רקע
ישראל מרגלית

אין לדון בהתפתחות הכלכלית של ארץ־ישראל ברבע האחרון של המאה הי"ט בלי להזכיר את השקעות ההון הגדולות של הבארון רוטשילד. ‘הנדיב הידוע’ השקיע בארץ־ישראל כמה מיליונים של פראנקים זהב צרפתיים. לפי אומדנים משוערים הגיע סכום ההשקעות שלו בארץ־ישראל לכ־40 מיליוני פראנק זהב עד 1900, וזה לא היה סכום מבוטל כלל ועיקר במסגרת הכלכלית הכללית של ארץ־ישראל באותה תקופה. השאלה המרכזית היא על־כן, כיצד חוּלק כסף זה וכיצד הושקע? ההיסטוריוגראפיה הציונית טוענת כי הרבה מסכום זה בוזבז על רכישות קרקע לא מוצלחות ועל אדמיניסטרציה בלתי־יעילה. אבל אין ספק, שיבוא עצום כזה של הון השפיע על תחומים כלכליים שונים. ברור למשל שההשקעות והרכישות הביאו לעלייה במחיר הקרקעות. היה גם יבוא של ידע וניסיון טכנולוגי; הבארון ייבא לארץ־ישראל מכשירים לכריית בארות, זנים חדשים וכדו'. אמנם ההיסטוריוגראפיה דנה את מומחיו של הבארון ברותחין משום שלא הבינו את התנאים המיוחדים של הארץ, אבל תרומתם עדיין צריכה בחינה.

גם מערכת היחסים בין המעצמות במישור הכלכלי צריכה בחינה נוספת. התחרות בין המעצמות לא תוארה עדיין בשלימותה, וניתן ללמוד על חשיבותה מאשגרי הקונסולים השונים המדווחים בשקידה לממשלותיהם על יוזמות ועל תכניות של המדינות המתחרות. אזכיר, למשל, מכתב של הארכיבישוף הארמני בקושטא לשר החוץ הצרפתי בראשית שנות התשעים. הארכיבישוף הארמני כותב שם שבארץ־ישראל מתרחש תהליך העלול להפקיע ממנה את ההשפעה הצרפתית ומתאר את חדירתם של הגרמנים לארץ בתחום הפינאנסי והחקלאי ואת יוזמות הבנייה הגדולות של הרוסים בירושלים. בסיומו של המכתב כותב הארכיבישוף כי חברת ‘כל ישראל חברים’ מנסה לייהד מחדש את ארץ־ישראל. הארכיבישוף הארמני של קושטא לא התמצא במיוחד בהבדלים בין הבארון רוטשילד, הבארון הירש וארלנגר, וכורך אותם בכפיפה אחת כמי שמשקיעים הון עתק כדי לחזק את ההשפעה היהודית בפלשתינה. אך מה שקובע הוא העירנות שהוא מגלה כלפי התופעה. התחרות ודפוסי החדירה והתחרות הכלכלית בין המעצמות והגורמים הפינאנסיים בארץ־ישראל לא זכו עדיין להארה מספקת בתוך התמונה הכללית של ההיסטוריה הכלכלית, הפוליטית והיישובית של ארץ־ישראל במאה הי"ט. מכל מקום, אי־אפשר להתעלם מחשיבותה של החוליה ההתיישבותית והכלכלית של התיישבות הרוטשילדית.

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 66605 יצירות מאת 4136 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־35 שפות. העלינו גם 22139 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!