רקע
דב סדן
בין גורל לתעודה

 

מאמר א: לקצב חצי הלל    🔗


דברים בכנס יידיש בירושלים


ברשותכם אקדים ואומר דבר־מה לביתי, והוא דבר־תודה על שעת־הכושר, שזומנה לי, לעמוד עתה לפניכם ולומר קצת הרהורים והערות בענין יידיש במעמדנו ההיסטורי והאקטואלי החדש. והריני חייב במתן־תודה, כי אף שהייתי מיוזמי הוַעד לתרבות־יידיש פה, לפני כתריסר שנים, בעודנו, בסך־הכל, ארבעה חברים: ראש־היוזמים יצחק קורן, אהרן צייטלין, אברהם סוצקבר ועבדכם, ואף שהייתי, במידה יחסית, מכלל הפעילים, בהרחיב הוַעד הזה את פעולתו, וליויתי בחמימות את מפעליו הצנועים אך חשובים, ולפעמים אפילו יסודיים, הייתי מחולק בכמה דברים, מהם עקרוניים מהם עניניים, ולא אטריחכם בהם עכשיו, ואזכיר אך דבר אחד המזווג להם: לא הייתי מנלהבי חסידי הכינוס, המתקיים עתה, ואף שהייתי מוכן לכך, שאפשר כי דעתי תתחוור בסופה כטעות, ואף שקיבלתי עלי למעשה את הכלל אחרי רבים להטות, הרי עמדתי להלכה אסרה עלי הופעה בשמם של רבים, והיא, איפוא, בשם יחיד, שאינו מייצג אלא את עצמו בלבד; ואקווה, שתבינו, כי איני אומר זאת מחמת גאוה או מחמת עניווּת, אלא מחמת ישרנות פשוטה.

ועוד משהו – הריני מרוצה מכך, כי לאחר יום ראשון למועד, שהוא, כדרך ראשון לפסח, מחויב בהלל השלם, ניתן לי לפתוח את חולו־של־מועד, המסתפק בחצי הלל, כמעבר טבעי לעיקר, ימות־החול, ששת ימי־המעשה, שגם הם, כמשפט כל שחרית, יש להם כמין הלל שלהם, מזמור תהילים קל״ו, והנקרא דווקא ההלל הגדול.

יתר על־כן, ביחסי, יחם הביקורת, לעצם הכינוס, אין אני תם אלא מוּעד, שכן שלילתי שלילה חוזרת היא לי. הרשוני־נא להזכיר, כי זימון כזה, או בדומה לו, כבר תוּכנן לפני שנים הרבה – אמנם, לא כפי הרכבוֹ עתה, כי הדברים היו אמורים בקונגרס של סופרי־עברית וסופרי־יידיש מכל העולם כולו, ובהתיעצות על כך, בהשתתפותם הפעילה ביותר, של הני תרי שרי החינוך והתרבות, זלמן שזר וזלמן ארן, ראיתי חובה לעצמי להטיל, לתוך אוירת ההסכמה הכללית והלוהטת, את התראתי הצוננת, שלא נתקבלה אז, כשם שלא נתקבלה גם עתה. לאמור: כשם שאין זו אשמתי, שהכינוס ההוא לא קם ולא היה, כך אין זו זכותי, שהכינוס עתה קם ויֶהי.


ב    🔗

אך בשני המקרים חשבתי אף אמרתי, כי־אם, אמנם, כינוס כזה יקום, דין שמקומו יהיה בירושלים; שהיא, יותר מכל עיר ועיר על הגלובוס היהודי, לא בלבד סמלוֹ אלא גם הגשמתו של המצב ההיסטורי והאקטואלי החדש, לאחר חורבננו הגדול, שהיה בו כדי לשתק את אמונת העם בקיומו והיה ממוטט את כוחותיו החיים, אילולא תקומת מדינתנו, שהיא כבר עתה ועתידה, במידה מרחיבה והולכת ומעמיקה והולכת, להיות הישוב הקולקטיבי ביותר והדינמי ביותר, שאי־אפשר שיהיה כמותו בפועל ממש בכל מקום אחר: ערים משלנו, כפרים משלנו, תרבות משלנו – ולא בלבד במובן המקובל, אלא לפעמים בעיקר במובן שאר תכונות־היסוד ותנאי־הקיום: ריבונוּת ממלכתית, התלכדות ארצית, עצמאות מדינית ומִנהלית, בסיס כלכלי ומשקי, ואחרון־אחרון, שהוא לו לכינוסנו בחינת ראשון־ראשון – מירב־היכולת של הכלילה והתפוסה החינוכית והלשונית.

ידעתי, כי התפיסה הזאת של מרכזיות מתקשים לעכלה מי שהתחנכו והתרגלו לנוסח דובנובאי של נדודי המרכזים וחילופם, כדרך ישראל בעמים, אבל אביא דבר בשם אומרו – דבר תלמידו המובהק של דובנוב, הוא יודל מארק, שהגשים חטיבה ראויה של תורת רבו ותכניתו, ועיקר אמירתו, כי אף נוסח דובנוב חל היום על ירושלים, אלא מאי, שמלבד כל המעלות, שציינו כל אחד ואחד ממרכזי־העם הנודדים והמתחלפים, יש גם חסרון, כלשון הפתגם: הכלה נאה ביותר – כלומר, שירושלים היא אף לבה של מדינת ישראל – ולואי שלא יהיו לנו חסרונות אחרים.

