רקע
משה שרת
חבר הקבוצות וגיוס האשה: מכתב אל מועצת חבר הקבוצות (10.4.1942) ‏1
בתוך: מאבק מדיני: 1942 – קובץ נאומים ומסמכים: ינואר–מאי

ח.נ.,

הנני להציע לכם להעמיד על סדר יומה של מועצתכם את שאלת גיוס הנשים ולהחליט על הקמת קבוצת המתנדבות הראשונה ממשקי חבר הקבוצות.

לאחר התנופה הראשונה של התנדבות נשים לצבא, שנתנה קצת למעלה מאלף מתנדבות, בא שיתוק. עד היום נכנסו לחיל העזר הארץ־ישראלי לנשים קרוב ל־600 נשים עבריות. בקרב המתנדבות שטרם הגיע תורן להיכנס למחנה האימונים שי מספר לא קטן של מתחרטות. מתנדבות חדשות הולכות ופוחתות. אם לא תבוא בימים הקרובים תנופה חדשה של גיוס – יש לחשוש שהמפעל יצטמצם במידותיו הקיימות וציבור המגויסות הקטן ירגיש את עצמו עזוב ומבודד, ללא המשך.

המבקר בימים אלה בסרפנד אי אפשר שלא יתהה על הניגוד המפתיע בין החיים המכים גלים בתוך מחנה הנשים ובין הקיפאון הגמור בחוץ. תמונת המחנה מרהיבה ומרוממת: ציבור נשים יהודיות מגילים וממעמדות שונים התלכד למאמץ חלוצי צבאי ועושה את שליחותו בחום לב ובהכרה עמוקה. בתוך הציבור הזה מרובות חברות תנועת העבודה, צעירות וקשישות, בהן גם חברות בעלות ותק ציבורי רב.

רק ענף אחד של התנועה אינו מיוצג במחנה, או מיוצג במספר שכמוהו כאין – ענף התנועה הקיבוצית.

הסתלקות חברות התנועה הקיבוצית מהשתתפות בגיוס היא בעיני תקלה כפולה. הנזק שהיא גורמת לגיוס, בכמות ובאיכות, אינה טעונה הסבר. אך לדעתי יש בהסתלקות זו גם פגיעה במעמד התנועה הקיבוצית. חלוציות אינה זכות הנקנית במעשה אחד וקיימת בכוחו לצמיתות. חלוציות נתבעת תמיד לעמוד מחדש במבחן של כל שעת חירום.

אני מקווה נאמנה שדיונכם בשאלה זו יביאכם לידי מסקנה כי על חבר הקבוצות לתרום את חלקו לגיוס הנשים כשם שתרם לגיוס הגברים. עדיין לא נואשתי מלראות בין המתנדבות גם מספר ניכר של חברות הקיבוץ המאוחד,2 אך בקשתי אליכם היא לא לדחות את החלטתכם עד שהעמדה החיובית לגבי גיוס הנשים תהיה לנחלת התנועה הקיבוצית כולה, אלא להביא בלי דיחוי להתנדבות מספר מסוים של חברות, שיהיה מתאים לכוחו המספרי ולערכו החלוצי של חבר הקבוצות, בתקווה כי עצם המעשה הזה יעורר גם אחרים.


בכבוד ובברכת הגיוס,

מ. שרתוק

הנהלת הסוכנות היהודית


*


מכתב אל מזכירות חבר הקבוצות (26.4.1942)


ח.נ.,

בהמשך למכתבי אליכם מיום 10.4.1942. קראתי בעיתונות על החלטת מועצתכם להביא לידי התנדבות לצבא חמישים חברות של משקי חבר הקבוצות.3

הנני להביע את קורת רוחי מהחלטה זו ואבקשכם להודיעני על מהלך הפעולה ומתי אתם עומדים להשלים את המיכסה.

רצוי לקבל רשימות מפורטות של המתגייסות לקבוצותיהן.


בכבוד רב,

מ. שרתוק

הנהלת הסוכנות היהודית


  1. המועצה התכנסה ביום זה בדגניה ב'.  ↩︎
  2. ר' מסמך מיום 6.2.1942.  ↩︎
  3. “דבר” 12.4.1946: “פה אחד התקבלה החלטה על הקמת קבוצת מתגייסות בת 50 חברות של חבר הקבוצות שתצאנה להתגייס ולמחנה אימונים בעוד מספר ימים”.  ↩︎

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 65182 יצירות מאת 3935 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־34 שפות. העלינו גם 22248 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!