סיפּר לי רופא אחד, שמילא תפקיד במחנות הפּליטים בגרמניה, על המחלות השונות ששררו שם בקרב הפליטים היהוּדים. כאשר שאלתיו על מחלות ילדים, שתק איש־שיחי רגע קט ואחר כך ענה: אין מחלות ילדים – אין ילדים. הדבר ברוּר מאד: אם אין ילדים ודאי שאין מחלות־ילדים. בכל זאת קשה לתפוס את הדבר: דור בלי ילדים. ישנם נערים ונערות בני 16־15 שנים ומעלה, יש מספר תינוקות שנולדו לא מזמן. 14 שנים חסרות: מגיל שנה־שנתיים ועד גיל 16־15. אתה יוצא לרחוב ואינך רואה ילד. עוברות מכוניות ואין סכנה שילדים קטנים יידרסוּ ברחוב – כי אין ילדים. אין משחקי־ילדים, אין פטפוּט ילדים, אינם צועקים, אינם מפריעים – אָין. היתה תפילה אחת יפה: “עשה למען תינוקות של בית רבן”. עתה גם זו איננה. בפולין ובגרמניה נמחקה התפילה הזאת – אין תינוקות של בית רבן. ואם תחשבו, שעם מפלתו של היטלר תחלוף הצרה, אינכם אלא טועים. במשך 14־12 שנים לא תמצאו שם ילדים יהוּדיים בבתי־ספר, כי תינוקות טרם התחילו ללמוד ובני 16־15 כבר אינם לומדים שם. שנים שלמות תשארנה שם כיתות בתי הספר “יוּדן־ריין”. אין חס־ושלום אנטישמיות קיימת, כל העמים חיים בשלום ושלוה, כמו בחזון ישעיהו. אבל בבתי־הספר לא תמצאו ילדים יהוּדיים, כי אינם. יתר על כן, כעבור שש שנים בערך, כאשר הנוער שהוא עכשיו בגיל 16־15 יגדל ויתחתן – שוב לא תהיינה חתונות ברחוב היהוּדי שם במשך 14־12 שנים. מועדוני־נוער יהוּדיים ייסגרו למשך תקופה ארוּכה – אלה כבר יצאוּ מכלל נוער ואלה טרם הגיעוּ לגיל זה – מי, איפוא, ילך למועדון? הופעה זו תחזור עוד בדור השני והשלישי עד אשר יטושטשו תחומי־הגילים.

נדמה, שתופעה זו היא ראשונה ויחידה במינה בהיסטוריה האנושית. במגיפות הגדולות נעקרוּ מן החיים כל הגילים במידה שוה. ונהפוך הוּא – בכל המלחמות נהרגוּ מבני 18 – 40, ואילו הילדים ובני־נוער עד גיל 18 לא נהרגוּ במישרין בעקב המלחמות.

רופא זה לא חידש בעצם הרבה; מכל חייל ומכל שליח החוזר לארץ שמענוּ בשׂוֹרות־איוֹב אלוּ, אבל כשאַתה נתקל בהופעה מיוּחדת במינה זו וּמתעמק לחשוב בה – אינך מסוּגל להשיג אותה בשׂכלך…

*

ואם אתה פונה לישוּבים יהוּדיים אחרים באנגליה ובאמריקה, שוב אתה נתקל בעובדה מוזרה – יש ילדים בכל הגילים, אבל רק ילדים של יהוּדים – ילדים יהוּדיים אין, בתי־הספר, מלאים ילדי יהוּדים, אבל ילדים המתחנכים בחינוּך יהוּדי תמצא מעט מזער.

ואם תפנה לרוּסיה – ומצאת סימן־שאלה גדול ואין יודע דבר.

נשארים לנו בעצם רק כמה רבבות ילדים בארץ־ישראל. וזה הכל? האם זהוּ כל עתיד האוּמה? האם תחשוב עוד אשה צעירה בשנות־נשואיה הראשונות, שעוד יש זמן רב ללדת ובינתיים רוצה היא “להנות” מן החיים? איך “נהנים” הם שם מן החיים, שאין אף ילד “מפריע” להם שם? האם עוד יחשוב זוּג צעיר, שאין הם יכולים להביא ילדים לעולם, כי הדירה שלהם צרה מדי? האם עוד יחשוב זוּג שיש להם ילד אחד או שנַים, שאין באפשרוּתם לקבל ילד שני או שלישי, כי מצבם הכלכלי אינו מרשה זאת? האם עוד תחשוב אשה בקיבוּץ אם ללדת את הילד השלישי, פן יצחקו לה ויקראוּ לה וַלדנית? תנסה משפּחה אחת ללכת שמה עם שני ילדים בגיל 6 ו־8 ותראה איך יביטו שם על ילדיהם כעל איזה פלא: “האם יש עוד ילדים יהוּדיים חיים בגיל זה?”

אם את זאת יראו, לא עוד יחששוּ פן יצחקו אחרים; לא ישאלוּ על מצב כלכלי וגם יקבלוּ מוּשׂג נכון יותר, מה נקרא “להנות מן החיים”.

דור בלי ילדים! האם תוכלו לשכוח זאת?!

1946


3.jpg

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 55716 יצירות מאת 3460 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22233 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!