רקע
ישעיהו אברך
רוגזו של מזכיר משמרת

למכתבו של נתן רענן, מזכיר המשמרת הצעירה (“דבר”, 4.11):

עם כמה מפרחי העסקנות המפלגתית של ימינו לא נבוא בוויכוח על “אמת משנית” או על אמת ראשה. לא מהם דווקא נלמד משמעה המדויק של תיבה זאת. שתי פעמים, ברווחי־זמן גדולים, פורסמה הידיעה על טיפולם של חברי המשמרת הצעירה בעניין המקום שנתפנה לאחר פטירתו של צ. גרשוני ז“ל: ב”מעריב" מיום 28.9 ומיום 17.10. עסקנים תוססים אלה, שאינם מדירים עצמם כלל מראיונות לעיתונות, מהכחשות ומהצהרות אישיות ומדיניות, לא מצאו לנכון להכחיש ידיעות אלו, אף כי כל אחת מהן הופיעה בלוויית צילומי “אַנפאַס” של אישים הנזכרים בהן. שישה שבועות עברו – לא הפטירו דבר.

כל אותו זמן, כאמור, לא ניסו להסביר עצמם לפני ציבור של כרבע מיליון קוראים, ורק טלפנו אל שניים־שלושה “מעוניינים” נכבדים להודיעם שאין בידיעה אמת. לא איכפת היה להם כלל שהמוני קוראים יקבלו את הידיעה כלשונה. משבאה תגובה בתום־לב של אחד הקוראים האלה – נתעוררו. גם זו לברכה.

כיוון שגם דבריו של נתן רענן אינם מתפרסמים על לוח־מודעות בכיכר העיר, כנהוג בפקין, אלא בעיתון רגיל של בני תמותה; וכיוון שהעיתונים – כדבריו – נושאים רק “אמת משנית”, לא נותר לנו אלא לייחס גם לדבריו של נ.ר. הכתובים בעיתון רק אמת מותנית־מעט. אם, בכל זאת הדברים שכתב נ.ר. ב“דבר” (4.11) הם אמת מוחלטת ובדוקה – אנו מברכים על כך בכל לב. והודעתו זאת של נ.ר. – היא עיקר שׂכָרנו. אשר לענייני טעם: לא נאריך ורק נאמר שאיננו רואים בקצת מפרחי המשמרת הזאת תוספת לטעם יותר מאשר בושה לאמת. ולעניין האמת כבר אמרנו שאמרנו בראשית הדברים.

עד כאן בעניין “משני”. על עיקרי דברים הנוגעים לדמות החינוכית של המשמרות ולפעולתן – עוד תהיה לנו הזדמנות לומר־מה, ונשתדל שלא להחמיצה.

תם חלקנו בוויכוח הזה. כל הבמה – לרשות נתן רענן. הבמה – ומגביר הקול. הד זה – בעניין זה – לא יענה לו עוד.



17 בנובמבר 1976

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 53712 יצירות מאת 3207 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22175 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!