא מצא מנוחה לנפשו.

(המחזה טעון עיבוד).


דושמן י. / דוד וגלית – מחזה תנ"כי לילדים: 12 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: חצי שעה.

מלחמת דוד בגלית הפלישתי.


הבל פרידריך / יהודית – עברית: בנציון ידידיה. חזיון־תוגה ב־5 מערכות. 20 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שלש שעות.

גבורת יהודית ומסירות נפשה על מזבח עמה וארץ מולדתה.


הבל פרידריך / הורדוס ומרים - עברית: בנציון ידידיה. חזיון־תוגה ב־5 מערכות: 12 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שלש שעות.

התנגשות שני העולמות, זה של הורדוס האדומי שנטל מלוכה לעצמו בעזרת הרומאים ואינו יכול להתגבר על רגש הנחיתות הטבוע בקרבו, וזה של מרים החשמונאית, אשתו האצילה, הנצר האחרון מגזע המלוכה בישראל, אשר למרות אהבתה אליו כאל גבר, – שונאת היא אותו על הפכפכותו ועריצותו האכזרית. 


הימן מוריץ / אשת רבי עקיבא – עברית: בנציון ידידיה. חזיון היסטורי ב־5 מערכות: 30 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שלש שעות.

תיאור תקופת רבי עקיבא בן־יוסף ואשתו ילתה בת כלבא שבוע, אשר בזכותה עלה לתורה ולגדולה. תאור דמות האשה העבריה בימי קדם, בהיות העם מושרש בארץ מולדתו.


הלקין ש. / בר כוכב – מחזה ב־4 מערכות מעובד ע"י ברוך קלס, תרגם מאידיש דניאל בן־נחום. מספר המשתתפים: 18. משך ההצגה: שעתיים ורבע.

עלילת בר־כוכבא הידועה בהארה פוליטית וסוציאלית של הסופר האידי הסוביטי ש. הלקין.


המאירי אביגדור / מצדה – דרמה ב־4 מערכות. 20 נפשות. משך ההצגה: שעתים.

קרבן הפסח האחרון ביהודה. דרמה היסטורית על נפילת מבצר מצדה.


המאירי אביגדור / מסדה – מערכון: 10 אנשים. משך ההצגה: 45 דקות.

השעה האחרונה של נצורי מסדה עם אליעזר בן יאיר בראשם מקבלים שליח מהרומאים, שכל ארץ־ישראל בידיהם. אליעזר מחליט להגן על מסדה עד אחרון אנשיו. המתגוננים האחרונים, כדי שלא ליפול בשבי, מקפחים את נפשם בידיהם.

(להשיג אצל המחבר ברמת־גן).


ויילד אוסקר / שלומית – טרגדיה היסטורית במערכה אחת: 19 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעה אחת.

מות שלומית בת הורדיה בפקודת הורדוס אנטיפא מושל יהודה.


חזן ל. / דבורה ויעל* – 4 מערכות. מספר המשתתפים 16. זמן ההצגה: ½2 שעות.

במרכז המחזה עומדות שתי הגבורות דבורה ויעל אשר מתוך שאיפת השחרור מגיעות למעשיהן הן: דבורה לדרגת מנהיגה רוחנית ושופטת בישראל ויעל – למעשה גבורתה.


חיקיס מ. / עלי באר – מחזה תנ"כי לילדים ב־3 מערכות: 12 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעה ומחצה.

פגישת אליעזר ורבקה ליד הבאר.


חיקיס מ. / יעקב ועשו – מחזה תנ"כי לילדים ב־3 מערכות: 6 נפשות מלבד קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעה ומחצה.

שנאת האחים הנושנה והצלת יעקב מידי עשו אחיו.


חיקיס מ. / קין והבל – מחזה תנ"כי לילדים במערכה אחת: 3 נפשות. זמן ההצגה: חצי שעה.

אגדת החטא הראשון.


טשרניחובסקי שאול / בר־כוכבא - דרמה בת 4 עלילות. 25 נפשות. משך ההצגה: 2 שעות וחצי. (כתביו כרך ה' תל־אביב, תרצ“ב. “התקופה” כ”ו, כ“ז תר”ץ).

פרשת מרד בר־כוכבא. תיאורי־החיים של צעירי הדור ההוא עדים הם לכמיהה התמידית של האיש הישראלי לחרות לאומית. מרכז העלילה בנוי על סיפור המדרש בדבר הכותית שלכדה ברשת אהבתה את ראש מורדי ישראל.


טשרנוביץ ימימה / בת יפתח* – מחזה תנ"כי ב־3 תמונות: 10 נפשות, משך ההצגה: 35 רגעים.

בתופים ובמחולות יוצאת בת יפתח־המצביא לקראת אביה המנצח בקרב, ואינה יודעת כי היא צועדת לקראת המות. בת־יפתח מבקשת מאביה ללכת אל ההרים לבכות את מר גורלה, אולם בהרים ימי האבלות שלה נהפכים לימי יצירה. בת־יפתח ונערותיה הופכות את המקום השומם לגן־עדן פורה.


ברכי יששכר / הלוחמים הקטנים – מחזה לילדים ב־4 מערכות: 7 נפשות. זמן ההצגה: שעה.

מלחמת ישראל בפלישתים ונצחון דוד על גלית.


לודוויג אוטו / המכבים – עברית בנציון ידידיה. חזיון־תוגה ב־5 מערכות: 30 נפשות מהן 10 עקריות, בלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שלש שעות.

גבורת המכבים ומרד יהודה הקטנה כנגד הממלכה הסורית העצומה.


לוי שרה / בנות מדין* – מערכון תנכי. 12 נפשות. משך ההצגה: 40 רגע.

ריב תמידי לבנות מדין עם רועי הסביבה בשל באר. כשבאו פעם אל הבאר קמו הרועים להתנפל עליהן ולגרשן. משה שנזדמן למקום בברחו ממצרים, הגן עליהן. הרועים גורשו והאחיות שבו להשקות צאנן בשמחה.


לונגפלו ח. ו. / יהודה המכבי – תרגום חפשי של האזרחי. נדפס ב“ספר החנוכה”. חזיון בחמש מערכות. 5 גברים, חנה ושבעת בניה מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שלש שעות. הוצאת “תושיה”, ביבליותיקה עברית.

מחרוזת־גבורה ישראלית עילאית מימי החשמונאים. המחזה פותח בתחילת המרד במודיעין וגומר בקצו של אנטיוכוס, איש־הדמים. סופו של אנטיוכוס מלא מתח דרמתי־טרגי, בהתודעותו עם אלוהי ישראל.


מקלר ש. / פלגש בגבעה – חזיון תנכי ב־5 מערכות: 19 נפשות, מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שלש שעות. הוצ. “תושיה”, ביב. עברית.

מאורע פלגש בגבעה ומלחמת השבטים בשבט בנימין אשר כמעט נשמד כולו ולא נכנע, בהאמינו כי הצדק אתו.


סקלר ה. (צבי ושלום). / יוסי מן יוקרת – דרמה היסטורית ב־4 מערכות: 9 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

תוכן העלילה מיוסד על האגדה התלמודית בדבר “צור הגליל”, רבי יוסי מן יוקרת (במאה השלישית אחר חורבן הבית השני) אשר במו ידיו קיפח את חיי בנו וחיי בתו היחידה – על כי סרו מן הדרך שסללו קדמונים…


פלג אדמונד / איזבל – עיבוד חיים הררי. מחזה ב־6 תמונות: 10 נפשות. משך ההצגה שעתים ומחצה. ת“א “ניב” תר”ץ

חזיון תנ"כי המיוסד על פרשת איזבל ונבות היזרעאלי. איזבל מנסה בכל כוחה להשפיע על אחאב אישה לרצוח את נבות בשל סירובו לוותר על חלקת אדמתו לטובת המלך. היא רואה בהענשת נבות צעד ראשון לקראת הנהגת עבודת־האלילים בארץ. בעלה עומד לבצע את מזימתה, אך נתקל בזעם הנביא אליהו, הוא נמנע מלעשות את רצון איזבל וחורץ עליה לפי דרישת העם דין־מות בגלל נכליה הנבזים.