הלכך תמחלו בטובה, אם המרכזיות הזאת היא גם ההנחה גם המסקנה של הערותי, שגבולה של השעה הקטנה שלרשותי, אינה מניחה להן להחגיר ממסגרתם של רמזים, ואם תמצאו ענין־מה בהן, בקשתי שטוחה לפניכם, שתעקבו בחסדכם את המשך רעיוני, שאני מקווה לפתחו בכתב.


ג    🔗

ועתה וידוי־מעט – שכמותי לא היה בו ספק־ספיקא במרכזיות הזאת, בעלותנו הנה, לפני יובל ומעלה, כשהישוב כולו מנינוֹ בדוחק מאה ושמונים אלף נפשות מישראל, מהם זקנים הרבה. אך זה פרי האמונה של מיעוט, ואפילו מיעוט־בתוך־מיעוט, אשר כנגדו ניצב בגלויות רוב, שלא היה לו חלק באמונתנו – מפלגות פוליטיות, חטיבות תרבותיות, ובהן לגיון של אנשי־צורה – סופרים, הוגים, אידיאולוגים, וכולם היו להם תשובות אחרות, אחרות לחלוטין, לקושיות הקיום שלנו. ולא איכנס עתה לכלל ביקורת של שלל הניגודים ברחוב־היהודים, כי זהו משכבר ענין להיסטוריונים, שמכאן יחזקו ודאי את הדרך־ארץ הרצין והממודרג בפני הכל וכולם, שיגעו, במסירת־נפש, לקיים את היהודים כיהודים, איש־איש וציבור־ציבור, לפי אמונתו וסברתו, אולם מכאן יֵדעו, ביתר בירור, להפריד בין כוונות סובייקטיביות רצויות ובין מעשים אובייקטיביים רצויים, ואולי אף יסבירו, כיצד גם הכוונות גם המעשים עתידים להצטרף לחשבון כולל, גדול ואחד.

אולם מה שניתן לנו להבין כבר עתה הוא, שאנו נתונים, לאחר החורבן שם והתקומה פה, בתוך־תוכו של תהליך ההתגברות על הדיסאוריינטציה הקודמת ושל ביצור הריאוריינטציה ההיסטורית והאקטואלית, ואך המידה האנושית־אנושית־ביותר של אינרציה שבמחשבה ושבסבר עודה מעכבתנו מלראות בשלמוּת, עד היכן מגעת וקרובה להגיע אותה הפיכה, ולא בלבד להלכה אלא בעיקר למעשה.


ד    🔗

ואין צריך רוב דברים כדי להסביר, כי ריאוריינטציה זאת לא היתה ואף עתה אינה בחינת קיימא־לן גמור וחלוט ואביא שלוש דוגמאות לכך, בתחזית, המעניינת אותנו עתה במיוחד, הלא היא תחזיתם של בעלי־הלכה־ומעשה מובהקים בתחומה של יידיש. ואפתח בדוגמה על סיפו של בין־השמשות האפוקאליפטי האיוֹם של דורנו, כשאותו שחיק טמיא השתולל באירופה – והנה בעל שאר־רוח ומוח ער, כמו מַקס ויינרייך, אמר: "לכל הדעות דין לצמצם את בעיית ארץ־ישראל לפרופורציות הנאותות בדיוקן הכולל של החיים היהודיים. ארץ־ישראל איננה הבעיה היהודית המרכזית, ואם־כן, אסור להעמידה ברקע הקדמי של השאלה היהודית. כל־זמן שיהודים יושבים במיליונים רבים באירופה, הרי־זה כנגד האינטרסים של העם היהודי לנטוע רושם, כי ארץ־ישראל היא תרופה לכל הצרות היהודיות, אפילו אם מישהו סבור, כי הוא יודע, ידיעת־וַדאי, כיצד מוציאין יהודים מן הגלות. להעמיד את ארץ־ישראל כתרופה לכל הצרות היהודיות אין זו מדיניות ריאליסטית, זה־הוא משחק וואַבּאנק – – ".

