רקע
דוד סמילנסקי
ד" ר מיכאל שטיינברג
12.jpg

איש אציל ובעל רמה תרבותית גבוהה, שהקדיש את מיטב שנות חייו לחברה ולצבור.

נולד בשנת 1888 בלבוב, גליציה המזרחית, להורים אמידים, שמוצאם ממשפחת רבנים באוקראינה. גמר גימנסיה ואוניברסיטה בלבוב ואחר כך השתלם בווינה באוניברסיטה, הוכתר בתואר “דוקטור למשפטים”.

עוד בהיותו בין כתלי האוניברסיטה התמסר לעבודה ציונית ובפרט גילה פעילות בעבודה תרבותית ותעמולה לרעיון הלאומי.

בשנת 1912 ביקר הסטודנט מ. שטיינברג בארץ וסייר בערים ובמושבות, ובשובו לווינה הרצה את רשמיו העזים מכל אשר ראה ושמע, ותבע מחבריו הסטודנטים ללכת בתלם של עבודה תעשיתית בארץ־ישראל.

שטיינברג היה ציר בכמה קונגרסים ציוניים, שנים מספר שימש כסגן יושב־ראש ההסתדרות הציונית בווינה, שבראשה עמד ד"ר אוסקר גרינבוים. עם זה היה חבר הדירקטוריון של קרן־היסוד, חבר בועד הקהילה בווינה, וכן שימש מנהל המשרד הארצישראלי והשתתף באופן פעיל בעוד כמה מוסדות ומפעלים צבוריים בווינה.

ד"ר שטיינברג היה אוהב ספר וספרות, וגם לקח חלק רב בהוצאת כמה עתונים יהודים בגרמנית, שיצאו לאור בווינה ובלבוב, כמו: “די שטימה”, “מוֹרגנצייטוּנג” ועוד.

שטיינברג היה מידידיו הקרובים של פרופ' צבי פרץ חיות, רבה הראשי של ווינה ויו“ר הועד הפועל הציוני, ובשנת 1918 נסעו שניהם אל הד”ר חיים וייצמן בלונדון, לשם בירור כמה בעיות ציוניות חשובות לאחר הכרזת־בלפור.

עם כיבוש אוסטריה על־ידי הנאצים, שלח את בתו היחידה – שנתיתמה מאמה עוד בקטנותה – לאחותו בלונדון, חיסל את עניניו בווינה ועלה לארץ־ישראל בשנת 1939.

בשנים הראשונות התגורר בחיפה, ולאחר שנשא לאשה את ד"ר פנינה נויברגר מתל־אביב, השתקע בשנת 1944 בתל־אביב. כאן היה חבר פעיל בועד “התאחדות עולי אוסטריה” ועסק בעבודה צבורית אחרת.

עם הווסד – בט“ו אדר תשי”ב – לשכת “בני־ברית” על־שם מאיר דיזנגוף, נכנס ד"ר מיכאל שטיינברג כאחד החברים הראשונים, והיה מאושר להשתתף בטקס הקדושין של הלשכה עם ועד הפקידים ועשרות אחים חדשים במוזיאון תל־אביב, מיסודו של מאיר דיזנגוף.

לאחר כמה מיחושים גופניים וכאבים בלב, נכנס בכ“ז ניסן תשי”ב לבית־החולים העירוני בתל־אביב לשם ריפוי, ובליל כ"ט ניסן נפטר. למחרת היום נטמן בבית־העלמין החדש בקרית־שאול.

ידידיו ומכריו התאבלו מר על מותו של אחד מטובי העסקנים הציונים, שעשה את דרכו, דרך ארוכה, מלבוב עד תל־אביב.


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 48169 יצירות מאת 2683 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־30 שפות. העלינו גם 20558 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!