פרישמן דוד / במרצע – מעובד עפ“י ספורו ע”י בנציון ידידיה. מערכון: 19 נפשות וקהל־נצבים. זמן ההצגה: רבע שעה.

במדבר. איש עברי עומד לשלוח לחפשי את עבדו העברי לאחר שש שנות עבדותו. אך העבד אינו חפץ בשחרורו. “אהבתי את אדוני, לא אצא לחפשי”! אולם ראשי העדה מוכיחים אותו על פניו: בני חורין אנחנו! לא יהיה עבד בתוכנו! לא עבדים, בני־חורין יכבשו את הארץ ויבנו להם מולדת!


פרישמן ד. / במדבר – עובד ע"י ד. בן־נחום. מספר המשתתפים 14. משך ההצגה: שעה וחצי.


פינקרפלד אנדה / חברים* – מחזה תנכי לנוער: 4 תמונות. 4 נפשות וילדים. משך ההצגה: 40 רגע.

קשרי־ידידות בין נערי ירושלים הלוחמת, בתקופת עזרא ונחמיה ובין נער שומרוני שכן. על אף המלחמה הנטושה, יוצאים הם אליו בלילה ללקוט תאנים. עם בוקר מחזיר אותם אבי הנער השומרוני בחרוף נפש אל חומות ירושלים, ומשום כך שורפים השומרונים את נחלתו ואת שדותיו. הנערים העברים נשבעים לבנות מחדש במו ידיהם את נחלתו השרופה.


פינקרפלד אנדה / תמר ויהודה* - מחזה ב־7 תמונות. 13 נפשות. משך ההצגה: ½2 שעות.

יהודה מסרב לתת את שלה בנו לתמר אלמנת שני בניו. כדי ליבמה הוא מונע ממנה להיות אֵם בעמה. האשה, אשר נפשה חשקה בילדים משיגה את מבוקשה בדרך לא טהורה, אך בו בזמן נוקמת היא את נקמת עלבונה ביהודה.


צבי יצחק / המרד בהרי יהודה – מחזה ב־4 מערכות. התפקידים העקריים: 8 גברים, 3 נשים (אכרים חיילים). משך זמן ההצגה: שעה וחצי. המוסיקה: ארנסט הורביץ.

תקופת החשמונאים. דכוּי העברים ע"י היונים המחזיקים את בנותיהם כבני־תערובות. העברים מורדים ועולים אל ההרים. המצב הוא חמוּר, כי ביניהם נמצאים גם מרגלים לטובת היונים. לבסוף באה העזרה ושעת־השחרור. שירים וריקודים.

להשיג ע"י מועצת איזור הגלבוע (ועדת התרבות).


צמח ש. / תנחום מכפר ינוח – מחזה הסטורי ב־3 מערכות:

תמונה מחיי כת האיסיים בישראל בתקופת החורבן של הבית השני, ויחס הכתות השונות אל המרד הגדול.


קבק א. א. / בהמוט ממלכה – דרמה תנכית ב־3 מערכות: 19 נפשות, מלבר קהל־ניצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

התמוטטות מלכות בית־דוד בעטים של נרגנות, תככים וסכסוכי־משפחה מבפנים.


קלאוזנר מרגוט / יוסף במצרים* – (בבית פוטיפר). מחזה ב־5 מערכות ופרולוג. 18 נפשות, משך ההצגה: 3 שעות.

יוסף נשלח לראות בשלום אחיו. אחרי המכרו לבית פוטיפר ע"י המדינים, עולה הוא לגדולה ומתמנה למנהל משק בית אדוניו. מורו – משורר מצרי זקן ועיור, השומר על צעדיו, מלמדו את הלכות חיי מצרים. תוך ויכוח מתמיד על שתי השקפות עולם דתיות, יוסף מתלבט בין אשת פוטיפר שאהבתהו ובין אסנת בת פוטיפר שמשכה את לבו. אשת פוטיפר, לאחר שיוסף דחה את אהבתה, זוממת להכריעו. יוסף נתחייב במשפט, אך גם אשת פוטיפר נדונה לגרוש.

(הפרולוג בפני עצמו, יכול לשמש מערכון לנוער, המחזה טעון תרגום).


קלאוזנר מרגוט / יוסף במצרים* – (בימי הרעב) מחזה 19 נפשות, מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה. ב־5 מערכות, 25 נפשות, משך ההצגה: 3 שעות.

השנה השניה לרעב. העם עומד למרוד; יוסף מונע ברוב תבונה את התפרצותו הגלויה. עשרת אחיו מוּבאים לפניו למשפט כזרים. שמעון נעצר והיתר מוחזרים. אשתו של יוסף, אסנת בת הכהן הגדול, מנסה להכניס אותו ואת בנו תחת כנפי הדת המצרית ולבסוף מצליחה למשוך את מנשה בנה לצדה. יעקב מסכים לדרישת בניו, ומשלחם יחד עם בנימין אחיהם מצרימה. בינתיים משתיק יוסף את המרד ההולך וגובר ע“י הלאמת הקרקע. האפיזודה התנ”כית על הגביע: לאחר דין ודברים קשה “לא יכול יוסף להתאפק” והתוודה לאחיו.

(המחזה טעון תרגום).


קמינקא אהרון / שבר בית אחאב – דרמה ב־4 מערכות. 25 נפשות. משך ההצגה: שתי שעות וחצי. הוצאת “מסדה” ת“א, תש”ב.

פרשת איזבל בלבוש שירי קלסי. העלילה כמו כן הדמויות ידועות לרוב, אך מבין שורות השירה בוקעת נבואת התקוה להתחדשות חיי ישראל בארצו העצמאית, אשר שם המשורר בפי אליהו הנביא.


קצנלסון יצחק / מכירת יוסף – מחזה לילדים ב־3 מערכות. 8 נפשות. משך ההצגה: שעה וחצי.

הסיפור התנ"כי בעיבוד אמנותי חפשי.


קצנלסון יצחק / הנביא – חזיון תנכי ב־3 מערכות. 8 נפשות. זמן ההצגה: שעתים וחצי.

חיי הנביא אלישע.


רסין ז’ן / אסתר – עברית בנציון ידידיה. חזיון־תוגה ב־3 מערכות: 10 נפשות בצרוף מקהלת נערות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

תוכן העלילה בנוּי על הספור התנ"כי, ברוח שירה נעלה. 


רסין ז’ן / עתליה – עברית בנציון ידידיה. חזיון־תוגה ב־5 מערכות: 19 נפשות בצרוף להקת כהנים ולויים ומקהלת עלמות.

מות עתליה בת איזבל שמלכה בכוח הזרוע והרשע, והמלכת יואש בן אחזיה למלך על יהודה.


שוהם מתתיהו / אלוהי ברזל לא תעשה לך – חזיון קדומים ב־3 עלילות. 21 נפשות. משך ההצגה: 3 שעות. (הוצאת שטיבל ורשה תרצ"ז).