ולא הזכרתי דבריו, כדי לעשות פולמוס במאסף, שיצא בניו־יורק, באוגוסט 1942, ובהרצאה, שנשמעה שם בשלהי מַרס 1942, ושהנחתה הראשונה היתה האמונה, כי מיליוני היהודים הרבים באירופה חיים ויחיו ויחדשו שם את חייהם; ואילו הנחתה האחרונה היתה הסברה, כי אותו חידוש־חיים יקוּים במדינות ההן, שמשטרן יהיה דמוקרטי־מערבי. לשברנו הגדול אותה דיאגנוזה התנפצה, ואותה פרוגנוזה לא נתקיימה אפילו כמידת אפשרותה החלקית – וסימנך רבבות הפליטים, שחזרו לפולין, הניחו אותה לאחר זמן לא־רב, שבו ניסו לשקם את הלשון, הספרות, התיאטרון, המדע, וכיום נמצא שם אך פירור מהם. לא, לא הזכרתי את דברי מַקס ויינרייך, אלא כדי להתבונן, איך התעוררה, ומוכרחה היתה להתעורר, בלבו ובדעתו, ובמלוא החריפות, הדילמה: מה יהא על ירושתו של העולם הנחרב, ביחוד מה יהא על יסודות־תרבותו, וראשית־כל ואחרית־כל, מה יהא על לשון־יידיש, שהיתה בבת־עינו, ועליה נתן, בתורת חוקר, היסטוריון, אידיאולוג ופובליציסט, את חייו ועתרת־כשרונותיו. אם מותר לחדד את הדילמה הזאת, כדי משל וסמל, משמעה: מי יהיה היורש בה״א־הידיעה – האם ניו־יורק בדהרת הירידה של היידיש שבה, ביחוד בקרב הדור הצעיר, או ירושלים במירוץ־העליה של העברית שבה, ביחוד בקרב הדור הצעיר. ודאי שהתשובה לכך ניתנת בביוגרפיה שלו, אולם כי בכל־זאת התנודד בין שני המרכזים האלה, ברור מתוך אֶפיזודה בולטת – המשא־ומתן בענין הקתדרה ליידיש, שהאוניברסיטה העברית הציעה לפניו, לפי יָזמתי, ואשר רק לאחר הלאו שלו והלאו של שמואל ניגר קיבלתיה. אני רואה עד עתה הכרעתם כמִשגה, ולא ביוגרפי בלבד, אך, על־כל־פנים, הוא ענין לחוקר, ומסתמא יראה אריה פילובסקי, לכלול גם פרק זה במחקרו על יידיש בארץ־ישראל.


ה    🔗

הזכרתי בעל־שיעור־קומה, הוא גדול המתמידים של ספרות יידיש, השקוּד במבקריה וסוקריה, שמואל ניגר, והריני מבקש לעמוד בקצרה על תגובתו על תקומת המדינה וראשית־התפתחותה, לפי קונטרסו: "ישראל… פאָלק און לאנד״ (ישראל – עם וארץ), העשוי כולו הסתייגויות – לא דיוֹ, שהוא חוזר, במעמד־הענינים החדש, על האני מאמין הישן שלו: חילוניות, יידיש, עם־עולם כבסיס, ואילו מסורה, עברית, ארץ־ישראל בסמוכות לבסיס, הריהו עוסק גם בענין התרבות (ושוב, במובן המצומצם), והוא מפקפק, אם מדינת־ישראל תקיים בזה תפקיד; שהרי היא חייבת בידה אחת לבנות את הארץ ובידה אחרת להגן עליה, ויד שלישית אין. הלכך ענין התרבות יהא ממילא תפקידה של הבסיס, שכן הסמוכה לא יהיו לה לא שהות ולא כוח לכך. לגבי איש כזה, יהודי במלוא־המִשמע, נשאלה השאלה הקשה: מה הלשון, שבה תיבנה התרבות הזאת, ואם הניח, כי תהיה זאת לשון־יידיש, נשאלת שאלה קשה הימנה: האם המִשאלה אינה פה אבי־הרעיון, שהרי לא ייתכן להניח, ששכח מה שראה והראה, כי הדו־לשוניות שלו, שביטויה החיוני ביותר היא הספרות, גובר והולך סביבה מיצר מפנים למיצר; פשוט משום שהדור הצעיר, שהורתו וגידולו באמריקה, לא הקים מקרבו, לא בעברית ולא ביידיש, סופרים לא בליריקה, ולא באֶפיקה, ולא בדרמַטיקה, ולא בפובליציסטיקה, והיוצא־מן־הכלל, שהוא לרוב כביצה בת־יומה, לא בא אלא לאשר את הכלל, ולשון־הסביבה, הלשון האנגלית, נעשתה לא בלבד שלטת גוברת אלא אף שלטת יחידה, ודוחקת את לשונותינו מבית; ותנועותיהן ומוסדותיהן, העושות אחת־אחת שבת לעצמה, לא היה להן ואין להן שכל להקים חזית־הגנה משותפת, משום שהן יודעות שלי ושלך ואינן יודעות שלנו. ובכן, שאלה היא, מי יברא שם את הספרות העצמית ובת־הבית. אין זאת כי אם שמואל ניגר, שהיה כלפי ישראל היפר־ריאליסט, היה כלפי אמריקה היפר־אוטופיסט.


ו    🔗

ושתים הערות בסוגרים. ראשית, אין אני מקטרג על השיטה של שתי השלָשות, לפחות עד קיבוץ־הגלויות השלם, במהרה בימינו אמן. אלא שאני רואה את השלשה בהיפוך־הסדר ובשינוי־ההדגשה: מסורה, עברית, ארץ־ישראל כבסיס, ואילו חילוניות, יידיש, גלות כסמוכות לה. אחרית, אין אני מקטרג על אוטופיה, ועד היכן הדבר מגיע, כששאלני מלך ראוויטש, שהיה כהתגלמוּת של חרדת־קודש לגורלה של יידיש, מה דעתי על הפואֶמה שלו “די קרוינונג פון א יידישן דיכטער” (ההכתרה של משורר־יידיש) ושבה המוכתר הוא ילד כושי, עניתיו, כי יש לי, אמנם, מועמדים קרובים ומוסמכים יותר, אך ר׳ עקיבא הוחזק להם לרבותינו גר, ופרויד עשה את משה רבנו מצרי, ואני הקטן נחשבים לי לעילא ולעילא גרים וחוזרים־בתשובה.

