רקע
ישעיהו אברך
יוֹנים – אל ארובותיהם

מותו של חבר־הכנסת צבי גרשוני, זכר חבר לברכה, עורר רבים לצער ואת המשמרת הצעירה – מרבצה. צבי גרשוני המנוח היה לפי הסיווּג האוֹרְנִיתוֹלוֹגִי המקובל – יונה. במקומו תבוא על פי תור הרשימה – סנטה יוספטל, והיא, על־פי אותו סיווּג – נץ. נמצא איפוא שובך־היונים חסר. ישבו המוחות הפורים של המשמרת הצעירה – שקטלוג המשרות והכהונות תמיד פרושׂ לפניהם – שקלו וטרו איך לחזור ולמלא את השובך. נמנו וגמרו – ושלחו משלחת לראש־הקואליציה, לאמור: הבא בתור אחרי סנטה יוספטל הוא צעיר המוגדר כ“יונה” ויושב עתה בניו־יורק. איך מביאים אותו אל ארובת־היונים בכנסת? – אין בעיות: יו"ר ההסתדרות הציונות, יוסף אלמוגי, הוא גם יושב־ראש וגם חבר־כנסת, יפַנה מקומו בכנסת ותובא “היונה” מניו־יורק – והמאזן הפוליטי והאוֹרְנִיתוֹלוֹגִי יישמר. אבל קודם כל יישמר המאזן המסחרי, הוא מאזן המשרות והכהונות והתפקידים של המשמרת החלוצית, כמובן.

לזכותו של אותו שליח בניו־יורק ייאמר כי הודיע שלא יפסיק שליחותו החשובה בענייני עלייה עד שייתם מועדה.

אפשר היה לעבור ללא תגובה על תחבולה מחוכמת זאת המתעטפת ביראת־שמים, אבל צעירי המשמרת הזאת מופיעים בעיתונות ומוסרים הצהרות ויש להתייחס אל מעשיהם במידה של כובד־ראש ציבורי – ואין ברירה.

ובכן, קודם כל היינו מבקשים מן האבנגרד הצעיר הזה לומר אמת כפשוטה: אתם אורבים לכהונה, אתם סבורים שהיא מגיעה לכם – על־פי האחוז, על־פי המשקל או על־פי כל נימוק אחר – אִמרו זאת מפורשות. תִבעו בפה, רק אל תשימו עצמכם מגינים על בתולינו הדמוקרטיים ועל העיקרון המקוּדש “שאין אדם יכול להחזיק בשתי כהונות”? מכל מקום: לא במקרה זה.

ומדוע לא במקרה זה? כי אם יש תפקיד שבו יש לא רק צידוק אלא גם חובה להחזיק בשתי כהונות – זהו תפקיד היושב־ראש – התפקיד המרכזי בתנועה הציונית. אילו לא היה יושב־ראש התנועה הזו חבר בכנסת – היינו צריכים לפעול לעשותו כך ברבות הימים. המעורבות המתמדת בחיים היום־יומיים של ישראל – בתחום הציבורי, הפוליטי והמעשי גם יחד – חיונית לפעילות הציונית בעם. היא מקיימת את ריתוקו התמידי של יושב־ראש ההסתדרות הציונית אל שורש יניקתו: המבנה הציבורי של ישראל, חייה, בעיותיה ודרכי פתרוֹנן. כשם שכהונתו הציונית מביאה לכנסת ממקור ראשון וברעננות את בעיותיה של תנועה שממנה ינקה המדינה את עצם קיומה ושבה מקור־החיוּת לימים יבואו, בה – בבאים ממנה, בעולים, במגשימים.

ובכן, בנוסח המשמרת: “רדו” מנושא זה, טפסו על עץ אחר.

ואשר להידלדלות שובך־היונים, יש לזכור כי הבעיה האוֹרְנִיתוֹלוֹגִית היא לי שעה בעייתכם בלבד שהרי רשימת המועמדים לכנסת הקיימת עדיין לא נקבעה בשעתה לפי סיווּג הציפורים. אולי תיקבע כך לקראת הכנסת הבאה. כך או כך – ההתעוררות לעניין זה כבר עתה היא מוקדמת מעט.

מוקדם, איפוא, להתאונן. כלומר: להתיונן.


28 באוקטובר 1976


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 54006 יצירות מאת 3200 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22155 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!