המחבר מתאר במחזהו התנ"כי המקורי את ההאבקות בין אברהם אבינו, בא־כח האמונה באל חי ויחיד, ובין גוג, בא־כח האלילות, אחד מבני “גזע האדונים” מהצפון. ביצירה זו חזה שוהם את כל הפרשה הטרגית של דורנו.


שוהם מתתיהו / צור וירושלים – דרמה ב־3 מערכות. 12 נפשות. משך ההצגה: 3 שעות. (הוצ' “דביר” ת“א, תרצ”ג).

העלילה בנויה על ההתמודדות בין שני גורמי תרבות. הרוחני־ישראלי והארצי־האלילי. איזבל, אשת היצרים זוממת להכריע את הרוח הישראלי ופורשת את רשתה, רשת האהבים, לרגלי נביאי ישראל הנרדפים. עצום תשוקתה ללכוד את אליהו. יצירה דרמתית מן המועטות בספרותנו המצטיינת בשגב לשוני ובנין דרמתי מלא תנופה, דמויות וקונפליקטים.


שטראויס לודויג / אליהו* – מחזה אגדתי ב־5 תמונות. 12 נפשות. משך ההצגה: שעה וחצי.

אב עני עם בנו מחפשים לשוא עזרה מקרוב עשיר. אליהו הנביא מוכר את עצמו לעבד ונותן את הכסף למשפחה עניה. בעזרת מלאכי השמים הוא מקים ארמון נהדר במשך לילה אחד בשביל אחד המלכים. המלך מתפעל מיפי הארמון אך אליהו נעלם ונבלע בשחקים. 


 

ב. הוי, חיי הישוב, בעיות סוציאליות    🔗

אבויה י. (וילקנסקי). / ברזל בברזל – דרמה ב־4 מערכות: 7 נפשות מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

התפרצות המהלך החדש לתוך זרם חייגו הישנים והרס המשפחה היהודית בתחום המושב.


אבי־שאול מדרכי / המחרוזת – מחזה ב־4 מערכות: 17 נפשות. מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

חיי הקבצנים בירושלים עיר־הקודש, השומרים על ה“כתל־המערבי”, וחדירת קוי אור השמש החדשה לתוך חיים אלה.


אבי־שאול מרדכי / בין עיים – מחזה ב־2 מערכות: 9 נפשות, זמן ההצגה: שעה אחת.

מחיי החלוצים בראשית העליה השלישית.


אנוכי ז. י. / הבית – מחזה ב־3 מערכות: 9 נפשות. משך ההצגה: 2 שעות. ירחון אחדות העבודה שנה א'. ת“א תרצ”א.

חברי קבוצת התישבות נגשים לבנין הבית הראשון בנקודתם. יוזם המפעל רואה בהצלחת הבנין סמל לנתוק קשריו עם עברו בגולה והתקשרותו המוחלטת עם אדמת המולדת. לא כן רעיתו, אשר הגעגועים לבית הוריה עדיין לא הרפו ממנה. היא מחכה לכשלון הבניה בתקוה, כי אולי אז יסכים אהוב־נפשה לחזור אתה לארץ מוצאה. אולם הבית עומד על יסודות מוצקים והפרצה שניבעה בתקרה נסתמה במהרה. המאורע מביא לידי ליכוד חברים ובשיירת “אל יבנה” חוגגים את חנוכת הבית.


אשמן א. / בטון – מחזה ב־3 מערכות: 13 נפשות. משך ההצגה: שעתים ומחצה.

“בטון” הוא שם קבוצת פועלי בנין המתאמצים להחזיק מעמד עד שיעבור המשבר. המצוקה והבטלה זורעות פירוד ואי־הבנה. המצב הזה משפיע לרעה גם על יחסי-האהבה שבין יהודה מזכיר הקבוצה ובין אלה חברתו. אולם הפועל מצליח להתגבר על דכאונו ועם יציקת הבטון מתלכד הוא וכל חבריו לגוש בטון מוצק.


בדר מנחם / עליה ב' – מחזה ב־4 מערכות: 15 נפשות, מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

פרשת יסורי גולים וענות יציאת אירופה מעבר מזה, וגהינום הכניסה לארץ היעודה מעבר מזה.


בדר מנחם / פועלים במצור – נסיון דרמתי ב־4 מערכות: הנפשות: המוני פועלים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

טרגדית מעמד הפועלים; שובתים ומפירי־שביתה באירופה המערבית אחרי מלחמת העולם הקודמת, ולעומתה – חיי קבוצה בארץ־ישראל.


בן־חור איתמר / השבועה – מחזה בחמש מערכות בצרוף פתיחה: 9 נפשות מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעתים.

יחסי מעמדות ומלחמת הפועל העברי לכיבוש העבודה במושבה.


בן־חור איתמר / חבריה – מחזה ב־5 תמונות בצרוף פתיחה וסיום: 13 נפשות מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעתים.

תקופת השפל של חוסר עבודה בארץ והמשבר של שנת תרפ“ז–תרפ”ח.


בן־חור איתמר / הסוררת – מחזה ב־6 תמונות: 12 נפשות מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעתים.

ראשית ימי העליה השלישית לארץ והשפעתם העצומה על חיי הישוב הישן ושומרי־החומות של ירושלים.


בן־צבי מרדכי / אל שן הסלע – מחזה ב־4 מערכות. הוצאת “עדי” תל־אביב.

שפרה בת 30 באה לארץ. באחת המושבות הגדולות היא נפגשת באוריהו בחוּר צעיר, מורה, העוסק בחיבור ספר. שפרה מגלה לו טפח מחייה הסוערים הקודמים ומציעה לו לנסות כוחו בחיים ולא רק בספרות. אוריהו עובר עמה לדירה מיוחדת. דרורה, בת המושבה, האהובה עליו אינה מסכימה לאופן חייו. ולמרות אהבתה העזה לאוריהו היא נישאה לאחר. נסיונו של אוריהו אינו עולה בידו, ואינו רואה ברכה והצלחה בחייו עם שפרה. בדרמה הוארו חיי המושבה לפני המלחמה הראשונה על טפוסיה השונים.


בן־צבי מרדכי / משבר – מחזה ב־3 מערכות. הוצאת “עדי” ת"א.

מר חסקין, בעל נכסים ועסקן צבורי שעיניו לבצעו, חי בתל־אביב עם אשתו ובתו שרה. מתגלה שיש לו עוד בת בחו"ל מאשה אחרת. אם הבת הזו תובעת ממנו שיביא את בתו זהרה לארץ. בתו באה ונכנסת למשפחה בתור בת אחות. זהרה עובדת במשרד אביה. חייל מהגדוד הראשון, איתן, שבא מאמריקה, מתאהב בזהרה. זהרה רבה עם אביה, עוזבת את ביתו ויחד עם איתן עוברת אחרי נסיון עבודה בכביש לתל־אביב בשעת חוסר עבודה. שניהם סובלים חרפת רעב, ומאפס מוצא הם מטביעים את עצמם בים.


ברגר מנחם / מאה שערים – מחזה בשלש מערכות (שבע תמונות): 17 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

תמונה מן ההוי הירושלמי והתפרצות החדש לתוך הישן בחיי “שומרי־החומות”. הד נצחון התחיה הלאומית, נצחון החיים על המות, העתיד על העבר.


ברגר מנחם / שומרי החומות* – מחזה מחיי ירושלים העתיקה ב־5 מערכות: 9 נפשות. משך ההצגה: שעתים.

