רקע
אלמוני/ת
עליו

קולר היה אחד מהראשונים של העליה השניה שהכרתי בעלותי לארץ (בראשית שנת תרפ"ב). וראה זה פלא: על אף ההבדל הניכר בגיל שבין הפועל הותיק לבין העולה החדש, שזה מקרוב בא, לא היתה מורגשת שום מחיצה מצדו של הותיק כלפי ה“חלוץ”; אדרבא: בכל עת־מצוא היה מוכן קולר לשוחח ולהסביר לעולה החדש כמה מבעיות החיים, ש“החלוץ התקשה בהבנתן או בעיכולן”.

הקשרים עם קולר נעשו הדוקים יותר, כאשר לרגלי הכשרתה של קבוצת החלוצים מפינסק לקראת חיי חקלאות היה צורך לבוא בדברים לעתים קרובות עם המרכז החקלאי. קולר היה תמיד מוכן להשיא עצה ואף לעזור להחדיר מאנשינו למשקי הפועלות, למקוה ישראל, למשקים קבוצתיים. רבות היו השאלות שהטרידו את קבוצת הבחורים והבחורות מפינסק אשר במשך 5–6 שנים כיוונו את כל פעולותיהם בעיר ובמושבות לקראת ההתישבות בכפר ולא פעם היה צורך להטריד את קולר ואת עמיתו היקר הרצפלד יבל"ח לאסיפות־הקבוצה. הופעתם של השנים היתה מסייעת לקבוצה להתגבר על מכשוליה ולהגדיל את כח התנופה שלה לקראת העתיד.

בשנים שקולר עבד במרכז החקלאי לא פסק לחלום על שיבה למקורו, לקבוצה. בין ההצעות השונות שהיו לפניו הוא שקל את האפשרות להצטרף לקבוצת החלוצים הצעירה בגבת. אך לבסוף החליט להצטרף לגבע – אל חבריו מהעליה השניה. גם בהיותו חבר בגבע הייתי נפגש אתו לעתים. הפגישות אתו היו מסבות לי הרבה קורת־רוח, כי תמיד היה מגלה את דעתו בבהירות על הבעיות המנסרות בעולמנו. על אף הליקויים והפגמים שבחיינו ידע תמיד להעריך את החיוב וההישגים שביצירתנו בארץ. הוא, ששיכל את בנו הבכור ושעד יומו האחרון לא מצא ניחומים לו, לא נתפש ל“מרה שחורה” והמאור שבתנועתנו הזין והאיר את נשמתו הברה.

מה צר על שחיים יפים אלו נקטפו בלא עת.

ד. ברזילי 1




  1. מערכת פב“י לא הצליחה למצןא מידע על המחבר ולכן הוא מופיע ברשימת המחברים תחת אלמוני. אם יש בידיכם מידע בדוק אודות המחבר, אנא התקשרו למערכת פב”י  ↩

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 56311 יצירות מאת 3577 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22249 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!