רקע
ישעיהו אברך
דברים והֵדם

לפני שבועות אחדים נאם נשיא המדינה יצחק נבון בעצרת הסוכנות היהודית בירושלים ובהתייחסו לפגע הירידה והנשירה ביקש להזכיר לשומעיו, כי כבר היו דברים מעולם בתולדות ישוב ארץ־ישראל ואף־על־פי־כן הגיעה הציונות למה שהגיעה, ועדה –ישראל.

בבית־הקברות של המושבה זכרון־יעקב – סיפר הנשיא – אפשר לראות על קברו של פרץ הרצנשטיין (נפטר ב־1906) את הכתובת הבאה:

"פה נטמן איש מידות בדמי ימיו

מדוכא ביסורים רוב שניו

בן נאמן לארצו ועמו

היה עד אחרון יומו

לבניו אחריו ציווה במרץ

נא, אל תעזבוּ את הארץ"

לא ידוּע לי – המשיך הנשיא – אם בניו קיימו את צוואתו. אך נראה שרק דאגה אחת קיננה בלבו כל הימים: שבניו ימשיכו את מפעלו החלוצי.

עד כאן בעצרת בירושלים.

לפני שבועיים הגיעה למשכן הנשיא בירושלים האיגרת הבאה:

"לאדוני הנשיא שלום רב,

בימים אלה קראתי מאמר בעיתון ובו ציטוט נאומך לפני עצרת הסוכנות היהודית. בדבריך, בין היתר, התייחסת לכתובת שעל מצבת־הקבר של פרץ הרצנשטיין אשר ציוותה על בניו לא לעזוב את הארץ ואמרת כי לא ידוע לך אם בניו קיימו את צוואתו. ובכן, בניו של פרץ ירדו מן הארץ לארצות־הברית כמה שנים אחרי מותו, מפני שהיו להם שנים של סבל, מחלות (קדחת צהובה) ורעב. אני מכיר את הסיפור מקרוב כי אני נכד של פרץ הרצנשטיין. אבי עזריאל, בן השמונים ואחת, גר עם אשתו בפלורידה. כל שלושת הילדים של פרץ חיים עד היום בארצות־הברית (בני שמונים כולם( וכולם מתביישים שהפרו את מצוות אביהם.

אני עצמי עליתי ארצה לפני כעשר שנים. הנכד היחיד של פרץ שעשה זאת – לצערי הרב. אני משוכנע כי לכתובת שעל המצבה היתה השפעה גדולה עלי כילד (שמעתי את הסיפור מפי סבתי) והוא אחד המניעים, שבסופו של דבר, הביא אותו ארצה, הביתה, עם אשתו ושלוש הבנות שלנו. אגב, התווספוּ למשפחתנו עוד בת ובן (צברים) מאז עלייתנו.

אני מזמין אותך לביקור בביתנו – בית־העמק."

ד"ר עובדיה הרטסטון

קיבוץ בית־העמק


הנה כי כן: האבות, הנכדים. הכתובת על האבן דברי הנשיא והדיהם.


10 באוגוסט 1979


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 54006 יצירות מאת 3200 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22155 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!