מחזה מחיי ירושלים העתיקה. תושבי־החומה מקיימים את נפשם מכספי החלוקה. השאיפה להשתחרר ממצור החומה מביאה לידי התנגשות בין הדור הצעיר והישן, שנוהג בכל חומר הדין במפירי הדת והמסורת. 

הצעירים מחפשים את שביל הזהב בהגשמת רצונם בדרך ליעודם ואהבתם.


ברונזפט מ. / אנשי בראשית* – מחזה מחיי זייד, חלוץ השמירה בארץ. מחזה ב־5 מערכות: 9 נפשות. משך ההצגה: שעה וחצי.

פרשת ההאבקות והגבורה של משפחת זייד בהתישבה על הקרקע.


בר־יוסף יהושע / הזקן – מחזה ב־3 תמונות קצרות, 7 גברים 5 נשים. משך ההצגה: 45 דקות.

הזקן – דמותו של א. ד. גורדון. שתי התמונות הראשונות באחת ממושבות יהודה. עמידתו של הזקן מול הנכר של אנשי המושבה. הוא מעודד את הפועלים שמסביבו בבדידותם. התמונה השלישית בקבוצה. ראשית בנין המשק העצמי בתוך הערבה. דמותו של הזקן מלוה את המפעל החלוצי.


ברנשטין מ. / לב חדש – דרמה ב־4 מערכות: 23 נפשות. זמן ההצגה: שעתים ומחצה. הוצ' “מסדה”.

תהליך ההתוך בכור חיינו בארץ; עליה עליה ובעיותיה.


ברנשטין מ. / מבראשית – דרמה ב־3 מערכות (6 תמונות): 10 נפשות מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה. הוצ' “מצפה”.

בעיות חיינו בארץ בהתחלת תקופת “המעפילים”.


בת־דורי שולמית / לפני הגשם* – מערכון מחיי הקבוץ; 6 נפשות. משך ההצגה: 45 רגעים.

סכנת בצורת. בחדר הילדים של הקבוץ נמים הכל את שנתם. ליד ילד אחד קודח שומרת אמו. לחדר האוכל סרים מפעם לפעם השומרים וכולם כאחד מיחלים לגשם עז, ועם בואו חולפת גם הסכנה לחיי הילד.


בת-דורי שולמית / בסימן הזמן* – (הטרקטור) מערכון הומוריסטי: 8 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע.

הטרקטוריסטים מתנגדים להחלטת הקבוץ לשעת חירום, האומרת להכניס חברות לעבודת הטרקטור. הטרקטוריסטית החדשה מתגברת תוך הרפתקאות מבדחות על המכשולים אשר חבריה לעבודה מעמידים לפניה וסוף סוף משיגה את מבוקשה, אולם שמחתה מופרת במהרה, כי הטרקטוריסט הראשי וגם הראשון למכשיליה אשר היה קרוב ללבה, נקרא לפתע להתגייס לצבא.


בת־דורי שולמית / המשפט* – מחזה ב־2 מערכות (11 תמונות): 17 נפשות. משך ההצגה: 2 שעות.

קבוץ עברי נתקף ע"י כנופית ערבים. נהרגים בהתקפה שלושה אנשים: יהודי, ערבי ואנגלי. מופיע שופט מעולם־האמת ומאשים את שלשתם ברצח. הנאשמים טוענים, כי הם חפים מפשע וכל אחד מהם מראה הסיבות שנגרמו למעשה הרצח: הערבי – על השפעת האפנדים. האנגלי – התנדב לצבא מחוסר עבודה והיהודי – הגן על מולדתו החדשה. אולם אין מעשה אבות סימן לבנים. בניהם של הערבי והיהודי נשארים ידידים נאמנים זה לזה.


בת־דורי שולמית / אניה סוערה* – מחזה ב־5 מערכות: 20 נפשות. משך ההצגה: שעתים ומחצה.

פליטים מארצות שונות מפליגים באניה שנקנתה במיוחד בשביל נסיעה לא“י, מתוך תקוה להגיע אליה, אם כי לכולם אין תעודות עליה. האניה מושבת אחור ע”י משטרת החוף של א"י והיא נודדת בתוך הים ללא ציוד של פחם, מים ואוכל. היאוש בין הנוסעים הולך וגובר. אך מתוך מאמץ אחרון חוזרת ומגיעה האניה אל חוף הארץ. שני גברים קופצים לתוך הים וחותרים בשחיה אל החוף.

האפילוג המטפל בשני עולים המגיעים אל החוף הוא מערכון בפני עצמו. המתאים במיוחד לנוער. 


גליקשטיין חיים / אהלים* – מחזה ב־6 תמונות: 14 נפשות. משך ההצגה: שעתים ומחצה.

אנשי הגדוד העברי חוזרים עם תום מלחמת העולם הראשונה לחיי התישבות בארץ. בביתו של מורה עברי בירושלים חולפות לפניו דמויות רבות־ענין ומשמעות מתקופת העליה השניה. לתוך חיי החלוצים בדרכם להגשמה נשזרים גם חוּטי אהבה טרגית, שנגמרה בקפוח־נפש…


גראי נורברט / התחנה האחרונה* – מערכון – דיאלוג: 2 נפשות. משך ההצגה; 20 רגע.

שתי נשים זרות זו לזו נפגשות ליד התחנה האחרונה של אוטובוס בתל־אביב. האחת אשתו של הנהג, שבעת אושר והשניה – עולה חדשה במצב דכאון. מתוך שיחה חטופה ביניהן – מתגלה קשר הגורל שבין שתי הנשים.


גראי נורברט / מגדל־וחומה* – מערכון ב־8 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע.

תיאור עליה לקרקע בימי “מגדל וחומה”. בבהלת העבודה והמאמץ העל־אנושי להקים נקודה במשך יום אחד חולפים לעינינו צעירים וצעירות העושים מלאכתם בזריזות והקרבה מופלאה.


גראי נורברט / פוליטיקה* – מערכון הומוריסטי; 3 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע.

אכר פשוט, איש האדמה, עומד בפני תפקיד קשה, להשלים בין בתו ובין בחיר לבה. לאחר שנתגלע ריב ביניהם בשל הבדלי “השקפות פוליטיות”. ב“פילוסופיה” הפרימיטיבית שלו הוא מחזירם שוב זה לזה.


הרוסי עמנואל / גיוס העם – מערכון התולי: 5 גברים. משך הזמן: כ־20 רגע.

ללשכת הגיוס בו עובדים שני פקידים, באים זה אחר זה תימני, גרמני ויהודי גלוּתי מובהק, אך הוא – האחרון – אינו מופיע כדי להתגייס, כפי שמתברר לבסוף, כי אם לעודד את הפקידים ע"י דרשה ממושכת ומלאת מליצות.


הרצל תיאודור / החברה החדשה – לפי הרומן “אלט־ניילנד” (“תל־אביב”) של הרצל. בעיבוד א. לוינסון. מערכון: 7 נפשות וקהל־נצבים. משך ההצגה: חצי שעה. הוצאת “המרכז לתרבות”.

שטיינק (דמות מרמורק) וליטווק (דמות וולפסון) באים ל“כפר חדש”. שטיינק מנסה להסביר לאכרים את מהות החברה החדשה, אולם נתקל בהתנגדותו של מנדל, המתיחס בחשד לציונים ודורש עצמאות לכפר. ליטווק מצליח להסביר לאכרים את עיקרי התורה הלאומית החדשה הודות לידיעותיו הרבות וניתוחו ההגיוני; דבריו מקבלים חיזוק ע"י הסכמתו של ר' שמואל (דמות הרב מוהילבר).


וילנסקי אלה / ערב שבת* – מערכון: 8 נפשות. משך ההצגה: 40 רגע.

