רקע
ישעיהו אברך
מי יוציא את העובדים מן הכלים

פעמיים בשנה, ערב פסח וערב סוכות, חוזר בעלי מעבודתו בקופת־חולים ומביא כלים. פעמיים בשנה, ערב פסח וערב סוכות, חוזרת בתי מעבודתה במשרד החינוך והתרבות ומביאה כלים. כאלה כן כאלה – תשורת ועד העובדים לחג.

לפני שנה קיבלתי מערכת כוסיות מצועצעת, בטעם בוחר השי, ליי“ש. בביתנו אנו נזירים מאלכוהול, אבל אם ועד־העובדים מוצא כי זה הדבר הנחוץ לנו – יעמדו לנו הגביעים כאנדרטה לטעמם הטוב של נציגי. השנה קבלתי סיר “סולתם”. באמת, כליל השמות. סיר־הסירים. איש לא שאל אותי אם הוא נחוץ למערכת הכלים שלי או לא, אך אולי זה נחוץ ל”סולתם" או לוועד. הוועד החליט סיר – יהא סיר.

בשנה הבאה, אני מקווה, יביאו לנו סוף־סוף “פיל לבן”. אמנם אינני בטוחה אם הוא נחוץ לי ואם יהיה מקום לשכנו בבית, אבל אם ועד־העובדים של קופת־חולים יקנה בבת־אחת חמשת־אלפים פילים ודאי המחיר הממוצע של כל פיל יהיה זול מאוֹד. יסתובב לו גם פיל בבית.

מסכת קניות זאת, שאין כמוה לאטימות, המשכת זה שנים ואיש אינו פוצה פה. עובדים מתרעמים – ושותקים. כל איש היה מעדיף שתהיה לו ברירה בין ככלי לספר או בין הכלים לבין עצמם – אך מי יבוא להמרות פי נציגיו הנבחרים?

האומנם אי־אפשר להעביר מנהג זה מן העולם, או שנגזר עלינו לפתח את יעדם החברתי של ועדי־העובדים כסיטונאים משבירי “פילים לבנים”?


9 במאי 1971


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!