אך בעיקר אני מאמין באוטופיה, שהיא גלגול של מיתוס רחוק או קרוב. לענין מיתוס רחוק – הלא לעינינו קם חלום שנות אלפּיִם, חלום שיבת ציון; ולענין מיתוס קרוב – הלא לאָזנינו קם חצי־החלום של תחיית לשוננו מקדם. אמרתי: חצי החלום, כי מחצה כבר עשו כל הדורות, שלא הניחו לה ללשון העברית ושקדו להיותה תדיר בחזקת ממשות גדולה, ושעל־כן בראו בה את מרבית ספרותנו, וזכתה לכמה מיני תחיה; וודאי הדין עם ח. נ. ביאליק, כי חיותה של הלשון העברית נסתייעה בשותפות המופלאה – אנו נוהגים לומר ביבושת: החלוקה הפונקציונלית – עם הלשונות היהודיות, ולכל־לראש עם לשון־יידיש, על עשירותה המופלגת. עם תחייתה השלמה של הלשון העברית, נשאלת וחוזרת ונשאלת השאלה: האם מותר לפסוח על תרבות בת אלף שנה, כתרבותה של יידיש, ואף שהניסוח הזה טעון תיקון, שהרי התרבות הזאת לא היתה בה לשון־יידיש כיסוד היחיד, ותמיד היתה בה לשון־קודש כערך חי וקיים, השאלה היא שאלה, שכן אין אומה רשאית לדלדל את עצמה בידים ולשמוט נכס מנכסיה. אולם שאלה זו רשאי לשאול מי שאינו פוסח בעצמו על תרבות בת שלושת אלפים שנה ומעלה, מבראשית ברא עד עצם היום הזה, ודי לחכימא.

אבל, לצערנו, מרובים כן מרובים שני סוגי הפוסחים, ביחוד מאז מלחמת־הלשונות, שזלמן שזר קרא לה: ריב הריבים; והדו־לשוניות, על דרך אחדות פרסונלית, פוחתת בה בספרותנו והיא כמעט אפסה, ואמירתו של מנדלי על הנשימה בשני הנחירים, שוב אינה דבר של ממש, שכן היוצא־מן־הכלל, כפול־הלשון, אינו בא אלא לאשר את הכלל – כלומר, הסופר או המורה האקדמי, שהוא בריה נפלאה לקרוא ולהורות את “פישקע דער קרומער”, אך מביט בו ב״ספר הקבצנים״ כתרנגול בבני־אדם, או איפכא: הוא בריה נפלאה לקרוא ולהורות את “ספר הקבצנים”, אך מביט בו ב״פישקע דער קרומער" כתרנגול בבני־אדם, וכל אחד משני התרנגולים סותמים, זה נחירו אחד וזה נחירו אחר של מנדלי, וסופו של סבא מסכן, מחַברו של אותו ספר עצמו על שתי גירסותיו, שנשימתו מתקפחת. והלא ידעתם, כי הוא משל שיש לו נמשלים מרובים, אף מרובים מדי.


ז    🔗

אך נחזור לשמואל ניגר – לפני כשלוש־עשרה שנים שמעתי, בסימפוזיון־יידיש בתל־אביב, נוסח מפושט של תורתו מפי עסקן־תרבות רב־זכויות, זלמן ייפרויקין, שדיבר על שלוש מלחמות, שניטשו בינינו לבין עצמנו בדורות האחרונים: בין דת וחילוניות וניצחה החילוניות; בין עברית ויידיש וניצחה יידיש; בין ארץ־ישראל והגלות וניצחה הגלות. למחרת נתגלגלה בינינו שיחה על כך, ואמרתי לו, כי בענין הדת יכולתי לשלוח אותו אל אברהם מנס ולייבוש להרר; בענין הלשונות – אל אחיו, ישראל אפרויקין; ואילו בענין ארץ־ישראל – למאמרו של מנחם בוריישא, שכתבו יום לפני מיתתו. אך באמת מכרסמתני קושיה אחרת: עד היכן השיעור לגלגל במושגים ובמונחים באטאליסטיים: לעשות מלחמות ולחלק נצחונות, כאילו השלום לא היה ואין לו מקום לחלוטין.

ועתה, רבותי, הרשוני להיות פיקאנטי – לא הבאתי את הדוגמאות האָפייניות האלו, אלא כדי להראות, כי לא אלה היו האספקלריה לאמיתה, שכן כך הגיבה ההגות הרפלקטיבית, ולא כך הגיבה התחושה הקריאטיבית, הספונטנית, האימפלוסיבית, כפי שבאה על ביטויה בספרות יידיש ועתונותה, שהקבילו ברוב להט ואהבה ואמונה את המדינה וחיו והחיו אותה בשיר, בסיפור, במחזה, במַסה, והרסו את כל הפרגודים שהאינרציה היתה עלולה להקימם ולקיימם, והיא, הספרות, לא פג להטה זה עד עתה.