מערכון מחיי החיילות העבריות. תיאור ליל שבת, יום לפני צאת חיילינו לקרב.


יערי יהודה / התלם הראשון* – מעובד עפ"י החלק השלישי של ספרו “כאור יהל”. מחזה ב־3 מערכות: (10 תמונות). 15 נפשות. משך ההצגה: 2 שעות.

צעדיה הראשונים של קבוצה בגליל, סבלותיה, התלבטויותיה ונסיונותיה, עד שהיא מתבססת ומשתרשת בקרקע. בין נפשות המחזה – דמותו האצילה של א. ד. גורדון.


כרמון א. / נגינת־אם – דרמה ב־3 מערכות: 11 נפשות, מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

מלחמת האשה החדישה ביצר האם שבה, בצורך לגדל ולטפח בעצמה את פרי בטנה, למרות הכרתה הברורה בערך הקבוץ ובחיים המשותפים שבחברה. קשי המעבר לחיים חדשים הבנויים על יסודות חדשים. 


כרמון א. / בסבך – דרמה ב־3 מערכות: 7 נפשות, זמן ההצגה: שעתים.

חיי קבוצת פועלים. קשי ההסתגלות הרוחנית לחיים משותפים בחברה. הישן והחדש זה לעומת זה. סבך נפשי ללא מוצא.


כרמון א. / מדורות – מחזה ב־3 מערכות בצירוף פתיחה: 8 נפשות. זמן ההצגה: שעתים.

תהליך גיבושם של חיים יהודיים לאומיים על אדמת המולדת.


לוברני אליעזר / סעדיה בהרים* – מחזה ילדים ב־4 מערכות ופתיחה: 15 נפשות. משך ההצגה: שעתים וחצי.

נער יהודי מתימן מוצא בקושי את לחמו בצחצוח נעלים. חוסך מפרוטותיו, כדי להביא את הוריו ארצה. לאט לאט הוא נסחף לחיי הרחוב, אולם מצפונו נעור בו והוא מחליט לברוח מהרחוב. איש מן הגליל לוקחו אליו. והנער משתרש בעבודה ומוצא בה סיפוק רב.


לימון ש. / המשולש של הכנרת* – קומדיה מחיי הארץ. מספר המשתתפים 4. זמן ההצגה: 2 שעות.

מעשה שקרה בזמן חופשתם של 3 צעירים בעיר.


ליפשיץ משה / החורשה* – מחזה ב־3 מערכות: 15 נפשות, משך ההצגה: 2 שעות.

לבטי חלוּצי ההתישבות החקלאית בארץ למן שתילת החורשה הראשונה עד היעשותה ליער. גידול החורשה משמש רקע להתפתחות חיי הנקודה וגיבושה.

קיים גם קיצור ועיבוד המחזה ע"י טוביה גרינבוים.


לסלו א. / יום שכולו אמת – קומדיה בתרגומו ועיבודו של א. פוירשטיין. 3 מערכות: 3 נשים. 6 גברים.

מעשה במהנדס־קבלן שנתגרש מאשתו הואיל ושקרה לו. אולם המהנדס גילה כי גם ארוסתו משקרת על ימין ועל שמאל. הוא רוצה לנתק את היחסים שביניהם. היא טוענת שכל אדם חייב לשקר, אחרת אי אפשר לחיות. המהנדס טוען, שלא שקר מעולם. אשתו מבקשת ממנו אמירת־אמת במשך 24 שעות בלבד.

התוצאה: הוא יורד מנכסיו. מוצא מן החברה וידידיו נאלצים להעבירו לבית המשוגעים כדי להצילו.

מעבד המחזה העביר לשם אקטואליזציה את מקום העלילה לתל־אביב. הזכויות ברשותו.


מוסנזון יגאל / החוצב אברהם* – מחזה ב־3 מערכות: 8 נפשות. משך ההצגה: שעה וחצי.

מאורעות 1936. רות, חברת קבוץ, ברוב ערגונה לבית הוריה בגולה מנסה להשפיע על אברהם בעלה לעזוב את הארץ, אך לשוא. בינתים נארגת בינה לבין חבר אחר ידידות אמיצה הסמויה מעיני אברהם. פרץ סכסוך. ידידה של רות נתפס ישן בשמירת המחנה ואברהם האחראי לבטחון הנקודה דורש דין חמור לחבר קל־הדעת ומונע ממנו השתתפות בהתקפה הקרובה. הנדון אינו מקבל את הצו ובצאתו לפעולה על דעת עצמו הורגו אברהם בשגגה בירית רובה. יסורי אברהם אינם מרפים ממנו ומביאים אותו לידי החלטה לעזוב את הקבוץ. יחסם החם והלבבי של החברים מעביר אותו לבסוף על החלטתו.


מלצר שמשון / מה מליל* – מחזה ב־3 תמונות: 6 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע.

בן אכרים צעיר רואה בחלומו סערה גדולה, ואל השער עליו הוא שומר מגיעה עדת אנשים רצוצים ומוכים – סמל הגולה. הם מבקשים שיפתחו את השער. השומר פותחו. הסערה שככה והאנשים פצחו בשיר ובמחול. החלו בהקמת אהלים, נטיעת עצים, חרישה וזריעה – סמל החיים המתחדשים. 


נהרי זאב / בנימין* – מחזה ילדים מחיי הארץ ב־3 מערכות: 12 נפשות. משך ההצגה: ½1 שעות.

סירת פליטים ובה 4 ילדים מגיעה אל חוף הארץ. בחיפוש אחרי מסית ידוע נאסר אחד הילדים ע“י חיילים. הילד חולם חלום העבדות של בני ישראל במצרים ומזדהה עם גורלם. חברת האסיר מנסה לרכך את לב המפקד ע”י תאור גורלו המר ותלאותיו. בנימין האסיר שוחרר.


סנש חנה / הכנור – מחזה מחיי הקיבוץ: ב־5 תמונות. 8 בחורות, 12 בחורים. הוצאת הקיבוץ המאוחד.

כנרית צעירה, “בת־טובים”, מחליטה לשנות את דרך־חייה ולעלות ארצה בתור פועלת פשוטה וחברת הקבוץ. היא הסתגלה יפה לתנאים החדשים, ורק מכשול אחד בדרכה; הגעגועים לאמנות. בעצתו של מורה למוסיקה – היא מחליטה לחזור לנגינה למשך שנה אחת, לשם השתלמות. אך בהודע לה, כי הקיבוץ זכה למקום התישבות בגליל היא משנה את דעתה ובאה לידי הכרה. כי מוטב לשמור על הכנור למען הדור הבא.


פינקרפלד אנדה / על הסף* – מחזה לנוער המתבגר ב־3 מערכות: 8 נפשות. משך ההצגה: שעה אחת.

נוער מתבגר שנתחנך באוירה של חופש מופרז ניצב לפתע לפני חיי המציאות במבוכה גדולה, באשר אינו מרגיש כל סייג מבדיל בין המותר והאסור. הסבל ומאורעות חיים מביאים את הנוער לידי הבחנת המעשים וגילוי חוקי המוסר שיכוונו את האדם במעשיו. במחזה נרמזו כמה לקויים בתנועות הנוער שלנו.


פוגל משה / מעשה בעורך־דין – קומדיה ב־5 מערכות: 10 נפשות מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעתים ומחצה.

הצגה לראוה והוקעה פומבית של כמה לקויים בחיינו בארץ. בתקופת הגאות והשפל של העליה הרביעית ודמות אותם

מעורכי־הדין המתחרים זה בזה ברדיפה אחרי הבצע והריוח הבא מתוך “עסקים” מפוקפקים.


