ה“אהל” בא לפאריס והמבקר התיאטרלי של העתון היבסקי שם הלך לראותו. הוא שמע, שהציונים קוראים ללהקה זו “דרישת שלום חיה מפלשתינה” – הלך לראות. הוא בא להצגת “ירמיהו” אשר לסטיפאן צווייג. קודם כל הוא מטיל פגם בשפה. “אין אנו מבינים את השפה, אך נשתדל להבין (בעזרת התכנית היידית) את שמציגים שם”. אחר כך הוא מטיל פגם בנושא. “ללמדך שדרישת השלום החיה של ארץ־הקודש היא היסטורית, מלפני כמה וכמה אלפי שנים – – רומנטיקה. רומנטיקה ציונית בשפה זרה. תארו לעצמכם: מלך יהודי וחיילות יהודים – – הה, כמה יהלום לב היהודי. הנה הוחזרנו אחורנית בכמה אלפי שנים, כשהיו עוד מלכים ביהודה – – התימטיקה, שהתיאטרון העברי מציג אותה אינה מקרית. כאן מטפחים במכוּון רומנטיקה, כי הכל בנוי על העבר, שנתישן מאלפי שנים – – ויהא גם המישחק טוב – על הכל נישאת רוח עובש, של השליות רומנטיות – – מסע תיאטרון כזה בארצות “הגולה” תכליתו אחת: לנתק את ההמונים מהמציאות, למשוח את המרכבה הציונית. לעורר געגועים לקבר רחל אמנו” (לעאָ ב“נייע פּרעסע” גל. 145).

הנושא מכוּון – איבת המציאות. בקיצור – רומנטיקה, ריאקציה. אך אם מספרים לקורא דברים כאלה צריך גם משהו פיקחות ושלא לתת למנהלת העתון לפרסם למחרת היום מודעה כזאת: “אוהל, תיאטרון פלשתינאי, היום, יום שני, הצגת בכורה, המחזה המפורסם של מקסים גורקי מקלט־לילה, כרטיסים בקופת התיאטרון” (“נייע פּרעסע”, גל. 146). צריך לפחות משהו זהירות שמדברים היום על עבר ועובש ושנאת־ההווה שלא לפרסם מחר על גורקי ומקלט־לילה. אפשר, הקורא אין כוח זכרונו יפה, אך אפילו זכרון חלוש יכול לשמור דברים במשך יממה אחת.

אלא שכאן הפורענות אינה גדולה כל כך. נקוה שמ. גורקי לא יצטרך להתנצל על שהמחזה שלו מוצג על ידי שוביניסטים, פאשיסטים וכו', ולא יצטרך להוכיח, כי בעצם הוצג לא משום שנשא חן מלפני המציגים אלא לשם תמרונות גלויים ונסתרים של אויבי רוסיה הסובייטית. סוף סוף מקסים גורקי אינו משה קולבאק וודאי שאינו תלוי בחסדו של וינוגרד ודומיו.

[י“ח תמוז, תרצ”ד]


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!

אנו שמחים שאתם משתמשים באתר פרויקט בן־יהודה

עד כה העלינו למאגר 57553 יצירות מאת 3643 יוצרים, בעברית ובתרגום מ־32 שפות. העלינו גם 22249 ערכים מילוניים. רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי.

בזכות תרומות מהציבור הוספנו לאחרונה אפשרות ליצירת מקראות הניתנות לשיתוף עם חברים או תלמידים, ממשק API לגישה ממוכנת לאתר, ואנו עובדים על פיתוחים רבים נוספים, כגון הוספת כתבי עת עבריים, לרבות עכשוויים.

נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!

רוב מוחלט של העבודה נעשה בהתנדבות, אולם אנו צריכים לממן שירותי אירוח ואחסון, פיתוח תוכנה, אפיון ממשק משתמש, ועיצוב גרפי. נשמח אם תעזרו לנו להמשיך לשרת אתכם!