רקע
ישעיהו אברך
העיסה על נחתומיה

כמה דברי הפטרה עם סיום שביתת האפייה.

רגישים ככל שנהיה לסדר הציבורי ולכל תקלה באספקת צרכינו החיוניים אין אנו רשאים להסתער בזעף על כל מה שמשבש סדר זה בלי לבדוק מה הם גורמיו האמיתיים של השיבוש. חובתנו כאזרחים אינה מתמצית רק בכך שנצעק חמס על פועלי האפייה; חובתנו לנסות לדעת מדוע אנשים שלווים, אזרחים שכל ימות השנה איננו שומעים אפילו ציוּצם, קמים בוקר אחד ונעשים עוכרי החברה.

אילו עשינו כך במקרה של שביתת האפייה היינו מוצאים כי הדברים אינם פשוטים כל עיקר. היה מתגלה לנו פתאום כי בטבּוּר המשק המשגשג ודווקא במצרכו הראשוני יש קיפוח מר בשכר, בפרדך העבודה ובגמולה. ויש, מה שקדמונים קראו, לחם עצבים.

השאלה: מדוע דווקא עכשיו – יכולה להיות הוגנת, אבל איננה כך. אם זו שעה יפה לאקדמאים להילחם בחירוף־נפש על תוספת ספרות מקצועית לשנת 1970, עד כדי איום בשביתה כללית, מדוע אין זו שעתם של הטורחים בפרק להכין לחמנו, שבמשפחה מרובת ילדים אין שכרם מספיק להרבה יותר מפת זאת? ספק גם אם פועל־אפייה, המכלה כוחו בעבודת לילה, יכול לעסוק בעבודה נוספת כפי שיכולים, למשל, קצת מן העיתונאים המעמידים עצמם כמורי מוּסרה של החברה ועיקר כוחם בקישוט אחרים.

כיוון שאין ארץ זאת משתכנעת אלא על־פי דוגמנוּת מן המערב, שמא ראי ללמוד מעט מתגובת הבריטים על שביתת הכורים. שלושה שבועות היו שרויים בקור ותעשייתם משותקת, אך לא פחות משהתרעם הבריטי הממוצע על שמניחים אותו בקור בעיצומו של החורף הוא נסער מקיפוחם המשווע של הכורים שנתגלה לו אגב בחינת סיבת השביתה וגורמיה.

משהו ממידה זו של איזון, בחינה ושיקול מחייבים גם את האזרח הישראלי על אף הסבל שנגרם לו. כל שכן – את הדוברים בשמו ובשם צדקתו בעיתונות.


12 במארס 1972


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 54006 יצירות מאת 3200 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22155 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!