פודור לאדיסלו / הרמאי ההגון – תרגם א. פוירשטיין. קומדיה ב־3 מערכות: 2 נשים ו־9–10 גברים.

מעשה בפקיד מחוסר עבודה המסתכל ברחוב בהורדת רהיטים ממכונית משא והעלאתם לדירה החדשה. הסבלים העסיקו אותו, מכיון שהצטרף אליהם. המקרה הקטן הזה מלמדו לקח: אין צורך לחכות. האדם חייב לעשות. על סמך מסקנה הוא פולש לבנק גדול. וזוכה למשרה חשובה ע"י תכנית דמיונית.

המחזה הותאם להוי הארצישראלי.


פוירשטיין אמיל / שלוש שורות כרוניקה – מחזה של 16 תמונות: 3 מערכות. 4 נשים, ילדה, 8–10 גברים.

מורה מחוסר עבודה שולח יד בנפשו בדרומה של תל־אביב. המחזה מתאר את הרקע של המעשה, הוי עירוני, טיפוסים חיים מתל-אביב של ימינו. הזכויות בידי המחבר.


צויג מכס / דוידיה* – עברית: א. פוירשטיין. מחזה ב־3 מערכות. 13 נפשות. משך ההצגה: 2 שעות.

כנופית ערבים אורבת למשק דוידיה ולאנשיו. יהודה העומד בראש הקבוצה מסכל את מזימת האויב להתקיף גם את “גאולה” השכנה, הבלתי מוגנת, ע"י הקרבת דוידיה עצמה. עד שיגיעו כוחות המלואים לעזרה. אנשי המשק אינם מסכימים להקריב את עמל כפיהם לטובת מושבה זרה, אך יהודה מצליח לבסוף לשכנעם. מתנהל קרב, נופלים הרוגים. כוחות המלואים מופיעים ומניסים ברגע הקשה ביותר את המתקיפים אך בין קרבנות ההתקפה נמצא גם יהודה.


רוסט מרטין / הביתה* – עברית: א. המאירי. מחזה ב־3 מערכות: 32 נפשות. משך ההצגה: 2 שעות.

דרכם של מעפילים החותרים אל חופי הארץ. מעשי גבורה של אנשים פשוטים, אנשי עוני ועמל השואפים להגיע לחוף המבטחים הנכסף.


שנברג י. / על הגבול – מחזה ב־3 מערכות: 20 נפשות. משך ההצגה: ½2 שעות. נדפס ב“כנסת” תש"ג.

תיאור משפחה יהודית מיוחסת שירדה מנכסיה בעיירת־גבול עם תום מלחמת העולם הראשוֹנה. אם זקנה ושלשה בנים במשפחה. עלילת המחזה חדורה כולה חרדת הימים ההם, בהם בקעה השאלה הנוקבת בישראל “לאן”? אנשי הגבול לא ידעו, שהם יושבים על הגבול עד שבאו החלוּצים.


שלום ש. / איש הפרדות* – מערכון מחיי הארץ. 9 נפשות. משך ההצגה: 40 רגע.

שמחה כללית לרגל עליה לקרקע. רק איש־הפרדות אינו משתתף בה. מרום חפצו – העבודה וההקרבה העצמית. אחרי שהציל אחת החברות ממות – נהפך איש הפרדות האלמוני לאיש־פלא במחנה. עם ערוב היום בגבור המחולות נודע פתאום, כי איש־הפרדות נהרג ע"י פרדה פראית.


 

ג. מחזות לחגים ומועדים    🔗

ברקאי משה / 6 המחזות לאחד במאי בשביל נוער.

1) חום המלך הצעיר – לפי אוסקר וויילד: 2} צא עבד לחפשי – לפי דוד פרישמן; 3) גם אנו כובשים – לפי יעקב הלפרין; 4) הסקבים5 – לפי אלן קיי; 5) שביתת מסמרים – לפי פניה; 6) והתחרות גדולה – לפי מני לייב.

הוצאת המרכז לחינוך (סטנסיל).

ברקוביץ י. ד. / משחק פורים – מחזה־היתולים בנוסח המשחק העממי: 15 נפשות. משך ההצגה: 40 רגע. (כתביו – “מחזות”, הוצ' “דביר”, תרצ"ח).

המחזה מיוסד על עלילת המגילה וכתוּב בנוסח “הפורים־שפיעל” המסורתי. בנינו מאפשר גילויי אימפרוביזציה בימאית עצמאית.


גרונימן סמי / בריחת המן* – מחזה פורים לילדים ב־5 מערכות. 10 נפשות. משך ההצגה: 40 רגע.

חלום של נער הנרדם עם מגילת אסתר בידו. הוא רואה את עצמו כבן לויה של אחשורוש ומוביל את המן לגרדום. ברגע האחרון עומד המן להשתמט והנער רודף אחריו דרך… תקופות הזמנים. פעם מופיע המן בדמות אספסינוס וטורקומדו ופעם בדמוּת שופט הכפר, אך תמיד הוא רשע ושונא יהודים. רודפו רואה חוסר תועלת ברדיפתו ומבין כי מוטב להוכיח לעולם על ידי עבודה מה מוכשרים יהודים לעשות בארצם – ואז המן יתלה את עצמו על העץ.

סטירה אקטואלית, מיועדת לילדים ולנוער וגם לבוגרים.


לוי שרה / נזר מלכת האביב – מחזה ילדים במערכה אחת. 10–20 נפשות. משך ההצגה: 40 רגע.

בשבת מלכת האביב על כס מלכותה באים הרוחות ובשורה רעה בפיהם: האביב6 קרב. החמסין הלוהט מחיש צעדיו אל גבולות מלכות האביב. ה“פולש” האכזרי שובה את המלכה וכל היקום נאנח תחת עולו הלוהט של החמסין. והנה בא הקיץ ובעזרת משרתיו המרובים מחזיר הוא את העטרה לראש המלכה.


לוין אמה / הדרבן בחרשה* – מחזה לט"ו בשבט ב־4 תמונות. 12 נפשות. משך ההצגה: 45 רגעים.

בעצם חג האילנות מגיח הדרבן מן היער ומתנפל על השתילים הצעירים שאך זה שותלו. הינשוף רופא היער אינו יכול לרפא את השתילים שפוצעו, ויש רק תרופה אחת: לתפוש ולכלוא את הדרבן, וזה מעשה הילדים. 


סילמן ק. / ויהי בימי אחשורוש… – מחזה פורים. דמויות המגילה. משך ההצגה: 2 שעות. תל־אביב. “ליהודים”, תרפ"ט.

“ויהי בימי אחשורוש” – הוא אחד העיבודים הראשונים של מגילת אסתר, והוא אשר שימש ל“אהל” חומר לאחת מהצגותיו הראשונות.


פינקרפלד אנדה / אושפיזין* – קומדיה לנוער לחג הסוכות. 2 תמונות. 9 נפשות. משך ההצגה: 30 רגע.

גדי ומשה מתכוננים לקבל בלילה את האושפיזין. אכן, האושפיזין באים ומגלים את סודותיהם ופשעיהם של השנים… אלה הם חבריהם מהכתה שידעו את סוד גדי ומשה והוציאו מהם כאושפיזין את אוצרותיהם כגון: גולות, בולים וכדומה.


הרוסי עמנואל / מגילת אסתר* – מחזה פורים ב־7 תמונות בחרוזים. 20 נפשות. משך ההצגה: ½1 שעות.