כן, לענין החילוק של הגישה, כבר אמר סבא־דבי־ויימאר: אפורה, ידידי יקירי, היא כל תיאוריה, וירוק הוא עץ־החיים הזהוב. ייתכן, כי אך דור רחוק יראה את העץ הזה במלוא שפעתו ויתבלטו, רב־יתר, ענפיו ועליו המיוחדים, הלא הוא מחנה סופרי־יידיש, החל במִניַנם המועט, שבאו עוד לארץ־ישראל, וכלה במִניַנם המרובה והמתרבה, שבאו כבר למדינת־ישראל, ונהיו עד־מהרה בשר מבשרה, עצם מעצמה, כתבו ספרים, בראו פריודיקה, יסדו עתונות, הוצאות־ספרים, מוסדות, אגודות, פרסים, מיעטו לדקלם והִרבו לפעול, מיעטו להצהיר והִרבו לעשות; ולא תהא זו גוזמה, אם נאמר, כי נתבצר פה, בארצנו, מרכז־יידיש שהוא גדול, אם לא הגדול במרכזיה.


ח    🔗

אבל האמת מחייבת להגיד, כי אם ההבנה לשידוך המחודש שבין העם ובין ארצו הקדומה ביותר, ועל־כן הצעירה ביותר, ארץ־ישראל, היתה קלה וגמישה וכמובנת מאליה, הרי ההבנה לשידוך המחודש בין העם ובין לשונו הקדומה ביותר, ועל־כן הצעירה ביותר, לשון עברי, נתקלה, ואולי לא יכלה שלא להיתקל, בחריקה, הנמשכת עד עתה – לרוב שוב שיירים של אותו ריב־הריבים, שהבשיל את התנכרות־הלשון ההדדית ואת התפצלות־הלשון ההדדית, המעכבת בידי העם להיאמן למנהגו מאז, הלא הוא מנהג השמירה החיה על נכסיו, לפי שיעורם ומשקלם על־פני מפת־תרבותו הכוליית ורבת־הרבדים.

ולא אשחק מִשחקו של המעמיד פני נביא ולא אומַר, כי ידעתי, איך השמירה הזאת תתגבש, ואף לא איטפל לסיסמאות הנוצצות וכבות זה מקרוב, אם בניסוח: נוסח־אשכנז, יידיש־קודש או בניסוח: ניאויידישיזם, אך אומַר, כי בחזקת סופר ומורה כפול־לשון, טרחתי כמיעוט כוחי, כוחו של יחיד, לקיים את המצוָה המחייבת הכל וכולם: קשוט עצמך תחילה. ושעל־כן אין בידי להמליץ על רפואה, המתאמרת להיות תרופה ניסיית, ויש בידי להשיא עצה פשוטה בלבד, שאולי שוב אינה יפה לדור קשישים וזקנים, הנטוע בתוך אותה התנכרות־לשון, ואף אילו רצה שוב אינו יכול להיעקר מתוכה, אולם היא יפה ליחידים וחבורות, קטנות ובינוניות וגדולות, של צעירי־הדור וצעירי־צעיריו לאמור: זאטוטים, אל תהיו כאבותיכם, אלא כזקניכם וזקני־זקניכם ונסו לנשום בשני הנחיריִִם, ואם תהיו היום עשרות ומחר מאות, דיינו, כי בלוח גורלנו וקורותינו יש עוד מחרתיִם ומחרת־מחרתיִם, וכל כרוזי־הכלָיה דבריהם תוהו, וסוף הכבוד לבוא.


ט    🔗

ולענין הכבוד, הרי תיבת כבוד מהפלגת לכפל הוראה – לא בלבד יקר ויוקרה, אלא אף כובד ועול. כי צפויה לנו יגיעה אפורה, אשר גם הכנס הזה עשוי להיות בשוֹרה לה, אף שהיא, היגיעה גופה, היא בפירוש מגופם של ימות־החול, ששת ימי־המעשה, שבהם נקיים כהלכה נעשה ונשמע.


[כ״ח אב תשל״ו]


 

מאמר ב: הכא והתם    🔗


בעקבי דברים במועצה העולמית לתרבות יידיש בתל־אביב


כפי שידעתם, הרי לפי התכנית של הכינוס, נועדה לו פתיחה כדמות דו־שיח, שתחילתו דברי הרב ד״ר ארתור הרצברג בענין השפעת מזרח־אירופה על יהודי ארצות־הברית וסופו דברי עבדכם, הדובר אליכם, בענין מרכזיותה של התרבות היהודית במדינת ישראל. אודה, כי שמחתי גם לבן־השיח גם לסדרו.


ב    🔗

שמחתי לבן־השיח – קודם־כל משום שתי זויות־הראיה שהיו משלימות זו את זו – שלו, ברוח אמירתו של ר׳ יהודה הלוי: לבי במזרח ואנוכי בסוף מערב, משמע: לבו הוא בירושלים וסביב לה והוא גופו בניו־יורק וסביב לה; שלי, בהיפוך־הדברים: אנוכי במזרח ולבי בסוף מערב, משמע: אני גופי בירושלים וסביב לה ולבי בניו־יורק וסביב לה; אולם חילוק יש בין שני הלבבות, כי בעוד לבו נישא על כנף אורה של תקוה ואמונה לירושלים, לבי נישא על כנף־צל של חשש וספק לניו־יורק. עם זאת היו, מן־הסתם, שני הלבבות מתקרבים, ולא בלבד בשל הראשית, ראשיתנו המשותפת, עריסתנו בלבה של היבשת הגדולה שהיתה, יבשת היהודים והיהיות במזרחה של אירופה, ושיר עריסתנו, זמרת החסידות, שנמשכה מן החוזה, נוסח לובלין אל שר־שלום, נוסח בלזא, אלא בעיקר מחמת התכלית, תכליתנו המשותפת, כמאמרו העז של הנביא: כל הכתוב לחיים – בירושלים, מבחינה אקטואלית תיבת חיים פירושה חיים יהודיים מלאים, כפי שאינם עתה באפשר, לגבי כלל יהודים גדול ומלוכד, אלא במציאות, שמוקדה היא ירושלים.


