רקע
פסח בר-אדון
"טוב לחיות לבד"
20.jpg

וּאַנַא מִתְל אִל טֵיר מַקצוּץ אִלג’נַח

בִּשוּף בּאִלעֵין כֻּל טֵיר טַאר פִי אִלשׂמַא – – –

… ואַנַא מִתְל אִלעַטשַאן עַלִי בִּיר מאָי

אֵלִּי בִּדֻּה יִשְׁרַבּ ואִלחַבְּל קַצִיר – – –

וַאֲנִי כְמוֹ הַצִּפּוֹר קְטוּעַת הַכְּנָפַיִם,

הָרוֹאָה בָעַיִן כָּל צִפּוֹר עָפָה בַּשָּׁמַיִם – – –

וַאֲנִי כְמוֹ צָמֵא עַל שְׂפַת הַבְּאֵר,

הָרוֹצֶה לִשְתּוֹת וְהַחֶבֶל קָצֵר – – –

כך וכדומה שרים לאשה הבדואית. כך וכדומה שופכים הצעירים את לבם בגעגועי שירה וכוסף לוהט לאהובת נפש, לזו “שחורת העיניים”, בעלת “עיני צבי”, לזו, ש“בלעדיה אין חיים”, “בִּנת־אללה” (בת אלוהים) המתעלה ונערצת כקדושה. זו – המסעירה כים את הלב ומרתיחה את הדם בעורקים בימים ובלילות, בהקיץ ובחלום, הגוזלת את שלוותם ומנוחתם.

היא – מרום השאיפה של הצעיר הבדואי, בן השייך כבן נוקד הצאן, בהרים ובעמקים. למענה עובד הרועה שנים רבות, שנות הילדות והנוער, וחי חיי כלב בשדה – כדי לקבץ על־יד את דמי מחירה. היא – מרכז עולמו.

וכשמשיגים אותה? חלף ועבר הכל, כקשת אחרי הגשם. האשה נעשית פתאום כאותו חמור אשר נוצר לעבודה ולמשא, “כלי קיבול” לקללות ולחרפות, ולפעמים קרובות – למכות…

עמשי, אשה אלמנה, כבת ארבעים, לבושה נקיים, רזה, בעלת פנים צנומים ועיניים פקחיות לה, שחורות וגדולות. פיה אינו פוסק מעישון. אחות השייך היא ומכובדת על כל בני השבט. היא נכנסת לכל אוהל ויושבת לרוב במסיבות הגברים, מכבדים אותה בקהווה כיתר האורחים. אשה טובת־לב היא: רואה את מישהו לבוש קרועים – היא מוציאה חוט ומחט ומתקנת, רואה שבגדיו מלוכלכים והכִּנים מטיילות על בגדיו ושערותיו – אומרת היא מיד להביא אליה את הבגדים לכביסה ומחממת מים לחפוף את הראש…

שאלתיה פעם:

– למה, עמשי, יַא־אוּחְתִּי, אינך מתחתנת? את עודך יפה וצעירה…

– למה להתחתן? – ענתני בבת־צחוקה הסלחנית, השוהה תמיד על שפתותיה – באללה, טוב יותר לחיות לבד, אין צועק, אין כועס, אין מעליב, אין מקלל… ובעלי – ירחמהו אללה – היה מכה תמיד, כך… היה רוגז ומכה …

הרהרה רגע ופניה נתעננו, והמשיכה:

– כן, בלי ילד חבל מאוד… אם יש ילד – טוב, עוזר הוא לעת זיקנה… אבל, בעל? מי צריך לו? מספיק זה שהיה… באללה, כַאפִי… מספיק – –

21.jpg
22.jpg

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 47908 יצירות מאת 2673 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־30 שפות. העלינו גם 20429 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!