רקע
חיים ארלוזורוב
ההתישבות במחזור התעשיני

1

 

א.    🔗

המחזור בבחינת עובדה מכריעה ברכושנות התעשינית המפותחת, ועל ידי כך – גם בהתישבות התקופה הזאת. – המחזורים הגדולים והקטנים. – טיב המחזורים הגדולים. – תקופות הירידה הגדולות, בתורת תקופות של משבר-מעבר, הגירה והתישבות. – המשברים “הקטנים” בתורת גורמים, הממריצים בקביעות את תנועת ההגירה. – השפעת המשבר הנורמאלי הראשון (בש' 27־1826) על ההגירה. – יסוד חברת וייקפילד להתישבות. – ראשית התעשינות והמחזורים התעשיניים באמריקה ובשאר ארצות התישבות. – ההשפעה על תנועת ההגירה וההתישבות.

 

ב.    🔗

תקופות ההגירה מאנגליה במאה הי"ט. – השואת ההגירה הבריטית לגבי ההגירה מארצות-תעשיה בלתי מפותחות (גרמניה, בלגיה), מארצות חקלאיות בעקרן (צרפת, אוסטריה-הונגריה) ומארצות נחשלות של עובדי אדמה (רוסיה, מדינות הבלקן). – השפעת המשבר החקלאי באירלנד על ההגירה. – חלוקת המהגרים לפי ארצות הקליטה.

 

ג.    🔗

צורות ההתפשטות הקולוניאלית; ראשית ההתישבות התכניתית. – ההשפעה החלוצית של אדוארד גיבון, וייקפילד, לורד דורהאם וסיר טשארלס בולר על תורת הדעות השוררות בפוליטיקה הקולוניאלית של התקופה. – חברות ההתישבות למיניהן. – התערבות הממלכה בעניני ההתישבות. – משרד המושבות שב לתחיה רק בש' 1854.

 

ד.    🔗

הבעיה הקרקעית הולכת ומחמירה. – השואת-מחירי הקרקע באירופה ובמושבות. – דיני הקרקע: שיטת-וייקפילד טפוסית בראשית התקופה הזאת ושיטת “בית ונחלה” שלאחריה (בש' 1862 – בארצות הברית, בש' 1872 – בקאנאדה). – הפוליטיקה של ההתישבות המסוגרת והתפוררות הלאטיפונדיות שנוצרו בימי וייקפילד.

 

ה.    🔗

התפתחות ארצות-ההתישבות החדשות: ישוב זילנד החדשה. – ראשית ההתישבות באלג’יר. – פתוח המערב התיכון בארצות הברית וקנדה. –התחלת הפתוח של ארצות האוקינוס השקט. – משיכת ארצות דרום אמריקה לתנועת ההתישבות. – ההתקדמות באוסטרליה ובדרום אפריקה. – סכּום תוצאות ההתישבות. – התרחבות שטחי התבואות במושבות. – סימני המשבר האגרארי הגדול באירופה בש' 1880־1890.


  1. משלושת הפרקים האחרונים של ספר “תולדות ההתישבות בעולם” לא נשאר בעזבון המחבר אלא תוכני ענינים בלבד.  ↩

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 53552 יצירות מאת 3204 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22168 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!