ג    🔗

אף שמחתי לסדרו של השיח – אמנם, אין אני כאותו הרבי, ר׳ נפתלי ממילץ, שלא ידע לומר דרוש של הלכה, אך ידע להפריכו, וכשהקשו לו, מה יעשה אם יתבקש, בישיבה של מעלה, לומר דרוש של הלכה, השיב כי יתחנן אליו, אל כביכול, לאמור: ריבונו־של־עולם, הלא אתה אב־הרחמים, אמור־נא, בגודל חסדך, דרוש, ואני כבר אפריכו. ואף שאיני כאותו צדיק, ולא הייתי מעֵז לדבר כן למלך־מלכי־המלכים הריני מודה, כי לגבי מלך־בשר־ודם – ומאן מלכי רבנן – נוח לי לשמוע דרוש ולהפריכו.

אבל לדאבת לבי לא הגעתי לכך, כי איש־שיחי חלה, ונקווה כי המלאך רפאל יזדרז וישלח לו רפואה שלמה ונקיים את השיח, בחינת נדחה שאינו נבטל, במהרה בימינו.


ד    🔗

ובינתים חייבני לומר דבר־תודה, ולא בלבד על שום שניתנה לי רשות־הדיבור למין סולו, אלא בעיקר על שום שניתנה לי רשות־הדיבור בכלל. כי אילו הוַעד לתרבות יידיש היה נמשך לדעתי, לא היה עדיין מתכנס הקונגרס ליידיש, שנתכנס לפני שנתיִם בירושלים, ולא היתה מועצה עולמית, וממילא לא היה גם הכינוס עתה. ואף שידעתי, כי דבר שהתקיים אי־אפשר לשלול התקיימותו – והקונגרס לעצמו היה גם מרומַם גם נלבב, ומה שהיה ונהיה הוא הניתן ועומד, אומַר, ברשותכם, בדיעבד, משהו על כך, וביחוד שבכל מיני זימונים, גם בארצנו גם בגולה, הקשו לי חמש קושיות: מה דעתי על ייווא (המכון המדעי ליידיש) ודרכו; מה דעתי על הקונגרס הכל־עולמי לתרבות יהודית ומהלכו; מה דעתי על המִלון הגדול ליידיש והמשכו; מה דעתי על הלקסיקון החדש לספרות יידיש וסיומו; ואחרון־אחרון: מה דעתי על הועד ליידיש ולתרבות יידיש במדינת ישראל ופעלוֹ. והנה לא אומַר עתה תשובותי לארבע הקושיות הראשונות, ואדחן לשעת־כושר נאותה, אך אומר את תשובתי לקושיה אחרונה־אחרונה, כי פה מקומה ועתה זמנה; ודרך־אגב אף אענה לקושיית־הלוַאי: במה בעצם, נעוצה האופוזיציה שלי, אשר יצחק קורן כתב עליה, כי אני מחַממהּ על־גבי אח מבוערת קטנה.


ה    🔗

ראשית, לטעמי הוצרך שם המוסד שלנו להיקרא: ועד ללשון יידיש וספרותה, בלא התוספת: ולתרבות יהודית (יידישע קולטור). כי תרבות, רבותי, של קולקטיב, של קולקטיב לאומי, היא מכלול גדול, ובו מרכיבים הרבה; לא בלבד לשון, ספרות, אמנות, אלא גם, ופעמים בעיקר, עבודה ועמל; כלכלה ופרנסה; חברה וחינוך, דינים ומשפטים; הנהלה ומשטר; מסורה ומנהגים, כפי שהם מתגשמים בבית וברחוב, בעיר ובכפר, וכל אלה על־פני שטח מסוים ומלוכד כפי שהיתה בישובי הגולה במזרחה של אירופה העיירה, ושלוחותיה, תחילה באנגליה, ואחר־כך בשתי אמריקה, רובע היהודים, וכפי שהיא קיימת עתה, בשלמות מרובה וצפופה יותר, במדינת ישראל וישובה.

ידעתי כן ידעתי, כי היו יחידים גדולים ופורמציות גדולות, שענין התרבות נצטמצם להם כדי הערכים, הקרויים ערכי רוח, ושהאמינו, כי אפשר לקיים את התרבות גם בלא שאר המרכיבים, אבל עינינו הרואות, כי אפילו היגיעה בה ועליה היא ברום מעלת הגבורה, אין בידה אלא להגביל או למתן אך לא לעכב ולעקור את התהליך שהתחיל עוד במטרופוליה, במזרח־אירופה, בין שתי מלחמות־העולם, והגיע לגמר־בישולו בקולוניה הגדולה שלה, שתי אמריקה, – הלא היא הסתירה שבין דרכו של הכלל להיאָמן לערכיו, ערכי בית שלו עצמו ולקיימם, ובין דרכו של היחיד לפרוש, לרחוק ולהתנכר להם עד קצה; הוא־הוא התהליך, שהבולט בסימניו היא העובדה הגוברת והולכת, שרוב יהודי העולם שוב אינם דוברי לשונם שלהם.