עיבוד חפשי של המגילה, למחזה אופי מודרני ואקטואלי. (פרודיה).


רוכל נעמי / רות* – מחזה ב־3 מערכות ופתיחה. 10 נפשות. משך ההצגה: 2 שעות.

רוּת וערפה מבנות מואב הן מטרה לחצי המשטמה של אנשי מואב, בגלל קרבתן אל בית נעמי אשר היה לצנינים בעיניהם. נעמי רואה את סיבת מות בעלה בחיי הנכר ומחליטה לחזור למולדתה, אך בהגלות לה דבר אהבת המואבית לבניה היא דוחה את ההחלטה, כדי לעזור לבנות מואב להיות אמהות בישראל.

המחזה – פסטורלה עברית תנ"כית כתובה ברוח לירית.


אגדות ומחזות לילדים

אנדרסן / הזמיר* – מעובד ע"י ישראל רינג. זמן ההצגה: כ־½1 שעה. העיבוד – חלקו בחרוזים.

סיפור "הזמיר* מצטיין בכוח הפיוט ועדינות־המוּסר שבו; אין להחליף את כוחות החי במכונה מתה ואין לשעבד את נפש האמן.


ביאליק ח. נ. / נתיבי גורל* – עיבוד דרמטי של “אגדת שלשה וארבעה” ע"י אנדה פינקרפלד. ב־5 תמונות. 8 נפשות. משך ההצגה: שעה אחת.

המלך שלמה כולא את קציעה בת מלך ארם באי קטן בתוך מגדל גבוה, כדי להוכיח למלכים השכנים עובדי האלילים כי שום מעצור ומכשול לא ישנה את גורל הנערה שנחתך על ידי האלוהים. ואמנם מגיע אל האי בנתיבי־פלאים נתניה בן מלכי צדק מעיר צידון לגאול את קציעה מבדידותה.


ביאליק ח. נ. / אלוף בצלות ואלוף שום* – עיבד וורהפט. מחזה היתולי ב־4 תמונות, 6 נפשות. משך ההצגה: 40 רגע.

בדיחה עממית מומחזת בחרוזים. התוכן נאמן לסיפור המעשה הנודע לכל.


ביאליק ח. נ. / דרך הנשר בשמים – מערכון. מעובד ע"י סעדיה דמארי. 13 משתתפים. משך ההצגה: שעה.

גורל עלמה אשר נידונה להכלא באי־בודד עד שיבוא גואלה. איש צידון, עלם יפה־תואר יצא באניה אל ימה של עכו ללכת ירושלימה לחג הסוכות. האניה טבעה, העלם קשר נאדות נפוחים במתניו ושט על פני המים. בא נשר גדול שאחזו בצפרניו והטילו באי־הבודד, שבו כלואה העלמה. העלמה נגאלה וראתה חיי אושר עם בחיר לבה.


בנארי נחום / מעדרנים בבצה – מערכון לילדים. כ־20 משתתפים. נמשך כ־20 רגע. הוצ' המרכז לתרבות.

תמונה דמיונית על כיבוש בצות־הארץ. משתתפים צפרדעים, יתושים, גחליליות, פועלים מייבשי־בצה ושומרים.


בנארי נחום / עם בוקר – מערכון לילדים. כ־10 משתתפים. נמשך כ־15 רגעים. הוצ' המרכז לתרבות.

ילדים משכימים לעבודה. משחק תוך עבודה.


בנארי נחום / בכרם – מערכון לילדים. 7 משתתפים. נמשך כ־20 רגע. הוצ' המרכז לתרבות.

המשתתפים הם זני־גפנים שונים ערב בציר. שירה ומשחק.


בנארי נחום / ט"ו בשבט – מערכון לילדים. כ־15 משתתפים. נמשך כ־20 רגע. הוצ' המרכז לתרבות.

בין המשתתפים: ילדים, פרחים, קוץ, שקדיה, רוח. שירה ומשחק.


בנארי נחום / סביבון – מערכון לילדים. 7 משתתפים. נמשך 10 רגעים. הוצ' המרכז לתרבות.

ילדים מבקשים מאת הסביבון שיגיד להם עתידות. שירה ומשחק.


בנארי נחום / אורות – מערכון לילדים. כ־20 משתתפים. נמשך כ־15 רגעים. הוצ' המרכז לתרבות.

משתתפים פנסים צבעוניים, גחליליות, חתולים, כלבים, שומרים. שירה ומשחק.

בנארי נחום / דגלים – מערכון לילדים. כ־20 משתתפים. נמשך כ־15 רגעים. הוצ' המרכז לתרבות.

משתתפים דגלים מצבעים שונים. משחק ושירה. לאחד במאי.


בנארי נחום / בכורים – מערכון לילדים. כ־20 משתתפים. נמשך כ־25 רגעים. הוצ' המרכז לתרבות.

משתתפים: שבלים בשדה קמה בטרם קציר, רוח, קוקיה, לטאה, נמלה, קוצרים.


בנארי נחום / בגן – מערכון לילדים. כ־8 משתתפים. נמשך 15 רגעים. הוצ' המרכז לתרבות.

ילדה תועה נשארה לבדה בלילה בגן פרחים. הם מעודדים אותה במשחק ושירה.


בנארי נחום / כת ליצנים – מערכון לילדים. 5 משתתפים, וקולות מעבר לבמה. נמשך 10 רגעים.

מהתלה ומשחק; מוסר־השכּל בסופו: שופט־מרמה נופל בפח.


חתולי ב. / המלך שלמה ואשמדאי* - מחזה אגדתי בחמש תמונות. 10 נפשות. משך ההצגה: שעה אחת.

המלך שלמה הודח מכסאו בערמת אשמדאי שר השדים והרוחות. הוא יוצא לנדודיו ונחשב למשוגע בעיני כל. בשמוע שלמה על הנעשה בארמון בימי ממשלת אשמדאי במדינה, הוא חוזר הארמונה והודות לפסק־דין מחוכם במשפט מסובך הוא מוכר למלך האמיתי. שלמה חוזר לכסא מלכותו והוא מגרש את מלך־השדים.


טביב מרדכי / שלמה המלך והדבורה – שתי תמונות קצרות. המוסיקה: אלי גרדוש. משך ההצגה: 20–30 דקות.

שני תפקידים ראשיים; המלך והדבורה (דמות מדברת, מזמרת, רוקדת). חיילים (שרים), דבורים (רוקדות). 

התוכן: תועלתו של יצור קטנטן, שגם החכם מכל אדם – לא ידע להעריכו.


כהן יעקב / בלוז – מחזה בן 3 עלילות: 13 נפשות. משך ההצגה: שתי שעות. נדפס ב“כנסת” ת"ש.

המדרש הנודע על עיר לוז, שהמות אינו שולט בה, שימש למחבר בסיס למחזהו זה. בעית הזר המזדמן לעיר בלתי ידועה, נוצלה בהרבה ספורים ומחזות, אולם בתוכן המחזה הזה משתלבת הנימה האקטואלית של קימום העולם החדש על חרבות העבר.


סקלר ח. / קטורת באף השטן – מחזה־אגדה ב־2 מערכות: 16 נפשות מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעה ומחצה.

המחזה מבוסס על האגדה העממית על רבי יוסף די־לה־רינה, המקובל הגדול שאמר לדחוק את הקץ ולהביא את המשיח, ונלכד ברשת האשמדאי והכת שלו.


סקלר ח. / העיר הנצחית – מחזה־אגדה במערכה אחת: 7 נפשות מלבד קהל־נצבים. זמן ההצגה: שעה אחת.

