1

 

א    🔗

הויכוח מי יקבל לידו את מפעל הדיקטים, מזכירות הקיבוץ המאוחד או ‘סולל בונה’, הוא ויכוּח תפל. רע הדבר, שאין כיום מוסד, שיורה דרך ברוּרה בענין הנדון. ההסתדרות נתרוקנה מתכנה, ומשוּם כך כזה הוא גורל הויכוח בשאלת מפעל הדיקטים. יש דברים החורגים ממסגרת קיבוץ, והם ענינה של כלל התנועה.

אפשר לעשות דברים גדולים גם בשטח התעשיה, אך מתוך שמירה על יסודות הקיבוץ. אין אני מבין למה נביא הנה פועלים מחיפה, שישאירו את משפחותיהם בעיר ויעבדו כאן ושייוָצר בהם הרושם, שקיבוץ אפיקים הוא המעביד. מבחינת ‘קלת’ וגם מבחינה אובייקטיבית אסור למנוע את הקמת המפעל. אם לא נוּכל להקימו בכוחותינו אנו, יקים אותו ‘סולל בונה’ לבדו.

 

ב    🔗

– – – ההצעה הנוכחית על שותפות עם סולל בונה' היא מפנה מכריע. בשבילנוּ פותרת הצעה זו את השאלה החברתית הקיימת כאן בתקופת המלחמה. בהצעה על שותפות עם ‘סולל בונה’ אין שום דבר סתוּם. בגלל חוסר ידים עובדות אין קיבוּצנוּ מסוגל להוות כיום גורם יסודי בביצוע המפעל הזה. אולם כשאין גורם אחר, שיעשה מלאכה זאת עם ‘סולל בונה’, מוטל עלינו להחליט בחיוב ביחס לקבלת ההצעה הנדונה.

רצוי היה אילוּ קמה שוּתפוּת של קיבוצים לביצוּע המפעל הנדון, ואם אין הדבר ניתן – שותפות בינינו ובין מוסד הסתדרותי. ‘סולל בונה’ מוּכן להחזיר את המפעל משתהיה היכולת לבצע את כל העבודה. הצורה הזאת של סידור פותרת שאלותינו בזמן המלחמה.



  1. מתוך דברים בשתי אסיפות הקיבוץ – נובמבר 1942, ינואר 1943  ↩

מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!