ואין נפקא־מיניה בין שני הגושים, אם אמריקה או ברית־המועצות, גם כאן גם כאן העובדה – עובדה, ללמדך כי סיבה דומה מביאה תוצאות דומות – ההתרכזות בכרכים, ההתפצלות של ציבורים גדולים ופיזורם לקבוצות וליחידים, ההתרחקות בעקבי נישואי־תערובת, שמִנינם גובר והולך, הזיווג של דיקולקטיביזציה ודינַציונליזציה, נותנים, כי מיני תנועות ומוסדות הבאים לעצור התהליך הזה, אין כוחם יפה, וביותר שכמה מראשי המוסדות הטורחים בחזית־הלשון, כגון היידישער קולטור־קאָנגרעס מכאן והברית העברית העולמית מכאן, לוקים במערך־גילים שלא כדרך הטבע: שכן סיעת הצעירים בטלה, פה ופה, בששים, בטבוע קורטוב התשחורת בערימת ראשי־השׂיבה.


ו    🔗

שנית, אפילו נניח, כי תרבות עיקר משמעה לשון, ואפילו מלוא משמעה לשון, ואפילו נשתיק את התמיהה שבלבנו, על פלגות־ציבור, שנהגו בהמוני־עם, שעיקרם עמלים, ועסקו במצוקתם הכלכלית והחברתית ונטו, במעט או בהרבה, למיני השקפה, שדגשם בחומר, וסופם נתפסו לפרדוקס של רוחניות, מה יעשה מי שסובר, כסברתו של י. ל. פרץ שאמרהּ בעצם ריתחתה של ועידת־הלשון בצ׳רנוביץ, כי עברית היא הלשון הלאומית (די נאציאנאלע שפראך) ויידיש היא לשון לאומית (אַ נאציאנאלע שפראך) והוא חי, בשיעורי־יחס מסוימים, את שתיהן, כדרך שחיו אותן מנדלי ושלום עליכם, סוקולוב ופרישמן, י. ל. פרץ וביאליק, האומנם הוא מתגלגל בין שתים תרבויות מיוחדות. משמע, כי בקראו את “די גאלדענע קייט” הוא חי בתרבות אחת ובקראו את “מאזנַיִם” הוא חי בתרבות אחרת; בהתפעלו לשירו של מאנגר הוא חי בתרבות אחת ובהתפעלו לשירו של אלתרמן הוא חי בתרבות אחרת; בהפליאו את חנה רובינה הוא חי בתרבות אחת ובהפליאו את ליא קניג הוא חי בתרבות אחרת, והכל באותה תל־אביב עצמה. היוצא מזה כי לא די שהמושג תרבות נצטמצם על ערך אחד, והיא הלשון, הרי מונחו פיצלו לשתי תרבויות, דבר אשר לא ידעוהו זקנינו ואף נכדינו אינם מחויבים לדעתו. אלא מה, באמצע היו האבות, הלא כבר הקדים הנביא לומר, כי לא ייאָמר עוד: האבות אכלו בוסר ושיני הבנים תקהינה. הלכך נניח לה לדיסאוריינציה של האבות, שפילגו את העם מבחינה היסטורית, מבחינה אידיאית, מבחינה דוליטית, מבחינה רוחנית־תרבותית, ותחת היות עם אחד היו קמים, לפחות, חצי תריסר עמים, ונפן אל הריאוריינטציה, המרוממתנו מעל מיני מחלוקת של תמול־שלשום ומחזקתנו לתפקידים של מחר־מחרתיִם כדי להבטיח לה לתרבותנו – במובנה הרחב והטבעי, ואף במובנה הצר והמלאכותי, רקיע מעל ראשה וקרקע מתחת רגליה.


ז    🔗

ואם־כן, קושיה היא, האם מוסד צנוע כמוסדנו, הנועד, לפי יכָלתו, לסייע לכך, היה צריך לעלות על הדרך הכבושה של תצבורת כל־עולמית, או היה חייב להתרכז תחילה, לפחות כדי עשור, בחזית־העבודה פה, בעיר ובכפר, בקיבוץ ובמושב, ובעיקר בקרב בני־הנעורים אשר בלעדיהם כבלעדי מחר, כבלעדי סיכוי וסבר. לא אכחיש, כי אני עצמי יש בי אָלרגיה חמורה כלפי מיני כל־עולמיות שלנו וריכוזם בידים מעטות, כל־שכן ביד אחת, וכבר מִלתי אמורה, כי בימי־חיי לא הייתי משויך אלא לשתים תנועות כל־עולמיות, ההסתדרות הציונית העולמית והסתדרות “החלוץ” העולמית, שתפקידן היה לשחררנו, ככל המוקדם וככל המרובה, מן הכל־עולמיות שלנו. אולם בענין המוסד שלנו הזהרתי מפני הרחבה כל־עולמית חפוזה, קודם שנתבצרנו בַּצר היטב בכוחה של עבודה אורגנית וארוכת־רוח, כדי לחנך חיל צעירים, שיהיו מסורים, בתוך מציאותנו פה, לתרבות־הרוח הכוליית שלנו, הכוללת את יידיש כמרכיבה הנחשב, ויכולנו, אנו או יורשינו, כתום שנות עשיה, לקרוא לקונגרס מכל־וכל, שהרכבו עתיד להיות שונה, מהיותו לפני שנתיִם, כשרוב הנציגים, אם סופרים אם עסקנים, ניצבו לא הרחק ממפתן ימי שנותינו שבעים שנה, וגילם גיל הגימלאות או קירובה, והצד השוה שבהם שרוב מעשיהם הם מאחוריהם ולא לפניהם, ולעת־עתה אינם רשאים להתהלל בחיל־מילואים צעיר למדי.