לוז העיר הנצחית שאין מלאך־המות שולט בה ויושביה חיים בה חיי־נצח…

עיין י. כהן / בלוז.


פרץ י. ל. / סר מני דרך… – מעובד ע"י בנציון ידידיה. מערכון: 2 נפשות. זמן ההצגה: 10 רגעים.

כוכב צעיר בגבהי־מרומים נאנח ונעצר פתאום בדרכו. הוא אינו רוצה ואינו יכול עוד להמשיך בדרכו. תמיד אותו מסלול, בלי שנוּי ותמורה! אמו, הלבנה, מסבירה לו: זו היא הדרך הישרה! וכוכב כי יסור מני דרך יאבד בתהום הנשיה… אך הכוכב רוצה לנפול ארצה, תהומה, אל התוהו ובוהו, לסבול יסורי־נצח ובלבד לדעת כי ברצונו בא לו כל זה… והוא סר מני דרך… 


פרץ י. ל. / ארבע אבנים טובות – מעובד ע"י בנציון ידידיה. מערכון בלוית מוסיקה: 2 נפשות בצרוף מלאכי־מרום. זמן ההצגה: רבע שעה.

כרוז מודיע לנשמה. כי עליה לרדת ארצה ולהיות לנשמת משורר עברי. הנשמה שואלת: והשירה מאין תמצא? אומר לה המלאך, כי עליה לבחור לה אבן טובה מאוצר הרקיע והיא תהיה לה למעין השירה. הנשמה בוחרת לה שלש אבנים טובות. שהמלאך מסביר לה את מהותן, וגומר: אם בשלש אלה חשקה נפשך, – תוכרחי לקבל גם אבן רביעית נגד רצונך, אבן קשה מאד… את יגון המתבודד מחוץ לכל המחנות…

הנשמה נטלה את ארבע האבנים הטובות…


פרץ י. ל. / שיחת־מתים – מעובד ע"י בנציון ידידיה. מערכון: 10 נפשות. זמן ההצגה: 20 רגע.

המתים – חיים הם, חיים בצורה אחרת, באופן אחר, לפי מושגים אחרים, חיים שיש בהם תוכן וענין… יש רק להקשיב, להטות אוזן אל מעבר־לקבר, אל המתרחש שם…


רייזין אב. / בתיבת־נח – עברית בנציון ידידיה. מערכה אגדית: 4 נפשות. זמן ההצגה: רבע שעה.

בתיבת־נח: נח ושלשת בניו. מבול בא לעולם והרס את הישן, תבל ומלואה. כל אחד מהם חולם על עולם חדש העומד להבנות, אך כל אחד מהם רואה את העולם החדש בעיני רוחו הוא, לפי מהותו וטבעו הוא. ואכן שלשה עולמות הם: של שם, של חם ושל יפת.


שטימן בינוש / משיה בן־יוסף – פואמה דרמתית: 10 נפשות, מלבד המון עם. זמן ההצגה: שלשת רבעי שעה.

מלחמת היצרים שבין משיח בן־יוסף הגואל לבין לילית, המעכבת את הגאולה וגורמת למותו של הגואל. 


שטימן בינוש / ליד השער – חלום דרמתי ב־3 תמונות: 15 נפשות. זמן ההצגה: שעה ורבע.

מסתורין הגאולה. גואל נדון למות על ידי אלה שהוא בא לגאול אותם מיד הרשע.


 

הוסָפות    🔗

לויק ה. / הירש לקרט – פואמה דרמטית. תרגום משה בסוק. מספר הנפשות 18 מלבד קהל נצבים. משך ההצגה: שעתים וחצי. הוצאת הקבוץ המאוחד, תש"ד.

עלילת הסנדלר הירש לקרט שרצח את הגוברנטור הווילנאי העריץ פון־וואל. “הירש לקרט, איש ההמון היהודי, הנוקם נקמת המולקים, היה בעיני לויק נושא אור המצפון שאינו כבה ואינו מועם לא מרוחות חוץ ואף לא ממחנק־פנים. בו מתגלם כוחו של היחיד בתנועת הרבים. כוחו אתם ומהם, אך הוא בא גם בכוחו שלו ועמו הולך בראשם. אכן הזדהה רצונו עם רצון הציבור והכלל. אך הוא נשא יחיד את רצון הציבור כולו. – – – על כן היו חיו הקצרים ופעלו האחד ומותו לאגדה, לחלק של “אגדת אחד במאי”, היא אגדת התעוררות העם והפועל לצאת מבין החומות, להתראות פנים עם האויב”. (מתוך המבוא לספר).


סלע יצחק / האדם העירום על פי י. ל. פרץ – קומדיה עממית בשבע תמונות. מספר הנפשות: 28. משך ההצגה: כשעתים ומעלה.

התמודדות בין הטוב והרע. ונצחון הצדק והאור על הרשע והחושך. מסביב לשתי הדמויות הראשיות: מנדל החוכר ומנדל ההלך, החוכר המדומה המתחפש במנדל החוכר ותופס את מקומו בביתו ובחברה, מופיעות דמויות־לווי רבות שחלומותיהם, מאווייהם ואכזבותיהם, הם האספקלריה של הגולה הדווייה שהיתה ואיננה. הסצינות הרומנטיות המשולבות בקומדיה משקפות הלך־רוח של המאה התשע-עשרה.


דמארי סעדיה / משיח תימן – מחזה ב־7 תמונות. 20 משתתפים. משך המחזה: 2 שעות.

שליח מא“י שבא לתימן לעורר את היהודים לעלות לציון נקלע בערב פסח לכפר אחד כשהוא רכוב על חמור ונרקמה בסביבה האמונה, כי הוא המשיח. בחכמתו לא רצה להתגלות עד מוצאי יו”ט, כדי לעורר בלבם את הכמיהה לשיבת ציון על ידי מתיחות פנימית. במוצאי יו"ט נערכה סעודה לכבודו בשירה וריקודים. כאשר הודיע להם, שהוא בא “לקחת” אותם לציון, געו כולם בבכיה, ואמרו: “קומו נעלה הביתה!”. ועוד אותו הערב מכרו בתיהם לשכניהם הערבים וכל יהודי הכפר יצאו לדרך. למרות קרבנות נפש ורכוש לא נסוגו עד שהגיעו ציונה.


דמארי סעדיה / הגר – מחזה תנכי. 20 משתתפים. משך ההצגה: כשתי שעות.

שרה הגבירה והשפחה הגר באהלי אברהם. שרה, מקנאה לבנה יצחק לבל ילמד דרכי ישמעאל. מגרשת את הגר ובנה המדברה. אברהם האוהב גם את ישמעאל הולך אחריו ומוצא אותו במדבר שוכן באהל לבטח. אם כי שרה מתחרטת על מעשיה ורוצה להשיב את הגר ובנה, מסרבים הם ללכת, ובזבח משפחה מחלקים ביניהם את נחלתם: הארץ ליצחק והמדבר לישמעאל. יצחק מבטיח לעזור לו בהתפתחות מקומו וישמעאל מבטיח להרחיב את גבולו של יצחק במדבר הגדול אשר לו. 



  1. כך במקור. צ“ל ”הסוחר“. הערת פב”י.  ↩

  2. כך במקור – הערת פב"י.  ↩

  3. כך במקור. הערת פב"י.  ↩

  4. “כך במקור. צ”ל עזרא. – הערת פב"י.  ↩

  5. כך במקור. צ“ל ”המקבים“ – הערת פב”י.  ↩

  6. כנראה צריך להיות “הקיץ” – הערת פב"י.  ↩

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 55907 יצירות מאת 3517 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22233 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!