רקע
ישעיהו אברך
סמבטיון

המבקש עדות נוספת למידת הדירדור של מוסר החיים הציבוריים והמפלגתיים, יקרא נא את הכתבה הקצרה ב“הארץ”, המספרת על תכנית המתבשלת, או שכבר בושלה, ב“פורום מצומצם ביותר של צמרת” מפלגת פועלי־ארץ־ישראל לעשות בקרוב חילופים אישיים בתפקיד מזכיר ההסתדרות ובראשות חברת העובדים, וכבר סומנו – כך נאמר – השמות לחילופים אלה.

רק לפני חודשיים נבחרה מחדש הנהגת ההסתדרות. רק לפני חודשיים – לאחר בחירות ולאחר ועידה – היתה למפלגת פועלי־ארץ־ישראל האפשרות החוקית והמסודרת לעשות כל שינוי בהנהגה – אם אמנם זה היה רצונה – ולספק כל קבוצת־ךלץ, אם ראתה זאת כחובתה. ואולם לפני חודשיים נזדקפה כל המפלגה על רגליה כדי למנוע התפטרויות ועדיין מהדהדים באוזננו דברי ההפצרה של ראש־הממשלה ודברי השבח של מזכירות המפלגה ולצידם – ברכת המאמרים הראשיים על צידקת הבחירה המחודשת – המוצדקת. רק לפני פחות מחודשיים קבעה המפלגה בין השאר גם כוח צעיר בצמרת חברת העובדים.

מה קרה, איפוא, בשבעה שבועות אלה? איך ניתן להנהיג גוף ציבורי מורכב ונכבד כהסתדרות, אם היום אתה נבחר ומחר אתה נחתר?

מהו המתג החולני שגזר על המפלגה הגדולה הזאת חוסר־מרגוע תמידי? מדוע אין הסמבטיון הזה של שמועות וליחושים – נח אף לא לרגע אחד? כמה זמן – כמה שנים – רשאית מפלגה להקדיש עצמה למריטות־עצבים אישיות בתוך הנהגתה, בלי להבחין כלל כי ביות זה אחד מעיסוקיה העיקריים, היא הולכת ומצטיירת בעיני הציבור כאילו היתה חסרה דגל רעיוני ומדיני וכאילו בילתה רוב־ימיה בקנוניות.

בוודאי יאמרו: כתבי העיתון אשמים. איזה כתב חרוץ בישל משהו מדמיונו ואין להיאחז בכל פליטת־עט של עיתונאי. יאמרו זאת לכל – רק אל יאמרו זאת לנו. ממלכה זו של עיתונאות מוכרת לנו במקצת. אף הזריזים בכתבים אינם בדאים ואינם כותבים רק את הרהורי־לבם. הטכניקה ידוע; עסקן לוחש בסוד למשרתו ליחסי ציבור, המשרת לוחש לכתב והכתב מספר זאת בסוד כמוס ובכותרת של סידור־יד בעיתון של ערב שבת. וכך נשלחות קרני־גישוש ונוצרת מהומה – וקודם כל; מתערער אימון.

מתי ינוחו סוף־סוף עסקנים מזעפם? מתי יירגע מעט הסמבטיון האישי של המפלגה הגדולה? כליה שבורים, חייה החברתיים והרעיוניים רסוקים – שמא תתן דעתה קודם כל על שיפוץ ביתה שלה. הן זהו – כך אומרים – הבית המצווה לאצול על שליחיה, נציגיה ועושי דברה בכל מקום ולא רק בהסתדרות.


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 53712 יצירות מאת 3207 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 22175 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!