ח    🔗

אולם לפי שאנו בריאה דמוקרטית, או כמעט דמוקרטית, לפחות מבחינה פורמלית, מכריע הרוב, וטענותי לא נתקבלו עליו, ולפי שאין ברצוני ואין ביכלתי לערוך שבת לעצמי, הריני מקבל, מתוך עירוב של לכרחי ושל לרצוני, ובחזקת דייר־משנה, את הבסיס, שנבראה כדרך שנבראה, וביותר משום שהעיקר הם המעשים, המִבצעים, היָזמות, שעם כל צניעותם, הרי שקידה סבלנית וגידול מתמיד הם ערובה, כי זה הקטן גדול יהיה – בין הכוונה לביולטינים “פאַלק, וועלט און מדינה” (עם, עולם ומדינה) הטעונים העשרה, בין לחוברות “ביי זיך” (בבית עצמנו) הצריכים יתר הרחבה ותכיפות, בין מחזור ספריהם של סופרים עולים מברית־המועצות, והטעון כלילה מודרגה של סופרים ממקומות אחרים, מכולם; בין מפעלים משותפים עם מוסדות ומכונים אחרים, כגון המפעל המשותף עם מחלקת יידיש להוצאת כתבי־מופת של סופרי יידיש במהדורה אקדמית, ושחבורת הצעירים, חוקרי־יידיש, העוסקת בכך, מסוגלת להרחבת המעשה ולהעמקתו, ואין זה המפעל היחיד שהשותפות יפה לו. במיוחד טעונה הבלטה הנהגת הלימוד של לשון יידיש וספרותה בכיתות הגבוהות של בית־הספר התיכון במדינתנו, וההתחלה בבתי־ספר מועטים סופה התפשטות על בתי־ספר מרובים, ואין צריך לומר, עד מה חשובה הרחבת הלימוד הזה בדרגה האקדמית, הצריכה התפשטות על כל האוניברסיטאות בארצנו. ומניתי במכוון את המפעלים, שהם עצמם או הריזונַנס שלהם הם בני־טלטול, והם מגיעים ממילא לישובי הגולה, ונגלים להם בחינת זה ראה וקדש, ומתעוררים, ישוב־ישוב לפי תנאיו ומסיבותיו, ועושים.


ט    🔗

כי זאת לזכור: הכא והתם – הן שתי אופרות שונות. הכא – הדברים אמורים ביחס־ההדדין או ביחס־הגומלין בין שתים לשונות־מבית, משלנו, התם – הדברים אמורים ביחס שבין לשונות מבית ועמידתן בפני לשונות־חוץ, לשונות־נכר, שנעשו שליטות עליונות, ואף יחידות, לרוב אוכלוסי עמנו בגלויות – בעיקר אנגלית, רוסית, ואף ספרדית. הבדל מכריע זה בין התפקידים הכא והתם – משמעו סבך בעיות שונות שפתרוניהן שונים, ואין הגישור קל, ואולי אפילו נמנע, על־כל־פנים אין למתוח את שני הענינים על־גבי אימום מרכזי, לא כל־שכן מרכזני אחד. בהיותי זה מקרוב בגולה ניסיתי למשמש, אם הקונגרס בירושלים עורר מישהו ומשהו – לא חשתי בכך בלונדון, אף כי נזדמנתי בה עם קבוצת־יוזמים, שלא ידעתי אם יָזמתם יש לה המשך; אך הבחנתי בכך בפאריז, לרגל רב־השיח על לשונות היהודים, ובעיקר על יידיש, בכתלי הסורבונה.

ואחזור להכא, כדי להציע קצת מפעלות, והמדובר שוב אינו בשאינם־בני־טלטול, ועיקרם המועדונים ליידיש, בכמה ממרכזי ארצנו והיקפם (אם כי יש לי כמה הערות עקרוניות וגרונטולוגיות לכך), אלא בבני־טלטול – כגון תכניתו של שלמה גרודזנסקי, עליו השלום; ללקט ולפרסם אנתולוגיה גדולה: יידיש על עצמה; תכניתו של ק. א. ברתיני, שיאריך ימים, מִלון יידיש־עברי, שיהא מכוון למתרגמי ספרות יידיש וצרכיהם המיוחדים; ואף תכניתי: הוצאת ספר על תולדות חכמת יידיש, מחקריה וחוקריה.


י    🔗

אכן, אין מחסור לתכניות, אין אנו צריכים אלא לרצון וליכולת להוציאן לפעולות. אשר לרצון – אפשר שאנו, הזקנים, מספיקים; אשר ליכולת – ודאי שיש צורך באחרים, בצעירים, ואם נרצה באמת שיהיו כמותם – היה יהיו.


[אב תשל״ח]

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 52677 יצירות מאת 3068 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־31 שפות. העלינו גם 21975 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!